Μπορεί να ξέρεις να πλέκεις κασκόλ ή γάντια, αλλά πώς θα σου φαινόταν να έπλεκες παιχνίδια;
Η Χρύσα Ματθαίου μάς μιλάει για την τέχνη της, ως μια νέα και πρωτότυπη παιχνιδοποιός!

H Χρύσα Ματθαίου γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας. Σήμερα, 26 ετών, ζει και σπουδάζει στην Ελλάδα. Κάνει βόλτες στις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας, όπου είχα την τιμή κι εγώ κάποτε να την ακολουθήσω. Έχοντας μεγαλώσει τα πρώτα 20 χρόνια της στη Γερμανία, η Χρύσα είναι μία από τις πιο αξιόλογες δημιουργούς που έχω γνωρίσει ποτέ. Και όχι μόνο, αυτό. Είναι και μια από τις πιο… πρωτότυπες!

Εάν δεν το καταλάβατε, η Χρύσα πλέκει παιχνίδια – πανέμορφα ζωάκια και όχι μόνο, που εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Εγώ έχω αποκτήσει ήδη στη συλλογή μου μια μελισσούλα. Σε χαμηλές τιμές, με μεράκι και διάθεση γι’ αυτό που δημιουργεί, η Χρύσα μπορεί να πλέξει ό,τι της ζητήσεις και θα το κάνει με χαμόγελο. Όπως χαμογελούσε όταν απαντούσε στις ερωτήσεις μου.

Πότε ξεκίνησες να «πλέκεις» παιχνίδια;

Άρχισα «τυχαία» πριν σχεδόν έναν χρόνο περίπου. Λέω “τυχαία”, επειδή απλά έψαχνα να κάνω ένα δώρο στην φίλη μου στο Βερολίνο, που ήταν έγκυος. Ήξερα ότι περίμενε αγοράκι, όποτε ήταν λίγο πιο δύσκολο να βρεις κάτι. Και ήθελα να είναι κάτι που θα το χαρεί σε όλη την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Κάτι που θα μπορούσε και να κρατήσει σαν ωραία ανάμνηση όταν μεγαλώσει. Όλοι μας έχουμε ή είχαμε ένα παιχνίδι από τα παιδικά μας χρόνια που το θυμόμαστε ακόμα και τώρα ή μπορεί ακόμα και να το έχουμε κάπου και το συνδυάζουμε αυτόματα με όμορφες αναμνήσεις και συναισθήματα. (Ο εγκέφαλος μας πολλές φορές κάνει αναδρομές η μόνο με ένα συναίσθημα, μια μυρωδιά μπορεί να σε γυρίσει σε αναμνήσεις και εποχές που συνειδητά μπορεί εμείς να μην τις θυμόμαστε). Έτσι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω κάτι μόνη μου και αφού ξέρω να πλέκω, μου «σφήνωσε» ο ενθουσιασμός να φτιάξω κάτι. Ξέρεις, πιστεύω ότι το να κάνεις δώρο κάτι που έχεις φτιάξει-πλάσει μόνος σου και έχει φτιαχτεί με τόση αγάπη και τόσο μεράκι, αξίζει πολλά παραπάνω από ένα απλό αγοραστό παιχνιδάκι.

13090315_10206009357142010_548797024_n

Η ιδέα φαίνεται πολύ πρωτότυπη. Ποια ήταν η έμπνευσή σου; Ίσως κάποιο παιχνίδι που είχες μικρή;

Ναι είναι όντως πρωτότυπη. Η ιδέα από μόνη της όμως υπάρχει και είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Βέβαια, αυτό το ανακάλυψα αφού άρχισα να κάνω την ερευνά μου για την ιδέα, υλικά κτλ. Η έμπνευση είναι ένα πράγμα που δεν το καταλαβαίνεις αρχικά παρά μόνο όταν τελειώσεις το έργο σου. Έρχομαι από μια μεγάλη οικογένεια, και σαν μεγαλύτερη από τα αδέρφια μου, έβλεπα τα μικρά πώς έπαιζαν και τι τους έκανε να χαμογελάνε. Είτε είσαι ακόμα παιδί είτε ενήλικας, όταν βλέπεις το χαμόγελο ενός παιδιού, σου ανοίγει και η δική σου η καρδιά και θες να το κάνεις να χαρεί για να λάμψει το προσωπάκι τους. Μικρή είχα ένα μικρό αρκουδάκι άσπρο με καρέ κόκκινο παπιγιόν, το όποιο ήταν δώρο των γονέων μου όταν γεννήθηκα και ακόμα το έχω παρόλο που δεν έχω αναμνήσεις από το εάν έπαιζα με αυτό, όταν το βλέπω όμως νιώθω όμορφα και ήρεμα.

“Πρέπει να μάθουμε σε εμάς και στα παιδιά ότι μπορούμε να περάσουμε και ευχάριστα παίζοντας με ένα απλό κουκλάκι το οποίο θα μπορεί να θυμούνται και για όλη τους την ζωή ή ακόμα και να το δώσουν αργότερα στα δικά τους τα παιδιά”.

Παρόλο που το πλέξιμο δεν είναι και πολύ δημοφιλές, εσύ κατάφερες να κάνεις κάτι πολύ όμορφο και μοναδικό με αυτό. Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για το πλέξιμο; Πότε και πώς έμαθες να το κάνεις αυτό;

Το πλέξιμο πλέον δεν είναι διαδεδομένο εδώ στην Ελλάδα, αλλά παλιότερα ήταν ένα σταθερό στοιχείο στην καθημερινή ζωή των γυναικών και κοριτσιών στις επαρχίες. Θυμάμαι την γιαγιά μου τα καλοκαίρια όταν ήμουν στο χωριό, που έπλεκε. Παρόλο που έπλεκε και η μητέρα μου, εγώ έμαθα να πλέκω στο σχολείο, πιο συγκεκριμένα στην Ε΄ Δημοτικού. Στο Βερολίνο τότε στην Ε’ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού είχαμε κάποια εικαστικά μαθήματα, όπου από τα οποία μπορούσαμε να επιλέξουμε κάθε χρόνο δύο. Κάποια από αυτά ήταν μαγειρική, κηπουρική και χειροτεχνίες. Εγώ, όπως φαντάζεσαι, επιλέχτηκα να συμμετάσχω στις χειροτεχνίες. Όπου έμαθα να πλέκω με βελονάκι, βελόνες αλλά και να κεντάω. Γενικά μετά από αυτό δεν έπλεκα σχεδόν καθόλου.

13090336_10206009348901804_1881863677_n

Θα ήθελες να κάνεις κάτι παραπάνω στο μέλλον πάνω σε αυτό που έχεις ξεκινήσει;

Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω και εάν προκύψει και μου δοθεί η ευκαιρία θα το συνέχιζα.

Ως νέα, τι σ’ έκανε να αποφασίσεις να φτιάχνεις παιδικά παιχνίδια σε αντίθεση με άλλους νέους που παθαίνουν εμμονή με προϊόντα τεχνολογίας και διαδικτυακές εφαρμογές;

Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται πολύ από τον χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κάθε άνθρωπος τα πράγματα. Έμενα προσωπικά μου αρέσουν τα απλά πράγματα. Μια βόλτα με έναν καφέ στο χέρι γύρο από την Ακρόπολη ή στο Φιλοπάππου αρκεί για να κάνεις μια καλή κουβέντα με έναν φίλο/φίλη, είναι κάτι τόσο απλό αλλά μπορεί να σε κάνει να μάθεις και να περάσεις ευχάριστα στην φύση. Νομίζω ότι ζούμε σε μια εποχή, η οποία είναι σε συνεχή εγρήγορση και έχουμε ξεχάσει να απολαμβάνουμε κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε λεφτά αλλά λίγο από το χρόνο μας.

Έτσι, πιστεύω και ότι ειδικά τα παιδιά στην εποχή μας δεν θα έπρεπε να είναι συνέχεια μπροστά στην τηλεόραση ή με ένα Tablet στα χέρια να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πρέπει να μάθουμε σε εμάς και στα παιδιά ότι μπορούμε να περάσουμε και ευχάριστα παίζοντας με ένα απλό κουκλάκι το οποίο θα μπορεί να θυμούνται και για όλη τους την ζωή ή ακόμα και να το δώσουν αργότερα στα δικά τους τα παιδιά.

Πρέπει εμείς οι νέοι να πιάσουμε κάτι στα χέρια μας και να κάνουμε την κοινωνία μας λίγο πιο σωστή και λίγο πιο χαρούμενη. Ο καθένας να προσφέρει εκεί που μπορεί και θέλει. Η αλλαγή γίνεται, εάν ο ένας συνεργάζεται με τον διπλανό του, όχι όταν σε μια δύσκολη στιγμή γυρνάμε ο ένας στον άλλον και ψάχνουμε τον φταίχτη, όπως έχω δει ότι γίνεται στην Ελλάδα.

Πώς σου φαίνεται η αγορά, με βάση τους λίγους πελάτες που έχεις τώρα γι’ αρχή; Το βλέπεις εύκολο ή δύσκολο να μπορέσεις να προωθήσεις τη δουλειά σου στον κόσμο;

Υπάρχει το ενδιαφέρον, όμως προς το παρόν έχει και τις δυσκολίες του ακόμα.

Έχεις ακούσει ποτέ κριτικές από τους γονείς που αγοράζουν τα παιχνίδια, αν τα παιδιά τους τα έχουν λατρέψει ή τα έχουν αφήσει στην άκρη;

Τα παιδάκια τα λατρεύουν και ειδικά τα κοριτσάκια τα προσέχουν πάρα πολύ και παίζουν μαζί τους.

Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τη Χρύσα μέσω της νέας της σελίδας στο Facebook Abeille.

… ή μέσω e-mailabeillecrochet@gmail.com
… ή να την ακολουθήσετε στο Instagramabeillecrochet

1916760_10156273600910447_9076128338262578085_n

 

Σχόλια