Με αφορμή τα γενέθλιά του, μια ματιά στη ζωή και τις καλύτερες στιγμές του έργου του Paul Thomas Anderson.

Ο Paul Thomas Anderson (γεννημένος 26, Ιούνη του 1970), επίσης γνωστός ως Ρ.Τ. Anderson, είναι ένας Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη σκηνοθεσία και ο πατέρας του Ernie Anderson τον ενθάρρυνε να γίνει σκηνοθέτης.

Το 1993, έγραψε και σκηνοθέτησε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Cigarettes & Coffee  και αφού παρακολούθησε το Sundance Institute, ο Anderson έκλεισε συμφωνία με την Rysher Entertainment να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, ένα νεο-νουάρ θρίλερ με τίτλο Hard Eight, το 1996. Ο Paul Thomas Anderson έλαβε την κρίσιμη και εμπορική επιτυχία για την ταινία του Boogie Nights (1997) και η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, Magnolia (1999), έλαβε ευρεία αναγνώριση, παρά την “αποτυχία” της στο  box office.

Το 2002, η ρομαντική κωμωδία-δράμα Punch Drunk Love, (το τέταρτο φιλμ του Paul Thomas Anderson), κυκλοφόρησε σε γενικές γραμμές ευνοϊκές κριτικές. Μετά από απουσία πέντε ετών, το επικό δράμα There Will Be Blood κυκλοφόρησε και το όνομά του πια συγκαταλέγεται έκτοτε με αυτά των καλύτερων σκηνοθετών της εποχής μας. Το 2012, η έκτη ταινία του Anderson, το δράμα The Master, παγίωσε τη φήμη του και η έβδομη ταινία του, Inherent Vice, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα από τον Thomas Pynchon, μας έδειξε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε πάνω του για να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική ταινία.

Ο Paul Thomas Anderson έχει προταθεί για έξι βραβεία της Ακαδημίας κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ οι ταινίες του έχουν κερδίσει επιπλέον δεκατέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και η ερμηνεία του Daniel Day-Lewis στο There Will Be Blood)

Ιδού λοιπόν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές των ταινιών του:

SPOILER ALERT

10. Eli’s sermon – There Will Be Blood

9. ‘Everything in this dream’ – Inherent Vice

8. ‘Get thee behind me Satan’ – The Master

7. Craps – Hard Eight

6. Barry bullied by his sisters – Punch Drunk Love

5. Shootout – Boogie Nights

4. Rain of frogs – Magnolia

3. Prison scene – The Master

2. ‘I need your help Doc’ – Inherent Vice

1. Opening – There Will Be Blood

 

(Bonus, η αγαπημένη μου σκηνή από το There Will Be Blood)

Σχόλια