Χρήσιμες ιστοσελίδες και εναλλακτικοί τρόποι, για να αρχίσεις μόνος σου Ισπανικά από το μηδέν!

 

Σχετικά με την γλώσσα:

Χώρες που μιλούν Ισπανικά

Τα ισπανικά είναι η 3η γλώσσα παγκοσμίως σε φυσικούς ομιλητές μετά τα Κινέζικα και τα Αγγλικά. Συνιστά μία από τις σημαντικότερες γλώσσες στο δυτικό ημισφαίριο αφού είναι επίσημη γλώσσα σε 21 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Αργεντινή, η Κολομβία, το Μεξικό, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Χιλή κ.α), ενώ είναι και μία από τις επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λόγος για την Ισπανική γλώσσα λοιπόν, καταγόμενη από την ευρύτερη οικογένεια των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και πιο συγκεκριμένα μέλος των ρομανικών γλωσσών. Προέρχεται κυρίως απ’ τη Λατινική γλώσσα και διατηρεί πολλά κοινά στοιχεία με άλλες όμορες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως η Ιταλική και η Γαλλική.

Επομένως, όσοι ξέρετε κάποια από αυτές, δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα. Το γεγονός μάλιστα πως το συντακτικό και η γραμματική της είναι αρκετά απλά την καθιστούν ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε την εκμάθηση μόνοι σας (τουλάχιστον στα πρώτα επίπεδα).

Ισπανικά σημαία

 

Η ιδιομορφία της Ισπανικής γλώσσας ωστόσο έγκειται στις διαφορετικές διαλέκτους που ομιλούνται στο ισπανικό κράτος, οι οποίες είναι μάλιστα και επίσημα αναγνωρισμένες από το Σύνταγμα της χώρας. Συγκεκριμένα, το τελευταίο ορίζει πως «τα Καστιλιάνικα (castellano) είναι η επίσημη Ισπανική γλώσσα του κράτους… Άλλες ισπανικές γλώσσες θα είναι επίσημες στις αυτόνομες κοινότητες».

Στην Καταλονία λοιπόν, την Βαλένθια, τις Βαλεαρίδες νήσους και σε μέρος της νότιας Γαλλίας ομιλείται η Καταλανική γλώσσα, στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρρα ,η Βασκική γλώσσα και τέλος στην Γαλικία, η Γαλικιανή γλώσσα που μοιάζει πολύ με τα Πορτογαλικά. Εννοείται πως ως Ισπανικά διδάσκονται τα Καστιλιάνικα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως και η προφορά στα Καστιλιάνικα αλλάζει ανάλογα με την περιοχή που τα συναντάμε. Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει αυτή η σύγχυση σχετικά με το αν τα Ισπανικά έχουν «θ» στην προφορά ή όχι. Ο γενικός κανόνας είναι πως στην Ισπανία τα γράμματα  -c και -z προφέρονται «θ» ,ενώ στη Λατινική Αμερική προφέρονται «σ».

Εξαιρέσεις όμως υπάρχουν πολλές και γι’ αυτό η ισπανική αποτελεί την μοναδική γλώσσα παγκοσμίως που παρουσιάζει τέτοια ποικιλία ανάμεσα στις προφορές των ατόμων που αποτελεί την μητρική τους γλώσσα.

Spanish-Language

 

Στο παρόν άρθρο δεν θα κάτσω να σου απαριθμήσω λόγους για να μάθεις Ισπανικά. Προσωπικά πιστεύω πως όταν αποφασίζεις να μάθεις μια ξένη γλώσσα δεν το κάνεις μόνο με το ωφελιμιστικό κριτήριο πχ: γιατί θέλω να πάω Erasmus στην Ισπανία. Επιλέγεις μια γλώσσα γιατί σου αρέσει ο ήχος της, ο πολιτισμός καθώς και η κουλτούρα της χώρας και θες όταν την επισκεφτείς να μπορείς να συνομιλήσεις με τους ανθρώπους της στην μητρική τους γλώσσα.

Επιπλέον μαθαίνοντας μια νέα ξένη γλώσσα είναι σαν να ανοίγεται μπροστά σου ένα καινούριο κομμάτι του κόσμου. Αμέσως διευρύνονται οι πηγές στις οποίες μπορείς να αναζητήσεις πράγματα και έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις βιβλία στην γλώσσα που γράφτηκαν και όχι μεταφρασμένα, ενώ το γεγονός πως κατανοείς μια νέα γλώσσα σου δημιουργεί ένα ιδιαίτερο θα έλεγα αίσθημα αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης.

Όπως και να χει, από την στιγμή που θα αποφασίσεις να μάθεις Ισπανικά ξεκινάει το συγκεκριμένο άρθρο να σου είναι χρήσιμο. Ακόμα και αν δεν έχεις την διάθεση να τα μάθεις εξ’ αρχής μόνος σου ,τα συγκεκριμένα site που σου προτείνουμε παρακάτω μπορούν να φανούν εξαιρετικά επιβοηθητικά για επανάληψη και εμπέδωση όσων μαθαίνεις στο φροντιστήριο.

Αν πάλι αποφάσισες να ξεκινήσεις την εκμάθηση μόνος σου, προτείνω να αγοράσεις μια γραμματική που να έχει συμπυκνωμένη όλη την θεωρία όπως αυτή και μετά να επιλέξεις συνδυαστικά ασκήσεις και μεθόδους από τα παρακάτω site με βάση το ποιο ταιριάζει καλύτερα σε σένα.

 

Ιστοσελίδες για να ξεκινήσεις μόνος σου :

  • http://www.babbel.com/?locale=en1o μάθημα δωρεάν. Αρκετά απλές ασκήσεις που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια πράγματα για να τα εμπεδώσεις. Χρειάζεται απλά να φτιάξεις λογαριασμό προκειμένου να περιηγηθείς στο site, να κάνεις κάποιες ασκήσεις και να δεις αν σου ταιριάζει. Το κόστος για να μπεις σε κανονικό πρόγραμμα μαθημάτων είναι πολύ μικρό, γύρω στα 7 ευρώ τον μήνα.
  • https://www.duolingo.com/ : Εντελώς δωρεάν. Απλές ασκήσεις, ξεκινάς από τα βασικά , έχει σημειώσεις και συμβουλές πάνω σε κάθε κεφάλαιο. Το λεξιλόγιο είναι χωρισμένο σε κατηγορίες που διευκολύνει πολύ. Μπορείς να κάνεις και το placement test για να πας κατευθείαν στο επίπεδο που σε ενδιαφέρει.
  • http://www.openculture.com/freelanguagelessons :Το συγκεκριμένο site σε παραπέμπει σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία ιστοσελίδων και applications, οι οποίες με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους θα σε βάλουν στο κλίμα της γλώσσας. Ξεκίνα να τις εξερευνάς για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο.
  • https://www.busuu.com/enc/dashboard#/timeline/regular/a1 :Το καλύτερο μέχρι τώρα. Η τιμή ανάλογα με το πακέτο κυμαίνεται από 13,5 έως και 4,5 ευρώ τον μήνα. Πολύ καλές ασκήσεις, όχι αρκετά επαναλαμβανόμενες ώστε να γίνουν βαρετές. Τα μαθήματα είναι εξαιρετικά οργανωμένα τόσο από άποψη επιπέδων, όσο και από θεματικής πλευράς.
  • http://www.rosettastone.co.uk/learn-spanish :Διαφορετική επιλογή σχετικά πιο ακριβή ωστόσο αξίζει να της ρίξετε μια ματιά.
  • https://www.youtube.com/user/ButterflySpanishola/videos : Ας μην ξεχνάμε και τα κανάλια διαφόρων καθηγητών στο YouTube. Από αυτά που είδα σας προτείνω το συγκεκριμένο.
  • http://www.glwsses.gr/learn-spanish/ : Τα πρώτα βασικά στοιχεία της Ισπανικής γλώσσας που πρέπει να μάθεις με πολύ αναλυτικούς πίνακες και θεωρία στα Ελληνικά!
  • http://www.ispania.gr/conjugador: Ότι πιο χρήσιμο για να μάθεις τα ρήματα σε όλους τους χρόνους. Πίνακες κλίσης όλων των ρημάτων. Αξίζει να χρησιμοποιήσεις και το λεξικό της συγκεκριμένης σελίδας. Περιέχει επίσης πληθώρα πληροφοριών που σχετίζονται με την Ισπανία, από προσφορές εργασίας μέχρι καλλιτεχνικά event και πακέτα ταξιδιών.
  • http://www.studyspanish.com/ : Τα έχει όλα! Γραμματική, λεξιλόγιο, προφορά και μάλιστα πολύ οργανωμένα και κατανοητά.                                                                                                                            
  • http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/ : Ισπανόφωνη σειρά που συνοδεύεται από ασκήσεις, σταυρόλεξα, ειδήσεις στα Ισπανικά και τεστ κάνουν την εκμάθηση ακόμη πιο εύκολη και διασκεδαστική.
  • http://www.fluencia.com/learn-spanish/?utm_source=sd_desktop&utm_medium=learn_landing&h=1 : Με μια απλή εγγραφή στο site αρχίζεις ένα πρόγραμμα εκμάθησης Ισπανικών διαμορφωμένο στις δικές σου ανάγκες και αδυναμίες.
  • http://www.learn-spanish-online.de/grammar/content/table_of_content.htm : Εδώ θα βρεις επίσης πολύ αναλυτική θεωρία γραμματικής καθώς και αρκετά βοηθητικές ασκήσεις για την κλίση και την χρήση των ρημάτων.
  • http://www.123teachme.com/learn_spanish/free_spanish_courses : Εδώ μπορείς να βρεις και ισπανική ορολογία για διάφορα επαγγέλματα. Ωστόσο εκτός από την εγγραφή στο site μπορεί να χρειαστεί και να πληρώσεις ένα μικρό ποσό.
  • http://www.internetpolyglot.com/lessons-es-en : Παιχνίδια και λεξιλόγιο. Πολύ λεξιλόγιο, χωρισμένο θεματικά.
  • http://atenas.cervantes.es/gr/courses_spanish/students_spanish/spanish_winter_curses_internet.htm : Μαθήματα Ισπανικών online μέσω του Ινστιτούτου Cervantes. Επί πληρωμή, ωστόσο αξίζει να ρίξεις μια ματιά μήπως σε ενδιαφέρει.

 

Ας δούμε τώρα και μερικές οικονομικές επιλογές για να προμηθευτείς βιβλία, είτε μεθόδους, είτε λογοτεχνικά, στα Ισπανικά.

 Βιβλιοπωλεία- Βιβλιοθήκες:

1)Books Depository

2)Πολιτεία

3)Ισπανικό Βιβλιοπωλείο Νικολόπουλος

4)Η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Cervantes : Με μία απλή εγγραφή ως μέλος (10 ευρώ όλο τον χρόνο για τους φοιτητές, 20 ευρώ κανονικά) μπορείς να έχεις πρόσβαση και να δανείζεσαι βιβλία μέσα από μία τεράστια ποικιλία.

Μαθαίνω Ισπανικά

 

Και ότι αφορά τις εξετάσεις…

Επίπεδα-Διπλώματα:

Επίσημος φορέας διεξαγωγής εξετάσεων της Ισπανικής γλώσσας είναι το Ινστιτούτο Cervantes μέσω των διπλωμάτων DELE. Επομένως προτείνω να μην καταφύγεις σε άλλους φορείς που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι.

Τα επίπεδα είναι τα ίδια όπως στις περισσότερες γλώσσες : Α1,Α2,Β1,Β2 (αντίστοιχο lower) ,C1 (advanced) και C2 (proficiency). Μην χάνεις τον χρόνο σου και τα χρήματα σου λοιπόν για να δίνεις εξετάσεις στα μικρότερα επίπεδα. Ένα Β2 και μετέπειτα αν σε ενδιαφέρει να τελειοποιήσεις την γλώσσα ένα C2 (αφού είναι τόσο εύκολη και γιατί να μην το κάνεις άλλωστε;) είναι το ιδανικό.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα διπλώματα και την διεξαγωγή των εξετάσεων θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Cervantes.

Ισπανικά

Νομίζω λοιπόν πως σε αυτό το σημείο έχουμε ήδη πει πάρα πολλά σχετικά με το θέμα μας. Ξεκίνα να ξεψαχνίζεις τα site που σου προτείναμε για να επιλέξεις εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα σε σένα. Με αποφασιστική διάθεση, σωστή οργάνωση και προγραμματισμό είμαι σίγουρη πως ένα Β1 –μη σου πω και Β2- το έχεις στο τσεπάκι!

 

Δεν θα μπορούσα όμως να μην σας βάλω στο κλίμα χωρίς ένα ισπανικό τραγούδι από την ταινία Tacones lejanos(1991) του Almodovar.

 

Ακούστε το και Buena Suerte mis amigos!!!

 

 

 

Σχόλια