Ένα bar, ένα γαστρονομικό -και όχι μόνο- event καθώς και μία ξένη σειρά είναι οι προτάσεις μας γι’αυτό το Σαββατοκύριακο!

Έξοδος αυτό το Σαββατοκύριακο; Εξαιρώντας το απίθανο ενδεχόμενο να ανήκεις σε έναν πολιορκημένο λαό υπό αναβρασμό, όπως αυτόν του Μεσολογγίου επί 1826, τότε η οποιαδήποτε έξοδος έπειτα από τη θρυλική κατά παράδοσιν αποκτήνωση των τραπεζιών του Πάσχα και τα «Διονυσιακού» τύπου γλέντια, αγγίζει τα όρια της πλεονεξίας! Βεβαίως για όλους εσάς που ανήκετε στους λίγους και τυχερούς εργαζόμενους της χώρας μας και έχετε ανάγκη να αποφράξετε τα θολωμένα μονοπάτια του εγκεφάλου σας, έχουμε τον έναν αρκετά καθαρκτικό τρόπο: Η μουσική είναι εκ των ων ουκ άνευ, το καλύτερο αναλγητικό… Ξεκινώντας ήδη από σήμερα Παρασκευή σου έχουμε τρεις προτάσεις, ώστε να περάσεις ένα ιδιαίτερο τριήμερο!

δφ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

FOUR TWENTY Break Bar: « CAYETANO meets DOGU »

Ο κορυφαίος παραγωγός της εγχώριας ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής Cayetano -χωρίς περαιτέρω βαφτίσματα και συστάσεις-, επιστρέφει στο καλλιτεχνικό «πατρικό» του, το FOUR TWENTY Break Bar (4:20), μοιράζοντας λίγη από την αίγλη του με τον πρωτοποριακό Γερμανό μάγο των βαρέων -πλην ανθυγιεινών- beats Dogu (Ancient Astronauts).

Ένας λόγος που δε θα χάσουμε αυτό το event, ενώ έχουμε ήδη μετρήσει ατέλειωτες ώρες υπό το «πιλοτήριο» του Γιώργου Μπρατάνη (Cayetano) σε μυριάδες sets, είναι ότι καταφέρνει κάθε φορά να μας απογειώνει δίχως καν να το αντιληφθούμε, ενώ ποτέ δεν προβλέπουμε εξαρχής τι πρόκειται να ακούσουμε! Αποδίδει πιστά αυτό που αποκαλούμε «freestyle», κάτι στο οποίο ελάχιστοι καταφέρνουν να ανταποκριθούν χωρίς να κουράσουν, παρά τις τίμιες προσπάθειές τους. Βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από κάθε νέο μουσικό ρεύμα καθώς πειραματίζεται ασταμάτητα, μαζεύοντας μουσικές γεύσεις από όλο τον κόσμο  και εμπνέοντας καθημερινά αμέτρητους παραγωγούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αν επιμείνεις σε επιθετικούς προσδιορισμούς, θα πρέπει να διαλέξεις το «αιώνιος αισθαντικός έφηβος»…

Καθ’ όν χρόνον τα ταλέντα ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, περισυλλέγονται και απομακρύνονται από τα μέρη μας με εξίσου μεγάλο ρυθμό, συνεπώς ευκαιρίες σαν και τούτη, όπου πετυχαίνουμε τον Cayetano σε ανάπαυση των φτερών του (λίγους μήνες πριν ξανανοίξουν προς την ανατολή), είναι μοναδικές. Πόσο μάλλον όταν χαρακτηρίζονται από σπάνια παντρέματα αναλογικών ήχων με hiphop σκιρτήματα, σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους χώρους της πόλης που ποτέ δεν μετανιώνεις όταν τους επισκέπτεσαι. Το  Four Twenty (4:20) είναι σαν μια μελανή οπή άφθαρτης μουσικής στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι πραγματικά δύσκολο να το ξεχωρίσεις από μακριά δια γυμνού οφθαλμού, αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης των νυχτερινών περιπλανώμενων και ενώ οι πραγματικές του διαστάσεις δε ξεπερνούν αυτές από μια καντίνα, φαίνεται να είναι συμπυκνωμένη σε αυτό όλη η σύγχρονη ελληνική underground μουσική της τελευταίας δεκαετίας (με μια βαρύτητα ίσως στη βασισμένη σε beats και sampling σκηνή, χωρίς βέβαια διαχωρισμούς και περιορισμούς)!

Ενώ το όνομα του μαγαζιού έχει ταυτιστεί σε πολλά μυαλά αποκλειστικά και μόνο με τη reggae κουλτούρα -πιθανώς λόγω του ονόματός του (ένα πρόχειρο google search θα σε διαφωτίσει σχετικά)-, το στοιχείο που δίνει ψυχή και χαρακτήρα στο αναντικατάστατο αυτό στέκι, είναι η ποικιλομορφία των μουσικών σε πρώτη φάση αλλά και η διαφορετικότητα που κυριαρχεί ανάμεσα στον κόσμο του. Θα σου κάνει εντύπωση η (χωρίς ψεύτικους τύπους) αληθινή ευγένεια των παιδιών που το χειρίζονται, η οικειότητα που θα νιώσεις με τους θαμώνες από την πρώτη στιγμή, ο επαγγελματισμός και οι μουσικές γνώσεις των τακτικών DJ’s, τα «τίμια» και καθαρά ποτά καθώς και η «υγρή», σκοτεινή, retro-αμερικάνικη αισθητική. Το Four Twenty έχει ξεκινήσει μια «παράδοση» στις αξέχαστες μουσικές βραδιές, με τον κόσμο να μαζεύεται έξω από το μαγαζί κατά ορδές και με τους ίδιους τους guest-παραγωγούς να το απολαμβάνουν στο έπακρον, κάτι που σίγουρα αξίζει να ζήσεις!

13153522_10204441279472178_1264505088_n

Tip υπ’ αριθμόν 1: Όποτε και αν σε φέρει ο άνεμος στην οδό Αιόλου (στο δρόμο του δηλαδή), στο νούμερο 57, ελπίζουμε να κατέχεις αρκετή σοφία μέσα σου ώστε να γνωρίζεις ότι τα Μ.Μ.Μ. δε θα σε περιμένουν για να γυρίσεις σπίτι σου και πως οι μουσικές παύουν να σε ευχαριστούν όταν αρχίσουν πια να περνάνε τα πρώτα πρωινά σκουπιδιάρικα!
Tip υπ’ αριθμόν 2: Ίσως το μόνο μέρος στο οποίο δε χρειάζεσαι προκαταρκτικά αιθυλικής αλκοόλης από πριν…

Tip υπ’ αριθμόν 3: Εάν είσαι μόνος, μη διστάσεις να τρυπώσεις μέσα: δεν είσαι μόνος!
Tip υπ’ αριθμόν 4: Μην περιμένεις οπωσδήποτε τη διοργάνωση κάποιου πομπώδους  event για να απολαύσεις τις χάρες του Four Twenty. Σε αυτό το μέρος όλα τα «ονόματα» είναι «μεγάλα»
Tip υπ’ αριθμόν 5: Ενδείκνυται και για απογευματινή χαλάρωση (όχι κατά ανάγκην στις 4:20!)

Tip υπ’ αριθμόν 6: «Μην κρίνεις για να μην κριθείς»… Φράση passepartout αλλά πίστεψέ μας ταιριάζει και εδώ… Το μαγαζί είναι σαν αποσπασμένο από χώρα μακρινή.
Tip υπ’ αριθμόν 7: Μάλλον αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία να το γνωρίσεις – Cayetano meets Dogu (Ancient Astronauts) – 4:20 Session

13161692_1092228394184059_4112967049427044189_o

ΣΑΒΒΑΤΟ

BURGER FEST – DAY 2         

Tο Burger Fest ξεκινάει κι αυτό σήμερα Παρασκευή, αλλά μιας και για όλους τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω έχει καταλήξει να αποτελεί once in a lifetime εμπειρία να πετύχεις πλέον set του Cayetano στην πόλη δεν μπορούσε να μην αποτελεί την βασική μας επιλογή για σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως μια βόλτα ανάμεσα στα μεγαλύτερα Burger Houses υπό τις μουσικές των DJ Snatch και Blast’em Bop δεν αποτελεί ιδανικό ζέσταμα για την συνέχεια στο Four Twenty. Αν μη τι άλλο πρέπει να έχεις και γεμάτο στομάχι, ιδίως αν δεν έχεις γερό, για το βράδυ που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο γαστρονομικό festival που θα είναι αφιερωμένο ειδικά στο burger το περιμέναμε καιρό όλοι εμείς οι λάτρεις του. Αυτό όμως που έρχεται απ’ ότι φαίνεται τελικά είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό Burger Fest, καθώς η διοργάνωση μέχρι στιγμής μας έχει εκπλήξει άκρως ευχάριστα.

Επιλέγοντας για την διεξαγωγή το μεταμορφωμένο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, έναν χώρο στον οποίο πιστεύουμε πως σύντομα θα δούμε και πολλά ακόμη όμορφα events κάθε είδους να διαδραματίζονται, και σχηματίζοντας ένα μικρό all-time favourite line-up από dj sets, lives και commedy acts, το Burger Fest ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια μιας αυστηρά γαστρονομικής συγκέντρωσης.

Τα Burger Houses θα βρίσκονται, φυσικά, στον χώρο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, με ειδικά διαμορφωμένους, μάλιστα, καταλόγους ειδικά για το festival. Από μουσική όμως άποψη η ημέρα του Σαββάτου δίχως άλλο ξεχωρίζει. Rsn, Skg’s Dub Alliance, Nikitas Xray Klint, Bangies και Ημισκούμπρια σχηματίζουν ένα πραγματικά αξιοζήλευτο line-up, που προφανώς αποτελεί μία από τις κορυφαίες συναυλιακές συνευρέσεις του μήνα.

Το Burger Fest, βέβαια, δεν ολοκληρώνεται το Σάββατο, αλλά την Κυριακή, με επίσης ιδιαίτερους καλεσμένους πίσω από τα decks και τα μικρόφωνα. Επειδή, ωστόσο, υποψιαζόμαστε πως εάν κάποιος έχει ακολουθήσει τις δύο πρώτες μας επιλογές θα προτιμήσει να αξιοποιήσει την Κυριακή απλώς γεμίζοντας τις μπαταρίες του, η πρότασή μας για την ημέρα αυτή δεν θα απαιτεί να βγείτε από την εξώπορτα του σπιτιού σας.

maxresdefault (2)ΚΥΡΙΑΚΗ

VINYL SERIES

Εάν είσαι από αυτούς που χρησιμοποιούν την Κυριακή για ανάρρωση και ταυτόχρονα περιμένεις πάντοτε να ολοκληρωθεί πρώτα ένας ολόκληρος κύκλος από μία σειρά για να τον δεις, τότε αυτή εδώ είναι η ιδανική επιλογή για εσένα.

Το Vinyl είναι με διαφορά η καλύτερη σειρά που έκανε ντεμπούτο εντός του 2016 και μόλις πριν από 2 εβδομάδες προβλήθηκε το δέκατο και καταληκτικό του πρώτου της κύκλου επεισόδιο. Ο Martin Scorsese συνεργάζεται με τον Mick Jagger και μας μεταφέρουν στα βάθη της μουσικής βιομηχανίας των μέσων της δεκαετίας των 70s, όταν η rock ακόμη μεσουρανούσε, φθαρμένη, ωστόσο από πολλές πλευρές και το funk μαζί με όλους τους πιο χορευτικούς ρυθμούς έκαναν σταδιακά την εμφάνισή τους κατά κύριο λόγο από τα μαγαζιά που σύχναζε η αφροαμερικάνικη κοινότητα. Σε μια εποχή που όλα στον συγκεκριμένο χώρο στην Νέα Υόρκη έχουν αρχίσει να κινούνται στους ασθματικούς ρυθμούς της κοκαΐνης και κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να σου κοστίσει από μερικά λεφτά μέχρι και την ζωή σου.

Vinyl_Intertitle

Όλοι ανεξαιρέτως οι χαρακτήρες της σειράς είναι τραγικοί ήρωες κι όλοι οδηγούνται σε απρόσμενες καταστάσεις τις οποίες όπως και να χει πρέπει τελικά να αντιμετωπίσουν γιατί απλώς έτσι είναι η ζωή. Και κυρίως η ζωή οποιουδήποτε προσπαθεί να επιβιώσει εντός μίας απ’ τις πιο σκληρές βιομηχανίες. Με όλα της τα όμορφα και τα άσχημα. Μα κυρίως τα άσχημα. Αυτά που αν μη τι άλλο κυριαρχούν στον κόσμο που το χρήμα, τα ναρκωτικά, και οι λογικές τύπου an eye for an eye και dog eat dog, περισσότερο και από τύπου survival of the fittest, κυριαρχούν και καθορίζουν κάθε επόμενη κίνηση. Κάθε επόμενη κίνηση των άλλων και μοιραία και του καθενός βρεθεί σε αυτήν, είτε από την πλευρά των νέων καλλιτεχνών, είτε από της δισκογραφικής.

Το χαρακτηριστικό της είναι πως είναι μια σειρά που δεν ωραιοποιεί καταστάσεις. Σου παρουσιάζει την βιομηχανία της μουσικής όπως ήταν κι όπως είναι, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, τώρα που τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη χειρότερα για τις δισκογραφικές. Άνθρωποι οι οποίοι κινούνται συνεχώς στα όρια του overdose προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν καπρίτσια καλλιτεχνών, και ξεσπώντας επάνω σε μικρούς και αδύναμους. Και τελικά όλοι καταλήγουν να είναι αδύναμοι γιατί πάντοτε υπάρχει κάποιος από πάνω. Κι αυτός φυσικά είναι αυτός που έχει το περισσότερο χρήμα.

Πανέμορφες, χαρακτηριστικές της εποχής, μουσικές, εκπληκτικό cast με τον Bobby Cannavale να ξεχωρίζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον James Jagger να μας ενοχλεί όλο και λιγότερο, που είναι βισματίας, και βέβαια εκπληκτική σκηνοθεσία για ακόμη μία φορά απ’ τον Scorsese. Πολύ ιδιαίτερες στιγμές της σειράς σαφώς εκείνες όπου εμφανίζονται μερικοί απ’ τους πιο εκλεκτούς μουσικούς της εποχής μέσα από χαρακτήρες ανοίγοντας μας ίσως και μικρές πόρτες σε αληθινές ιστορίες της εποχής, που ο Jagger είχε την διάθεση να μας εξομολογηθεί.

vinyl-hbo-420x252Ότι κι αν αποφασίσετε να κάνετε τελικά, να περάσετε ένα υπέροχο τριήμερο. Κι αν δεν είστε από το ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού που όντως αναζωογονείται με μία ημέρα γενικού καθαρισμού, μείνετε μακριά από την χλωρίνη. Η χλωρίνη μυρίζει μιζέρια. (Εάν ζείτε σε ένα δωμάτιο με κύρια ασχολία σας την εκτροφή αραχνών αγνοείστε αυτή την συμβουλή!)

Σχόλια