Ο Βασίλης Καραμητσάνης, ένα από τα βασικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την διοργάνωση του AnimaSyros, μας μίλησε για όλα όσα έχουν συμβεί προκειμένου να διοργανωθεί ένα τόσο επιτυχημένο φεστιβάλ
Λένε πως όταν κάτι το ποθείς αρκετά, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία και φιλόδοξου νομικού, Βασίλη Καραμητσάνη. Είναι ένας από τους συνιδρυτές και πρόεδρος του Φεστιβάλ AnimaSyros, που μετράει 9 χρόνια πορείας κι επιτυχίας στον χώρο των κινουμένων σχεδίων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ + Aγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 μεγαλύτερα διεθνώς. Περιλαμβάνει προβολές ταινιών εμψύχωσης, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις.
Φέτος, το Animasyros εγκαινιάζει το τμήμα της Αγοράς που στοχεύει να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και ανάδειξης συνεργασιών μεταξύ των επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων.
Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και λαμβάνουν χώρα στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην επιβλητική Πλατεία Μιαούλη και αλλού, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους.
Λίγο πριν την φετινή απόβαση του Φεστιβάλ στη Σύρο, ο Βασίλης μας μίλησε στο Frapress.gr για την σημασία του AnimaSyros, τους σκοπούς και τα επόμενα βήματα στο μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Ένας από αυτούς και ο παρακάτω συνεντευξιαζόμενος.
Τι είναι το AnimaSyros και ποιος ο βασικός σκοπός του;
Το Animasyros είναι το ετήσιο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της Ερμούπολης. Ξεκίνησε το 2008, στην αυγή της ελληνικής κρίσης, με στόχο να κάνει τη Σύρο σημείο συνάντησης των animators διεθνώς. Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια ζωής, πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό το επιτυγχάνει.
Ποιος ο δικός σου ρόλος στο Φεστιβάλ και ποιες οι δυσκολίες που τυχόν έχεις αντιμετωπίσει κατά καιρούς;
Είμαι συνιδρυτής και πρόεδρος του φεστιβάλ, αρμόδιος για την εταιρική διοίκηση, τη στρατηγική ανάπτυξης και τα οικονομικά του Animasyros. Ως εκ τούτου, οι δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει είναι συνεχείς και συχνά επιδεινούμενες. Δεν το βάζω κάτω και, με τη βοήθεια όλων των Ανιμάνιαξ, δηλαδή της ομάδας παραγωγής του φεστιβάλ, προσπαθώ να τις ξεπερνώ.
Ποιο το έναυσμα για να δημιουργηθεί το AnimaSyros;
Αφετηρία έμπνευσης του φεστιβάλ ήταν η ίδια η Ερμούπολη, η μνημειώδης αρχιτεκτονική της και οι εντυπωσιακές πολιτιστικές υποδομές της. Ξέμεινα, λοιπόν, λόγω μποφόρ στο νησί για ένα τριήμερο το καλοκαίρι του 2007 και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να στηθεί ένα μικρό γεγονός εκεί, αφιερωμένο στην τέχνη της εμψύχωσης (animation).
Πες μας λίγα λόγια για την πρώτη περιοδεία στην Ελλάδα που φέρει τον τίτλο AnimaSyros #tour 15/16 κι έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της.
Το φεστιβάλ δέχεται σταθερά προτάσεις για συνεργασίες και προβολές ταινιών σε όλη την Ελλάδα. Φέτος, αποφασίσαμε να διαλέξουμε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος και να διοργανώσουμε ολοήμερες δράσεις με προβολές και εκπαιδευτικά εργαστήρια κινουμένων σχεδίων. Έτσι, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη διαδέχθηκε η Τήνος, ενώ έπεται η Μύκονος στο τέλος Αυγούστου. Η επιτυχία στις περιφερειακές εκδηλώσεις του #tour15_16 υποβοηθά σημαντικά την προβολή του ετήσιου Animasyros 9.0 που έρχεται το Σεπτέμβριο.
Ποιες οι δράσεις που αναλαμβάνετε, ποιες ηλικίες αφορούν και ποια η αντιμετώπιση του κόσμου σε όλο αυτό;
Στις περιφερειακές εκδηλώσεις, τα εργαστήρια αφορούν κυρίως μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης, ενώ οι προβολές απευθύνονται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Στο ετήσιο φεστιβάλ, το πλήθος δράσεων απλώνεται και σε ειδικά κοινά όπως σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, Άτομα με Αναπηρίες, άτομα Τρίτης Ηλικίας, κρατούμενους κ.ά. Η αποδοχή των δράσεων με χαρακτήρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής διά της τέχνης είναι συχνά ενθουσιώδης.
Τι πρόκειται να δουν όσοι παρευρεθούν στην Σύρο 21-25 Σεπτεμβρίου, για την διοργάνωση του AnimaSyros 9.0;
Πολλά και διάφορα. Με ένα λάικ στη σελίδα Animasyros στο Facebook ή με την επίσκεψη στον ιστότοπο http://animasyros.gr/, μπορείτε να μάθετε έγκαιρα όλες τις εκπλήξεις που ετοιμάζουμε για φέτος.
Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι το AnimaSyros συμβάλλει στον πολιτισμό της χώρας και ποια τα περιθώρια εξέλιξης του;
Υπερβολές. Προσπαθούμε να οργανώνουμε κάτι καλλιτεχνικά ενδιαφέρον στο νησί μας, τη Σύρο και χρήσιμο για την κοινότητα των δημιουργών κινουμένων σχεδίων. Παρ´ όλα τα φυσικά όρια κοινού και παραγωγικών δυνατοτήτων ενός κυκλαδικού νησιού, προσπαθούμε να διευρύνουμε την απήχηση του φεστιβάλ σε ακροατήρια όπως το ψηφιακό κοινό με την ευρεία χρήση των κοινωνικών δικτύων και το κοινό της τηλεόρασης, καθώς προετοιμάζουμε την εκπομπή “Άνιμερτ” για τα κινούμενα σχέδια που θα παρουσιαστεί σύντομα στην ΕΡΤ. Παράλληλα, αναζητούμε νέα καλλιτεχνικά πεδία, μέσα από συνέργειες, όπως με τη Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Τι χαρακτηριστικά έχει για σένα, ένας υγιής πολιτισμός;
Η λέξη υγιής ανοίγει μεγάλη κουβέντα όταν δεν αφορά αποκλειστικά σε ιατρική αξιολόγηση. Στον πολιτισμό, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει καλύτερα το επίθετο βιώσιμος. Όταν δηλαδή ο σχεδιασμός και η υλοποίηση καλλιτεχνικών δράσεων λαμβάνει υπ´ όψιν τις ιδιαιτερότητες της τέχνης και του τόπου που υπηρετεί, μπορεί να μεγιστοποιήσει το δυναμικό των δημιουργών και του κοινού.
Ως νέος άνθρωπος με επιχειρηματικό ταλέντο και δημιουργικότητα, πως αντιλαμβάνεσαι την γενικευμένη κρίση στην Ελλάδα του 2016 και ποιες οι σκέψεις που κάνεις για το μέλλον;
Είμαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας 40 ετών και δεν νομίζω ότι έχω επιχειρηματικό ταλέντο. Έχω μεγάλη αγάπη για την πατρίδα μας και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα βγούμε από τη δοκιμασία της κρίσης δυνατότεροι και χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Ποιο το επόμενο βήμα για το AnimaSyros και πώς το φαντάζεσαι σε μερικά χρόνια από τώρα;
Με τη λήξη κάθε ετήσιας έκδοσης του Animasyros, ξεκινά η προετοιμασία του επόμενου. Οι δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών έχουν αφήσει πολλά από τα οράματα για το μικρό πολιτιστικό οργανισμό μας ανεκπλήρωτα. Συνεπώς και το πεδίο φαντασίας για το μέλλον απεριόριστο.