Η ιστορική απόφαση ανακοινώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκυο 2020 στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Το Surfing, μαζί με το skateboardingt, το καράτε, την ορειβασία και το baseball, προτάθηκαν να περιληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκυο 2020. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (International Olympic Committee (IOC)) θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα νέα αθλήματα στην 129η συνεδρίασή τους, στο Ρίο, τον Αύγουστο του 2016.
Είναι μεγάλη η συζήτηση – θα έπρεπε το surfing να ενταχθεί στο Ολυμπιακό κίνημα; Οι αποκαλούμενοι συντηρητικοί του αθλήματος έχουν δείξει αντιπάθεια απέναντι σ’ αυτή την ιδέα, οι προοδευτικοί την υποστήριξαν.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος νικητής εδώ είναι ξεκάθαρα ο Fernando Aguerre. O πρόεδρος του Διεθνούς Ομίλου Surfing (International Surfing Association (ISA)) παλεύει εδώ και μία δεκαετία για να περιληφθεί το surfing στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα επιχειρήματά του είναι έγκυρα και κατανοητά.
«To surfing είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο άθλημα, ένα από τα πιο δημοφιλή και τα πιο ευρέως εξασκούμενα από πολλά άλλα Ολυμπιακά αθλήματα. Το Surfing ακολουθείται σε κάθε γωνία του κόσμου, σε περισσότερες από 100 χώρες. Τώρα, υπάρχουν παραπάνω από 35 εκατομμύρια surfers στον κόσμο!», έγραψε ο Aguerre.
«Οι surfers είναι μια δυνατή και θετική επιρροή για τους νέους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι ένα πολύ συγγενές κομμάτι της κουλτούρας των νέων και λειτουργούν ως έμπνευση για εκείνους, εκπροσωπώντας τις Ολυμπιακές αξίες».
Ο Aguerre ανέκαθεν υποστήριζε τις τεχνολογίες δημιουργίας κυμάτων ως ένα φυσικό μονοπάτι προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρόεδρος της ISA πιστεύει ότι οι πισίνες surf θα «παρέχουν δυνατότητες για την κοινωνική ενσωμάτωση των ποικίλων κοινωνικοοικονομικών, εθνικών, θρησκευτικών και ηλικιακών ομάδων και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Ο πρόεδρος του διοικητικού σώματος για το άθλημα του surfing αναφέρεται και στους συντηρητικούς: «Δεν πιστεύω ότι η ψυχή του surfing απαιτεί να είναι ένα ελίτ άθλημα για τους λίγους που μένουν κοντά στα κύματα της θάλασσας».
Ήταν ένας μακρύς δρόμος. Η επικίνδυνη περιπέτεια προς το Ολυμπιακό κίνημα ξεκίνησε το 1992, όταν ο προηγούμενος πρόεδρος της ISA, Jacques Hele, ξεκίνησε το lobbying για το surfing στο διεθνές αθλητικό γεγονός.
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι surfers έχουν χάσει 5 προσφορές – Σύδνεϋ, Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο και Βραζιλία – και πολλοί αναρωτιούνται για τη δυνατότητα του αθλήματος να επηρεάσει την IOC. Ωστόσο, το surfing γράφει μια νέα σελίδα στο πλούσιο βιβλίο ιστορία της. Ευελπιστούμε ότι οι κριτές θα πουν το «ναι».
Ο Aguerre δεν είναι μόνος. Οι Kelly Slater, Gerry Lopez, Mick Fanning, Hank Gaskell, Taylor Knox, Gabriel Medina είναι μερικά από τα ονόματα που υποστηρίζουν το όνειρο. Και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το surfing είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να ενσωματωθεί δίπλα στο windsurfing στους Ολυμπιακούς.
Η χρονολογία του Surfing στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Σεπτέμβριος 2015: Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκυο 2020 πρότεινε το surfing στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ιούλιος 2011: Το Surfing δεν περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020. Μόνο ένα board sport (wakeboard) περιλαμβάνεται.
Οκτώβριος 2009: Ο πρόεδρος της ISA, Fernando Aguerre, συμμετέχει επίσημα στο Ολυμπιακό Κογκρέσο.
Οκτώβριος 2008: Το Surfing ενσωματώνεται στους πρώτους ετήσιους, OAC-επικυρωμένους Ασιατικούς Παράλιους Αγώνες, στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Αύγουστος 2008: Ο πρόεδρος της ISA εκδίδει το “Surfing in the Olympics”, ένα έργο-κλειδί για το δρόμο της ISA προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ιούνιος 2008: Ο πρόεδρος της ISA συμμετέχει στο SportAccord, όπου διαμορφώνει το πλαίσιο για την ένταξη του surfing στα Προγράμματα Κουλτούρας κι Εκπαίδευσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη το 2010 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Δεκέμβριος 2003: Η ISA υπογράφει το συμβόλαιο με τη WADA, για να εναρμονιστεί με το Χάρτη Ati-Doping της IOC.
Νοέμβριος 2003: Η ISA καταθέτει ένα έγγραφο επαναξιολόγησης στα πρακτικά της IOC.
Δεκέμβριος 2002: Το Surfing εντάχθηκε επίσημα στο Πρόγραμμα των Αγώνων του Νότιου Ειρηνικού.
Αύγουστος 2002: Η ISA λαμβάνει μία επιστολή που λέει ότι το surfing δε θα περιληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει την προϋπόθεση να έχει 75 διοικητικά σώματα.
Νοέμβριος 1997: Η IOC ζητά δύο σημαίες της ISA, μία για τις Εγκαταστάσεις της και μία για το μουσείο της.
Σεπτέμβριος 1997: Η IOC παραχωρεί «εξωτερική αναγνώριση» της ISA ως έναν «Αναγνωρισμένο Όμιλο»
Ιανουάριος 1997: Η ISA δημιουργεί ένα πρόμο βίντεο για τους Παγκόσμιους Αγώνες Surfing to 1996 και στέλνει ένα αντίγραφο σε όλα τα μέλη του IOC.
Οκτώβριος 1996: Η ISA πραγματοποιεί τους Παγκόσμιους Αγώνες Surfing to 1996, στο Huntington Beach της Καλιφόρνια. Ήταν οι μεγαλύτεροι αγώνες surfing παγκοσμίως, με τη συμμετοχή 600 αγωνιστών από 36 χώρες.
Αύγουστος 1996: Το Ολυμπιακό «Ερωτηματολόγιο για την ένταξη» ολοκληρώνεται και στέλνεται πίσω στην IOC.
Ιούνιος 1996: O πρόεδρος της IOC, Samaranch, κατά τη λήξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της ISA, Aguerre, απρόσμενα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού “IOC President’s Trophy” για να δοθεί στη νικήτρια ομάδα στους Παγκόσμιους Αγώνες Surfing της ISA.
Μάιος 1996: Ο κος. Joao Havelange, πρόεδρος της FIFA (Federation Internationale Football Association), του μεγαλύτερου αθλητικού ομίλου παγκοσμίως, γίνεται πρεσβευτής του surfing.
Σεπτέμβριος 1995: H ISA αποφασίζει να κάνει μια ειδική δωρεά στο μουσείο IOC αφότου έγινε αναγνωρισμένος όμιλος.
Ιούνιος 1995: Το ετήσιο Κογκρέσο της IOC επικύρωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας επίσημα την ISA ως Διεθνή Όμιλο surfing και bodyboarding, ενώ καλωσόρισε επίσημα τα αθλήματα στο Ολυμπιακό κίνημα.
Απρίλιος 1995: Η Εκτελεστική Επιτροπή της IOC παραχωρεί προσωρινή αναγνώριση στην ISA.
Μάρτιος 1995: O Aguerre αναζητά υποστήριξη από την Αμερικανική βιομηχανία surf και φέρνει τους Παγκόσμιους Αγώνες Surfing της ISA στο Huntington Beach, της Αμερικής.
Αύγουστος 1994: Η ISA υποβάλλει αίτηση για αναγνώριση από την IOC.
May 1994: Ο Fernando Aguerre εκλέγεται πρόεδρος της ISA, και εντάσσει το Ολυμπιακό surfing ως μέρος του στόχου της ISA για την περίληψή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000.
Απρίλιος 1994: Το Lobbying συνεχίζεται ώστε το surfing να γίνει Ολυμπιακό άθλημα. Ο Jacques Hele συμμετέχει σε διάφορες διεθνείς αθλητικές συναντήσεις.
Νοέμβριος 1992: Ο πρόεδρος της ISA, Jacques Hele, κάνει lobbying για το surfing στο Ολυμπιακό κίνημα.