Επιμέλεια : Εβίτα Γοργορίνη

Ο Allan Kaprow είχε πει για το street-art ” Η τέχνη έχει μεταφερθεί από ένα εξειδικευμένο αντικείμενο των γκαλερί στο πραγματικό περιβάλλον της πόλης “ . Σήμερα είναι προφανές ότι το street-art είναι αναγνωρισμένο και σεβαστό ως μορφή τέχνης από όλους εκτός από τις αρχές.

panagia

Ακόμη και αν είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες , το street-art περισσότερο από ποτέ ριζοσπαστικοποιείται , πολιτικοποιείται και εκφράζει τις ανησυχίες του λαού για το πολιτικό , οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Banksy αλλά εδώ δεν θα μιλήσουμε γι’αυτόν , θα προσπαθήσουμε ν’ανακαλύψουμε έργα άλλων λιγότερο διάσημων καλλιτεχνών που έχουν εμφανιστεί στον δρόμο ακολουθώντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

aphrodity

Στην Ελλάδα για παράδειγμα , το street-art έχει γίνει ένα μέσο έκφρασης της αγανάκτησης απέναντι στην κοινωνικό-οικονομική κρίση. Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν δώσει “χρώμα” στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο. Ανάμεσα σε αυτούς ο WD (Wild Drawing) , ένας καλλιτέχνης από το Bali που έχει κάνει αρκετά murals με θέμα την επανάσταση και ο N_Grams. 

N_grams

Στην άλλη πλευρά του κόσμου, στην Κολομβία , το street-art επίσης πολιτικοποιείται. Σε αυτή τη χώρα όπου δεν είναι παράνομο αλλά σχετικά ελεγχόμενο, είναι προφανώς πολύ πιο συχνό και εξαπλωμένο (διοργανώνονται μέχρι και τουριστικές περιηγήσεις για το graffiti) 

Στη Bogota λοιπόν το street-art είναι κατά των εμφύλιων πολέμων. Υπενθυμίζουμε ότι στην Κολομβία υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα στο FARC και του επίσημου κολομβιανού κράτους.

bogota

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το street-art ώστε να μεταδώσουν τα αντιπολεμικά μηνύματα υπάρχει και ο DJ LU.  Ένας κολομβιανός καλλιτέχνης του οποίου το style είναι τολμηρό  σε άσπρο-μαύρο, επηρεασμένο από προσωπικές εμπειρίες. Εκφράζει απόλυτα την σύγχρονη κοινωνία της Κολομβίας.

dj lu bogota 1

Χάρις το street-art όπως και με το hip-hop , ο δρόμος μετατράπηκε σε ένα μέσο έκφρασης και διάδοσης ιδεών. Όπως έλεγε ο Victor Hugoο δρόμος είναι ο ομφάλιος λώρος που συνδέει το άτομο με την κοινωνία” 

Σχόλια