Λίγες θερμίδες και διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα μη χορταστικά ή άνοστα πιάτα!
Τα Χριστούγεννα έρχονται και άλλοι παλεύουν να συγκρατήσουν τις θερμίδες στα γεύματα τους σε χαμηλά επίπεδα, μιας και οι πειρασμοί σε λίγο καιρό θα δυσκολεύουν πολύ τη κατάσταση και πρέπει να προετοιμαστούμε.
Γι’ αυτό σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να σας πω για τρεις εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές – γεύματα, που θα σας χορτάσουν, αλλά είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες.
Σαλάτα με μπάμιες
(άσε τις προκαταλήψεις σου γύρω από τις μπάμιες και δοκίμασε την. Είναι νοστιμότατη.
Εμπιστεύσου με!)
Υλικά:
- 250-300 γρ. Μπάμιες
- 1-2 ντομάτες
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μουστάρδα και ξίδι μπαλσάμικο
- Αλάτι, πιπέρι, βασιλικός, δυόσμος
Διαδικασία:
Ξεπλένεις τις παγωμένες μπάμιες 1-2 νερά και τις πετάς σε νερό που ήδη βράζει στη κατσαρόλα. Τις αφήνεις να βράσουν για 5-7 λεπτά και τις σουρώνεις. Στο σούρωμα ξέπλυνε τες όσο καλύτερα γίνεται για να φύγει αυτό το «σάλιο» που έχουν οι μπάμιες. (Μην σε αηδιάζει, δεν είναι κάτι!) Ρίξτες σε ένα μεγάλο μπωλ με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σε ένα ποτηράκι ανάμειξε όλα τα υπόλοιπα. Μην χρησιμοποιήσεις πολύ λάδι ή αλάτι καλύτερα. Πρόσθεσε το μείγμα στη σαλάτα σου και ανακάτεψε καλά. Μια πολύ δροσερή και νόστιμη επιλογή με πραγματικά πολύ λίγες θερμίδες.
Κρέας με κολοκυθάκια
(ένα πραγματικά υγιεινό, πολύ γευστικό και χορταστικό πιάτο)
Υλικά:
- 100-150 γρ. Κρέας χοιρινό ή κοτόπουλο που να είναι φιλέτο (μπορεις να πάρεις και μπούτι ή σπάλα και να τα κόψεις σε λωρίδες)
- 1-2 κολοκύθια
- 2 κουταλιές γιαούρτι
- Αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα
Διαδικασία:
Δημιουργείς ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα και φροντίζεις να πάει και σε όλες τις πλευρές του κρέατος. Ψήνεις το κρέας σε τηγάνι χωρίς λάδι ή σε τηγάνι τύπου grill (θα βρεις πολύ φθηνό στα IKEA). Το κρέας καλό είναι να το πετάξεις πάνω σε τηγάνι που ήδη καίει και στην αρχή να ψήσεις σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια να χαμηλώσεις, αφού έχεις αναποδογυρίσει το κρέας και από τις δυο πλευρές του. Εν τω μεταξύ, πλένεις εξωτερικά τα κολοκυθάκια και βάζεις μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνεις μέσα τα κολοκύθια.
Μην κόψεις ούτε το πάνω ούτε το κάτω μέρος του κολοκυθιού πριν το ψήσιμο, γιατί θα χάσει τη γεύση του. Βράσε τα κολοκύθια για 5-7 λεπτά, θα καταλάβεις οτι είναι έτοιμα όταν τα τρυπάς με ένα πιρούνι και το πιρούνι βγαίνει εύκολα. Αφού κρυώσουν λίγο, τα κόβεις σε κομμάτια, τα βάζεις στο πιάτο με το κρέας και τα πασπαλίζεις με λίγο αλάτι και βάζεις πάνω από τη κάθε φέτα και λίγη πάπρικα από πάνω.
Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια
(μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα που θα σε δροσίσει και σε χορτάσει)
Υλικά:
- 100-150 γρ. Μαυρομάτικα φασόλια
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Λίγο μαΐντανός
- Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό και αφήνεις το νερό να βράσει. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνεις μέσα τα μαυρομάτικα και αφήνεις να βράσουν για όση ώρα λέει το πακέτο. Όταν βράσουν, τα σουρώνεις για να φύγει το νερό, τα ξεπλένεις με κρύο νερό για να μην καίνε και ψιλοκόβεις μισό κρεμμύδι. Επίσης, ψιλοκόβεις το μαιντανό και τα ανακατεύεις όλα μαζί, αφού προσθέσεις το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.