Τι είναι το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων;

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων είναι μια ακόμα προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί, ώστε οι συμμετέχοντες να έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, δηλαδή την πολιτική. Απευθύνεται σε φοιτητές ανεξαρτήτως σχολής, ακόμα κι αν σπουδάζουν στο εξωτερικό και προσομοιώνει πιστά τις διαδικασίες της ελληνικής Βουλής, με σκοπό να κατανοηθούν σε βάθος οι διεργασίες της, μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, η οποία αντιπροσωπεύει επάξια το πολίτευμα της χώρας μας. Μάλιστα, η δημιουργία της προήλθε από φοιτητές, που έκαναν μια μέρα το όραμά τους πραγματικότητα.

Ο Σκοπός του συνεδρίου

Ο βασικός σκοπός που επιτελεί η προσομοίωση είναι να προωθήσει την ιδέα της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες φοιτητές έρχονται σε επαφή με τον κοινοβουλευτισμό μέσω του γόνιμου διαλόγου, συμμετέχοντας διαδραστικά στη νομοθετική διαδικασία που ακολουθεί η ελληνική Βουλή.

Πώς διαμορφώνεται το συνέδριο;

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων προσφέρει 184 θέσεις βουλευτών σε ελληνόφωνους φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κάθε βουλευτής ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε μια κοινοβουλευτική ομάδα και συγκεκριμένα σε μια επιτροπή. Και οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι επιτροπές είναι 4.

Η εμπειρία μου…

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να εξηγηθεί περαιτέρω η δομή του συνεδρίου, για να καταλάβεις για τι ακριβώς πρόκειται. Όπως προαναφέρθηκε, οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι 4 στο σύνολό τους (ισάριθμες) και καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής. Κάθε ομάδα αποτελείται από τον αρχηγό της, τους τομεάρχες και τους βουλευτές.

Όλα τα μέλη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας συμβάλουν στο να διαμορφωθούν τα νομοσχέδια, που είναι και ο βασικός στόχος της προσομοίωσης.

Όσον αφορά τις επιτροπές αυτές χωρίζονται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, οικονομικών υποθέσεων, κοινωνικών υποθέσεων και την επιτροπή δημοσίας τάξης. Κάθε επιτροπή ξεχωριστά συζητά το νομοσχέδιο για το οποίο είναι αρμόδια και στη συνέχεια τα ψηφίζουν στο σύνολό τους στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Κυβέρνηση καταθέτει τα νομοσχέδια. Όλοι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν προτάσεις ή και να προσθέσουν δικές τους. Ο συντονιστής της επιτροπής είναι ο αρμόδιος τομεάρχης.

Το συνέδριο δεν απαιτεί να έχεις κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις ή ικανότητες. Είναι προσιτό σε φοιτητές από όλες τις σχολές. Επιπλέον, πριν το συνέδριο γίνονται βιντεοκλήσεις με τους αρμόδιους της κάθε επιτροπής, ώστε να σου εξηγήσουν τις διαδικασίες και να συζητηθούν τα θέματα που θα μελετήσει η κάθε μια επιτροπή.

Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστείς, όσο το θεωρείς απαραίτητο. Μάλιστα το προηγούμενο βράδυ πριν την έναρξη της προσομοίωσης γίνεται μια ανεπίσημη συνάντηση, ώστε να γνωριστούν οι συμμετέχοντες μεταξύ τους και να κουβεντιάσουν θέματα σχετικά με το συνέδριο.

Το όλο θέμα διαρκεί 4 μέρες, με την έναρξη του την Παρασκευή και τη λήξη του τη Δευτέρα. Η παρουσία σου στο συνέδριο θα είναι περίπου 10-12 ώρες την ημέρα. Αν και είναι τόσο κουραστικό όσο ακούγεται, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία την οποία αξίζει να βιώσεις.

Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα αποτελεί ένα σύνολο βουλευτών με κοινή ιδεολογία, απόψεις και πιστεύω πάνω σε διάφορα ζητήματα. Αυτές τις 4 μέρες κάνεις πολλές γνωριμίες, ενδεχομένως και νέες φιλίες, ακούς ποικιλία πολιτικών απόψεων, που ενδεχομένως σε βρίσκουν  σύμφωνο ή εντελώς αντίθετο. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα γνωρίσεις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, νέα παιδιά με εμπεριστατωμένη άποψη και με τρομερές γνώσεις στην Ιστορία, με συνδυαστική σκέψη και με φοβερό ταλέντο στη ρητορεία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες προβαίνουν σε επίσημες, αλλά και ανεπίσημες συζητήσεις, μέσω των οποίων καταφέρνουν, ή και όχι, να έρθουν σε συμφωνία όσον αφορά τα νομοσχέδια.

Μέχρι πέρυσι το συνέδριο πραγματοποιούταν στην Βουλή των Ελλήνων, σε αντίθεση με φέτος, που έγινε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο (πλην των ημερών έναρξης και λήξης που πραγματοποιήθηκαν στην Παλαιά βουλή).

Η προσομοίωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά οργανωμένη. Αυτό αποδεικνύεται στις τελετές έναρξης και λήξης, όπου πολλές φορές καλούνται διάφορες πολιτικές προσωπικότητες να εκφωνήσουν λόγο στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, στην τελετή λήξης αποδίδονται βραβεία σε ομιλητές, όπως το βραβείο της Δημοκρατίας, το βραβείο ρητορείας, αλλά και το βραβείο της δημοκρατικότερης κοινοβουλευτικής ομάδας του συνεδρίου.

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων είναι μια αφορμή να μοιραστείς τις απόψεις σου με άλλους φοιτητές και να αντιληφθείς πόσο διαφοροποιημένες γνώμες υπάρχουν. Φυσικά, λόγω του ότι οι απόψεις διαφέρουν, θα τύχει να ακουστούν πράγματα που είναι αντίθετα στη δική σου ιδεολογία και στις αντιλήψεις σου. Μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς θυμό, απογοήτευση και αγανάκτηση για τον τρόπο που σκέφτονται άτομα που φαινομενικά θεωρείς πως βρίσκονται στην ίδια φάση με σένα, όμως στην πραγματικότητα διαφέρουν στην ιδιοσυγκρασία τους. Αυτό βέβαια είναι θετικό, καθώς το οτιδήποτε διαφορετικό που συναντάμε μας βοηθά να αποκομίσουμε νέες εμπειρίες.

Γιατί να συμμετέχω;

Μέσα σ’ αυτές τις 4 μέρες της προσομοίωσης θα μάθεις πολλά για την ελληνική πολιτική με έναν βιωματικό τρόπο, θα ανταλλάξεις τις απόψεις σου με άλλους συνομήλικους, θα αποκτήσεις συνεργατικό πνεύμα και θα αισθανθείς παραγωγικός, αφού για μερικές μέρες καλείσαι να βρεις λύσεις για φλέγοντα θέματα της κοινωνίας. Ακόμη, θα γνωρίσεις σε βάθος την κοινοβουλευτική διαδικασία και βασικά πολιτικά και νομικά ζητήματα και θα συναντήσεις πολλά αξιόλογα άτομα. Ακόμα το σκέφτεσαι;

mve-family-2015-e1446825569534

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες δες εδώ

Σχόλια