Ως τι μπορεί να χαρακτηρισθεί η απότομη ώση ενός ταπεινού Dj του συνοικιακού μαγαζιού, σε γεννήτορα φρέσκιας ατόφιας hip-hop μουσικής πλάϊ σε διακεκριμένους καλλιτέχνες και από εκεί η μετάλλαξή του σε αυτόνομο παραγωγό triphop /Neo soul ήχων (που εκκινούν δειλά ένα διεθνές ταξίδι) ; Ως αναμφισβήτητο ταλέντο! Τι προμηνύει ,εν συνεχεία, ο διαρκής πειραματισμός με στοιχεία διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων σε κάθε νέα παραγωγή και η ακατάπαυστη εργασία επι αυτών; Βέβαιη επιτυχία! Γίνεται λόγος για το μυστηριώδες  «Analog Memories» που κυκλοφόρησε στις 4 Δεκεμβρίου και προκάλεσε ένα μικρό θόρυβο…

Με “πνευματικό πατέρα” και προσωπική του μούσα τον Dj Krush, και μουσικούς συνοδοιπόρους τους Βρετανούς Belleruche, ύστερα απο πολυάριθμες ανεξάρτητες συνεργασίες και δύο παρθενικά solo album σταθμούς στην πορεία του, ο Άρης Αζιλαζιάν ή κοινώς RSN αναδύεται βαθμιαία και ανεπιστρεπτί στα ελληνικά δισκάδικα. Εάν έχεις λικνιστεί και εσύ μία φορά στον afro-rock’n’roll ρυθμό του Down in Mexico  των The Coasters (ως κατά φαντασίαν πρωταγωνιστής ενός Ταραντινικού exploitation film σκηνικού) κατεργασμένο με ένα τονωτικό beat να ξεσηκώνει το μπαρ , ή εάν σείεσαι πατόκορφα κάθε φορά που ακούς το οπτιμιστικό και ανέμελο «Ξες τι ‘σαι για μέ»  από ΡόδεςUnited και αναρωτιέσαι ποιός περιστρέφει τα βινύλια, είτε πολύ απλά σε έχει συνεπάρει το μελαγχολικό soundtrack του «Deptocracy» (ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου/Κατερίνας Κιτίδη 2011), τότε αναφερόμαστε στο ίδιο και το αυτό άτομο…

        Ο οικείος πλέον RSN, συνέλεξε τις στάχτες των καμμένων μας στερεοφωνικών από τις ηχητικές δονήσεις, της πλούσιας χροιάς της Esterina υπό την παραγωγή του ιδίου στο «We Got Music» (2013), για να γεννήσει κάτι εντελώς διαφορετικό διατηρώντας όμως έναν κοινό παρονομαστή …την αγάπη προς τη soul-jazz αισθητική. Μοιάζει ως και μια πρωία να ξύπνησε αποφασισμένος να αποκόψει την σύνδεση μέσω Ethernet στον χώρο του, καθώς και να απαλείψει κάθε ψηφιακό εργαλείο επεξεργασίας ήχου για λίγο από τον “πάγκο” του, ξεσκονίζοντας παράλληλα  σκουριασμένες ηχητικές μπομπίνες, απαρχαιωμένα 4-track μαγνητόφωνα, ξεχαρβαλωμένα πικάπ, αναλογικά synthesizers, έτοιμος να ηχογραφήσει παρέα με ζωντανή μπάντα κρυφούς πόθους χρόνων ολόκληρων…

rsn-studio

rsn-studio

Ίσως η πραγματικότητα να είναι πιο επίπεδη μιας και η εποχή της ψηφιακής πληροφορίας προσφέρει απειρία διευκολύνσεων, εντούτοις το «Analog Memories»  διατηρεί μια αυθεντική 90’s πνοή, αποτυπώνει όλες τις επιρροές του δημιουργού του σαν ανοικτό ημερολόγιο και διαθέτει μια αρκετά παράτολμη μίξη συννεφιασμένου “ήχου του Bristol” με ζωηρή soul ενορχήστρωση, που το καθιστά τουλάχιστον πρωτοποριακό! Πιο απερίφραστα, εάν ο Tricky εξοικειωνόταν με την τρομπέτα και διηύθυνε ολιγομελή μπάντα σε παμπ του Brooklyn, το αποτέλεσμα θα ήταν συγγενές με το παρόν album…

Ο δίσκος σε εισάγει στα σωθικά του απευθείας, καλώντας σε να προφτάσεις το τρένο για ένα χειμερινό ταξίδι, με τον σταχτή ουρανό να πιέζει βαριά το τοπίο και συ να ανυπομονείς να μάθεις το μυστηριώδη προορισμό , οπότε : «Get On The Train» ! Προτού προλάβεις βέβαια να αναρωτηθείς ποιόν Λονδρέζο παραγωγό έβαλες κατα λάθος να ακούσεις δίχως να το συνειδητοποιήσεις, αιφνιδιάζεσαι με «Lucky Old You» το ξεσηκωτικό single του album. Νιώθεις να φωτίζεσαι, να σαγηνεύεσαι από τα φωνητικά της Kathrin deBoer –που δε θα την παρομοίαζε κανείς άδικα ως τη νέα Erykah Badu – και πως σίγουρα είσαι τυχερός που ανακάλυψες τόσο νωρίς το θησαυρό που επιφύλασσαν οι “αναλογικές μνήμες”…

         Άρης Rsn και Ricky Fabulous (εκ των Belleruche), ρυθμίζουν decks και κιθάρες αντίστοιχα στο
«Aris ‘n’ Ricky» , ένα αργόσυρτο oldschool hip-hop jamming, ώστε να θερμανθούν οι ενισχυτές, να πιάσει μικρόφωνο η εκθαμβωτική Thaliah και να προκύψει εν συνεχεία ένα δύσκολο -μα άκρως πετυχημένο- υβρίδιο ambient-neo soul σύνθεσης, το «Under The Ground». Δεν παύεις λεπτό όμως να απολαμβάνεις αυθεντικές εμπνεύσεις του Rsn βασισμένες σε πλήκτρα, κάτι το οποίο σου υπενθυμίζει το «Everything», το οποίο χρωματίζει και πάλι η deBoer και συνυπογράφει o mc Bnc.

   Η επόμενη στροφή πιο μελαγχολική, σε μια συνεργασία με τον Θεσσαλονικιό παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής, τον Tareq , στο «HeartCore» να ενεργοποιεί τα á la Portishead κύτταρα  μέσα μας. Παράλληλα το δεύτερο κομμάτι το οποίο ακολουθεί το ίδιο σκοτεινό ύφος, το «Ecris Moi» (δηλαδή “στείλε μου”) σε συνεργασία με την Γαλλίδα Nell Mess, είναι σίγουρα πιο τραχύ αλλά εμπεριέχει όση μαεστρία έκρυβε ίσως ο Rsn σε προηγούμενα project του. Πρόκειται για ένα κομμάτι που οφείλει την γέννηση του σε μία υπόσχεση για συνεργασία, όταν συναντήθηκαν επί σκηνής ο ίδιος με τους Belleruche και τον Monseur Grandin με την Nell, στο Bordeaux της Γαλλίας. Αποτελεί δε τον κρυφό θριαμβευτή του δίσκου, ανοίγοντας νέα μονοπάτια και προοπτικές για τις μελλοντικές μουσικές του δημιουργού!

      Ήχοι όπως το «It Drives You On» (με τη ζωηρή φωνή και πάλι της Thaliah και τα αέρινα έγχορδα), το «Analog Memories» και το «Goodnight Train», μπορούν να θεωρηθούν ως κύριες δομικές λίθοι του album, διότι παρέχουν όλη την πληροφορία για το χαρακτήρα του. Το τελευταίο εξ αυτών παρέχει και την πιο γλυκιά αποφώνηση που θα μπορούσε να επιφυλάσσει ο Rsn : Ένα αριστούργημα downtempo ηλεκτρονικής blues, μιας ελπιδοφόρας ακολουθίας μουσικών φθόγγων, στο οποίο μοιάζει να υποκλίνονται όλοι οι συντελεστές του δίσκου.

Rsn Rehearsal

Rsn Rehearsal

Το τρένο δείχνει να απομακρύνεται εν τέλει καθώς εσύ αφυπνίζεσαι και συνειδητοποιείς πως ό,τι βίωσες μέσα από το «Analog Memories»– ακόμη και τα πιο δύσβατα σημεία του – δεν ήταν παρά ένα όνειρο στο οποίο αντηχούσαν οι ίδιες σου οι αναμνήσεις από τις ανέμελες εκείνες μέρες που αναποδογύριζες την κασέτα ώστε να απολαύσεις τα b-sidе…

Ένας δίσκος με πλήρη απουσία κομματιών-fillers ,ενιαίο concept και χαρακτήρα , περίσσεια τόλμη για πειραματισμό, που έχει την ικανότητα να γεφυρώσει κόσμους αντιδιαμετρικού μουσικού προσανατολισμού, σε περιμένει να τον ανακαλύψεις.
Ο Rsn δε δίστασε να απελευθερώσει ό,τι συναίσθημα ή ιδέα τον κατέπνιγε και εμείς δεν έχουμε παρά να τον επιβραβεύσουμε για το αποτέλεσμα!

Περαιτέρω γνωριμία με το «Analog Memories» δύναται στο επερχόμενο live δισκοπαρουσίασης, στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια) στις 30 Δεκεμβρίου.  Πληροφορίες εδώ .

Ακρόαση Δίσκου

Analog-ίσου μέσω οnline streaming :

Συντελεστές

Παραγωγή : Άρης Αζιλαζιάν – RSN
Αναλογικό Mastering : Άγγελος (Τimewarp) Στούμπος
Φωνητικά: Kathrin deBoer , Thaliah , Nell Mess , Κέλλυ Κούτλα ,B’n’C
Κιθάρες: Rick Fabulous , Διονύσης Μόρφης
Τύμπανα : Κων/νος Ζέρβας

Πιάνο : Αντιγόνη Beatride
Synthesizer : Σεραφείμ Τσοτσώνης
Πνευστά : Dub Hope Joint , Γιώργος Ζαρρέας ,  Κώστας Ιωαννίδης
Επιμέλεια εξωφύλλου : Χρήστος Γκόλφης (Till Noon)

Σχόλια