Τελικά η ζωή είναι ένα Θείο Δώρο που μόνο ο Θεός μπορεί να το πάρει πίσω; Eίναι μια υποχρέωση που πρέπει ο άνθρωπος να φέρει είς πέρας; Ή ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να σέβεται; Kαι αν κάποια στιγμή βρεθεί σε ένα αδιέξοδο και δεν ξέρει πώς να την διαχειριστεί; Έχει το δικαίωμα να φύγει ήσυχα και μόνος όπως ήρθε;
Ο Ramon Sampedro είναι τετραπληγικός, καθηλωμένος στο κρεβάτι του τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ένα ατύχημα που είχε στη θάλασσα σε νεαρή ηλικία τον άφησε να ζει χωρίς να μπορεί να κινείται. Τώρα πια η θάλασσα βρίσκεται μόνο μέσα στα όνειρά που κάνει κοιτώντας από το παράθυρο του δωματίου του. Παρά την σωματική του ακινησία το πνεύμα του Ramon παραμένει οξυδερκές και αεικίνητο. Τελευταία επιθυμία του είναι να του επιτραπεί να τερματίσει τη ζωή του αξιοπρεπώς, πριν κάποια απρόβλεπτη κρίση τον αφήσει φυτό. Δύο γυναίκες θα μπουν στη ζωή του και θα βρεθούν στο πλευρό του. Η δικηγόρος Julia θα τον στηρίξει νομικά στο αίτημά του για να τερματίσει τη ζωή του. Η Rosa είναι μια χωριατοπούλα που όταν μαθαίνει για τον Ramon, θα βάλει στόχο της να τον πείσει ότι αξίζει τον κόπο να ζει.
Η αληθινή ιστορία του Ramon Sampedro Ισπανού συγγραφέα δίνεται από τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Alejandro Amenábar και τον βοηθό του Mateo Gil με αρκετή γλαφυρότητα αλλά ακόμα περισσότερο με συναίσθημα. Η παρουσίαση των γεγονότων είναι αρκετά ‘μονόπλευρη’ αφού όπως γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας λεπτά τάσσονται και οι δυο υπέρ του πρωταγωνιστή άρα και υπέρ της απόφασης του περί ευθανασίας. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο εξαιρετικός Javier Bardem αγωνίζεται σε όλη την ταινία για το αυτονόητο, για την ελευθερία του η μάλλον για την απελευθέρωση του από τα δεσμά της ασθένειας του. Ο αγώνας αυτός δίνεται από τους σεναριογράφους χωρίς μελοδραματισμούς αλλά μέσω μιας ‘υλιστικής’ ,κυνικής, αντικειμενικής παρουσίασης η οποία εμπλουτίζεται με το πικρό χιούμορ του πρωταγωνιστή και τις ανάσες ανθρωπιάς από τους γύρω του.
Από άποψη σκηνοθεσίας ο Alejandro Amenabar επιλέγει ως μέσο υποβοήθησης της αφήγησης αλλά και ως μέσο διαφυγής του πρωταγωνιστή το παράθυρο που έχει στο δωμάτιο του. Εκείνος ταξιδεύει νοερά όποτε το έχει ανάγκη στην θάλασσα η οποία του έδωσε μια ευκαιρία στην ζωή (ήταν ναυτικός επί σειρά ετών) αλλά συνάμα του στέρεισαι και την ζωή (το ατύχημα που τον άφησε καθηλωμένο στο κρεβάτι έγινε στην θάλασσα). Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι η αφήγηση δεν είναι γραμμική αλλά χρησιμοποιούνται flash back ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τον πρωταγωνιστή.
Ο Javier Bardem με όπλο τις εκφράσεις του προσώπου του αλλά και την πολύτιμη βοήθεια των μακιγιέρ Jo Allen,Manolo Garcia δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας σε αυτό τον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Το κάστ συμπληρώνεται από τις εξίσου ικανές Βelen Rueda και Lola Duenas οι οποίες προσπαθούν να τον βοηθήσουν να κερδίσει το δικαστήριο για το δικαίωμα του στην ευθανασία αλλά και παράλληλα να του δώσουν ένα ερέθισμα σχετικά με όλα αυτά που κάνουν την ζωή όμορφη.
Η ταινία απέσπασε δεκάδες διακρίσεις σε διάφορα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο αλλά με κύρια επιτεύγματα το Όσκαρ και την Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας και την υποψηφιότητας του Javier Bardem για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερου Ηθοποιού σε Δραματική Ταινία.
Mία ταινία ύμνος στην ζωή παρόλο που κύριο θέμα της είναι η ευθανασία. Μια ταινία η οποία εξυμνεί την σημασία της ελεύθερης βούλησης……

Σινεφίλ Επιλογές: Η Θάλασσα Μέσα Μου
88%Βαθμολογία
Σενάριο85%
Σκηνοθεσία90%
Ερμηνείες90%

Σχόλια