Όλοι μας, όταν φεύγαμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων, φορτώσαμε βιβλία στις αποσκευές μας με σκοπό να διαβάσουμε για την εξεταστική του Ιανουαρίου. Ωστόσο, γρήγορα οι φιλοδοξίες μας πήγαν περίπατο. Δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθείς τις ημέρες των γιορτών, αφενός μεν λόγω του κλίματος, αφετέρου δε επειδή είναι η μόνη περίοδος που είσαι off και θέλεις να ξεκουραστείς σαν άνθρωπος. Όταν, μετά τις γιορτές, επιστρέψαμε στην καθημερινότητα, είπαμε πως τώρα πρέπει να στρωθούμε στο διάβασμα γιατί έρχεται μια πραγματικά δύσκολη φοιτητική περίοδος. Όμως, από την στιγμή που το είπαμε μέχρι να το πάρουμε απόφαση φτάσαμε στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου.

Η εν λόγω περίοδος είναι η πιο δύσκολη για κάθε φοιτητή, οι δε λόγοι πολλοί. Πρώτον, είναι ένα διάστημα ιδιαίτερα αγχωτικό (ειδικά όταν είσαι ένα βήμα πριν το πτυχίο). Η αβεβαιότητα ως προς τα θέματα που θα «πέσουν» και ως προς το αποτέλεσμα που θα έχεις σε στρεσάρουν για τα καλά. Ακόμα, αλλάζει άρδην η καθημερινότητά σου. Καλείσαι να περιορίσεις τα χόμπι σου και τις δραστηριότητες που έχεις ως κοινωνικό ον και να επικεντρωθείς στο διάβασμα. Αυτό δε, επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία σου, καθώς όταν δεν κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και σε γεμίζουν, νιώθεις μία δυσαρέσκεια, μία μελαγχολία, σαν να είσαι εγκλωβισμένος μέσα σε ένα κλουβί. Τέλος, κατά την εξεταστική περίοδο παρατηρείται μία απομόνωση. Οφείλεις να κλειστείς στο σπίτι πάνω από το βιβλίο και να διαβάσεις. Ειδικά αν είσαι της τελευταίας στιγμής, δεν έχεις χρόνο για βόλτες, καφέδες κ.λ.π.

Ωστόσο, παρά τις προαναφερόμενες δυσκολίες, υπάρχουν ορισμένα tips που θα σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη κατά την διάρκεια της εξεταστικής. Ποια είναι αυτά; Βάλε πρόγραμμα. Όχι μόνο για το διάβασμα, αλλά για όλα. Πέρα από τις ώρες που θα μελετάς, κρίνεται αναγκαίο να διαθέσεις χρόνο και για εσένα προσωπικά, ώστε να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Με άλλα λόγια, όταν έχεις χρόνο εκμεταλλεύσου τον προς όφελος σου. Κάνε τα χόμπι σου, βγες μια βόλτα κ.α. Προσωπικά όσο έβγαινα στην εξεταστική, δεν έβγαινα ποτέ. Μπορεί να διάβαζα όλη μέρα «σα το φυτό» (που λέγαμε μικροί), αλλά κάθε βράδυ όταν τελείωνα έβγαινα έξω. Ένιωθα απέραντα την ανάγκη να ξεσκάω. Έτσι, έπαιρνα την μηχανή μου, πατούσα γκάζι, πήγαινα για μπύρες  κ.α.

Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι να τρέφεσαι καλά. Μπορεί να μην έχεις χρόνο για μαγείρεμα, αλλά διαδραματίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή. Κρίνεται επιβεβλημένο να τρώς καλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχεις δυνάμεις. Η εύκολη λύση, που εμένα προσωπικά με έσωσε και με έβγαλε από μεγάλο κόπο, είναι η φοιτητική λέσχη.  Συν τοις άλλοις, είναι πιο ευχάριστο να τρως με παρέα και να ανταλλάζεις μια-δυο κουβέντες. Το φαγητό γίνεται ως δια μαγείας νοστιμότερο.

Μπορεί να μην είσαι πρωινός τύπος, αλλά προσπάθησε να διαβάζεις εκείνες τις ώρες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και αποτελεί κοινό τόπο ότι η μελέτη το πρωί είναι αποδοτικότερη. Έτσι, ξύπνα, φάε πρωινό, ετοίμασε καφέ, διάβασε λίγο frapress και μετά επικεντρώσου στην αποστολή σου. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πας τέλεια. Σίγουρα καλύτερα από το να προσπαθείς το βράδυ σαν την κουκουβάγια. Τέλος, όταν βαρεθείς στο σπίτι και δεν αντέχεις άλλο, πάρε τα βιβλία και τις σημειώσεις σου και πάνε σε μία βιβλιοθήκη ή ένα αναγνωστήριο. Είναι καλό να αλλάζεις παραστάσεις και μπορεί να σου δώσει extra ώθηση στον αγώνα σου. Προσοχή. Μη δώσεις ραντεβού με φίλους για να πας. Αν το κάνεις, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να παίζετε τάβλι και να χαζολογάτε, πάντως όχι να διαβάζετε. Προτίμησε να πας μόνος σου.

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει εδώ και δύο χρόνια τον πρώτο κύκλο των σπουδών μου αυτά έχω κρατήσει ως επιστέγασμα των εξεταστικών χρόνων. Σίγουρα η εξεταστική δεν είναι η καλύτερη φοιτητική περίοδος, αλλά είναι στο χέρι του καθενός να την κάνει ευκολότερη. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους φοιτητές, αναγνώστες του Frapress και μη.

Σχόλια