Δεν είναι ψέμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να μιλούν πολλές ξένες γλώσσες ή γοητεύονται από αυτές και την σχέση τους με τον πολιτισμό μας και την επικοινωνία μας. Από την άλλη υπάρχουν επαγγέλματα που καθιστούν αναγκαία την γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών. Μήπως θες να γίνεις διπλωμάτης ή διερμηνέας; Ασχολείσαι με την γλωσσολογία; Τρελαίνεσαι για ταξίδια; Μήπως ετοιμάζεσαι για Erasmus;
Το παρόν αφιέρωμα του Frapress θέλει να σου δείξει πως δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να ξεκινήσεις την ενασχόληση με μια γλώσσα που ονειρεύεσαι να μάθεις ή απλά για να φρεσκάρεις κάποιες γλώσσες που ήδη ξέρεις. You can do it yourself!
Επειδή το υλικό είναι απεριόριστο, συντονίσου και δες την εξέλιξη του αφιερώματος, για να βρεις ποια γλώσσα σε ενδιαφέρει περισσότερο να παρακολουθήσεις, ώστε να μην “χαοτιστείς”. Το αφιέρωμα λοιπόν θα εξελιχθεί ως εξής:
Μέρος 1ο: το παρόν κείμενο, μια σύντομη εισαγωγή, ένας ενθαρρυντικός πρόλογος, για να ξεκινήσεις σωστά την προσπάθειά σου που ομολογουμένως είναι δύσκολη.
Μέρος 2ο: εκτενέστερη αναφορά στις σελίδες που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ, οι οποίες προσφέρουν πηγές, μαθήματα και γνώσεις για μεγάλο αριθμό γλωσσών. Θα αναλύσουμε λοιπόν το περιεχόμενό τους για τους ρίξεις μια ματιά και να δεις τι σου ταιριάζει.
Μέρος 3ο: σειρά άρθρων όπου οι αρθρογράφοι της ομάδας μας, θα μιλήσουν συγκεκριμένα για τις ξένες γλώσσες που αγαπούν. Πού θα βρεις τα καλύτερα βιβλιοπωλεία και sites για να μάθεις με το χαμηλότερο δυνατό κόστος την γλώσσα που θέλεις! Θα ξεκινήσουμε από αγγλικά και θα φτάσουμε μέχρι ρωσικά και κινέζικα!
Ανάμεσα, λοιπόν, στα ελάχιστα πράγματα που καλυτερεύουν καθώς μεγαλώνουμε, βρίσκεται η ανάπτυξη της ικανότητάς μας να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα μόνοι μας, από το μηδέν. Μεταξύ των γνώσεων που μπορούμε να κάνουμε κτήμα μοναχοί μας είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
Η αντίληψη ότι δεν μπορούμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα μόνοι μας είναι ξεκάθαρα μια αντίληψη που έχει σφηνωθεί στο μυαλουδάκι μας από τα μικράτα μας, την εποχή που όντως χρειαζόμαστε έναν δάσκαλο και μία τάξη, για να μας δώσουν κίνητρο, να μας μάθουν πώς να διαβάζουμε, να μας ωθήσουν μέσω του ανταγωνισμού και της ανταμοιβής να θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι.
Όμως έχοντας ωριμάσει, έχοντας περάσει από διάφορα ήδη εξετάσεων, έχοντας εξελίξει πλέον το μυαλό μας ώστε να επεξεργάζεται και να φιλτράρει πληροφορίες αποτελεσματικά, συμβαίνουν αναπόφευκτα τα εξής: το κίνητρο το βρίσκουμε πλέον μέσα μας, τους συμμαθητές τους έχουμε ανάγκη πιο πολύ για χαβαλέ παρά για να δώσουν ώθηση στην προσωπική μας προσπάθεια και την πιο αποδοτική μέθοδο διαβάσματος για μας, την ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα.
Προτού προχωρήσουμε στο πρακτικό κομμάτι του αφιερώματος,υπάρχουν μερικά πραγματάκια που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάποια άλλα που πρέπει να συζητήσουμε με τον εαυτό μας πριν βουτήξουμε στα βαθιά! Γιατί, ασφαλώς και μπορείς να τα καταφέρεις, αλλά κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο!
ΠΡΩΤΟΝ:το παρόν αφιέρωμα δεν έχει σε καμία περίπτωση σκοπό να καταργήσει ή να υποβαθμίσει τον ρόλο του δασκάλου.
Φυσικά και δεν μπορούμε να τα μαθαίνουμε όλα μόνοι μας. Υπάρχουν γνώσεις που δεν μπορούμε να κατακτήσουμε χωρίς τη βοήθεια ενός ανθρώπου που όχι μόνο τις κατέχει σε βάθος, αλλά έχει καταθέσει και προσωπική εργασία για να αναπτύξει τις δικές του μεθόδους και τεχνικές ώστε να τις εμφυσήσει σε άλλους, έχει να δώσει πολύ χρήσιμες συμβουλές και “κόλπα” για να διευκολύνει τη διαδικασία και έχει το χάρισμα της μεταδοτικότητας.
Μερικές φορές αισθανόμαστε ότι λόγω δικής μας έλλειψης αποφασιστικότητας και ικανότητας να επιβληθούμε στον εαυτό μας, χρειαζόμαστε έναν καθοδηγητή για να τα καταφέρουμε. Είναι ανθρώπινο και υπεύθυνο να παραδεχόμαστε πως σε μια δεδομένη στιγμή, δεν μπορούμε να πειθαρχήσουμε μόνοι μας. Είναι όμως λάθος να θεωρούμε ότι η πιο σημαντική προσφορά του δασκάλου είναι να μας βοηθήσει “να στρωθούμε” στη δουλειά.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: μαθαίνοντας μόνος σου , θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθανθείς ότι χρειάζεσαι έναν δάσκαλο.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσεις σημεία που σε μπερδεύουν, μικρολεπτομέρειες που δε μπορείς να ξεκαθαρίσεις, λάθη που δε μπορείς να διορθώσεις μόνος. Αυτά αποτελούν τα μοναδικά μελανά σημεία, μειονεκτήματα θα λέγαμε, της διαδικασίας κατάκτησης μιας ξένης γλώσσας. Όπως θα δούμε όμως στη συνέχεια, αντιμετωπίζονται όλα!
ΤΡΙΤΟΝ: παρά τα όσα έχω ήδη πει για τον δάσκαλο και τον ρόλο του, ας παραδεχτούμε ότι σε όλους μας καλαρέσει η ιδέα να έχουμε έναν δάσκαλο να μας “νταντεύει”. Ο δάσκαλος θα σου δώσει χρήσιμα tips για τις εξετάσεις, θα σου μάθει εύκολους τρόπους απομνημόνευσης, θα σου διορθώσει εκθέσεις, θα σε εμπνεύσει, θα κάνετε χαβαλέ βρε αδερφέ, η παιδευτική διαδικασία όμως, απαιτεί μια επιπλέον προϋπόθεση την ύπαρξη της οποίας, κανείς δάσκαλος δεν μπορεί να εγγυηθεί: την προσωπική θέληση του μαθητή να μοχθήσει πραγματικά για να κατακτήσει ένα γνωστικό πεδίο.
Μπορεί να έχεις τον καλύτερο δάσκαλο, αλλά αν δεν έχεις εσύ την όρεξη που απαιτείται, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό, όπως και να ‘χει. Και από την άλλη τι; Θα περιμένεις να βρεις τον τέλειο δάσκαλο που ανταποκρίνεται στα προσωπικά σου γούστα και σε εμπνέει για να προχωρήσεις στη ζωή σου;
Όχι, δεν γίνεται έτσι. Μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα χωρίς τη συνεχή παρουσία ενός δασκάλου. Όσοι σου πουν ότι δεν θα τα καταφέρεις, είτε υποτιμούν την ικανότητά σου να πειθαρχήσεις και να θέσεις σε ένα πρόγραμμα τις υποχρεώσεις σου, είτε υποτιμούν την δική τους ικανότητα για αυτοπειθαρχία και θέλουν να σε κάνουν και σένα να υποτιμήσεις τη δική σου. Μην τους ακούσεις ποτέ.
Το αφιέρωμα εκεί ακριβώς θέλει να εστιάσει: στο ότι με λίγη καλή θέληση μπορούμε να τα καταφέρουμε και πως, εφόσον ζούμε σε εποχές δύσκολες και η εκμάθηση ξένων γλωσσών συνεχίζει να αποτελεί ακόμη, λίγο-πολύ, πολυτέλεια, γιατί να μην προσπαθήσουμε;
ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ :
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια διαδικασία που όταν μπεις στην λογική της, είναι πάνω-κάτω πανομοιότυπη για να μάθεις οποιαδήποτε γλώσσα. Ασφαλώς πολλές γλώσσες παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, ή ομιλούνται από πληθυσμούς με πολύ διαφορετική κουλτούρα από εμάς ώστε είναι δύσκολο να μπούμε αμέσως και εντελώς μόνοι μας στην φιλοσοφία τους, χωρίς να σημαίνει όμως ότι είναι ακατόρθωτο. Παρόλα αυτά θα είναι πιο εύκολο και πιο ενθαρρυντικό για το μέλλον, στην πρώτη μας προσπάθεια να επιλέξουμε μια γλώσσα πιο “κοντινή” στη μητρική μας, πιο δημοφιλή, για την οποία να είναι και πιο ευχερής η πρόσβαση σε πηγές και βιβλία εκμάθησης.
Το αφιέρωμα του Frapress θα συνεχιστεί με έναν κατατοπιστικότατο κατάλογο πηγών, μεθόδων και συμβουλών για ένα ευρύ φάσμα γλωσσών, και συ το μόνο που χρειάζεται για να τα καταφέρεις είναι:
- Θέληση
- Οργάνωση
- και το Ίντερνετ.
Εντάξει ίσως χρειαστούν και λίγα χρήματα, για να αγοράσεις κάποια βιβλία ενδεχομένως, αλλά γενικά οι κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουμε θα έχουν ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος.
Ας μιλήσουμε τώρα για μερικά πραγματάκια που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και πρέπει να έχεις σκεφτεί προτού στρωθείς στη δουλειά!
- Ποια γλώσσα έχεις βάλει στόχο να μάθεις; Έχει σημασία, γιατί ανάλογα με το πόσο δημοφιλής είναι μια γλώσσα, εξαρτάται η ποσότητα και ποιότητα των δωρεάν διαθέσιμων πηγών και κατ’επέκταση, το επίπεδο κατάκτησης της γλώσσας που δύνασαι να φτάσεις. Υπάρχουν γλώσσες, τις οποίες μπορείς να κατακτήσεις μόνος, ως ένα βαθμό, αλλά ναι, στη συνέχεια θα χρειαστείς βοήθεια. Εκτός εάν θέλεις να μάθεις τα βασικά με σκοπό να μετακομίσεις σε μιαν άλλη χώρα με επίσημη γλώσσα αυτήν που επιχειρείς να μάθεις, οπότε φτάνοντας εκεί θα έχει την ευκαιρία να την τελειοποιήσεις.
- Τι δυσκολίες μπορείς να συναντήσεις; Μερικές προαναφέρθηκαν: ενδεχομένως να μην μπορείς να ανακαλύψεις τις σωστές πηγές -αλλά αυτό το έχουμε κάνει εμείς για σένα. Δεν θα έχεις κάποιον για να απευθύνεις όποια ερώτηση σου προκύψει, για να ξεδιαλύνεις λεπτομέρειες, για να διορθώνει τα λάθη σου-θα πρέπει να ψάχνεις μόνος. Κι όμως υπάρχουν λύσεις και για αυτά.
- Αισθάνεσαι ότι έχεις τη διάθεση, τον χρόνο και το κουράγιο να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία; Δεν είναι λάθος να παραδέχεσαι ότι δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου ή ότι έχεις μεγάλη ανάγκη έναν δάσκαλο.Εγώ όμως ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Παρόλα αυτά, αν εσύ νιώθεις ότι δεν μπορείς, δεν τρέχει τίποτα. Ακολούθησε τη μέθοδο που σε βολεύει. Αν όμως δεν σου τρέχουν από τα μπατζάκια, ρίξε μια ματιά στην εναλλακτική λύση diy.
- Γιατί θες να μάθεις τη γλώσσα; Είναι ισχυρό το κίνητρό σου; Αν δεν είναι ίσως απογοητευτείς σύντομα. Σκέψου γιατί διάλεξες τη συγκεκριμένη γλώσσα, τι θα σου προσφέρει και πού θα την χρησιμοποιήσεις;
Αυτές τις σκέψεις τις κάνουμε για να ελέγξουμε πόσο ισχυρή είναι η θέλησή μας, αλλά και για να έχουμε συνείδηση της πραγματικότητας ώστε να μην απογοητευτούμε και τα παρατήσουμε.
Έπειτα από αυτόν τον εκτενέστατο πρόλογο – καθαρή ψυχολογική υποστήριξη που ξέρω ότι χρειάζεται- ετοιμάσου πλέον να δεις τι σου επιφυλάσσει το Ίντερνετ και ποιους άλλους συμμάχους μπορείς να επιστρατεύσεις για να τα καταφέρεις!