Οι αϋπνίες, είτε τις έχεις διαγνώσει ο ίδιος στον εαυτό σου, είτε σου είναι επισήμως πιστοποιημένες δεν έχουν πλάκα.
Σου αλλάζουν τους ρυθμούς, σε εκνευρίζουν, σε εξαντλούν και σε μεταμορφώνουν σε άλλο άνθρωπο.
(Αν και η λέξη «άνθρωπος» είναι μάλλον ακατάλληλη εδώ. Πιο πολύ θυμίζεις μυθικό πλάσμα που ζει σε δάση και περνάει την ημέρα του θέτοντας γρίφους σε περαστικούς οδοιπόρους. Κάτι σαν καλικάντζαρος ένα πράγμα).
Είσαι λοιπόν ένα νυσταλέο ρεμάλι. Ένα ευερέθιστο νυσταλέο ρεμάλι. Ένα ευερέθιστο νυσταλέο ρεμάλι που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε τίποτα.
Συν του ότι το πρωί δεν καταφέρνεις να σηκωθείς απ’το κρεβάτι, οπότε χάνεις πολύτιμο χρόνο από την ημέρα σου.
Κοινώς, υποθέτω μπήκες να διαβάσεις αυτό το άρθρο περιμένοντας λύσεις για το πρόβλημά σου.
Ξέρεις βέβαια τι λένε οι σοφοί άνθρωποι:
«Αν η αϋπνία σου είναι τόσο έντονη, ώστε να χρειάζεται να αναζητήσεις κόλπα για να την αντιμετωπίσεις, τότε αυτά τα κόλπα πιθανότατα δεν θα πιάσουν».
1) Going Old School:
Για κάποιον ηλίθιο λόγο ένα από τα πρώτα πράγματα που σου προτείνουν να κάνεις όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς είναι να μετρήσεις προβατάκια (κατά προτίμηση από αυτά που πηδούν πάνω από φράκτες). Πόσο δύσκολο να είναι πια αυτό;
Πολύ, αν αρχίσεις να χάνεις το μέτρημα και να αναρωτιέσαι γιατί αυτό που μετράς πρέπει να είναι ντε και καλά ζώα και συγκεκριμένα προβατάκια, τι χρώμα έχουν, τι χρώμα έχει ο φράκτης, πόσα τ.μ. είναι το αγρόκτημα, πόσα τ.μ. χορτάρι τρώνε καθημερινά, τι κάνουν μόλις πηδήξουν τον φράκτη, γιατί σου εμπιστεύτηκαν ένα κοπάδι τετράποδα και γενικότερα από πότε μπορούν και χοροπηδούν.
Διαισθάνομαι ότι το πρόβλημα εδώ είναι η ανικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αποδεχτεί ότι του έθεσαν ένα (τρόπον τινά μαθηματικό) πρόβλημα που είναι τόσο απλοϊκό που δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο πέρα από το «Απλά μέτρα το καταραμένο το μηρυκαστικό».
Μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι είναι ύποπτες τέτοιες πολυτέλειες. Πού είναι τα κλάσματα; Πού είναι οι εξισώσεις; Πού είναι οι κλασματικές εξισώσεις;
2) No Milk Today:
Μια άλλη λύση είναι να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες από τσάι, γάλα, χαμομήλι (εγώ τσάι το λέω και αυτό) και λίγο-πολύ από ότι άλλο βράζεται και πίνεται, κατά προτίμηση με μέλι.
Φυσικά πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να βουρτσίζεις κάθε τόσο δόντια (για να μην στα χαλάσουν τα χρωματιστά τερατάκια που ξέρουμε όλοι από διηγήσεις οδοντιάτρων, γονιών και διαφημίσεις Colgate) σας έχω μια λέξη: Συχνοουρία. Καλή επιτυχία με αυτό.
Οπότε, τελικά, η καλύτερη λύση είναι να μαζέψεις τα προικιά σου και να μετακομίσεις μια και καλή στο μπάνιο, διανυκτερεύοντας στην μπανιέρα. Τώρα δεν ξέρω αν αυτό θα βοηθήσει την αϋπνία σου, αλλά τουλάχιστον το αρκούδι σου θα έχει παρέα το παπάκι.
(ΈλαΤώραΠουΔενΈχειςΑρκούδιΚαιΠαπάκι).
3) The Bookworm:
Παίρνεις το βλιβλιαράκι σου, και εφαρμόζεις δυναμικά τα skills που σου έμαθαν στην πρώτη δημοτικού.
Πολλοί βέβαια τη σήμερον ημέρα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε κάτι τόσο στατικό και προτιμούν τα Kindle ή μπαίνουν μια και καλή στο Internet να χαζέψουν. More on that later on.
Εάν σαν και εμένα ανήκεις στην θλιβερή μειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι όντως θα προτιμήσουν το βιβλίο, κινδυνεύεις να πέσεις στην περίπτωση του να μην θέλεις να το ακουμπήσεις κάτω και να ξαγρυπνήσεις όλη τη νύχτα μέχρι να εξαντλήσεις την αϋπνία σου, να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου, ή να το τελειώσεις κιόλας (Βλ. Το The–Harry–Potter–Series–Incident στο οποίο χάσαμε πολλά παιδιά την δεκαετία των 00′s).
Ή πλέον μπορεί να διαβάζεις Stephen King βρε αδερφέ και να μην κοιμάσαι για εντελώωως άλλους λόγους («Κλείδωσα την πόρτα;»).
Για να γλιτώσεις χρόνο: Πιάσε ένα σχολικό βιβλίο, ένα σύγγραμμα, μια διδακτορική διατριβή ξέρωγωτι, ξεφύλλισε προσπαθώντας να συγκεντρωθείς σε αυτά που γράφει, κοιμήσου, και θεώρησε το πρόβλημά σου λυμένο (Αυτό της αϋπνίας τουλάχιστον).
4) Please (Don’t) Stop The Music:
Είτε είσαι της σχολής «Ριχάννα» και πορεύεσαι με το παραπάνω ρητό, είτε είσαι της σχολής «Νέφιου»και το πας με την προσέγγιση του Focus On The Sound, *Did I mention that I love people who listen to „Nephew“ a little bit more than I love everybody else?* υποθέτω πως έχεις ήδη δοκιμάσει την λύση αυτή.
Βάζεις, λοιπόν, να ακούσεις μουσική ή ήχους (της φύσης, του δάσους, του βουνού κτλ, σαν το τσάι που λέγαμε) να παίζουν στο backround.
Γιατί όχι. Μπορεί βέβαια να καταλήξεις να νιώθεις πιο ξύπνιος από ποτέ και να ανακαλύψεις πως αν είσαι άτυχος και ακούς ένα ρεφρέν έστω και μία μόνο φορά, αυτό σου έχει κολλήσει για πλάκα και δεν λέει να σβηστεί από τη μνήμη σου, και ας έχει πάρει πλέον πόδι και delete από laptop, mp3, iPod και κινητά.
Εναλλακτικά, στην περίπτωση που επέλεξες ήχους της μητέρας φύσης όπως ας πούμε κύματα, ρυάκια, ή τις βροχές του Rainy Mood συγχαρητήρια, μπορείς να ξαναδιαβάσεις το τέλος της λύσης (2).
5) Coffee to wake the dead, Red Bull gives Wings & there is a Monster under me bed:
Ούτε να το σκεφτείς να cheatάrεις με λύσεις όπως: Μεσημεριανός ύπνος /Καφές/Ένερτζι ντρινκς και λοιπές πρακτικές εφαρμογές του it’s good to be bad, διότι ξέρεις πως δεν πάει έτσι, η κατάσταση περιπλέκεται και θα το μετανιώσεις.
Δεν χρειάζεται να στα πω, όλα τα παραπάνω πιθανότατα θα επιμηκύνουν το βραδινό σου μαρτύριο, συν έχει παράπλευρες απώλειες χρόνου (Στην περίπτωση του napping during the day. Τον οποίο χρόνο έχανες και πριν, διότι guess what, με το να μην κοιμάσαι το βράδυ θυσίασες τις πρωινές ώρες), καθώς και νεύρων και υγείας.
Άντε, πες βγάλτην με λίγα γλυκά ή αναψυκτικά ώστε να κρατηθείς και κάποιες ώρες όρθιος μέσα στην μέρα, ίσα ίσα για να μην πέσεις στον πειρασμό να την πέσεις στον καναπέ.
(Μεταφορικά μέχρι να γίνει κυριολεκτικά: Η υπερβολική στέρηση ύπνου προκαλεί παραισθήσεις, συν οι καναπέδες είναι ελκυστικοί. Θα εξηγήσω παρακάτω το γιατί).
6) Bite me:
Σε παρόμοιο κλίμα αναρχίας με πιο πάνω, γίνεσαι βρυκόλακας των Εξαρχείων και κάνεις τη νύχτα μέρα, φέροντας σε πέρας τα ταπεινά σου καθήκοντά όσο έχει σκοτάδι και πηγαίνοντας για νάνι μόλις χαράξει.
Έτσι και αλλιώς ο κόσμος γύρω σου είχε ήδη αρχίσει να κινδυνεύει μήπως τον δαγκώσεις από τα νεύρα, ας γίνουμε τουλάχιστον και λίγο παραγωγικοί while we’re at it.
Η αλήθεια είναι πως αν επιλέξεις την οδό αυτή και κάνεις λίγα lifestyle changes δεν θα περάσεις άσχημη ζωή. Μόνο που, χεχε:
Πράγματι, η κόλαση είναι η άλλοι.
Σου υπόσχομαι δεν θα πας ποτέ ξανά έγκαιρα σε ραντεβού, που να κοπανιέσαι. 12 ωρίτσες διαφορά είναι αυτές, τι να κάνουμε. Και πες οκ, δεν σε απασχολεί να προλάβεις συγκοινωνίες διότι θα πετάς, αλλά σχολή-δουλειά-κοινωνική ζωή θα θαφτούν (σε αντίθεση με σένα) σε ρηχό τάφο.
Και πες είσαι τόσο μισάνθρωπος που δεν σε νοιάζει και καλωσορίζεις την απομόνωση. Κάπως θα χρειαστεί να καλύψεις τα έξοδα: Φόρος ακινήτων για τον πύργο, αεροδυναμικοί μανδύες, οδοντίατροι, ρεύμα (Την νύχτα έχει σκοτάδι, ξέρεις. Εκτός αν επιλέξεις να επενδύσεις σε κεράκια για να φτιάξεις αυθεντικό τρανσυλβανικό μουντ, αλλά αυτό δεν θα σε σώσει).
7) To μαμ or not to μαμ:
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ψυγείο.
Φάε βαριά για να νυστάξεις. Μπορεί βέβαια να κυλιέσαι ξάγρυπνος όλη νύχτα και να δεις κάτι φαντασμαγορικά φρικτά όνειρα διότι παράφαγες, αλλά ντάααξ μωρέεε…
Η άλλη λύση είναι να φας πολύ ελαφριά ή και καθόλου πριν ξαπλώσεις. Μείνε ξύπνιος όλη νύχτα από την πείνα μέχρι που θα μεταμορφωθείς σε Viking και θα κάνεις επιδρομή στο ψυγείο.
Οπότε έχουμε πάλι είτε αϋπνία λόγω παραφαγιού/υποσίτισης, είτε αϋπνία λόγω ανανεωμένης ενέργειας, είτε ύπνος με εφιάλτες.
Όποιον δρόμο και να επιλέξεις, θα οδηγηθείς στην παραφροσύνη.
8) Work it:
Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αθληθούν, να δουλέψουν και γενικότερα να ξεθεωθούν εκτενέστατα μέσα στην μέρα, ούτως ώστε το βράδυ να πέσουν ψόφιοι αλλά ανακουφισμένοι στο κρεβάτι, και να κοιμηθούν.
Πολλοί είναι επίσης αυτοί που τα παραπάνω τους κουρδίζουν ακόμα περισσότερο και όταν φτάσει η στιγμή της αλήθειας, αυτό για το οποίο πάλεψαν όλη μέρα, τους γίνεται το μάτι γαρίδα.
Και γενικότερα όταν τρέχεις όλη μέρα, όταν πια αυτή τελειώνει σιγά σιγά, σε πιάνει μια ξαφνική επιθυμία να απολαύσεις τουλάχιστον τις τελευταίες της ώρες. Οπότε το πιθανότερο είναι να procrastinάρεις όλη νύχτα στο PC, χλαπακιάζοντας ότι έμεινε από το χθεσινοβραδινό fridge raid, ενώ το σχέδιο του να πας νωρίς-νωρίς στο bedfordshire σαν καλό παιδί πάει για βρούβες.
Το ξημέρωμα σε βρίσκει κουλουριασμένο σε εμβρυακή στάση, γεμάτο σάλτσες, τύψεις και μαύρους κύκλους στα μάτια από την νύστα και τα αναφιλητά.
9) To know us better:
Δεν είναι λίγοι που έχουν ξορκίσει κατά καιρούς την αϋπνία με το σεξ. Έχει πλάκα, ξοδεύεις ενέργεια, περνάει η ώρα ευχάριστα, κομπλέ.
Βέβαια, αν το κάνεις με παρτενέρ κινδυνεύεις από δυσάρεστες παρενέργειες, τύπου να πέσεις σε ατσαλιάρα ψυχή που αποφάσισε να κάνει και απόψε την ζωή ολονών λίγο πιο δύσκολη, ανασφαλή γκρινιαρόγατα («Έλααα, μα τι έκανα τώρα πάλιιι;»), άτομα που επιμένουν πως το μαγαζάκι τους ανήκει και κατά επέκταση starfish sleepers που θα νιώσουν την μεγαλύτερη άνεση όταν μετέπειτα απλώσουν τα άκρα τους σε όλο το κρεβάτι.
Αν θέλεις λοιπόν να προφυλαχτεί τόσο η σωματική ακεραιότητα, όσο και η ψυχική γαλήνη όλων των εμπλεκόμενων, ρίξε καλύτερα σύρμα σε κάποιο BFF σου, ώστε να απολαύσεις ένα πυτζάμα πάρτυ με ένα πλασματάκι το οποίο τουλάχιστον δεν νιώθεις τύψεις να το σκουντήξεις όταν ροχαλίζει, διότι και αυτό θα έκανε ακριβώς το ίδιο στη θέση σου.
Σε περίπτωση που το BFF μας είναι απασχολημένο και διστάζει,του εξηγούμε ψύχραιμα πως η εναλλακτική είναι να του διηγηθούμε την επόμενη μέρα κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια από το χθεσινό φιάσκο, ενώ αντί αυτού έχει την ευκαιρία να περάσει μια μαγική νύχτα με εμάς (που φτιάχνουμε και κάτι muffins κόλαση και sharing is caring).
10) Something Old, Something New:
Σε επέκταση της προηγούμενης συμβουλής, άλλαξε παραστάσεις. Το κρεβάτι έχει φιλοξενήσει πολλές δύσκολες νύχτες αϋπνίας. Ο καναπές όχι. Ίσα ίσα, τα καλύτερα κοιμήσια τα έχεις κάνει ακριβώς εκεί, επειδή συνήθως δεν έγιναν εκ προμελέτης. Με πιάνς;
Βούτα το αρκούδι σου, εγκατέλειψε τα πριγκιπικά σου διαμερίσματα και πέρνα μια νύχτα εκεί (εφόσον δεν σε έχει ήδη εξορίσει κατά ‘κει μεριά ο/η νυν σύντροφος, μετά την συμβουλή (9) ).
Παρόμοια, όταν επισκέπτεσαι φίλους, έχε το νου σου για πράγματα στο σπίτι τους που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και δες πως μπορείς να τα αντιστοιχίσεις με άλλα παρόμοια για να τα ταιριάξεις στις δικές σου ανάγκες.
Οκέι, δεν χρειάζεται να τους φας και τη θέση ή να τους αδειάσεις το σπίτι, απλά ρώτα που βρήκαν το συγκεκριμένο πάπλωμα/μαξιλάρι και αναζήτησέ το στο πιο κοντινό Jumbo .
Μόνο μην ενδώσεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις και μέσα στο μαγαζί το ανάλογο στρωσίδι γιατί το ‘χουμε δει το εργάκι («Η διεύθυνση σας παρακαλεί να μην κοιμάστε μέσα στο κατάστημα»).
11) Imagine all the People:
Και αν δεν έχουμε φανταστεί όλοι μας το ιδανικό σπίτι, την ιδανική δουλειά, το ιδανικό μέρος για διακοπές, το ιδανικό πατίνι (;) και την ιδανική απάντηση ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ που μας τα πρήζει κάθε μέρα στην δουλειά. Και γενικότερα τον κάθε «Κώστα» στην ζωή μας.
*Κωστή μου, αν το διαβάζεις τώρα αυτό το ξέρεις πως δεν εννοώ εσένα, δεν μου φταις σε κάτι, θα τα πούμε στην βιβλιοθήκη και φιλάκια ολούθε*
Μιλάω για σκέψεις περί: Αν είχα πει αυτό, αν είχα κάνει εκείνο, αν βρισκόταν εκεί η παρέα μου, αν εκείνη τη στιγμή είχε χτυπήσει το τηλέφωνο ή αν εγώ του είχα χτυπήσει το κεφάλι στον τοίχο. Mπορώ να συνεχίσω για πάντα.
Ιστοριούλες, φαντασιώσεις, παρανοήσεις, όπως και να τις ονομάζουμε, το σίγουρο είναι πως δεν θα τελειώσουν ποτέ, μας κουρδίζουν περισσότερο και δεν θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε anytime soon.
Το ίδιο ισχύει και για το μανιακό σημείωμα καλών ιδεών που ενδέχεται να μπουν, για παράδειγμα, σε άρθρο (Μην κοιτάτε που για μένα είναι πια αργά. Τόσο αργά που σχεδόν είναι νωρίς. 04:00 για την ακρίβεια).
12) I Just Called to Say “I Love You”:
Η αϋπνία (όπως και ο θυμός) είναι απ’τις ασθένειες που περνάνε γρηγορότερα όταν μεταδίδονται.
Πάρτε ένα τηλέφωνο ή στείλτε ένα sms γεμάτο απόγνωση και self-loathing σε ένα κοντινό πρόσωπο! Δοκιμάστε τα νεύρα τους και μαζί και την φιλία σας!
Πείτε στην Μαγδούλα πως ακριβώς νιώθετε για το γεγονός ότι είναι 4 το πρωί και ακόμα δεν έχετε κοιμηθεί.
Βέβαια διακινδυνεύετε να σας πει και εκείνη πως νιώθει για το γεγονός αυτό.
Από την άλλη θα μπορούσε και να το είχε βάλει στο αθόρυβο.
(Αν και technically η συγκεκριμένη απ’ότι θυμάμαι δεν το έχει ζήσει ακόμα αυτό και προς το παρόν την έχουν πληρώσει άλλοι. Το ακούς μωρό μου; Σου ‘ρχεται και σένα!)
13) When Everything Else Fails:
Το μόνο από όοολα τα παραπάνω που έχει μια μικρή πιθανότητα επιτυχίας:
Ναι, είσαι κάτω από τα παπλώματα, βαριέσαι, η φάση είναι «Ύπνε-που-παίρνεις-τα-παιδιά-έλα-πάρε-και-μένα» και γενικότερα μισείς την ζωή σου. Σκέψου όμως την εναλλακτική.
Μήπως αύριο έχεις να πας κάπου; Σχολείο, σχολή, δουλειά, ΚΕΦ, ΚΕΠ, ΙΚΑ;
Πως ακριβώς σε κάνει να νιώθεις αυτό;
Τι καιρό θα κάνει όταν αναγκαστείς να βγεις από τα σκεπάσματα και να αντιμετωπίσεις τον έξω κόσμο;
Μήπως θα κάνει κουφόβραση; Μήπως θα βρέχει; Μήπως θα χιονίζει;
Για φαντάσου τα όλα αυτά. Θα κοιμηθείς σαν πουλάκι.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν μπαίνουν μόνο το καλοκαίρι στο Hard Mode, όταν μας κρατάει ξύπνιους η ζέστη σε συνδυασμό με τα κουνούπια, αλλά και το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν αρχίζουν τα πρώτα κρύα, και την άνοιξη, όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι αλλεργίες και τρέχει η μυτούλα και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.
Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, ότι δεν μπορείς να πολεμήσεις αγάπησέ το.
Προς το παρόν σκέψου πως bedways is rightways, και πήγαινε να ξαπλώσεις τουλάχιστον. Που θα πάει, θα κοιμηθείς κάποια στιγμή.
Το αργότερο όταν ξημερώσει.