Έχεις επιλέξει να κάνεις διακοπές στην Πράγα και προσπαθείς να οργανώσεις το πρόγραμμά σου; Ο οδηγός που ακολουθεί είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι!

Αν οι δράκοι, οι ιππότες, τα κάστρα με τις μαγικές δυνάμεις και όλα όσα συναντά κανείς στα παραμύθια ήταν πραγματικότητα, τότε η Πράγα είναι η πόλη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάθε ιστορία που τα περιλαμβάνει!

Αν και οι περισσότεροι επιλέγουν να επισκεφθούν την Πράγα τους χειμερινούς μήνες, η πόλη είναι εξίσου πανέμορφη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Τα κάστρα, τα επιβλητικά κτήρια, οι πέτρινοι δρόμοι, το ποτάμι και χίλια δυο ακόμα μυστικά της πόλης την καθιστούν μαγικό προορισμό και τους 12 μήνες του χρόνου.

Ηλιοβασίλεμα στην Πράγα

Στην Πράγα θα φτάσεις εύκολα, γρήγορα και οικονομικά! Απευθείας και σχεδόν καθημερινές πτήσεις από Αθήνα θα σε οδηγήσουν με τον πιο ξεκούραστο τρόπο στην “μεσαιωνική” αυτή πόλη!

Αφού, λοιπόν, φτάσεις, καιρός να εξερευνήσεις! Η πόλη διαθέτει ένα πολύ καλό σύστημα συγκοινωνιών, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να τη γυρίσεις είναι ο ποδαρόδρομος. Αν όμως δεν είσαι καθόλου αθλητικός τύπος, τότε το τραμ, που φτάνει σε κάθε γωνιά της πόλης, είναι η αμέσως επόμενη λύση, για να μη χάσεις στιγμή από τα μάτια σου το πράγικο τοπίο.

1. Παλιά πόλη

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Παλιά πόλη αποτελεί την καρδιά και την ψυχή της Πράγας! Εκεί θα δεις την κεντρική πλατεία και το δημαρχείο -που δημιουργήθηκαν το 1338-  καθώς και το περίφημο αστρονομικό ρολόι.

Από το τελευταίο, κάθε φορά που αναγγέλει την ώρα, ξεπηδούν μικρά αγαλματάκια δίνοντας μια παράσταση που θα σου μείνει αξέχαστη. Επίσης, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου σε κάποια από τις πολλές καφετέριες, βλέποντας τις ζωγραφισμένες προσόψεις των κτηρίων.

2. Γέφυρα του Καρόλου
Γέφυρα του Καρόλου

Γέφυρα του Καρόλου

Μια από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες της Ευρώπης βρίσκεται στην Πράγα και δεν είναι άλλη από την περίφημη Charles Bridge.

Η γέφυρα συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Μολδάβα και κοσμείται με τριάντα πέτρινα αγάλματα. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τη διασχίσεις με ηρεμία καθώς είναι πάντα γεμάτη από περαστικούς και πάγκους μικροπωλητών.

3. Κάστρο της Πράγας

Το κάστρο της Πράγας αποτελεί, μεταφορικά και ιστορικά, το λίκνο της Τσεχίας. Σε αυτό θα σε οδηγήσει ένας ανηφορικός δρόμος στον οποίο βρίσκονται πολλά μικρά μαγαζάκια.

Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στην αριστερή πλευρά του ποταμού Μολδάβα, και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά κτίσματα με πιο ξεχωριστό το ναό του Αγίου Βίτου.

Λόγω του ύψους του λόφου, και κατ’ επέκταση της θέας που προσφέρει, θα συναντήσεις και πολλούς ζωγράφους που αποτυπώνουν στον καμβά κάποια γωνιά της Πράγας.

4. Εθνική Πινακοθήκη

Η μεγάλη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης εκτίθεται σε πέντε διαφορετικά σημεία της πόλης: στο Ανάκτορο Κίνσκι, στο Ανάκτορο Σαλμόβσκι, στη μονή της Αγίας Αγνής, στο Ανάκτορο Στέρνμπεργκ και στο Μέγαρο Εμπορικών Εκθέσεων.

Στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις όπως έργα μεγάλων ευρωπαίων καλλιτεχνών, έργα τις εποχής του Μπαρόκ, Τσέχικη τέχνη του 19ου αιώνα κ.α.

5.  Klementinum
Βιβλιοθήκη Klementinum

Βιβλιοθήκη Klementinum

Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου. Αποτελεί δείγμα της μπαρόκ εποχής και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα της Πράγας μετά από το κάστρο.

Φιλοξενεί περίπου 20.000 τίτλους βιβλίων. Πολλά από τα βιβλία σχετίζονται με την ιστορία της Πράγας, ενώ τα σπανιότερα από αυτά ψηφιοποιούνται σήμερα από την Google και θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή.

6. Λόφος Petrin

Αν και υπάρχει η εύκολη και ξεκούραστη επιλογή να χρησιμοποιήσεις το τελεφερίκ, καλύτερα να ξεκινήσεις τη μέρα σου με έναν πρωινό περίπατο στο λόφο Petrin που βρίσκεται κοντά στο Κάστρο της Πράγας.

Ακολούθησε ένα από τα πολλά μονοπάτια ανάμεσα στις καταπράσινες κερασιές και φτάσε στην κορυφή του λόφου για να απολαύσεις την πανέμορφη θέα και το διασκεδαστικό λαβύρινθο με τους παραμορφωτικούς καθρέφτες!

7. Food Market

Αν είσαι στην Πράγα και τύχει να είναι Σάββατο πρωί, τότε είσαι τυχερός. Δίπλα στις όχθες του Μολδάβα και μόλις δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, γίνεται το περίφημο Náplavka Farmer’s Market!

Δεκάδες πάγκοι και βανάκια στήνονται σε ένα δρόμο δίπλα στο ποτάμι και σου δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσεις φαγητά, γλυκά και ποτά από πολλές διαφορετικές χώρες. Ο κόσμος πολύς και το φαγητό ακόμα περισσότερο.

Ακριβώς απέναντι, γίνεται η τοπική λαϊκή όπου μπορείς να προμηθευτείς φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ή απλως να περάσεις για να δεις του γεμάτους πάγκους και τους ντόπιους να κάνουν τα ψώνια τους!

Πλατεία Παλιάς Πόλης

Παλιά Πόλη

8. Ζωολογικός Κήπος της Πράγας

Βρίσκεται στην περιοχή της Troja και είναι διαμορφωμένος αμφιθεατρικά. Εκεί θα συναντήσεις σχεδόν οποιοδήποτε ζώο περνά από το μυαλό σου, από το πιο μικρό έντομο ως τον πιο μεγαλόσωμο ελέφαντα! Μέσα στο ζωολογικό κήπο λειτουργεί από τον Απρίλιο εώς το Νοέμβριο ανοιχτό τελεφερίκ που σε μεταφέρει από το χαμηλότερο στο ψηλότερο επίπεδο!

9. Βόλτα στο Μολδάβα

Περπατώντας στις όχθες του ποταμού Μολδάβα θα βρεις πάρα πολλά μικρά και μεγαλύτερα καραβάκια που κάνουν μια βόλτα στο ποτάμι. Ένα από αυτά είναι ένα πλωτό jazz bar, στο οποίο μπορείς να συνδυάσεις το ποτό σου και τη jazz μουσική με μια βραδινή βόλτα κατά μήκος του ποταμού και να δεις ήρεμος τη φωτισμένη Πράγα.

Αν πάλι δεν είσαι τύπος της jazz, διάλεξε κάποιο άλλο καραβάκι που θα σου χαρίσει την ίδια απολαυστική εμπειρία!

10. Βόλτα στα στενά της πόλης
Τα στενά της Πράγας

Τα στενά της Πράγας

Βάλε στο πρόγραμμά σου μία -ή και περισσότερες- βόλτα στα στενά της Πράγας.

Μέσα στους γραφικούς πέτρινους δρόμους θα συναντήσεις καλά κρυμμένα παλαιοπωλεία, υπέροχες γκαλερί, πολλά μικρά μαγαζάκια με χειροποίητες κούπες, τσίγκινα αντικείμενα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς!

Επιπλέον, μετά από αυτόν τον ποδαρόδρομο θα απολαύσεις ακόμα περισσότερο την ξεκούραση στη σκιά των δένδρων σε κάποιο από τα πάρκα της πόλης!

Τα μυστικά της Πράγας

    1. Στο εστιατόριο U krále Brabantského θα αισθανθείς ότι μπήκες σε κάποια ταβέρνα του Μεσαίωνα. Τα πάντα φωτίζονται από τις δάδες και τα κεριά που βρίσκονται στους τοίχους και τα τραπέζια ενώ αν είσαι τυχερός θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις μονομαχίες να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια σου, απολαμβάνοντας αυθεντική τσέχικη κουζίνα.

    2. Στο Kavárna Jarda Mayer, ένα μικρό μπαράκι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, θα απολαύσεις παγωμένη μπύρα ακούγοντας υπέροχη μουσική και θα έχεις την τύχη να αισθανθείς για λίγο ως ντόπιος, Τσέχος νέος!

    3. Στο Ambiente Pasta Fresca, αν είσαι λάτρης της Ιταλικής κουζίνας, θα απολαύσεις υπέροχα ζυμαρικά σε ένα ακόμα πιο υπέροχο περιβάλλον.

    4. Μέσα σε πολλούς ναούς γίνονται καθημερινά συναυλίες κλασικής μουσικής και αφιερώματα σε διάσημους και σημαντικούς μουσικοσυνθέτες. Αν σου δοθεί η ευκαιρία άρπαξέ την και παρακολούθησε μία, καθώς η ακουστική στους ναούς αλλά και το περιβάλλον που προσφέρουν κάνουν μια απλή συναυλία την πιο καταπληκτική εμπειρία!

    5. Μην παραλείψεις να γευτείς το παραδοσιακό γλυκό TrdelníkΘα βρεις πολλά σημεία στην πόλη που φτιάχνουν αυτό το αφράτο κορνέ από γλυκό ζυμάρι μέσα στο οποίο μπορείς να προσθέσεις τα υλικά της επιλογής σου!

    6. Στο μαγαζί Truhlàr Marionrty, μπορείς να βρεις αμέτρητες μαριονέτες, αυτό το χαρακτηριστικό ξύλινο ή/και υφασμάτινο κουκλάκι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Πράγας και της Τσεχίας γενικότερα!

useful tips
  1. Αντί ξενοδοχείου μπορείς να επιλέξεις τη διαμονή σε ενοικιαζόμενο σπίτι που παρέχει κάποιος ντόπιος (θα βρεις πολλά στο airbnb). Αυτό, εκτός του ότι αποτελεί οικονομικότερη λύση, σου δίνει τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με κάποιον που γνωρίζει άριστα την πόλη και μπορεί να σου φανερώσει ακόμα περισσότερα μυστικά της!

  2. Αν επιλέξεις να πας στο εστιατόριο U krále Brabantského για να παρακολουθήσεις το μεσαιωνικό σόου, επισκέψου νωρίτερα την ιστοσελίδα του για να πληροφορηθείς τις ημέρες και τις ώρες του σόου.

  3. Αν επισκεφθείς το ζωολογικό κήπο έχε υπόψιν σου πω λόγω της έκτασής του πιθανόν να ξοδέψεις περισσότερο χρόνο απ’ όσο υπολογίζεις.

  4. Σε χώρους τουριστικoύ ενδιαφέροντος όπως το Klementinum ή το αστρονομικό ρολόι μπορείς να επιλέξεις μία ξενάγηση με ξεναγό καθώς έτσι έχεις την ευκαιρία να πας σε μέρη κάθε κτηρίου που μόνος σου δε θα σκεφτόσουν να εξερευνήσεις!

Σχόλια