«Ένα χάος. Εφημερίδες κομματιασμένες, σκισμένα χαρτιά πεταμένα παντού. Ένα στρώμα διπλωμένο στη γωνία. Ένα κιτρινισμένο πάπλωμα… ένας λεκιασμένος καναπές. Αποφάγια. Τενεκεδάκια… Βρόμικοι τοίχοι…».

Στη Βιολογία παράσιτο χαρακτηρίζεται ο οργανισμός που ζει και αναπτύσσεται μαζί και σε βάρος άλλου οργανισμού, που χαρακτηρίζεται ξενιστής, από τον οποίο και τρέφεται με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Σε κοινωνικό επίπεδο, παράσιτα θεωρούνται το περιθώριο και οι άνθρωποι που παρεκκλίνουν από τον τρόπο ζωής μας. Οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουμε, που μοιάζουν εξωφρενικοί και φαίνονται τόσο μακριά από εμάς. Είναι όμως όντως παράσιτα; Μήπως είναι κοινωνικοί ξενιστές; Και αλήθεια, πόσο μακριά είναι από εμάς;

Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται το έργο «Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η Κόρα Καρβούνη και η Ιωάννα Κολλιοπούλου μας εισάγουν στον αθέατο κόσμο και μικρόκοσμο δυο εξαθλιωμένων αδερφών – χρηστών δεύτερης γενιάς. Οι εξαρτήσεις, οι μανίες, οι σκέψεις, τα όνειρα και η αστείρευτη θέληση για ζωή.

Είναι ικανές οι μνήμες και τα τραυματικά βιώματα να τις κρατήσουν αγκυλωμένες;

ΥΠΟΘΕΣΗ

H Πινκ (Κόρα Καρβούνη) αγαπάει τη Ρόλλυ (Ιωάννα Κολλιοπούλου) και η Ρόλλυ αγαπάει την Πινκ. Είναι αδελφές, που μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν και το ίδιο ζοφερό παρόν: ναρκωτικά, φτώχεια, έλλειψη εκπαίδευσης, βία, κακοποίηση, φυλακή, κοινωνικό περιθώριο. Η μία θέλει να ξεφύγει. Όμως η άλλη την χρειάζεται κοντά της.

“Το έργο είναι βγαλμένο από την ζωή. Η ζωή κι η πραγματικότητα είναι σκληρές αλλά κι αστείες. Την παράσταση λοιπόν την διατρέχει και πολύ χιούμορ. Ο κόσμος θα αναγνωρίσει πολλές πτυχές του εαυτού του και της ζωής του και θα ψυχαγωγηθεί με όλη την έννοια της λέξης ψυχαγωγία.” – Κόρα Καρβούνη 

Το έργο «Παράσιτα» γράφτηκε από τη Βίβιεν Φράντσμαν ύστερα από παραγγελία της θεατρικής εταιρείας Clean Break, που ιδρύθηκε το 1979 από δύο φυλακισμένες γυναίκες, που πίστευαν ότι το θέατρο είναι το κατάλληλο μέσο για να φέρει τις κρυφές ιστορίες των φυλακισμένων γυναικών μπροστά στο ευρύ κοινό. Η θεατρική συγγραφέας Βίβιεν Φράντσμαν, που προέρχεται από το χώρο της εκπαίδευσης, έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο με το έργο Μογκαντίσου (2011), κερδίζοντας μια σειρά βραβεία. Στη διάρκεια της συγγραφής των Παρασίτων η Φράντσμαν συνεργάστηκε στενά με γυναίκες σε φυλακές, εξαρτημένες από ναρκωτικά, αλλά και με δομές ψυχικής υγείας και άλλες κοινωνικές δομές.

Το έργο ανέβηκε τον Μάρτιο 2014 στο Royal Exchange Theatre (Μάντσεστερ) και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Royal Court του Λονδίνου με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από το θεατρόφιλο κοινό, την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός σχολείων. Αυτή τη στιγμή περιοδεύει σε πόλεις της Αγγλίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πού: ΘΕΑΤΡΟ TOY ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος | Τηλ.: 210-9212900

Συγγραφέας: Βίβιεν Φράντσμαν

Σκηνοθέτης: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου. Συμμετέχει η Νατάσα Ζάγκα

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Αντωνίου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Video: Παντελής Μάκκας

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρήστου

Πότε: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 Μέχρι: 19 Απριλίου

Διάρκεια: 100′

Διάλειμμα: Όχι

Εισιτήρια: Κανονικό 13€ – Φοιτητικό / Άνω των 65 ετών / Ανέργων 10€

Σχόλια