Σκηνές εκτός σεναρίου που άφησαν εποχή!

Πολλές από τις σκηνές που έχουν αφήσει ιστορία και έχουν δώσει χαρακτήρα στην ταινία δεν ήταν προγραμματισμένες.

Δεν αμφισβητεί κανείς το ταλέντο του σκηνοθέτη ή την αυθεντικότητα του σεναρίου, όμως αυτό που κάνει έναν ηθοποιό πραγματικά καλό είναι να μπορεί να αυτοσχεδιάσει χωρίς βέβαια να ξεφεύγει από την πλοκή ή την ατμόσφαιρα της ταινίας. Άλλωστε ένας καλός σκηνοθέτης εμπιστεύεται τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τις ιδέες του τόσο ώστε να τους αφήνει περιθώρια ελευθερίας.

Οι παρακάτω σκηνές έγιναν είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα, ήταν όμως όλες τόσο επιτυχημένες που συμπεριλήφθηκαν τελικά στην ταινία.

1. Here’s Johnny! – Η Λάμψη

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών από τα χέρια του Stanley Kubrick και ένας από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του Nicholson. Στην επική σκηνή όπου ο Jack Nicholson προσπαθεί να εισβάλει μέσα από την πόρτα για να συνεχίσει να βασανίζει τη γυναίκα και το παιδί του (και την ψυχολογία μας) ακούγεται με μια ανατριχιαστικά παιχνιδιάρικη φωνή να λέει “Here’s Johnny”.

Αυτή η ατάκα δεν ήταν σχεδιασμένη και βγήκε αυθόρμητα από τον ηθοποιό που είναι προφανές πως είχε μπει για τα καλά στο ρόλο.

2. Η γάτα στην αγκαλιά του Don Corleone – Ο νονός

Ο Μάρλον Μπράντο υποδύεται τον πιο γνωστό νονό της νύχτας στην ιστορία του σινεμά και ενώ έχει μία συνομιλία περί βίας έχει στην αγκαλιά του ένα χαδιάρικο γατί με το οποίο είναι υπερβολικά τρυφερός.

Η γάτα αυτή περιφερόταν στα γυρίσματα μέχρι που ο Marlon Brando αποφάσισε ότι ήταν καλή ιδέα να πάρει και αυτή έναν “ρόλο”, έχοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία μιας και η συγκεκριμένη σκηνή έγινε σημείο αναφοράς.

3.  Χςςςςς – Η σιωπή των αμνών

Ο Anthony Hopkins ήταν πιστός στο σενάριο όμως αυτό το ανατριχιαστικό “χςςςς” που συνοδεύει τα λόγια του είναι κάτι εντελώς δικό του. Αρχικά το έκανε για να τρομάξει την συμπρωταγωνίστρια του Jodie Foster η οποία έχει δηλώσει πως ο Hopkins ήταν τόσο πειστικός στο ρόλο του που τον φοβόταν καθ’όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αυτός ο απόκοσμος ήχος ήταν τόσο επιτυχημένος που τελικά εντάχθηκε στην ταινία.

4. “Singing in the rain” – Το κουρδιστό πορτοκάλι

Το Singing in the rain στη σκηνή του βιασμού δεν ήταν προγραμματισμένο. Ο Malcom Mcdowell άρχισε να το τραγουδάει αυθόρμητα σε κάποιο από τα επαναλαμβανόμενα γυρίσματα της σκηνής.

Τελικά το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο σενάριο και έπαιξε μάλιστα μεγάλο ρόλο στην πλοκή. Όσοι έχουν δει την ταινία σίγουρα θυμούνται την ανατριχιαστική φωνή του “Alex” να το τραγουδάει έχοντας τη γνωστή, ψυχωτική έκφραση στο πρόσωπό του.

5. Το χειροκρότημα του Joker – Σκοτεινός Ιππότης

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας του Christopher Nolan είναι η στιγμή στη φυλακή, όπου ο Joker ακούει τον λόγο του αστυνομικού που μόλις τον συνέλαβε και ως απάντηση τον χειροκροτάει.

Το χειροκρότημα του Joker ήταν ένας ιδιοφυής αυτοσχεδιασμός του Heath Ledger. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά γνωρίσματα που κατέστησε τον Joker τον “κακό” με τον πιο απρόβλεπτο και ενδιαφέροντα χαρακτήρα στην ιστορία του σινεμά.

6. Ο πιο ενοχλητικός ήχος στον κόσμο – Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος

Όχι μόνο η αστεία κραυγή του Jim Carrey δεν ήταν στο πρόγραμμα, αλλά και το γέλιο του ηθοποιού που έπαιζε τον εκτελεστή της μαφίας και έπρεπε να παραμείνει σοβαρός, ήταν επίσης εκτός σεναρίου.

Ο Jim Carrey στη σκηνή στο αυτοκίνητο ρωτάει “Θες να ακούσεις τον πιο ενοχλητικό ήχο στον κόσμο;” και στη συνέχεια ακολουθεί αυτό το παραλήρημα. Αυτός ο αυθορμητισμός του Carrey κατέληξε πολύ επιτυχημένος καθώς θεωρείται μία από τις πιο αστείες σκηνές της ταινίας.

7. Ο ψεύτικος οργασμός – When Harry Met Sally

Η ακριβής και εκτεταμένη αναπαράσταση ενός οργασμού στη σκηνή του δείπνου ήταν αυτοσχεδιασμός της Meg Ryan και έγινε η πιο γνωστή σκηνή της ταινίας. Ακολούθησε μάλιστα η επιτυχημένη ατάκα “θα παραγγείλω κι εγώ αυτό που πήρε αυτή”.

8. Το αίμα στο χέρι του DiCaprio – Django

Στην ταινία του Quentin Tarantino υπάρχει μια σκηνή όπου ο Leonardo DiCaprio ανακαλύπτει πως τον έχουν εξαπατήσει. Τότε πιάνει ένα ποτήρι τόσο δυνατά που σπάει στο χέρι του.

Το αίμα που τρέχει είναι πραγματικό καθώς το ποτήρι δεν ήταν προγραμματισμένο να σπάσει και συνέβη από την ένταση της ερμηνείας του DiCaprio.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως “ήταν πιο ενδιαφέρον να βλέπω την αντίδραση του Quentin και του Jamie Foxx πίσω απ’ την κάμερα, απ’ το να ασχοληθώ με το χέρι μου”. Στη συνέχεια ακολούθησε ένας φοβερός αυτοσχεδιασμός όπου ο DiCaprio άφησε το αίμα πάνω στο πρόσωπο της συμπρωταγωνίστριάς του.

9. “You talking to me?” – Taxi Driver

Είναι ξεκάθαρο ότι στην ταινία του Martin Scorsese, Taxi Driver, ο Robert De Niro εξερεύνησε το χαρακτήρα του ρόλου του. Αποτέλεσμα είναι η σκηνή στον καθρέφτη όπου μιλάει στον εαυτό του, η οποία είναι ολόκληρη αυτοσχεδιασμός. Εκεί ειπώθηκε και η πιο αναγνωρίσιμη ατάκα της ταινίας “You talking to me?”

10. Το κουτί με το μενταγιόν – Pretty Woman

Στη σκηνή όπου ο George Clooney χαρίζει στην Julia Robers ένα μενταγιόν, την ώρα που πάει να της το προσφέρει το κουτί κλείνει. Αυτό έγινε κατά λάθος αλλά η αντίδραση της Roberts και το αυθεντικό γέλιο της ήταν τόσο ωραίο που τελικά συμπεριέλαβαν το στιγμιότυπο.

11. Γιατί αρσενικά μοντέλα; – Zoolander

Στην ταινία Zoolander υπάρχει μία σκηνή όπου ο Ben Stiller ρωτάει τον συμπρωταγωνιστή του “γιατί αρσενικά μοντέλα;” και αυτός του δίνει μία εκτενή απάντηση. Όμως ο Stiller ξεχνάει την επόμενη ατάκα του και ξαναρωτάει “γιατί αρσενικά μοντέλα;” Τότε ο David Duchovny αυτοσχεδιάζοντας του απαντάει “Είσαι σοβαρός; Μόλις σου είπα.” Η σκηνή κατέληξε τόσο ξεκαρδιστική που τελικά έμεινε με αυτό το “λάθος” και είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές της ταινίας.

Όπως φαίνεται, η επιτυχία μιας ταινίας δεν ορίζεται μόνο από το σενάριο, το μεγάλο badget ή τα ειδικά εφέ αλλά και από τα απρόοπτα, τη μοναδικότητά της, τις πρωτοβουλίες και το αληθινό ταλέντο.

Σχόλια