Η Βουδαπέστη έρχεται να αποτελέσει τον ιδανικότερο οικονομικό προορισμό για φθινοπωρινές διακοπές!

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας βρίσκεται στα όρια της Κεντρικής με την Ανατολική Ευρώπη και διαθέτει αξιοθέατα και κτίρια που παραπέμπουν σε μουσειακή έκθεση, δεν έχει τυχαία άλλωστε το προσωνύμιο «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης», καθώς οι ομορφιές της θυμίζουν αρκετά τους δρόμους και τις γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το κέντρο της Βουδαπέστης χτισμένο στις όχθες του Δούναβη χωρίζεται στα δύο τη Βούδα και την Πέστη και εύκολα καταλαβαίνεις από την κάθε του γωνιά τις επιρροές που έχει δεχθεί από άλλους πολιτισμούς και καθεστώτα που έχουν περάσει ανά περιόδους από την πόλη. Οι βασιλείς της Ουγγαρίας, το Σοβιετικό καθεστώς και η Οθωμανική αυτοκρατορία έχουν αφήσει το σημάδι και έχουν συμβάλλει με θετικούς και μη τρόπους στην εξέλιξη της πόλης.

Η Βουδαπέστη στις μέρες μας αποτελεί ιδανική πόλη φιλοξενίας της νεολαίας κυρίως της Ευρώπης και αυτό φαίνεται στην επιλογή της ως προορισμό διακοπών, ως επιλογή μόνιμης εγκατάστασης πολλών νέων καθώς και στην ανάπτυξη νέων εναλλακτικών τάσεων στις συνοικίες και τα μαγαζιά της,  που εκμεταλλεύονται δημιουργικά ανεκμετάλλευτους και εγκαταλελειμμένους  χώρους για χάρη της τέχνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι που προσδίδουν στην Βουδαπέστη αυτή την ομορφιά, αλλά υπάρχουν και κάποιοι λόγοι που την κάνουν ιδιαίτερη και γοητευτική ώστε να ταξιδέψει κάποιος σε αυτή και προσπαθούμε να τους συμπτύξουμε παρακάτω:

Buda Castle

 

Το κάστρο της Βούδας  βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Βουδαπέστης και διαθέτει πανοραμική θέα σχεδόν προς όλη την πόλη της Βουδαπέστης. Γύρω από το κάστρο συναντάμε και άλλα διάσημα αξιοθέατα της πόλης όπως το Βασιλικό Παλάτι, την εκκλησία του Matthias, τον Πύργο των Ψαράδων, όπου κρατά το όνομα του από τα μεσαιωνικά χρόνια όταν και ο πύργος τελούσε υπό την φύλαξη των ψαράδων. Ακόμη εκεί μπορεί να δει κανείς την αλλαγή φρουράς του ουγγρικού στρατού.

Τέχνες

03b

Στην Ουγγαρία μπορεί να βρει  κανείς διαφόρων ειδών τέχνες που έχουν αναπτυχθεί ανά τους αιώνες, από κλασσική μουσική έως σύγχρονη τέχνη των ημερών μας. Η Βουδαπέστη ως πρωτεύουσα συσσωρεύει την πλειονότητα και την μεγαλύτερη ποικιλία σε μέρη όπου δημιουργείται και φιλοξενείται κάθε είδος τέχνης όπως μουσική, χορός κ.α.

Οι τσιγγάνικοι ήχοι και ρυθμοί της περιοχής κυριαρχούν τόσο με τα βιολιά και τις ορχήστρες της Βουδαπέστης όσο και με τους χορούς που έχουν μεταλαμπαδευτεί και εξελιχθεί ανά γενιά. Χαρακτηριστικά μέρη που συναντάμε όλα αυτά είναι το Παλάτι των Τεχνών, το Εθνικό Θέατρο Χορού της Ουγγαρίας και το Duna Palota.

Margarita Island

margaret-island3

Το νησί της Μαργαρίτας βρίσκεται στο Δούναβη ακριβώς ανάμεσα στη Βούδα και την Πέστη και σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Κάποτε φιλοξενούσε μοναστήρια όπου καταστράφηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή, πλέον στις μέρες μας φημίζεται για το φυσικό του κάλλος καθώς διαθέτει πολλά δέντρα, λουλούδια και σιντριβάνια, αλλά και θέατρα όπου φιλοξενούνται διαφόρων ειδών φεστιβάλ.

Κοινοβούλιο

DSC03944

Το κτίριο του Κοινοβουλίου χτίστηκε μετά την αποκοπή της Ουγγαρίας από την Αυστρία  περίπου το 1885 με σκοπό αποκλειστικά τη χρήση αυτή που έχει έως και σήμερα. Χτισμένο σε νεογοτθικό ρυθμό αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Βουδαπέστης και ίσως το πιο εντυπωσιακό της κτίριο.

Γέφυρες

DSC03977

Η πόλη της Βουδαπέστης διαθέτει τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες γέφυρες από κάθε άλλη πόλη, γέφυρες οι οποίες ενώνουν τη διχοτομημένη από τον ποταμό Δούναβη, πόλη. Ο περίπατος στις γέφυρες αποτελεί ένα από τα «πρέπει» του επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να δει από πολλές οπτικές γωνίες τον ποταμό και την πόλη.

Την πιο επιβλητική γέφυρα αποτελεί η πέτρινη Chain Bridge, η οποία έχει καταστραφεί και ξαναχτιστεί κατά τους παγκοσμίους πολέμους. Άλλες γέφυρες που αξίζει να δει κανείς είναι η Petofi και η πράσινη γέφυρα της ελευθερίας.

Λόφος Gellert

Gellert_HIll

Ο λόφος Gellert αποτελεί το έτερο ψηλότερο σημείο της Βουδαπέστης μαζί με το λόφο του Buda Castle. Κατά την άποψη μου από το λόφο αυτό υπάρχει η καλύτερη θέα της πόλης καθώς μπορεί να δει κανείς όλα τα σημεία της πόλης κατά μήκος και πλάτος. Στο λόφο θα δει κανείς το φρούριο της πόλης, το άγαλμα της ελευθερίας, την εκκλησία και το ομώνυμο άγαλμα με αυτό του λόφου.

Terror House Museum

DSC03885

Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία για την πόλη, το μουσείο το Τρόμου όπως ονομάζεται ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με όλη τη σύγχρονη ιστορία της πόλης και με γεγονότα που συνέβησαν κατά τον 20ο αιώνα. Στο μουσείο βλέπουμε τις καταστροφές, τα βασανιστήρια, τον τρόπο διακυβέρνησης και τα κατάλοιπα που άφησαν στην πόλη ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως ο Ναζισμός του Χίτλερ και ο το Σοβιετικό καθεστώς του Στάλιν. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στα θύματα των καθεστώτων αυτών και στα όσα υπέστησαν.

Πλατεία Ηρώων

plateia-iroon-budapesti

Η μεγαλύτερη και πιο μεγαλοπρεπής πλατεία της Βουδαπέστης βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy η οποία ενώνει την πλατεία με τις κεντρικές γειτονιές του Δούναβη. Η πλατεία περιμετρικά έχει αγάλματα των πιο ιστορικών προσώπων της χώρας και στο κέντρο της έχει αγάλματα των Πολέμαρχων των ουγγρικών φυλών.

Συναγωγή Dohany

grande-sinagoga-de-budapest

Η Συναγωγή βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της Βουδαπέστης και συγκεκριμένα κοντά στη γέφυρα Petofi. Το πολύχρωμο και με ανατολίτικα στοιχεία  κτίριο της αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τη Συναγωγή του Άμστερνταμ.

Ιαματικά λουτρά

Szechenyi

Για το τέλος κρατήσαμε το πιο χαλαρωτικό, καθώς οι φυσικές ιαματικές θερμές πηγές της Βουδαπέστης έχουν ιστορία από το 1934 όπου η Βουδαπέστη θεωρείται ως «η πόλη των σπα». Ακόμη υπάρχουν πηγές μέσα στην πόλη όπου μπορεί κανείς να βρει πόσιμο ιαματικό νερό.

 

Σχόλια