Η Κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Η NASA μας το δείχνει σε μερικές απλές φωτογραφίες.
Ανάμεσα στην αποψίλωση των δασών, στην αστικοποίηση και στο λιώσιμο των πάγων, η NASA παρατηρεί την εξέλιξη της επιφάνειας της Γης μέσα από μια περίοδο μερικών δεκαετιών.
Ο Αμερικανικός οργανισμός διαστήματος έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας επιθεώρησης σε μια σειρά 309 φωτογραφιών με τον τίτλο «Εικόνες Αλλαγής» (Images of Change). Και είναι αρκετά τρομακτική.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις πραγματικές και ορατές συνέπειες της παγκόσμια υπερθέρμανσης του μικρού μας πλανήτη.
Lyell glacier, Yosemite National Park, ΗΠΑ
Από το 1883, περίπου το 80% της επιφάνειας του μεγαλύτερου παγετώνα του εθνικού πάρκου Γιοσέμιτι έχει εξαφανιστεί. Περισσότερο από το 10% της τήξης έχει λάβει χώρα τα τελευταία 4 χρόνια, εξαιτίας της αυξανόμενης θερμοκρασίας και των εξαιρετικά ακραίων συνθηκών ξηρασίας.
Η επεκτεινόμενη μεγαλούπολη του Πεκίνου
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξα ότι η υποδομή του Πεκίνου τετραπλασιάστηκε ανάμεσα στο 2000 μέχρι το 2009. Νέα κτίρια και δρόμοι – χωρίς να περιλαμβάνουμε τη μόλυνση που αποφεύγεται από τους κατοίκους των οχημάτων – είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δραματική αύξηση 3 με 4 βαθμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η εξαφάνιση της λίμνης Urmia του Ιράν
Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη λίμνη αλμυρού νερού της Μέσης Ανατολής αλλά η περιοχή της επιφάνειάς της μειώθηκε γρήγορα από το 1996, εξαιτίας της ξηρασίας και της διοχέτευσης νερού για την άρδευση των χωραφιών. Σήμερα, η λίμνη καλύπτει λιγότερο από το 10% της περιοχής που κάλυπτε το 1970.
Το λιώσιμο του παγετώνα Qori Kalis Glacier στο Περού
Ο Qori Kalis είναι ένας από τους ελάχιστους τροπικούς παγετώνες στον κόσμο. Στην εικόνα του 2011 φαίνεται ότι ο παγετώνας έχει μετακινηθεί έντονα, αφήνοντας πίσω ένα χώρο 86 εκταριών και βάθους 60 μέτρων.
Η ξηρή επιφάνεια της Αράλης στην κεντρική Ασία
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η Αράλη ήταν η μεγαλύτερη επιφάνεια ύδατος στην περιοχή. Μέχρι που η Σοβιετική Ένωση διοχέτευσαν τα ποτάμια για να προμηθεύονται το νερό της, ώστε να φέρνουν νερό στις γύρω ξηρές περιοχές. Η ακραία ξηρασία του 2014 προκάλεσε την απόλυτη εξαφάνιση της ανατολικής πλευράς της θάλασσας.
H επέκταση του αεροδρομίου του Dallas στο Τέξας
Αριστερά βλέπουμε το αεροδρόμιο Dallas-Fort Worth όπως ήταν το 1974. Στα δεξιά βλέπουμε το ίδιο αεροδρόμιο το 2013 μετά την μεγάλη επέκτασή του. Μετρώντας 78 τετραγωνικά χλμ, το αεροδρόμιο είναι σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο όσον αφορά στην επιφάνειά του.
Η αστική επέκταση της Νότιας Κορέας
Η ακτογραμμή της Νότιας Κορέας στην Incheon, κοντά στη Σεούλ, έχει εξελχθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Πιο αξιοσημείωτη είναι η οικοδόμηση και μεγέθυνση των γύρω νησιών για να στηρίξουν το διεθνές αεροδρόμιο, που χτίστηκε το 2001. Είναι, επίσης, πιθανό να δει κανείς τη μεγάλη γέφυρα μοτοσικλετιστών στην Incheon που χτίστηκε το 2008 και μετρά 12,5 χλμ μήκος.
Η αποκόλληση του παγετώνα στην Ανταρκτική
Ο παγετώνας των 35×20 χλμ χωρίστηκε από το Νησί Pine της Ανταρκτικής το Νοέμβριο του 2013. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε 5 με 6 χρόνια, αλλά, αυτή τη φορά, το κομμάτι του πάγου ήταν 2 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι συνήθως.
Η επέκταση της Σιγκαπούρης
Οι φωτογραφίες του 1973 και του 2009 δείχνουν την τεράστια επέκταση της μικρής νοτιοανατολικής ασιατικής πόλης, που χαρακτηρίζεται από τεχνητή γη. Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την αρχική περιοχή κατά 25%.
Η αγροτική επέκταση της Αιγύπτου
Όπως δείχνουν οι εικόνες, ανάμεσα στο 1972 και το 2003, η επιφάνεια της γης που αναλογούσε στη γεωργία έχει επεκταθεί σημαντικά νοτιοδυτικά από το Κάιρο. Ωστόσο, αυτή η γη – αρκετά μακριά από το Νείλο – δεν μπορεί να αρδευτεί εύκολα.
Πλημμύρες στην Καμπότζη
Αυτές οι εικόνες, σχεδόν σαν όμοιοι πίνακες, δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στην εποχή ξηρασίας (αριστερά) και στην εποχή βροχών (δεξιά) στην Καμπότζη. Μπορείτε να δείτε πώς όταν ο ποταμός Mekong ξεχειλίζει το 1995, αυξάνεται απότομα το μέγεθός του.
Αστική ανάπτυξη στην Κένυα
Τη δεκαετία του 1980, το Ναϊρόμπι είχε 1 εκατομμύριο κατοίκους. Το 1990, αυτός αριθμός ανέβηκε στα 2 εκατομμύρια. Σήμερα, η πρωτεύουσα μοιάζει να φτάνει σχεδόν τα 4 εκατομμύρια κατοίκους.
Τα τεχνητά νησιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Το 2001 το Ντουμπάι ξεκίνησε εργασίες για να δημιουργήσει αυτά τα τεχνητά σαν παλάμες νησιά, κατά μήκος του Περσικού Κόλπου. Στα δεξιά φαίνεται το αποτέλεσμα της δουλειάς το 2012.
Αποψίλωση δασών στην Αργεντινή
Αυτές οι εικόνες από το βορειοδυτικό προάστιο στη Σάλτα δείχνουν τη φαινομενική αγροτική ανάπτυξη και τις συνέπειές της στην περιοχή. Το 2006, οι αρχές δήλωσαν απώλεια του 80% του δάσους της περιοχής σε σχέση με το 1970.
Η εξαφάνιση των υγρότοπων του Κάνσας
Η μεγαλύτερη ελώδης περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μειωθεί δραματικά σε μέγεθος, λόγω της επιρροής της ξηρασίας. Το 2010 υπήρχε επαρκής ποσότητα νερού. Το 2011, αυτό το επίπεδο ξεκίνησε να μειώνεται πριν εξαφανιστεί τελείως το 2012.
Το λιώσιμο των πάγων στην Αλάσκα
Αριστερά είναι ο παγετώνας Muir το 1941, δεξιά είναι η ίδια περιοχή 70 χρόνια μετά. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη σημασία αυτής της αλλαγής.
Η αγροτική ανάπτυξη στη Σαουδική Αραβία
Σήμερα σε αυτή την ερημική περιοχή δεν καταγράφονται παραπάνω από 3 εκατοστά βροχής κάθε χρόνο. Όμως, η Σαουδική Αραβία αρδεύει τη γη της εξάγοντας αρχαίο νερό απ’ το υπέδαφος.
Η επέκταση των ορυχείων καπνού στη Χιλή
Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν το πιο παραγωγικό ορυχείο καπνού στον κόσμο. Αλλά η εξαγωγή του μετάλλου επιφέρει συνέπειες στην έρημο Atacama που το περιβάλλει.
Φωτιές στα δάση της Georgia, ΗΠΑ
Οι δύο φωτογραφίες, με διαφορά 1 μόνο μήνα, δείχνουν τη σημαντική ζημιά που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές στα δάση. Περίπου 290.000 εκτάρια βλάστησης έγιναν καπνός.
Η εμφάνιση ενός νησιού στην Ερυθρά Θάλασσα
Το 2011, η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Υεμένης, οδήγησε στη δημιουργία ενός νησιού, που μέχρι τότε, ήταν κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε αυτή την περιοχή, όπου οι τεκτονικές πλάκες είναι εξαιρετικά ενεργές, αυτό το φαινόμενο δεν είναι πια σπάνιο.
Η εξαφάνιση της λίμνης Chad στην Αφρική
Μέσα από μια περίοδο 30 ετών, η λίμνη Chad – η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο – έχει σχεδόν στεγνώσει. Ο ρόλος της, ωστόσο, είναι κρίσιμος αφού παρέχει νερό σε σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους στις 4 χώρες που βρέχονται από τη μεγάλη μάζα νερού. Σήμερα έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αριθμός εργασιών για να αναπληρωθεί η λίμνη.
Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα ιταλοελβετικά σύνορα. Απεικονίζουν πώς η κορυφή έχει χάσει σταδιακά το χιόνι της στην πάροδο μισού αιώνα.
Τα επίπεδα μόλυνσης του διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο
Τέλος, το γράφημα δείχνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Συνεχώς αυξάνεται. Όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα, τόσο ανεβαίνει το επίπεδο του διοξειδίου. Και ανάμεσα στο 2003 και 2007 οι αλλαγές είναι δυστυχώς πολύ μεγάλες.