Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση “Πού είναι η μάνα σου μωρή;” στο θέατρο Σημείο

Το μικρό θεατράκι πίσω από την Πάντειο παρουσιάζει από τις 2 Ιανουαρίου το έργο “Πού είναι η μάνα σου μωρή;” με την Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Ενκε Φεζολλάρι.

Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου.

Παίζουν: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου Κομμώσεις: Τασος Καστανιάς

231215120213_3641

Υπόθεση: Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, η οικογένεια της Πετρούλας εξολοθρεύεται από τις ένοπλες δυνάμεις “Χ” λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους. Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφών της, των άλλων συγγενών της, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει όμως από την ψυχή της ελπίδα, σαν ξέσπασμα γιατί αναγκάστηκε να περάσει τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια και να ζήσει «τρέχοντας» κι όχι αργά και φυσιολογικά. Προσπάθησε να αποτυπώσει ακριβώς κάθε στιγμή που έζησε, ακόμη και την στιγμή που είδε να κείτεται η μητέρα της στο πάτωμα από τις σφαίρες, όταν είδε τον πατέρα της να ξεψυχά δίπλα της, το μικρό σκυλάκι της που το αγαπούσε πολύ και αναγκάστηκε να το αποχωριστεί.

Πού είναι η μάνα σου μωρή;

(…) Μπαίνοντας στο σπίτι μας έψαχνα για τη γνώριμη καφετιά φουστάνα της μάνας μου και για τ’ «αυτόματό» μου. Να το κρύψω… Να το κρύψω… Να μην το βρούνε… Πρώτα βρήκα το «αυτόματο». Ητανε μια λεπτή τάβλα κομμένη από μια ξύλινη βαλίτσα μαζί με το χερούλι της. Κούναγα το χερούλι πάνω κάτω και μπαμ!! σκότωνα όλους τους Γερμανούς. Πού να το κρύψω να μην το βρούνε;..

Η ίδια η Δήμητρα Πετρούλα σημειώνει: “Πίστεψα πως είχα υποχρέωση να το γράψω σαν ελάχιστη ανταπόδοση στην πολύτιμη και συνάμα βαριά κληρονομιά που μου αφήσανε οι σκοτωμένοι μου γονείς και τ’ αδέρφια μου. Τη ζωή τους τη χαρίσανε όπου εκείνοι πιστεύανε πως έπρεπε. Αδιαφιλονίκητο δικαίωμα τους. Σε μένα όμως, είτε το ‘θελα είτε όχι, αφήσανε το σκοτωμό τους. Έτσι αποφάσισα να γράψω ρωτώντας κι όλους όσοι δεχτήκαν και δέχονται την ίδια με μένα κληρονομιά, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην πατρίδα μου είτε στη Χιλή είτε στη Νικαράγουα είτε στο Λίβανο είτε στην Αφρική, ή όπου αλλού. Τι θα την κάνουμε αυτή μας τη βαριά κληρονομιά; Μέτρο να μετράμε το μίσος, αίμα να ποτίζουμε την εκδίκηση, ή μαχητή ακούραστο και φύλακα ακοίμητο της Ειρήνης;”

Θα έλεγε κανείς πως μετά από εβδομήντα χρόνια το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Με την σπαρακτική ερμηνεία της ηθοποιού Βέρα Κρούσκα, η οποία συγκινεί το κοινό και το ευαισθητοποιεί σε μια εποχή που είναι αναγκαία η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Τραγικά επίκαιρο καθώς γινόμαστε μάρτυρες του δράματος των ανθρώπων που οι εμφύλιοι, οι ξένες επεμβάσεις και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ξεριζώνουν από τον τόπο τους.

Πού είναι η μάνα σου μωρή;

Και κείνη: «Ορκίσου μου, Ορκίσου μου…» και οι Χίτες να τήνε χτυπάνε, να τήνε χτυπάνε…

(…) Εκείνη τη μέρα, ότι με είχε πλύνει η νουνά, μπήκανε μέσα στο δωμάτιο τρεις – τέσσερις Χίτες. Ενας απ’ αυτούς – Κούλη τόνε λέγανε – κράταγε ένα σιδερένιο μακρόστενο πράγμα στο χέρι του. «Ελα δω, μωρή», μου λέει. «Ξέρεις τι είν’ αυτό;» και μου ‘δειχνε αυτό το παράξενο, σιδερένιο πράγμα. Ητανε φτιαγμένο από μικρά μικρά κομματάκια σίδερο – πρέπει να ‘τανε ατσάλινα ελάσματα, γιατί είχε το χρώμα τ’ ατσαλιού και ήτανε και ευλύγιστο…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θέατρο «Σημείο» – Σκηνή LAB (Χαρ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα, τηλέφωνο: 21 0922 9579)

«Πού είναι η μάνα σου μωρή;» της Δήμητρας Πέτρουλα

Με την Βέρα Κρούσκα
Θεατρική διασκευή Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – κοστούμια Χριστίνας Κωστέα
Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.
Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 9 μμ
Κυριακή 7 μμ
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό – συνταξιούχοι 10 ευρώ και ελεύθερη είσοδος στους ανέργους
Μέχρι Κυριακή των Βαϊων

Σχόλια