1. Πρωινό ξύπνημα

συγκομιδή ελιάς

στην καλύτερη

Η δουλειά είναι σκληρή. Για αυτό πρέπει να ξυπνήσεις από το πρωί. Μετά από ένα καλό πρωινό, βάζεις τα πρόχειρά σου ρούχα -είναι πολύ διάσημη η χρήση της παραλλαγής του στρατού- και αφού φορέσεις και τις αρβύλες είσαι έτοιμος.

 

 

 

 

2. Αναχώρηση. All aboard!

Αφού φορτώσεις το τρακτέρ με όλα τα παρελκόμενα της δουλειάς, ανεβαίνεις και ξεκινάς μαζί με όλο το team για το χωράφι. Τα πρωινά χωρατά και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν. Άλλωστε αποτελεί παράδοση σε πολλές ελληνικές οικογένειες το μάζεμα της ελιάς εδώ και χρόνια.

συγκομιδή ελιάς

οικογενειακή υπόθεση

3. Inspection χωραφιού

Κάποιος πρέπει να είναι ο manager της υπόθεσης. Ο γηραιότερος συνήθως αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο. Βγάζει το πρόγραμμα, δίνει οδηγίες και οι υπόλοιποι εκτελούν προθύμως. Και εδώ οι “διαταγές” φέρουν τη λογική του μεγαλύτερου προς το μικρότερο. Όλα όμως αρχίζουν από το inspection του χωραφιού. Από ποια ελιά θα ξεκινήσεις, ποια θα είναι η πορεία μετά. Όλα σχετίζονται και εδώ επειδή μιλάμε για σωματικό κάματο κάθε κίνηση μετράει.

συγκομιδή ελιάς

Έτοιμοι για επιθεώρηση

4. Ξεφόρτωμα και άπλωμα πανιών

Χωρίς πολλά πολλά πρώτη κίνηση να κατέβει ο εξοπλισμός σε ένα κεντρικό σημείο στο χωράφι. Μαζί και τα πανιά, τα λεγόμενα λιόπανα. Δυο-δυο τα πας δεξιά και αριστερά του κορμού της ελιάς και τα ανοίγεις. Σιγουρεύεις ότι έχουν τοποθετηθεί καλά, καθώς πρυτανεύει η λογική του να μη χαθεί ούτε μία ελιά.

συγκομιδή ελιάς

Αχ αυτά τα πανιά

5. Το τέρας παίρνει μπρος

Ω σαν το κομπρεσέρ, έτσι και το τέρας κάνει θόρυβο, αλλά η δουλειά που βγάζει είναι καίριας σημασίας. Τραντάζει τα κλωνάρια και ρίχνει κάτω στο λιόπανο πολύ πράμα. Και όλα αυτά λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης.

συγκομιδή ελιάς

Μόλις ξεκινά νομίζεις θα σου εξαρθρωθεί κανάς ώμος

6. Τσατσαράκι και λούρο

Η Ελιά θέλει και αυτήν την περιποίησή της. Ότι δεν έχει πέσει με το μηχάνημα πρέπει να πέσει με τα τσατσαράκια και τα λούρα. Τίποτα περισσότερο δηλαδή από χτένισμα και τίναγμα.

συγκομιδή ελιάς

Θέλει και η ελιά την περιποιησή της

7. Καθαρισμός φύλλων, συγκομιδή, αποθήκευση

Η διαδικασία προχωράει. Με μοναδική μαεστρία τοποθετείς τις ελιές που έχουν πέσει μέσα στο λιόπανο σε οριζόντιες σειρές. Και αρχίζεις και καθαρίζεις τα φυλλαράκια και ότι άλλο δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί. Στη συνέχεια τις κάνεις σωρό στο κέντρο, σαν σε γούρνα και μετά τις τοποθετείς στα τελάρα και πάνω στην καρότσα του τρακτέρ.

συγκομιδή ελιάς

Βγάζεις φυλλαράκι, τοποθετείς στα τελάρα, στοιβάζεις στο τρακτέρ

8. Τελάρο πολύ, λάδι στο ψωμί

Εδώ είναι που αρχίζεις να αποκτάς εικόνα για το αν έχεις καρπό ή όχι. Πολλά τελάρα σημαίνουν πολύ λάδι, μέχρι και για την περίφημη παπάρα στο ψωμί.

συγκομιδή ελιάς

Πράσινες, κόκκινες, μαύρες, κάθε είδους ελιές

9. Λιοτρίβι

Η δουλειά ολοκληρώνεται στο λιοτρίβι. Εκεί ο κόπος ανταμείβεται και ο καρπός γίνεται λάδι. Η μυρωδιά είναι απλά ασύλληπτη και ο κόσμος που περιμένει να γευτεί το φετινό λάδι είναι πραγματικά ανυπόμονος. Οι τοπικές μικροσυζητήσεις δίνουν και παίρνουν.

συγκομιδή ελιάς

Και κάπως έτσι σε λίγο οι ελιές αυτές θα είναι λάδι

10. Ελιά και Λάδι

Πήγες στο λιοτρίβι έκανες το λάδι σου, πέρασε και ο καιρός και έκανες και την απαραίτητη επεξεργασία στις ελιές, οπότε τώρα μπορείς πολύ εύκολα να τις απολαύσεις στο πιάτο σου, στη σαλάτα σου και πάνω από όλα με τους φίλους σου στους μεζέδες.

συγκομιδή ελιάς

λάδι και ελιές, από τη φύση στο τραπέζι σας

Τσακ και κάτω, έτσι απλά ελίτσα μου στο πιάτο.

Σχόλια