Tι είναι το Athens Digital Arts Festival  και σε ποιους απευθύνεται;

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) είναι το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας και αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού, μια ετήσια συνάντηση που φέρνει σε επαφή την παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών και το ευρύτερο κοινό. Με το πολυεπίπεδο πρόγραμμά του, το Athens Digital Arts Festival απευθύνεται σε κόσμο κάθε ηλικίας.

Το Festival ξεκίνησε το 2005, μετρώντας φέτος σχεδόν 11 χρόνια ζωής.  Όλα αυτά τα χρόνια και δεδομένης της εμπειρίας σας, θεωρείτε ότι το κλίμα για την ψηφιακή τέχνη στην Ελλάδα, είναι αισιόδοξο;

Το  κλίμα στην Ελλάδα είναι αρκετά αισιόδοξο. Για παραπάνω από δέκα χρόνια, το Athens Digital Arts Festival, εξερευνά τόσο την αισθητική και τη γλώσσα των ψηφιακών μέσων όσο και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω αυτών. Με την πάροδο του χρόνου και την ευρύτερη οικειοποίηση του κόσμου με τις νέες τεχνολογίες, έχει σημειωθεί ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυναμική και τις δυνατότητες που αυτές μπορούν να προσφέρουν στην καλλιτεχνική δημιουργία.Το Festival φιλοξενεί αποκλειστικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ή τα όρια του εκτείνονται και εκτός συνόρων;

Το Athens Digital Arts Festival έχει καταφέρει, από το 2005, να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, το ευρύ κοινό, καλλιτεχνικές κοινότητες, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα, γκαλερί και μουσεία. Έχει συνεργαστεί με 46 φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης από όλο τον κόσμο. Τον τελευταίο χρόνο, ως μέλος του προγράμματος LPM 2015 > 2018 και της πλατφόρμας AVnode που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεργάζεται με διεθνείς φορείς και φεστιβάλ με στόχο την ενδυνάμωση του οπτικοακουστικού πολιτισμού και την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ της τοπικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας.

Φέτος υπάρχει μία συγκεκριμένη θεματική; Και αν ναι, ποια είναι αυτή;

Φέτος, το Athens Digital Arts Festival συνεχίζει με την 12η διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί 19 με 22 Μαΐου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Υπό τη θεματική Digital Pop, επιδιώκει να ξεδιπλώσει τις διαφορετικές πτυχές του Ποπ στην ψηφιακή εποχή.  Οτιδήποτε ορίζεται ως Ποπ, χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα του «εδώ και τώρα». Η ευχαρίστηση του να μοιράζεσαι την καθημερινότητα μέσα από διαδικτυακά περιβάλλοντα και ψηφιακές συσκευές υποδηλώνει ένα νέο τρόπο ζωής όπου οι συλλογικές ταυτότητες και οι ψηφιακοί εαυτοί διασταυρώνονται. GIFs, memes, selfies, viral videos, η διαδικτυακή αργκό καθώς και το να μοιράζεσαι, να ποστάρεις, να ανεβάζεις, να σχολιάζεις αποτελούν όλα πρακτικές της σημερινής πολιτισμικής συνθήκης.

Χρόνο με τον χρόνο, η συμμετοχή και η παρουσία του κοινού στο Athens Digital Arts Festival  φαίνεται να μεγαλώνει; Το κοινό παρουσιάζει ενδιαφέρον για αυτή την μορφή τέχνης;

Δεδομένης της αυξανόμενης επιρροής και παρουσίας των νέων τεχνολογιών στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας, είναι φυσικό να εντείνεται και  το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και την τέχνη. Κάθε χρόνο, το ADAF έχει τη χαρά να φιλοξενεί και να ελκύει το ευρύτερο κοινό και την καλλιτεχνική κοινότητα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, περισσότερο ή λιγότερο εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τέχνες, επισκέπτονται το φεστιβάλ και τις παράλληλες δράσεις του, δημιουργώντας, ο καθένας, μια ξεχωριστή προσέγγιση για τον ψηφιακό πολιτισμό.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική κρίση. Θεωρείτε, ότι οι οικονομικές δυσχέρειες, έχουν επηρεάσει ή περιορίσει αντίστοιχα, τους νέους καλλιτέχνες που ασχολούνται στον χώρο της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα;

Η ψηφιακή τέχνη έχει ποικίλες και διαφορετικές εκφάνσεις. Από τη μια πλευρά, οι νέες τεχνολογίες και η πρόσβαση σε αυτές δίνουν στους νέους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τα μέσα που ήδη διαθέτουν, όπως ένας υπολογιστής. Οι ψηφιακές τέχνες συχνά χαρακτηρίζονται από την αξιοποίηση των ιδεών ή της πληροφορίας ως μέσο, την πολιτική και κοινωνική κριτική και πολλές φορές δημιουργούνται εννοιολογικά έργα που σχολιάζουν και διερευνούν το τι συμβαίνει σήμερα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έργα, τα οποία για την υλοποίηση τους, απαιτούν πιο σύνθετο τεχνολογικό εξοπλισμό και στοχεύουν στην ανάδειξη των πολλαπλών καλλιτεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα μέσα καθώς και στην επιρροή τους στην καθημερινότητα μας.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τέχνη στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα τόσο από τη νέα γενιά όσο και από εδραιωμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και η ύπαρξη ενός θεσμού, όπως το Athens Digital Arts Festival, είναι καταλυτική για την προώθηση και πραγματοποίηση όλων των εκφάνσεων του ψηφιακού πολιτισμού.

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2