Οι καιροί είναι χαλεποί και τα χρωστούμενα πολλά – αυτό είναι δεδομένο. Για τα φοιτητούδια η εξεταστική πλησιάζει, για τους υπόλοιπους η κατάσταση είναι ζόρικη ούτως ή άλλως, ενώ η εορταστική μελαγχολία χτυπάει και τα καλύτερα σπίτια… Ως γνωστόν το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για αυτές τις περιπτώσεις και εμείς το λάβαμε σε μορφή θεατρικής παράστασης ονόματι Στρίβειν δια του Χάροντος.

Το Στρίβειν δια του Χάροντος προσφέρει γέλιο, χαλαρώνει και ταυτόχρονα προβληματίζει ελαφρώς. Παρακολουθούμε τον ιδιότροπο κεντρικό χαρακτήρα – και τα καβούρια στις τσέπες του – να δημιουργεί πονοκέφαλο σε σύζυγο και κολλητό με τη μιζέρια του. Σίγουρα σε μια κωμική παράσταση οι χαρακτήρες είναι γραμμένοι με μια δόση υπερβολής. Όλοι όμως έχουμε έρθει σε επαφή με περιπτώσεις ανθρώπων που χωρίς να φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις απορροφώνται υπερβολικά από το τι έχουν, ή μάλλον τι δεν έχουν… Μέχρι που η ζωή μας θυμίζει με τον δικό της καρμικό και ιδιαίτερο τρόπο τι αξίζει πραγματικά και τι αποτελεί σπατάλη ενέργειας.

Στρίβειν δια του ΧάροντοςΓιατί εν τέλει όσα και να χρωστάει κανείς στην εφορία, είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερο από το να χρωστάει την ψυχή του στον Άγιο Πέτρο, ακόμα και αν ο τελευταίος παίζει εξαιρετικό πόκερ. Ας ξανασκεφτούμε, λοιπόν, τις προτεραιότητές μας και το πού αφιερώνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας, όσο κλισέ και αν ακούγεται. Αυτό είναι το μήνυμα του Στρίβειν δια του Χάροντος. Εξάλλου το γνήσιο χιούμορ δεν είναι παρά μασκαρεμένη αλήθεια που εν προκειμένω σερβίρεται με τρόπο απολαυστικό από τους πέντε ηθοποιούς μέσα στα 80 λεπτά της παράστασης. Κάπου στο ενδιάμεσο μπλέκονται βέβαια μια νυμφομανής εφοριακός του ΣΔΟΕ, ένας γυναικάς κολλητός με περίεργες βλέψεις και ένας άγγελος που βαριέται αφόρητα την αιωνιότητα και προσπαθεί να διασκεδάσει στις καταχρεωμένες πλάτες του δόλιου κυρίου Μαρακίτη (ή Μακαρίτη, όπως το δει κανείς…)

Στρίβειν δια του Χάροντος

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιώργος Βούτος, το δε πρωτότυπο κείμενο είναι του Μάνου Μπάρτη, ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί. Πρόκειται γενικά για μια αρκετά ευχάριστη παράσταση. Σε αυτό βοηθά και το κλίμα του Life ‘n’ Art Theater. Είναι ένας χώρος με πολύ ζεστή, σχεδόν οικογενειακή ατμόσφαιρα. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη για έναν απογευματινό καφέ πριν την παράσταση.

Το Στρίβειν δια του Χάροντος παίζεται στις 18:45 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο L.A.Theater στο Γκάζι.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ, ανέργων 8 ευρώ.

Κείμενο: Μάνος Μπάρτης, Επιμέλεια κειμένου: Αγγελίνα Μήτκα, Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούτος, Παίζουν: Μάνος Μπάρτης, Ιωάννα Λαπέα, Βασίλειος Ξυδάκης, Σταυρούλα Παπαδοπούλου, Ιωάννα Δαρμή, Σκηνικά – κοστούμια: Γιούλη Καλημέρη, Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Γιάννης Ανδρουλακάκης, Φωτισμοί – Ηχοληψία: Λευτέρης Παπαδημητρίου, Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά, Video Art: Αντώνης Μανδρανής, Παραγωγή: L.A. Theater, Οργάνωση παραγωγής: Μάνος Μπάρτης

(Οι φωτογραφίες προέρχονται από την σελίδα της παράστασης Στρίβειν δια του Χάροντος στο Facebook)

Σχόλια