To surf αποτελεί ένα άθλημα με μακρά ιστορία ξεκινώντας από την Χαβάη όπου ονομαζόταν he’enalu παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας γνωρίζει ιδιαίτερη απήχηση τα τελευταία, κυρίως, χρόνια. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη ραγδαία αύξηση του ελληνικού κοινού και της αυξημένης “κινητικότητας” γύρω από αυτό το σπόρ, μιλήσαμε με την ομάδα της Cohete Surfboards, της πρώτης ελληνικής εταιρείας παραγωγής σανίδων του surf για την ίδια την εταιρεία καθώς και την ελληνική πραγματικότητα του surf. Πάμε να δούμε λοιπόν τι μας είπαν…

1500972_735246509821098_1327629059_o

          Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το surf;
Η πρώτη μου επαφή με το surf ήταν το 2000 όταν ένας φίλος μου, μου έδωσε τη σανίδα του για να δοκιμάσω. Ήταν απίστευτη εμπειρία και δεν θα τη ξεχάσω ποτέ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να τσουλάω στο πρώτο μου κύμα και ο ενθουσιασμός μου ήταν απερίγραπτος.

         Πώς γεννήθηκε η ιδέα του σχεδιασμού σανίδων και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό ουσιαστικά;
Ξεκίνησα να φτιάχνω σανίδες από περιέργεια, από χόμπυ, από αθώα ερεθίσματα πιο πολύ και πραγματικά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι ίσως κάποτε θα το έκανα επαγγελματικά. Αφού ασχολήθηκα λοιπόν ερασιτεχνικά κάποια χρόνια τέλος του 2007 πήρα την απόφαση να ιδρύσω την πρώτη ελληνική εταιρεία surf.

 Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσεις από το μηδέν με τον σχεδιασμό σανίδων;
Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο. Ότι είχε να κάνει με παραγωγική διαδικασία, με σχεδιασμό, με την εύρεση των πρώτων υλών και διάφορα άλλα κατασκευαστικά θέματα. Όλες οι διαδικασίες γίνονταν βάση δοκιμής και λάθους και ξανά πάλι από την αρχή… Προφανώς ο λόγος ήταν επειδή δεν υπήρχε κάποιος να μου δείξει το τρόπο οπότε τις περισσότερες φορές έπρεπε να μάθω από τα λάθη μου.

Πες μας λίγα λόγια για την Cohete Surfboards…
Αν δεν κάνω λάθος η Cohete Surfboards είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παραγωγής σανίδων,κατά πόσο ήταν, τουλάχιστον αρχικά, εύκολα υλοποιήσιμο κάτι τέτοιο(από την άποψη υλικών,τεχνοτροπιών που χρειάζονται κτλπ);
Η Cohete Surfboards είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία κατασκευής σανίδων surf. Όπως προανέφερα τα πρώτα βήματα ήταν πολύ  δύσκολα, ξεπεράσαμε όλες τις κατασκευαστικές δυσκολίες μια προς μια και βγήκαμε νικητές. Όλες οι πρώτες μας ύλες είναι εισαγόμενες από χώρες όπως Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία κ.α.
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε όπως το ‘cnc surfboard cutter’ είναι όλα εισαγόμενα από τις αντίστοιχες χώρες και όλα είναι τελευταίων προδιαγραφών με υψηλή τεχνολογική αντίληψη. Πλέον μπορούμε να συγκριθούμε με τις μεγαλύτερες εταιρείες που κατασκευάζουν σανίδες ανά τον κόσμο όσο αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την τεχνολογία κατασκευής.

c

 

Υπήρξε κάποια κρατική επιχορήγηση ως νέος επιχειρηματίας;
Υπήρξε επιχορήγηση από το πρόγραμμα για νέους επιχειρηματίες ΕΣΠΑ 2007-2013.

Θεωρείς ότι στην ελληνική αγορά υπήρχε τουλάχιστον αρχικά κάποια δυσπιστία απέναντι στα προιόντα ή αντιθέτως το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ελληνική έκανε τους ‘Ελληνες riders να την υποστηρίξουν αμέσως;
Η αντιμετώπιση της ελληνικής αγοράς και των Ελλήνων riders προς την εταιρεία υπήρξε εξαρχής πολύ θετική. Με το πέρασμα των χρόνων θεωρώ ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη ακόμα και των πιο δυσκολόπιστων. Πλέον έπειτα από 7 χρόνια που λειτουργεί η εταιρεία πουλάμε τα προιόντα μας σε πολλές χώρες στο εξωτερικό  οπότε αυτό επιβεβαιώνει και την εμπιστοσύνη των πελατών μας και εκτός Ελλάδας.

         Θα λέγαμε ότι το surf δεν είναι από τα πιο φθηνά αθλήματα(λόγω εξοπλισμού),τώρα με την οικονομική κρίση πώς έχει επηρεάσει αυτό την εταιρεία σας;
Ο κόσμος ψάχνει πολύ για προσφορές, δεν τον ενδιαφέρει πλέον τόσο η ποιότητα όσο περισσότερο η χαμηλή τιμή και αυτό είναι κάτι που έχει επηρεάσει όλη την ελληνική αγορά θεωρώ.
Εμείς έχουμε πολύ φτηνά προιόντα και προιόντα μέσης τιμής. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να απεθυνόμαστε σε όλες τις αγοραστικές δυνάμεις. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης των προιόντων μας η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει, αντιθέτως το 2014 ήταν η καλύτερη χρονιά όσο αφορά τις πωλήσεις και το τζίρο μας.

         Τί έχεις να πεις σχετικά με τον “μύθο” του αν τελικά υπάρχει surf στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να βρει πολύ καλά κύματα, έχουμε καλές συνθήκες που ευνοούν το άθλημα απλά δεν υπάρχει συχνότητα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού οπότε κατά συνέπεια πρέπει κανείς συνέχεια να τρέχει για να βρει το ιδανικό κύμα.

e

 

  Εσένα προσωπικά με τα σημερινά δεδομένα, οι υποχρεώσεις της εταιρείας σου αφήνουν περιθώρια και χρόνο για surf πλέον;
Κάθε φορά που σκέφτομαι γιατί επέλεξα να κάνω αυτό το  επάγγελμα καταλήγω ότι ο λόγος είναι πως  όποτε θέλω αφήνω για λίγο τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και πάω για surf. Πάντα βρίσκω χρόνο για να κάνω surf και ελπίζω να μην αλλάξει ποτέ αυτό.

 Ποιά είναι τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας από εδώ και πέρα;
Τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας είναι να αυξήσει την παραγωγή και να πουλήσει ακόμα σε περισσότερες ξένες αγορές.

Ποιούς θα ήθελες να ευχαριστήσεις για την μέχρι τώρα πορεία σας;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, όλο το κοινό που με έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και επίσης και τον βασικό μου χορηγό Nike
Hellas.

Με τη σειρά μου θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και εσένα προσωπικά και όλη την ομάδα της Cohete Surfboards για αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθώ να επιτευχθούν όλα τα μελλοντικά σας σχέδια και γενικότερα ό,τι καλύτερο. Keep it up!!!
Τα προιόντα της Cohete Surfboards μπορείτε να τα βρείτε εδώ: http://www.cohetesurfboards.com/ ή κάνοντας Like στη σελίδα της στο Facebook: https://www.facebook.com/cohetesurf?fref=ts

j

i

r

j

rr

tiny maniatis

 

u

t

uy

Σχόλια