Η 1η Προσωμοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου έρχεται να ενεργοποιήσει τους νέους για την συμμετοχή στην πολιτική και τα κοινά…
Οι νέοι άνθρωποι διεκδικούν, προσπαθούν, συμμετέχουν στα κοινά και ονειρεύονται ένα μέλλον σπουδαίο για τους ίδιους αλλά και την χώρα τους. ”Η νέα γενιά είναι το μέλλον της Ελλάδας”, όπως λέει ο σοφός λαός. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα γνωρίζει. Είναι λυπηρό σε καιρούς κρίσης να βλέπεις τη νέα γενιά να γυρίζει τις πλάτες της στο μέλλον και να προβληματίζεται συνεχώς για το εγγύς αύριο. Μια ομάδα νέων φοιτητών, όμως, δίνει μια θετική πνοή σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και συμμετέχει ενεργά στην 1η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ελλάδα!
Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε) και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στη Κομοτηνή, στις 27-29 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και με την υποστήριξη του Εurope Direct Κομοτηνής. Σκοπός του συνεδρίου είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τους κανόνες και τους τρόπους λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και να προωθήσει την έννοια της δημοκρατίας μέσω της ενεργούς ενασχόλησης των νέων με τα κοινά. Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) από όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως του αντικειμένου των σπουδών τους.
Δύο από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμβουλίου, ο Αλέξανδρος Ράδος και η Μαρία Αλεξίου, μιλούν στο Frapress.gr και μοιράζονται μαζί μας αυτή την εποικοδομητική εμπειρία!
Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς, συστήνοντας σας στο αναγνωστικό κοινό.
Αλέξανδρος: Kατάγομαι από την Δράμα, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, τελειώνοντας το 2ο Γενικό Λύκειο Δράμας. Σπουδάζω Πολιτικές Επιστήμες στην Κομοτηνή, τμήμα της σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστήμων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το ενδιαφέρον μου και η ενασχόληση μου με τα κοινά, ξεκινά από τα μαθητικά μου χρόνια συμβάλλοντας με οποιοδήποτε τρόπο στην διαδικασία των εκλογών.
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων έχω συμμετάσχει σε πληθώρα πολυήμερων συνεδρίων, όπως το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πολίτικης Επιστήμης της IAPSS και προσομοιώσεων όπως το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) για δυο συναπτά έτη ως Βουλευτής και τη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου ως Αντιδήμαρχος. Ταυτόχρονα και με αφορμή τις τελευταίες εκλογές παρείχα εθελοντική εργασία με συμβουλευτικό χαρακτήρα σε δημοτική παράταξη. Μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΕ κ. Σιδηρόπουλο εμπνευστήκαμε την ιδέα δημιουργίας προσομοίωσης περιφερειακού συμβουλίου αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της οργανωτικής επιτροπής της Προσομοίωσης της Κομοτηνής.
Είμαι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και του νεανικού τμήματος αυτού (Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε.). Από το Νοέμβριο του προηγουμένου έτους διατελώ καθήκοντα ειδικού γραμματέα – συντονιστή της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής αυτού.
Μαρία: Είμαι Απόφοιτος του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αναβρύτων και τώρα είμαι τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα μαθητικά μου χρόνια είχα εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τα κοινά, που αφορούσαν καθαρά την ενδοσχολική κοινότητα, όσο και για την κινητοποίηση των συμμαθητών μου, ούσα εμπνεύστρια και μέλος της συντακτικής ομάδας της σχολικής μας εφημερίδας.
Ως εκ τούτου όταν ξεκίνησα στα φοιτητικά μου πλέον χρόνια, τα προσομοιωτικά συνέδρια, ένας άλλος κόσμος αποκαλύφθηκε. Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά τέτοια συνέδρια, που προσομοιώνουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και έχουν διεξαχθεί σε Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού (Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, αλλά και στην Ιταλία υπό την διοργάνωση του Πανεπιστημίου του Harvard). Παράλληλα είμαι μέλος της Elsa Athens (European Law Students Association), και μέλος της συντακτικής ομάδας του νεανικού site Today.gr. Για ένα εξάμηνο περίπου παράλληλα με τις σπουδές μου, εργάστηκα στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στη ΜΚΟ Vouliwatch.gr .
Τι σας ώθησε να αναλάβετε και να συμμετέχετε σε αυτή την διοργάνωση;
Αλέξανδρος: Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο τμήμα πολιτικής επιστήμης διαπίστωσα το μέγεθος της σημασίας της δραστηριοποίησης όλων των νέων. Θέλοντας να μεταλαμπαδεύσω στους συμφοιτητές μου και όχι μόνο την ανάγκη της πολιτικής ενεργοποίησης τους, σκέφτηκα να διοργανώσουμε κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο που θα φέρει όλους μας πιο κοντά στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατόπιν πρότασης του Προέδρου και της ομόφωνης γνώμης της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής ξεκινήσαμε από το Νοέμβριο τις διαδικασίες οργάνωσης της. Σχηματίστηκε μια εξαμελής οργανωτική επιτροπή (Ραδος Αλέξανδρος, Αλεξίου Μαρία, Βασιλείου Γεωργία, Μανανά Κατερίνα, Ματέα Τένια και Δερβεντλής Χρήστος) και από τότε και με το πνεύμα της ομαδικότητας και συνεργασίας να κυριαρχεί παράγουμε έργο. Όλοι οι συμμετέχοντες είτε έχουν επιλεγεί ως περιφερειακοί σύμβουλοι είτε έχουν οριστεί οργανωτική επιτροπή καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες του και τις απόψεις καθορίζοντας έτσι την επιτυχία της διοργάνωσης. Έχοντας προσωπικά την θέση του πρόεδρου της οργανωτικής νιώθω πολύ χαρούμενος και δημιουργικός.
Μαρία: Γενικά θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου ανήσυχο πνεύμα κι αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχω στις προσομοιώσεις. Πιστεύω ότι η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά δεν εξαντλείται στις αίθουσες τον διαβουλεύσεων, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς δεν είμαστε η γενιά του Erasmus, είμαστε η γενιά των mun και των προσομοιωτικών συνεδρίων.
Αξίζει να αναφέρω ότι υπάρχουν και προσομοιωτικά συνέδρια των εθνικών οργάνων και θεσμών που αφορούν τόσο την κεντρική διοίκηση όσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνέδρια στα οποία είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω (Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης, Μοντέλο Βουλής Ελλήνων). Μάλιστα, στην Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης υπήρξα μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής το 2015. Όταν λοιπόν ο Αλέξανδρος με προσκάλεσε να αναλάβουμε την διοργάνωση για το Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν κάτι που δεν μπορούσα να αρνηθώ. Αφενός ήταν τιμή για μένα, η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και αφετέρου ήταν μια πρόκληση, μια ευκαιρία να φέρουμε κάτι καινούριο στο χώρο των προσομοιώσεων στην Ελλάδα. Να κινητοποιήσουμε λίγο περισσότερο αυτούς στους οποίους απευθύνονται τα εν λόγω συνέδρια, δηλαδή εμάς, τη γενιά μας.
Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται αυτή η προσομοίωση περιφερειακού συμβουλίου. Ποιος ο σκοπός και οι κανονισμοί της;
Αλέξανδρος: Η προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στοχεύοντας στην εξοικείωση των Συνέδρων με τους κανόνες και τους τρόπους λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και στην προώθηση της ιδέας της Δημοκρατίας μέσω της ενασχόλησης των νέων με τα κοινά. Αποτελεί καινοτομία μιας και δεν έχει διοργανωθεί πουθενά στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο. Ταυτόχρονα με τη Κομοτηνή η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου διοργανώνεται και στο Ηράκλειο με εξίσου μεγάλη επιτυχία αποδεικνύοντας έτσι την εμβέλεια του Οργανισμού πανελλαδικά και την διάθεση συνεργασίας των μελών του μεταξύ τους.
Η προσομοίωση της Κομοτηνής γίνεται στις 27-29 Μαΐου σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Τελείται υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και με την υποστήριξη του Europe Direct Κομοτηνής.
Μαρία: Για να δευτερολογήσω στα λεγόμενα του Αλέξανδρου, η Προσομοίωση αφορά αυτό που δηλώνει το όνομά της. Μέσα σε τέσσερις μέρες δημιουργούμε τον πραγματικό κόσμο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ως εκ τούτου υπάρχουν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιπεριφερειάρχες, Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Πρόσωπα Πίεσης, καθώς και Δημοσιογραφική Ομάδα, όπως γίνεται και στην πραγματικότητα.
Όσον αφορά τον Κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο επίσημο site του συνεδρίου μας υπάρχει μέρος όπου είναι αναρτημένος. Έχει γίνει μια κάποια επεξεργασία, αλλά ως επί το πλείστον έχει βασιστεί τον Κανονισμό που υφίσταται στην πράξη. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτά που ορίζονται στην ημερήσια διάταξη. Η απαρτία και οι πλειοψηφίες για τη λήψη απόφασης έχουν οριστεί τον κανονισμό. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διευθύνει τη συζήτηση. Στόχος μας, και μέσω του Κανονισμού, αποτελεί να είναι η Προσομοίωση Περιφερειακού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε εντάξει και Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες.
Μετά το πέρας των αιτήσεων, είστε ευχαριστημένοι από την απήχηση των συμμετεχόντων και ποια τα κριτήρια των όσων έχουν επιλεγεί στο συνέδριο;
Αλέξανδρος: Αναλαμβάνοντας την διοργάνωση της προσομοίωσης δεν περιμέναμε ως οργανωτική επιτροπή αυτήν την ευχάριστη αντίδραση πολλών συνομηλίκων μας. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας φτάνοντας στο διπλάσιο αριθμό του συνολικού αριθμού των συμμετεχόντων και τριπλάσιο αριθμό των θέσεων των περιφερειακών συμβούλων. Φαίνεται πως οι νέοι κινητοποιούνται, δεν εφησυχάζονται και τολμούν να ασχολούνται με πράγματα που δεν συνδέονται άρρηκτα με τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις τους. Τα κριτήρια αποφασίστηκαν από κοινού και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.
Μαρία: Αρχικά να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους αιτούντες που πραγματικά αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας. Αν και διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας και ανέβασε ψηλά τον πήχη για εμάς την Οργανωτική Επιτροπή. Πραγματικά το πιο δύσκολο κομμάτι του συνεδρίου είναι πάντα η αξιολόγηση των αιτήσεων. Κάπου εδώ να τονίσουμε ότι η Προσομοίωση απευθύνεται σε φοιτητές κατά κύριο λόγο, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς. Τα βιογραφικά των παιδιών ήταν εξαιρετικά στην πλειονότητά τους. Ωστόσο, θέλαμε να δώσουμε και την ευκαιρία συμμετοχής σε παιδιά που δηλώνουν για πρώτη φορά, διότι όλοι από κάπου ξεκινήσαμε. Θεωρώ ότι καταφέραμε μέσω της επιλογής των συμμετεχόντων να πετύχουμε ένα σύνθετο αποτέλεσμα, αφενός με παιδιά που έχουν μακρά εμπειρία σε συνέδρια, και αφετέρου με παιδιά που θεωρούνται newcomers στο χώρο.
Αν και η προσομοίωση θα αποτελείται από φανταστικές παρατάξεις, θεωρείτε πως οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια του συνεδρίου επηρεάζονται από τα πραγματικά κόμματα; Κι αν ναι, σε ποιο βαθμό;
Αλέξανδρος: Αναμφισβήτητα ο κάθε συμμετέχων προσέρχεται στο χώρο διεξαγωγής της προσομοίωσης έχοντας τις προσωπικές του ιδεολογικές καταβολές, ωστόσο γνωρίζει πως θα πρέπει να ενσαρκώσει το ρολό που του ανατίθεται ακόμα κι αν αυτός αντιβαίνει στις δικές του πολιτικές απόψεις. Η επίδραση που ασκούν τα κόμματα σε όσους επιθυμούν την ενεργή ενασχόληση με τα κοινά είναι μεγάλη. Έγκειται στον καθένα μας πως θα καταφέρουμε να διακρίνουμε τις ιδεολογίες και πολιτικές θεωρίες, από τις κομματικές θέσεις. Επομένως, κατά τη γνώμη μου εξετάζεται μέσα από τέτοια συνέδρια η ικανότητα του ατόμου σχετικά με το διαχωρισμό αυτό. Γι’ αυτό εξάλλου επιλέξαμε την δημιουργία φανταστικής περιφέρειας, περιφερειακών ενοτήτων και παρατάξεων και επιτροπές και θεματολογία που διαφοροποιούνται από αυτή του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε σύγκριση και σύγχυση.
Μαρία: Για τις ανάγκες της Προσομοίωσης δημιουργήθηκαν πέντε φανταστικές παρατάξεις, που καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, φιλελεύθερη, κεντροαριστερά, αριστερά, δεξιά κλπ παράταξη. Καμία Περιφερειακή Παράταξη της Προσομοίωσης δεν ταυτίζεται και δεν πρέπει να συγχέεται με κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα. Η όποια προσέγγιση έγινε, ήταν υπό το πρίσμα της ιδεολογίας και πιστεύουμε ότι με τις πέντε παρατάξεις καταφέραμε να καταδείξουμε τις διαφορές.
Εν συνεχεία, ο κάθε συμμετέχων κατά την αίτησή του είχε δηλώσει προτίμηση παράταξης, λαμβανομένου αυτού υπόψη ο κάθε ένας έρχεται στην προσομοίωση με τα δικά του πιστεύω. Ωστόσο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπάρχει πρόβλεψη ώστε κάθε παράταξη να έχει τον δικό της αριθμό εδρών, επομένως αυτό σημαίνει ότι κάποιες έχουν πλειοψηφία και κάποιες όχι. Προσπαθήσαμε να τοποθετήσουμε τους συμμετέχοντες στην πρώτη τους επιλογή, αλλά όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε όλους. Καλούμε, λοιπόν, και όσους δεν έτυχαν στην πρώτη τους επιλογή, να το δουν ως πρόκληση, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και σε μια θέση αντίθετη, ενδεχομένως, ιδεολογικά.
Ποια τα θέματα που θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο και ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί;
Αλέξανδρος: Τα θέματα που θα συζητηθούν στις συνελεύσεις των επιτροπών και της ολομέλειας του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Αλεξάνδρειας όπως ονομάζεται η Περιφέρεια, είναι θέματα που αφορούν τους νέους και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι θέματα που οι νέοι τα ζουν κι άρα έχουν γνώση και την δυνατότητα να τοποθετηθούν αλλά και θέματα που τους είναι άγνωστα και καλούνται να ενημερωθούν, να διαβάσουν και να εντρυφήσουν πάνω σ’ αυτά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την πρώτη ημέρα από τις τρεις θα ξεκινήσει το συνέδριο με την ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης, θα συνεδριάσουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι ανταλλάσσοντας απόψεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Έπειτα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στις επιτροπές και με την προβλεπόμενη συζήτηση θα δημιουργηθούν τα πλαίσια τα οποία και θα καταλήξουν την τρίτη και τελευταία μέρα στην ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.
Μαρία: Έχουμε τέσσερις Επιτροπές, οι οποίες είναι οι εξής: Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Επιτροπή Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού και τέλος Επιτροπή Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Κάθε Επιτροπή έχει τα δικά της θέματα πάνω στα οποία καλείται να συμμετέχει. Αυτά είναι: α) άδεια λειτουργίας εταιρείας εξόρυξης φυσικών πόρων (μαρμάρων), β) καθιέρωση βραδιών λευκής νύχτας σε πόλεις της Περιφέρειας γ) κατασκευή ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας και περίθαλψης προσφύγων δ) δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, ιατρείων και άλλων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης για τους άπορους ε) ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων δίπλα σε χώρο φυλακών ζ) στήριξη μουσικών σχολείων της Περιφέρειας με κεφάλαια της ΕΕ για εκπαιδευτικά προγράμματα η) προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή) με εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών κατά μήκος της Περιφέρειας στ) πρόγραμμα για εύρεση νέων θέσεων εργασίας με επιδοτήσεις εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων και νέων αγροτών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει σε Επιτροπές και κατά την Ολομέλεια παρουσιάζονται τα πορίσματα των διαβουλεύσεων των Επιτροπών όπου τίθενται προς συζήτηση και προς ψήφιση.
Ως νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι, πώς διαχειρίζεστε τα μείζονα προβλήματα αυτού του τόπου;
Αλέξανδρος: Οι νέοι σήμερα καλούνται να είναι σε εγρήγορση να έχουν στόχους και οράματα βασιζόμενοι στα οποία θα καταθέσουν προτάσεις για λύσεις των προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές και απόφοιτοι, είναι άνθρωποι που σπουδάζουν μορφώνονται και εξειδικεύονται στο αντικείμενο μελέτης τους κάνοντας μεταπτυχιακά. Ταυτόχρονα είναι αυτοί που μεταναστεύουν, που φεύγουν από την Ελλάδα και αναζητούν εργασία και ποιότητα ζωής στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν τους δίνονται οι θέσεις διαχείρισης των προβλημάτων. Παρόλο όμως των αντιξοοτήτων πιστεύω πως οι νέοι και πόσο μάλλον οι μορφωμένοι οφείλουν να παραμερίσουν το ατομικό συμφέρον να προτάσσουν το γενικό καλό και πάνω σ΄αυτό να εργάζονται προτείνοντας λύσεις στους αρμοδίους.
Μαρία: Όπως ανέφερα και προηγουμένως η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι μόνο η ψήφος στις εκάστοτε εκλογές, αλλά τρόπος ζωής. Η πολιτική ξεκινάει από μέσα μας, από τον τρόπο που μαζεύουμε το πεταμένο χαρτάκι στο πεζοδρόμιο, τη γόπα και πάει λέγοντας. Στόχος είναι στο μέλλον να μην χρειάζεται καν να κάνουμε λόγο για τέτοια παραδείγματα. Αυτό κάνω σε τοπικό επίπεδο και προσπαθώ να κινητοποιήσω και άλλους, κυρίως νέους, γιατί από εμάς θα έρθει η αλλαγή. Προφανώς μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας και είναι ευρέως γνωστό ότι είναι κάτι δύσκολο, κάτι που δεν πραγματοποιείται σε μία ημέρα. Ωστόσο, το να μην χάνεις την ελπίδα σου, είναι μια διαχείριση από μόνη της πιστεύω. Καθώς και το να προσπαθείς να τη μεταδώσεις σε άλλους. Αυτός είναι και ο λόγος που ασχολούμαι με τις προσομοιώσεις. Προσωπικός στόχος και όνειρο είναι να ενταχθούν στην βασική εκπαίδευση των Ελληνόπουλων, τα προσομοιωτικά συνέδρια για να εντρυφήσουν στις λειτουργίες και τους θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως γίνεται στις χώρες του εξωτερικού, και να αντικατασταθούν τα αντίστοιχα μαθήματα πολιτικής αγωγής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική και την συμμετοχή στα κοινά;
Αλέξανδρος: Το ενδιαφέρον μου για τη πολιτική ξεκίνησε από πολύ νωρίς, όταν όντας ακόμα στο σχολειό φρόντιζα να ενημερώνομαι και να διαβάζω σχετικά με τα πολιτικά γεγονότα. Αυτό δεν συνέβαινε με αυτοσκοπό μετά από λίγα χρόνια να θέσω υποψηφιότητα αλλά γιατί πάντα θεωρούσα αρετή όπως και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Θεωρώ, λοιπόν, πως όλοι μας θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν κι εγώ προσωπικά νιώθω διατεθειμένος να συμβάλλω όπως δύναμαι από όποια θέση μου ζητηθεί.
Μαρία: Ως γενιά έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Με 6 χρόνια σε οικονομική ύφεση, η γενιά μας βγήκε γρήγορα από το όνειρο ότι όλα είναι όμορφα και ότι μας περιμένει ένα λαμπρό μέλλον στρωμένο με ροδοπέταλα. Δομές που ως τώρα θεωρούσαμε κεκτημένες, καλούμαστε να τις υπερασπιστούμε, αν θέλουμε να τις κρατήσουμε και να τις εξελίξουμε. Είμαστε η πιο καλά μορφωμένη γενιά, η οποία όμως έχει βιώσει στο έπακρο της συνέπειες της κρίσης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, καθώς και η αποτυχία όλων των προηγούμενων μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά. Εάν όχι εμείς, ποιος; Εάν όχι τώρα, πότε;
Αν σας έλεγα να χρησιμοποιήσετε ένα απόφθεγμα κάποιου σημαίνοντος προσώπου για να εκφράσετε τις σκέψεις σας για την Ελλάδα του 2016, ποιο θα ήταν αυτό;
Αλέξανδρος: Γενικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ ρητά, παροιμίες και αποφθέγματα και έχω αρκετά που μου αρέσουν. Αν όμως πρέπει να διαλέξω ένα που μάλιστα να εκφράζει την Ελλάδα του 2016 θα σας έλεγα το εξής: “Οι μεγάλες ανατροπές ξεκινούν από μεγάλες ιδέες, έστω και αν εκφράζονται από μικρές παρέες”. Επέλεξα αυτό αφενός διότι νομίζω πως ήρθε η ώρα της αλλαγής κι αφετέρου γιατί κάτι μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι΄αυτο κι ας πρωτοεμφανίστηκε ως ιδέα από λίγα άτομα.
Μαρία: Η αγαπημένη μου ρήση είναι αυτή του Παύλου Μπακογιάννη : «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Πιστεύω βαθιά στο Δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς και ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό κίνησης για σύνθεση απόψεων. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, όλοι επιθυμούμε το καλύτερο για τη χώρα μας, θέλουμε να ανακάμψει σύντομα και να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, να είναι εντός της Ε.Ε και όχι ο παρίας. Επομένως αυτό που θέλω να πω είναι ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έστω και αν έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο αγώνας είναι κοινός και είναι δικός μας.