Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει και αυτό το μήνα διαλέξεις, παιδικά εργαστήρια και παρουσιάσεις του, ίσως, πιο πολυαναμενόμενου κτιρίου στην Αθήνα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Σε μερικές, ωστόσο, ενδέχεται να χρειάζεται προεγγραφή. Αυτές σημειώνονται με βέλος.

Το Κέντρο Επισκεπτών είναι κλειστό κάθε Δευτέρα.

Για να προεγγραφείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε τις παρακάτω ώρες στον αριθμό 210-87.78.396/8:

Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-19.00

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00

ή στο email: visitorscenter@snfcc.org

 

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

2.1018.10

Έκθεση

SITE EFFECTS – 22 προτάσεις

Έκθεση Σπουδαστικών Εργασιών ΕΜΠ

Οι σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ ονειρεύονται τις μεταμορφώσεις της πόλης και σχεδιάζουν καινούργια αστικά τοπία για τον 21ο αιώνα. Στις 22 προτάσεις τους μελετούν και διερευνούν τους τρόπους που το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο του Ρέντσο Πιάνο, θα αλλάξει σταδιακά τη φυσιογνωμία των γειτονικών περιοχών, αλλά και των ευρύτερων, θα προκαλέσει τη σκέψη και τη φαντασία για την εξέλιξη

της Αθήνας, αλλά και των μεγάλων σύγχρονων μητροπόλεων. Εκδοχές του αστικού μέλλοντος με την φρεσκάδα και τη γνώση τελειόφοιτων φοιτητών, που δούλεψαν στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 και με διδακτική ομάδα τους: Ανδρέα Κούρκουλα, Αριάδνη Βοζάνη, Θάνο Παγώνη, Ιφιγένεια Μάρη.

 

⇒3.10 – 12.00 μμ

Παιδικό εργαστήριο

Αποτυπώνοντας τα γεγονότα: Τα ιστορικά γεγονότα μέσα από την ιστορία της τέχνης

Η Τέχνη είναι μάρτυρας της Ιστορίας και κάθε καλλιτέχνης την αφηγείται με τον δικό του τρόπο, την αποτυπώνει με δάσκαλους τους δημιουργούς που έχουν προηγηθεί και με καινοτομίες του δικού του βλέμματος. Παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες “αφηγούνται” ιστορικά γεγονότα από την Αναγέννηση μέχρι και τη Σύγχρονη Τέχνη, τα παιδιά 6-12 ετών συμμετέχουν σ’ ένα εργαστήριο με θέμα την ιστορική ζωγραφική όπου η παγκόσμια ιστορία αποκτά πολύχρωμο τόνο.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου

 

4.10 – 12.00 μμ

Συναυλία Τσέπης ΕΛΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μία μικρή συναυλία «τσέπης» με πιάνο και με μία ή δύο φωνές. Με σκηνικό το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, μονωδοί και μουσικοί κάνουν μια πρώτη σύνδεση του Λυρικού Θεάτρου με τη νέα τοπογραφία που δημιουργείται στο ΚΠΙΣΝ.

 

⇒9.10 – 17.00 μμ

Παιδικό εργαστήριο

Μαθαίνω να βλέπω: Εισαγωγή στην εικόνα

Ένα εργαστήριο οπτικού γραμματισμού, όπου τα παιδιά, 8-12 ετών, «διαβάζουν» εικόνες, τις κατανοούν με την ελευθερία της δικής τους αντίληψης, καλλιεργούν τα προσωπικά τους κριτήρια στην ερμηνεία τους, επιστρατεύουν τη σκέψη και τη συναισθηματική τους ευφυΐα, μαθαίνουν τη στενή σχέση που συνδέει το βλέμμα με τη φαντασία και την προσωπική έκφραση.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Κάτια Παπασπηλιοπούλου

 

10.10 – 12.00 μμ

Διαλέξεις, Κύκλος: Σχέσεις

Ο γάμος και η οικογένεια: Πηγές ωρίμανσης, αλλά και συγκρούσεων

Η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η ιατρική, η ψυχανάλυση, αλλά και κάθε άνθρωπος, επανέρχονται διαχρονικά σε αυτές τις δύο καταστάσεις, που αποκαλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και τα όριά τους,

την αποδοχή των θεσμών, αλλά και την κόπωση και την αμφισβήτησή τους, την αναζήτηση νέων τρόπων συνύπαρξης, το διχασμό ανάμεσα στη συντροφικότητα και την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και το κόστος της.
Γάμος και Οικογένεια: Σχολείο ή Φυλακή;

Ομιλητές:

Παντελής Παπαδόπουλος, ΨυχοθεραπευτήςΨυχίατρος, Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

⇒11.10 – 12.00 μμ

Παιδικό εργαστήριο: Κοίταξέ με: Το πορτραίτο μέσα από την ιστορία της τέχνης

Μορφές όρθιες ή καθισμένες, τρισδιάστατα πρόσωπα, ρούχα παράξενα, μαλλιά καλοχτενισμένα ή και πολύχρωμα, βλέμματα θλιμμένα, έντονα και χαρούμενα. Παιδιά 6-12 ετών εξερευνούν τις αλλαγές στο είδος της προσωπογραφίας από την Αναγέννηση μέχρι και τη Σύγχρονη Τέχνη καθώς και τι συμβολίζει ένα πορτραίτο για τον εικονιζόμενο, φιλοτεχνώντας στο τέλος το δικό τους έργο.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου

 

17.10 – 11.00-15.00 μμ

Ημερίδα

CATCH 22 – Μία συζήτηση για την εξέταση της πόλης: Ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης

«SITE EFFECTS – 22 προτάσεις»

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς

Η εικόνα της πόλης ορίζεται συχνά από αντιφατικούς ή και παράλογους κανόνες από τους οποίους δύσκολα κανείς δραπετεύει, δηλαδή από ένα είδος Catch 22. Με αφορμή την έκθεση των 22 σπουδαστικών προτάσεων γύρω από το ΚΠΣΝ, θα συζητηθούν οι παράμετροι που ορίζουν την απάντηση της πόλης απέναντι σε σημαντικά έργα και θα διερευνηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πλαισίου κατευθύνσεων.

 

⇒17.10 – 12.00 μμ

Παιδικό εργαστήριο

Ζωγραφίζοντας τη φύση: Το τοπίο μέσα από την ιστορία της τέχνης

Από την εξειδικευμένη απεικόνιση του τοπίου στην Αναγέννηση, στους γεωμετρικούς όγκους της φύσης στον Σεζάν μέχρι την χρήση της ίδιας της φύσης στην Land Art, παιδιά 6-12 ετών παρατηρούν την εξέλιξη της τοπιογραφίας σ’ ένα δημιουργικό εργαστήριο ζωγραφικής.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου

 

17.10 17.00 μμ

Μουσική

BLACK ATHENA:

LIVE N DIRECT από το Κέντρο Επισκεπτών

Ηip-hop και ηλεκτρονική μουσική, μέσα από τις επιλογές των Black Athena που θα εκπέμπουν ζωντανά από το Κέντρο Επισκεπτών, στο πλαίσιο της έκθεση Site Effects–22 προτάσεις, αλλά και οι MCMXC σε ένα 20λεπτο ηλεκτρονικό live.

 

18.10 – 12.00 μμ

Συναυλία Τσέπης ΕΛΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μία μικρή συναυλία «τσέπης» με πιάνο και με μία ή δύο φωνές. Με σκηνικό το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, μονωδοί και μουσικοί κάνουν μια πρώτη σύνδεση του Λυρικού Θεάτρου με τη νέα τοπογραφία που δημιουργείται στο ΚΠΙΣΝ.

 

22.10 – 17.30 μμ

Κύκλος διαλέξεων για την Όπερα-Ελληνική Οπερέτα: Ένα αστικό, ευρωπαϊκό και λαϊκό είδος

Η ελληνική οπερέτα, παρότι θεωρείται ως ένα δημοφιλές είδος, είναι ουσιαστικά ένας από τους χαμένους θησαυρούς της ελληνικής τέχνης. Από τα περισσότερα από 500 έργα που γράφτηκαν κατά την περίοδο ακμής του είδους (1908-1940) ελάχιστα έχουν βρει μεταπολεμικά το δρόμο της σκηνής, ενώ από κορυφαία δείγματα της ακμάζουσας αστικής ζωής, έχουν καταδικαστεί σε αναγνώσεις πλήρεις νοσταλγίας. Τι ήταν, όμως, η οπερέτα στην εποχή της, ποιο είναι το αισθητικό και ιδεολογικό της στίγμα, πώς μπορεί κανείς να τη διαβάσει πέραν των στερεοτύπων με τα οποία έχει, άδικα, συνδεθεί; Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση η διάλεξη του Αλέξανδρου Ευκλείδη, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα και την σκηνική αναβίωση των ξεχασμένων έργων του ρεπερτορίου της ελληνικής οπερέτας.

Ομιλητής: Αλέξανδρος Ευκλείδης, Σκηνοθέτης, Δρ. θεατρολογίας ΑΠΘ

 

⇒23.10 – 17.30

Διαδραστική Παράσταση

Η αειφορία και η σχέση μας με το περιβάλλον και διαδραστικά παιχνίδια με συνοδεία μουσικής

Τρία παιδιά και ένας σκύλος πρωταγωνιστούν σε μια μουσικοθεατρική αφήγηση μιας εξερεύνησης σε ένα νησί, που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν τη φύση και τη δύναμή της, τη σχέση τους με το περιβάλλον και τη συνεργασία μέσα σε μια ομάδα. Μια ιστορία μύησης στην αειφορία και την ανάπτυξη, που την διαδέχεται μια σειρά από διαδραστικά παιχνίδια για να ακονίσουν τα παιδιά κάθε ηλικίας τη σκέψη τους, να δοκιμάσουν στην πράξη όσα έμαθαν από την περιπέτεια των ηρώων της παράστασης και να αντιληφθούν το ρόλο του ενεργού πολίτη στην κοινωνία.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Η Τρελλή Ροδιά

 

24.10 – 12.00 μμ

Διαλέξεις, Κύκλος: Σχέσεις

Τα προβλήματα επικοινωνίας και τα άγνωστα μονοπάτια τους

Από τη σιωπή, στη συζήτηση, από τη σύγκρουση στην αποδοχή ή την απόρριψη, από την κατανόηση στην παρεξήγηση, τα μονοπάτια της επικοινωνίας είναι πολλά και ανεξιχνίαστα.

Ομιλητές: Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχοθεραπευτής-Ψυχίατρος,  Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

25.10 12.00 ΧΟΡΟΣ

Γνωριμία με το χορό/ Vol.2

Η ιστορία και η πρακτική του μπαλέτου και του χορού γενικότερα, μέσα από μία διάλεξη/επίδειξη αλλά και αυτοσχεδιασμό από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για μικρούς και μεγάλους.

Κείμενα: Στεριανή Tζιντζιλώνη, καθηγήτρια Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ, Δρ θεωρίας του Χορού

Πιάνο: Θοδωρής Ρέγκλης

Επιμέλεια Ασκήσεων: οι καθηγητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ: Εριφίλη Εφραιμίδου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Γιάννης Ντοντσάκης, Αγγελική Σίμου, Γιάννης Τσιγκρής

Επιμέλεια Εκδήλωσης: Γιάννης Ντοντσάκης

 

30.10 18.00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ

Παρουσίαση της μελέτης και της διαδικασίας κατασκευής και ανέγερσης του καινοτόμου στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ, πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Πολιτικό Μηχανικό και επικεφαλής της μελετητικής ομάδας για την μελέτη εφαρμογής του στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ, Δρ. Γρηγόρη Πενέλη.

 

30.10-15.11

Έκθεση

Έκθεση Φωτογραφίας του Μάκη Σιδεράκη για το Ενεργειακό Στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ

Μέσα από περίπου 50 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες και μερικά ολιγόλεπτα βίντεο ο Μάκης Σιδεράκης, υπό την ιδιαίτερη ιδιότητα του Εργοταξιάρχη Κατασκευής του Ενεργειακού Στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ, προσφέρει στους επισκέπτες της έκθεσης τη δυνατότητα να δουν μοναδικές εικόνες από τη διαδικασία της δημιουργίας του μοναδικού αυτού κατασκευαστικού και μηχανικού επιτεύγματος με τις 700 πλάκες και τα δέκα στρέμματα φωτοβολταϊκών πάνελ.

Σύμβουλος επιμέλειας και σχεδιασμού έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα

 

⇒31.10 – 12.00 μμ

Παιδικό Εργαστήριο

Το θαύμα των χρωμάτων

Τα μυστικά των χρωμάτων η ανεξάντλητη ποικιλία χρωματικών αποχρώσεων, συνδυασμών και χρωματικής έκφρασης. Τα παιδιά, 3-6 ετών, ανακαλύπτουν τα βασικά χρώματα, έρχονται σε επαφή με την χρωματική παλέτα των ζωγράφων και κάνουν τις πρώτες τους μίξεις χρωμάτων.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου

Σχόλια