Μπορεί να κάνεις macro φωτογραφία, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις μία περιουσία! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γυρίσεις ανάποδα τον φακό σου!

Γύρνα τον ανάποδα! Ποιος σου είπε ότι για να βγάλεις μία τρομερή φωτογραφία θέλει απαραίτητα τρομερό εξοπλισμό? Είσαι από αυτούς που ζηλεύουν τις macro φωτογραφίες αλλά δεν έχουν να σκάσουν 300-1000 ευρώ για έναν macro φακό? Κάθισε αναπαυτικά και διάβασε τις παρακάτω γραμμές γιατί υπάρχει λύση που θα σου δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα!

Καταρχάς για το παρακάτω τρικ είναι απαραίτητο να έχεις έναν αρκετά ευρυγώνιο φακό και όταν λέμε ευρυγώνιο εννοούμε σε full frame μηχανή κάτω από τα 35mm και σε crop κάτω από 24mm. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχουμε έναν τέτοιο φακό πχ τον 18-55 κτλ. To ζουμί εδώ είναι ότι όσο πιο ευρυγώνιος τόσο πιο πολύ macro θα κάνει!

Πως λειτουργεί?

Για να κάνουμε macro φωτογραφία με έναν φακό που δεν είναι macro αρκεί απλά να τον γυρίσουμε ανάποδα και να τον κολλήσουμε πάνω στην φωτογραφική μας μηχανή, ακριβώς μπροστά από τον αισθητήρα! Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές θα μας πετάξουν ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει φακός πράγμα που εμείς πρέπει να παρακάμψουμε! ‘

Αφού, λοιπόν, παρακάμψουμε το μήνυμα της μηχανής και σταθεροποιήσουμε το φακό με το χέρι μας (μπορούμε για μεγαλύτερη ευκολία να χρησιμοποιήσουμε ταινία, ή ακόμα και ειδικό δαχτυλίδι) το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε τη μηχανή στο manual και να αλλάξουμε την έκθεση και το iso.

Πλησιάζουμε, λοιπόν, το θέμα μας, ρυθμίζουμε την έκθεση και τσουπ έχουμε σούπερ macro φωτογραφίες με έναν φακό των 100 ευρώ!!
IMG_9813 copyIMG_9814 copy

 

Tips για καλύτερα αποτελέσματα!

  • Όταν βγάζουμε τον φακό το διάφραγμα του είναι τέρμα ανοιχτό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μικρό βάθος πεδίου όταν τον χρησιμοποιούμε ανάποδα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να βάλουμε τον φωτογραφική μας μηχανή στη λειτουργία βίντεο, κατά την οποία θα έχουμε βάλει μία μεγαλύτερη τιμή στο διάφραγμα! Τσουπ βγάζοντας τον φακό έχουμε το διάφραγμα που επιλέξαμε στη ρύθμιση βίντεο!

 

  • Για την σταθεροποίηση του φακού υπάρχει ένα ειδικό εξάρτημα(macro ring) που βιδώνουμε στον φακό σαν φίλτρο και μας επιτρέπει να κουμπώσουμε ανάποδα τον φακό!
macro ring lens

macro ring για να γυρίσεις ανάποδα τον φακό σου

Κίνδυνοι

Ο βασικός κίνδυνος είναι να μπει υπερβολική σκόνη στον αισθητήρα μας πράγμα που είναι πραγματικά ενοχλητικό και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος καθαρισμού του. Η λύση με την ταινία αντιμετωπίζει εν μέρει αυτό το πρόβλημα, ενώ η λύση με το ειδικό δαχτυλίδι δίνει πραγματική λύση.

Επίσης είναι πιθανό να τραυματίσουμε τον καθρέπτη της μηχανής από απροσεξία!!

Σχόλια