Ιστορία, Fun Facts και μύθοι για τη spooooky γιορτή του Halloween!
Το Χάλοουιν (Halloween ή Hallowe’en) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου η οποία γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, έθιμο γνωστό ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»).
Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.
Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Πλέον η γιορτή δεν ασχολείται με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, εορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.
Το Halloween, από μιά σκοτεινή παγανιστική τελετή μετασχηματίστηκε πλέον σε μία μέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.
1. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.
2. Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).
3. Το να ντύνονται ως φαντάσματα και άλλα στοιχειά προήλθε από την αρχαία κελτική παράδοση των κατοίκων της πόλεως (αν έχετε το Θεό σας!) για να περνάνε απαρατήρητοι από τα πραγματικά φαντάσματα!
-Genius!
4. H γιορτή κρατά απ’ το 4.000 π.Χ., πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον 6.000 χρόνια!
5. Το Halloween είναι πιο Ιρλανδικό από το St Patrick’s day.
Η Ιρλανδία ευρέως θεωρείται ότι είναι η γενέτειρα του Halloween. Οι ιρλανδοί Κέλτες ήταν αυτοί που εφηύραν το jack-o’-lantern.
Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου εφευρέθηκε στην Αμερική από Ιρλανδούς.
6. Το Halloween επηρεάστηκε από την αρχαία ρωμαϊκή γιορτή «Pomona» που προέρχεται από τη ρωμαϊκή γιορτή της συγκομιδής που τιμά την Pomona, τη θεά των οπωροφόρων δέντρων.
Πολλές δραστηριότητες όπως το “bobbing for apples” κρατάνε από τότε.
7. To έθιμο αυτό, κρατάει από τον Μεσαίωνα ακόμη, όταν κατά τη ημέρα των νεκρών οι φτωχοί άνθρωποι στη Βρετανία πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και ζητούσαν soul cakes (“κέικ των ψυχών”) με αντάλλαγμα να προσευχηθούν για τους νεκρούς συγγενείς.
8. Όταν το “trick or treat” πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική τα παιδιά έκαναν περισσότερο φάρσες παρά ζητούσαν κεράσματα. Βέβαια μέχρι το 1950 το έθιμο είχε γίνει ένα απεγνωσμένο κυνήγι ζάχαρης για τα παιδιά.
9. Αρχικά έπρεπε να χορέψεις για κέρασμα σου.
Στην ευρωπαϊκή εκδοχή του εθίμου, οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν και πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα παρουσιάζοντας μια μικρή χορογραφία, ένα τραγούδι ή κάποιο σκετς σε αντάλλαγμα του «κεράσματος».
-Πολύ πιο δημιουργικό κατά την γνώμη μου!
“Σύμφωνα με τον Ιρλανδικό μύθο, οι κολοκύθες (Jack O’Lanterns) έχουν πάρει το όνομα τους από τον πονηρό και τσιγκούνη Jack, του οποίου επειδή είχε εξαπατήσει τον διάβολο πολλές φορές του είχε απαγορευτεί η είσοδος και στον παράδεισο και στην κόλαση. Κι έτσι περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του κρατώντας ένα αυτοσχέδιο φανάρι από ένα ραπανάκι (που είχε πάντα μαζί του) και ένα κάρβουνο απ’ την κόλαση.
Έτσι κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπανάκια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Jack.”
10. Οι πρώτες κολοκύθες του Halloween “Jack O’Lanterns” φτιάχνονταν από ραπανάκια και πατάτες.
11. H βαρύτερη κολοκύθα ζυγίζει 821,23 κιλά και παρουσιάστηκε από τον Chris Stevens στο φεστιβάλ Stillwater Harvest στο Stillwater, της Μινεσότα, τον Οκτώβριο του 2010.
12. Οι περισσότερες κολοκύθες είναι πορτοκαλί. Όμως υπάρχουν επίσης και λευκές, κίτρινες, μπλε, πράσινες ή ριγέ!
13. Η κολοκύθα προέρχεται από το Μεξικό και υπάρχει περίπου 9.000 χρόνια. Είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά λαχανικά της Αμερικής. Οι κολοκύθες ζυγίζουν γενικά από 15 έως 30 κιλά και είναι χαμηλές σε θερμίδες, λίπος και νάτριο και υψηλές σε φυτικές ίνες. Είναι καλές πηγές βιταμίνης Α, Β, καλίου, πρωτεΐνης, και σιδήρου.
14. Ο συνδυασμός του πορτοκαλί –μαύρου συγχέεται με το Halloween. Το πορτοκαλί είναι ένα σύμβολο της δύναμης και μαζί με το καφέ και το χρυσό, συμβολίζει τη συγκομιδή και το φθινόπωρο. Το μαύρο είναι συνήθως ένα σύμβολο του θανάτου και του σκότους και δρα ως μια υπενθύμιση ότι το Halloween κάποτε ήταν μια γιορτή που σηματοδοτούσε τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου.
15. Σύμφωνα με την παράδοση, αν ένα άτομο φοράει τα ρούχα του από μέσα προς τα έξω και περπατά προς τα πίσω στο Halloween, θα δείτε μια μάγισσα τα μεσάνυχτα. Οι σκωτσέζες πίστευαν ότι μπορούσαν να δουν τον μελλοντικό σύζυγό τους, αν κοίταγαν στον καθρέφτη, τα μεσάνυχτα το Halloween.
16. Αν κάποιος δει μια αράχνη το Halloween, αυτό είναι το πνεύμα ενός αγαπημένου του προσώπου που τον προσέχει.
17. Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής αναμένει τους καταναλωτές το 2010 να δαπανήσουν 60.68€ ανά άτομο, που θα είναι συνολικά περίπου 5,31€ δις σε κοστούμια, κάρτες, και γλυκά.
18. Τα παιδιά έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Halloween από ό, τι οποιαδήποτε άλλη νύχτα.
18. Τόσο το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, όσο και η Anoka, της Μινεσότα, έχουν αυτοκυρηχθεί Halloween Πρωτεύουσες του κόσμου.
-Τέτοιο hype γύρω απ’ την γιορτή!
19. Το Village Halloween Parade στη Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη παρέλαση Halloween στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρέλαση περιλαμβάνει 50.000 συμμετέχοντες και μετρά πάνω από 2 εκατομμύρια θεατές.
20. Το Ηalloween συνήθιζε να είναι μια μέρα για να βρει κάποιος την αδελφή ψυχή του. Σε ορισμένα μέρη της Ιρλανδίας, οι άνθρωποι γιόρταζαν το Ηalloween με το παιχνίδια που προέβλεπαν το ερωτικό μέλλον. Ποιος θα παντρευτεί, πότε κλπ
21. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Halloween πραγματικά κάνει τα παιδιά να είναι περισσότερο κακά.
21. Τα σύμβολα του Halloween δεν είναι τυχαία. Μαύρες γάτες, αράχνες, νυχτερίδες είναι όλα σύμβολα του Halloween λόγω της spooky ιστορία τους. Και τα τρία πιστεύεται ότι ήταν κοντά στις μάγισσες κατά το Μεσαίωνα, και συνδέονται συχνά με την κακή τύχη.
22. Οι νυχτερίδες είναι ακόμη περισσότερο συνδεδεμένες με το Halloween από το αρχαίο τελετουργικό του Samhain, του στησίματος μιας φωτιάς, η οποία οδηγούσε μακριά τα έντομα και προσέλκυε νυχτερίδες.
23. Πίστευαν επίσης πως οι μαύρες γάτες ήταν κοντά στις μάγισσες και προστάτευαν τις κακές τους δυνάμεις.
24. Τα σκιάχτρα πάλι, ένα ακόμη πολύ δημοφιλές σύμβολο του Halloween, συμβολίζουν τις αρχαίες γεωργικές ρίζες της γιορτής.
22. Ο φόβος του Halloween είναι γνωστός ως Samhainopobia.
23. Η λέξη “μάγισσα” προέρχεται από την παλιά αγγλική λέξη «wicce», που σημαίνει «σοφή γυναίκα». Στην πραγματικότητα, οι μάγοι ήταν αξιοσέβαστα άτομα σε κάποια εποχή. Σύμφωνα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μάγισσες πραγματοποιούν μία από τις δύο κύριες συναντήσεις τους, (τα λεγόμενα sabbats), τη νύχτα του Halloween.
24. Στην Αλαμπάμα, είναι παράνομο να μεταμφιεστείς ως ιερέας.
25. Πολλά καταφύγια δεν επιτρέπουν να υιοθετούνται μαύρες γάτες κατά την περίοδο του Halloween για το φόβο ότι μπορεί να βασανιστούν ή να θυσιαστούν.
– Παλιο-psycho τύποι!
26. Ο φόβος της δηλητηρίασης από τα γλυκά του Halloween είναι αβάσιμος.
- Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των γονιών είναι ότι το παιδί τους θα καταναλώσει δηλητηριασμένα γλυκά ή που θα περιέχει ξυραφάκια. Στην πραγματικότητα, αυτός ο φόβος είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αβάσιμος. Υπάρχουν μόνο δύο γνωστές περιπτώσεις δηλητηρίασης, και στις δύο εμπλέκονται συγγενείς.
- Το 1970, ένα αγόρι πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βρισκόταν στην καραμέλα του, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το αγόρι είχε κατά λάθος καταναλώσει μερικά από τα αποθέματα ηρωίνης του θείου του, και η οικογένεια είχε σκορπίσει λίγη στην καραμέλα για να καλύψει το περιστατικό.
- Ακόμη πιο φρικιαστικό, το 1974 ο Timothy O’Bryan πέθανε μετά την κατανάλωση ενός γλυκού που ο πατέρας του είχε ποτισμένο με κυανιούχο άλας για να καταχραστεί τα χρήματα της ασφαλιστικής!
Το Μεξικό γιορτάζει την Ημέρα των Νεκρών (Días de los Muertos) (1η Νοεμβρίου) και των Αγίων Πάντων (2 Νοεμβρίου), αντί του Halloween. Οι κάτοικοι της πόλης ντύνονται σαν φαντάσματα και παρελαύνουν στους δρόμους.
Το Τeng Chieh είναι ένα φεστιβάλ Halloween στην Κίνα. Εκεί τα φανάρια σκαλίζονται σε σχήμα δράκου και άλλα ζώα και κρέμονται γύρω από τα σπίτια και τους δρόμους για να βοηθήσουν την καθοδήγηση των πνευμάτων πίσω στα επίγεια σπίτια τους. Για να τιμήσουν τους νεκρούς αγαπημένους τους, τα μέλη της οικογένειας αφήνουν φαγητό και νερό κάτω από τα πορτρέτα των προγόνων τους.
Η γιορτή του Halloween στο Χονγκ Κονγκ είναι γνωστή ως Yue Lan ή το «Φεστιβάλ των πεινασμένων φαντασμάτων”, κατά την οποία ανάβονται φωτιές και προσφέρονται τρόφιμα και δώρα για να εξευμενίσουν τα πιθανά θυμωμένα φαντάσματα που ίσως να ζητούν εκδίκηση.
Σε πολλές χώρες πάλι, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, το Halloween θεωρείται ως ανεπιθύμητο και υπερβολικά εμπορική αμερικανική επιρροή.