Στην Παραγουάη το όνειρο κάποιων παιδιών έγινε πραγματικότητα μέσα από… σκουπίδια

Ένα μήνυμα ελπίδας έρχεται από τη μακρινή Παραγουάη και συγκεκριμένα από την μικρή πόλη Cateura (λίγο έξω από την πρωτεύουσα Asunción), η οποία φημίζεται ως η μεγαλύτερη χωματερή της χώρας. Εκεί, λοιπόν, οι άνθρωποι παραμέρισαν τα καθημερινά προβλήματα τους και άρχισαν να ονειρεύονται χρησιμοποιώντας ως όπλο τους τη μουσική.

Με πρωτοβουλία του Favio Chavez, συγκροτήθηκε μία ορχήστρα από παιδιά και επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για την αγορά μουσικών οργάνων, τα παιδιά προχώρησαν σε μία αρκετά πρωτότυπη ενέργεια: ξεκίνησαν να κατασκευάζουν μόνα τους τα όργανα τους χρησιμοποιώντας ως βασικά υλικά τα σκουπίδια της χωματερής δίπλα από τα σπίτια  τους.

Ο Chavez βρέθηκε τυχαία στην Cateura μέσα από ένα περιβαλλοντολογικό πρόβλημα ανακύκλωσης και παρόλο που επαγγέλλεται μηχανικός περιβάλλοντος, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις μουσικές του καταβολές και να προσφέρει στα παιδιά της κοινότητας δωρεάν μαθήματα μουσικής .

landfill harmony1

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες ζωής στις παραγκουπόλεις που πλαισιώνουν την πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα σκληρές. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 40% των παιδιών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βοηθήσουν τους γονείς τους. Τα μαθήματα μουσικής είχαν πολύ θετική επίδραση πάνω στα περισσότερα παιδιά και καθώς η ζήτηση γινόταν όλο και μεγαλύτερη, αποφάσισε μαζί με ένα ακόμη άτομο της κοινότητας να αρχίσουν να κατασκευάζουν όργανα από σκουπίδια, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών.

CELLO-copy-1024x576

Τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με αυτά τα χειροποίητα όργανα γιατί είναι εύκολα στη μεταφορά αλλά και γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος να τους τα κλέψει κάποιος. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα παιδιά καθώς οι ληστείες και οι επιδρομές στα σπίτια είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή και κανείς δεν αισθάνεται ότι θα μπορούσε να φυλάξει ένα όργανο αξίας στο σπίτι του!

Το ρεπερτόριο των παιδιών παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία καθώς παίζουν από κλασική μέχρι και παραδοσιακή μουσική της χώρας τους αλλά και Beatles, Frank Sinatra και άλλα. Η ιστορία τους έγινε γνωστή μέσα από τo Youtube και απέκτησαν παγκόσμια φήμη. Πλέον είναι μία πολύ γνωστή ορχήστρα με το όνομα Recycled Orchestra of Cateura και κάνουν περιοδείες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταφέρει μάλιστα να σταθούν στο πλευρό των Megadeth και των Metallica σε συναυλίες .

Ο σκοπός της συγκεκριμένης ορχήστρας είναι να γίνει η μουσική ένα μέσο έκφρασης και διαφυγής για όλα αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και το μέλλον τους προβλέπεται δυσοίωνο.

Η μουσική, λοιπόν, χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης και εκτόνωσης αλλά και ως βασικό ερέθισμα για αυτά τα παιδιά.

AR-121219711

Γιατί όπως είπε και ο Favio Chavez : «O κόσμος μας στέλνει σκουπίδια και εμείς του στέλνουμε πίσω μουσική».

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Τhe Landfill Harmonic: Α Symphony of the Human Spirit» σκιαγραφεί με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία αυτής της μικρής ορχήστρας που κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον, καθώς και το πόσο βοήθησε αυτό το project και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Σχόλια