Πάνω απ΄όλα ψυχραιμία… Το παρόν άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την κατάσταση εν μέσω εξεταστικής
Αποσαφήνιση όρων που βοηθούν στην κατανόηση του κειμένου (λεξιλογική ανάλυση αλά Μπαμπινιώτη. Pay attention please):
Φοιτητής:
Προέρχεται από το ρήμα φοιτώ (για τους ανορθόγραφους απλά φυτό). Η νεοελληνική σημασία του ουσιαστικού δεν είναι ίδια με την αρχαία. Στη σήμερον εποχή αποκαλούμε φοιτητή οποιονδήποτε επισκέπτεται ένα πανεπιστήμιο/σχολή, παίζει τάβλι σε καφετέριες που βρίσκονται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το πανεπιστήμιο του και χρωστάει μαθήματα. Όσο πιο πολλά μαθήματα χρωστάει, τόσο πιο ORIGINAL φοιτητής είναι!
Εξεταστική:
Διαβολική επινόηση ενός διεστραμμένου μυαλού. Προκαλεί ανούσιο συνωστισμό (σε πολλές περιπτώσεις και Πανικό) και αναθερμαίνει τις σχέσεις συμφοιτητών που είχαν χαθεί για χρόνια.
Πριν ξεκινήσεις την ανάγνωση δες το βιντεάκι που ετοίμασε το ΚτΚ μόνο για εσένα, για να μπεις κατευθείαν στο ψητό και να γλιτώσουμε τον πρόλογο γιατί βαριόμαστε :p
Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που το παίζουν cool φοιτητές/τριες καθ΄όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και οι εξετάσεις είναι το τελευταίο πράγμα που τους περνάει από το μυαλό (αυτό τέλος πάντων, κατάλαβες). Όμως, λίγο πριν από την κρίσιμη μέρα νιώθεις το τέλος σου να πλησιάζει. Χρειάζεσαι υποστήριξη۬ που μόνο ένας φίλος-ψυχολόγος μπορεί να στην προσφέρει με ψέματα του τύπου:
«Είναι σχετικά εύκολο το μάθημα, εάν διαβάσεις 15 λεπτά τα sos θα το περάσεις χαλαρά με ένα 5
(Τι θέλεις και βαθμό; #ου_στου_διαα )»
«Έλα ρε μ@λ@κ@ μην αγχώνεσαι, όλα καλά θα πάνε (google translate: Σταμάτα με την κλάψα, αφού θα κοπείς και το ξέρεις. Θα σε κλείσω γιατί μου τελειώνουν τα δωρεάν λεπτά, άντε γεια)».
«Μπορεί να πέσει κομήτης αύριο στη αίθουσα και να αναβληθεί η εξέταση»
Όταν λοιπόν όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, αποφασίζεις να… πιάσεις το βιβλίο στα χέρια σου ( ξέρεις τώρα, αυτό το τετράγωνο ή ορθογώνιο πράγμα που αποτελείται από περίπου 300 σελίδες, με τουλάχιστον 400.000 λέξεις τις οποίες πρέπει να μάθεις παπαγαλία;). Και τώρα ακολουθεί διάβασμα(;). Φυσικά και όχι! Το άνοιξες, το ξεφύλλισες και μετά το πέταξες. Δεν είσαι εσύ για τέτοια ωρε. Όμως ως κλασσικός/η φοιτητής/τρια που σέβεται τον εαυτό του/της, θα βγάλεις τουλάχιστον μια selfie μ’ ένα μπερδεμένο-κουρασμένο βλέμμα, και έπειτα θα την ανεβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ετικέτα:
«me, myself and my books»,
«δεν αντέχω άλλο. #εξεταστική_2015»,
«όχι άλλο 4»,
«και τώρα διάβασμα. Άπονη ζωή, μας πέταξες στου δρόμου την άκρη, μας αδίκησες».
Επειδή όμως αυτό δεν είναι αρκετό, θα δημοσιεύεις ανά 5 δεύτερα στο group του τμήματος σου τις μεγαλειώδεις απορίες σου σχετικά με το μάθημα, όπως:
«παιδιά είναι εύκολο το μάθημα;»
«ο καθηγητής είναι καλός στη εξέταση; (ΟΧΙ, έρχεται ζωσμένος με εκρηκτικά και μας απειλεί πως θα μας ανατινάξει αν γράψουμε μ@λ@κ!ε$)»
«ξέρετε κανένα sos;( να ερχόσουν στις παραδόσεις κούκλα μου)»
«τι θέματα είχαν πέσει στη προηγούμενη εξεταστική; (γιατί θα βάλει τα ίδια;)»
Το παρολί των ηλίθιων ερωτήσεων που έκανες μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία του μαθήματος τελικώς ολοκληρώνεται κάπως έτσι…
«συνάδερφοι τι θέματα έπεσαν τελικά;
(όπα ρε κοινοφοιτητικέ εκπρόσωπε. Θα κρατήσεις και πρακτικά; )».
Από ότι κατάλαβες, μόνος/η σου δεν θα διαβάσεις ποτέ, γι’ αυτό παίρνεις την ηρωική απόφαση να διοργανώσεις αρχικά ομαδικό ″όργιο″ μελέτης. Έρχεται λοιπόν ο φωστήρας φίλος/η σου (απογευματάκι κατά τις 18:00) για να σου μεταλαμπαδεύσει γνώση, δεν ξεκινάτε όμως ποτέ αμέσως το διάβασμα.
Σε πρώτη φάση θα τον/την υποδεχθείς στο σπίτι έχοντας στρώσει το καλό κόκκινο χαλί και επί ένα τέταρτο θα χαιρετιέστε σαν να είχατε να ειδωθείτε αιώνες. Εν συνεχεία θα του/της φτιάξεις καφεδάκι, θα ετοιμάσεις φρουτοσαλάτα, θα μαγειρέψεις να φάτε και πίνοντας ποτάκι αργά το βράδυ (always with φιστίκι αράπικο) θα την/τον ενημερώσεις επί τροχάδην για τα της σχέσης σου ( 30 με 40 λεπτά), για να ακολουθήσει 2ωρη ανάλυση για το τι είπε, τι εννοούσε και πως θα έπρεπε να αντιδράσεις. Τώρα είστε έτοιμοι για διάβασμα (05:00 το πρωί).
Ααα μην ξεχάσετε να ανεβάσετε και status για να μάθουν άπαντες πως έχετε εξεταστική και την έχετε πάρει και στα σοβαρά.
Μέτα από ώρες ”διαβάσματος” θα έχεις την αίσθηση ότι δεν ξέρεις τίποτα απολύτως. Δεν είναι απλά μια αίσθηση, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Θα κοπείς αλλά μην φοβάσαι ωρέ.
Τον Σεπτέμβρη ”θα είμαστε καλλλά”!
Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις γενικότητες, να παρακολουθήσουμε μαζί καρέ-καρέ την…
Αντιμετώπιση των Εξεταστικών ανά Έτος
Εξεταστική 1ο έτος
Εξεταστική 2ο έτος
Εξεταστική 3ο έτος
Εξεταστική 4ο έτος