Εξαιτίας εκτεταμένων ζημιών το κτήριο έχει παραμείνει κλειστό για 16 χρόνια. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κεντρικού κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου Θηλέων. Κόστος αποκατάστασης 17,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, οι εργασίες αρχίζουν μετά την ολοκλήρωση μειοδοτικού διαγωνισμού και την υπογραφή σύμβασης από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέσα σε 12 μήνες το έργο.
Οι εργασίες που προβλέπει το έργο θα αφορούν μόνο στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο αποτελώντας μνημείο της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά είναι κενό και αχρησιμοποίητο. Με την εκκένωση του κτιρίου, το οικοτροφείο, οι διοικητικές υπηρεσίες και το σχολείο, που λειτουργούσαν, μετεγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών στον περιβάλλοντα χώρο.
Να σημειωθεί ότι το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του, Μαριγώ, με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών. Φιλοξενεί κορίτσια από 6 ετών προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προσφέροντας εκτός από στέγη, φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη, εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδό τους ως ενήλικες σε μια σύγχρονη κοινωνία.
Το Χατζηκυριάκειο, διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά. Επικουρικά, το έργο του Δ.Σ, βοηθά η 5μελής Εφορεία Κυριών. Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί για την κοινωνική του προσφορά με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1987 και με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 2004.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, συνεργαζόμενος με το Δ.Σ. του Ιδρύματος, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διάλογο για να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες, που υπάρχουν, ώστε, με την ολοκλήρωση των εργασιών, η τοπική κοινωνία να αποκτήσει πρόσβαση στο κτήριο χωρίς να αλλοιώνεται ο σκοπός της ιδρύσης του ή να διασαλεύεται η ομαλή λειτουργία του.