ckk0rL-Enjo

Το Θέατρο Ροές παρουσιάζει, αυτή τη χρονιά, στο θεατρικό κοινό της Αθήνας, την πειραματική παράσταση της Έφης Μπίρμπα και του Ευθύμη Φιλίππου ”Τα ωραία χέρια μας”. Και εμείς, ως πιστοί θαυμαστές του θεάτρου [και του Άρη Σερβετάλη!], παρακολουθήσαμε την παράσταση και σας την παρουσιάζουμε!

ροες'

Το έργο αποτελεί μια ποιητική αλληγορία του ταξιδιού των ανθρώπινων ψυχών απο την ζωή προς τον θάνατο· καθώς και της αγωνιώδους περιπλάνησης τους στον χώρο της λιθόσφαιρας, του συνόρου που μεσολαβεί μεταξύ των 2 κόσμων, χωρίζοντας τους εν δυνάμει νεκρούς απο τους ζωντανούς.

Με φανερό το στοιχείο της μεταφυσικής αγωνίας, που συνοδεύει την οριστική και αμετάκλητη απώλεια της ύπαρξης, παρακολουθούμε την προσπάθεια 6 ατόμων να συλλάβουν την ιδιοσυγκρασία της κατάστασης στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Είναι το τέλος τους οριστικό; Υπάρχει έξοδος διαφυγής; Θα μπορέσουν εν τέλει τα ωραία χέρια τους να σκάψουν τα χώματα, να μετακινήσουν τις πέτρες και να βγούν και πάλι στην επιφάνεια, στον κόσμο των ζωντανών; Ή θα τα σπάσουν στην προσπάθεια και θα ”ζήσουν” οριστικά στο αιώνιο σκοτάδι του θανάτου;

theatro

”Τα ωραία χέρια μας” διέπονται ελάχιστα απο διαλογικό μέρος. Οι μονόλογοι, που ακούγονται στην διάρκεια της, λειτουργούν συνεπικουρικά στην δραματουργία. Εν απουσία του λόγου, πρωταρχικό ρόλο κατέχουν αρχικά οι βιοματικές ερμηνείες των 6 ηθοποιών, οι εικόνες -που συντίθενται σε κάθε σκηνή- και τέλος η κινησιολογία. Τα ελάχιστα λέπτα που αφιερώνονται στον λόγο σε συνδυασμό με το λιτό σκηνικό, που παρεπέμπει σ’ έναν φουτουριστικό αποστειρωμένο, σχεδόν ψυχρό κόσμο· καθώς επίσης και η εξαιρετική σκηνοθεσία συνθέτουν ένα μυσταγωγικό περιβάλλον.

Εν κατακλείδι, όσον αφορά την σκηνοθεσία, αυτή συμβαδίζει με τα ποιητικά πρότυπα του όλου έργου. Παντρεύει, αριστοτεχνικά, τους ήχους και τα φώτα με τις ερμηνείες των ηθοποιών· ενώ κορυφώνει την δράση, με την διπλή χρήση του σκοταδιού, που βοηθά αφενός στο στήσιμο της κάθε εικόνας / σκηνής και αφετέρου λειτουργεί ως μέσο για να επιφέρει συναισθηματική φόρτιση στους θεατές· αφού συμβολίζει το σκότος του θανάτου.

θεατρο

Και εαν τα παραπάνω απέτυχαν να σας ιντριγκάρουν -έστω και ελάχιστα- για να κλείσετε μια θέση για το έργο, θα κάνω μια ύστατη απόπειρα να σας πείσω. ‘‘Τα ωραία χέρια μας ” είναι μια παράσταση που με όπλο της την αέναη κίνηση δίνει πνοή στις εικόνες που δημιουργεί, καλλιεργεί άπειρα συναισθήματα στους θεατές, μεταφέροντάς τους όλη την αγωνία της άγνωστης μεταθανάτιας εμπειρίας.

Εμείς ακολουθήσαμε το σιωπηρό ταξίδι των ψυχών, εσείς ακόμη διστάζετε;

ψυχη

Συντελεστές
Ηθοποίοι: Ιπποκράτης Δελβερούδης, Νίκος Καμόντος, Ελένη Μολέσκη, Ευαγγελία Ράντου, Άρης Σερβετάλης, Αχιλλέας Χαρίσκος.
Σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης -Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργοβασίλη
Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K.
Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης
Καλλιτεχνικός συνεργάτης -Επιμέλεια σκηνικού: Mιχαήλα Πλιαπλιά

Πληροφορίες σχετικά με την παράσταση.

Σχόλια