Site icon Frapress

Γιατί να δει κανείς… ξένες σειρές!

Γιατί αξίζει να δεις τις παρακάτω ξένες σειρές που σου προτείνουν οι αρθρογράφοι μας!

Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα στις ξένες σειρές παρουσιάζει σαφέστατη βελτίωση, τόσο από άποψη ευρηματικών σεναριακών δομών όσο και σκηνοθεσίας, οπτικών εφέ και ανάπτυξης χαρακτήρων. Η κατασκευή σειρών είναι αδιαμφισβήτητα μια πολιτιστική βιομηχανία που δε μπορεί πλεον να περνά απαρατήρητη, ειδικά εφόσον προσφέρει μια εντυπωσιακή αφθονία και ποικιλία προϊόντων.

Παρακάτω θα βρείτε τα πάντα: από τις πολυαγαπημένες σειρές όπως τα Φιλαράκια και το Game of Thrones, μέχρι και τα πιο “ψαγμένα” που ίσως να μην υποψιαζόσασταν καν την ύπαρξή τους!

Ίσως μια από αυτές να είναι και η επόμενη που θα γεμίσει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας…

Γιατί κανείς να δει… Arrow!

Πιο σωστό θα ήταν να αναρωτηθείτε γιατί κανείς να μη δει Arrow. To Arrow είναι μια αμερικάνικη σειρά η οποία ακολουθεί τον δισεκατομμυριούχο Όλιβερ Κουίν, o οποίος μετά από 5 χρόνια αποκλεισμένος σε ένα έρημο νησί επιστρέφει σπίτι για να αντιμετωπίσει το έγκλημα και τη διαφθορά ως ένας εκδικητής (vigilante) με μόνο σύμμαχό του (τουλάχιστον αρχικά) ένα τόξο και μερικά βέλη. Με στρωτή αφήγηση που δείχνει σαφή γνώση της εικόνας που θέλει να σού ζωγραφίσει μέχρι το τέλος της σεζόν, το Arrow ξεκινά από τα πρώτα κιόλας επεισόδια να σού απλώνει ένα-ένα τα χαρτιά του.

Διακρίνεται από ένταση, δράμα καθώς και από μεθοδικό και προσεκτικό χτίσιμο της μυθολογίας του. Η ένταση: Εξαιρετικές σκηνές πολεμικών τεχνών και άφθονου κλωτσομπουνιδίου, σκηνοθετημένες με μαεστρική διαχείριση της εξαπάτησης της εικόνας σε κάνουν να χορταίνεις με το βασικότερο πράγμα που περιμένεις από μια τέτοια σειρά.

Καλή και προσεγμένη δράση σε ποσότητες σωστές. Το δράμα: Ένας playboy που επιβιώνει από τραυματικό γεγονός κι αποφασίζει να βάλει τη στολή για να εξιλεωθεί για τις αμαρτίες των γονέων του είναι πια μια αρκετά απλοϊκή σεναριακή αφετηρία. Οι σεναριογράφοι του Arrow, όμως, πάνε το πράγμα αρκετά πιο βαθιά, με διαπλοκές και σεναριακές γραμμές που κουβαριάζονται σε υπερδραματικά μοτίβα άσπονδων κρυφών συμμαχιών, λυκοφιλιών και προδοσιών σαιξπηρικών προδιαγραφών.

Το τρίτο (και καλύτερο) στοιχείο του Arrow είναι το χτίσιμο της μυθολογίας του: Τα σταθερά flashback της ιστορίας, στο πώς ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, που δεν ήξερε ούτε πώς ν’ ανοίξει την πόρτα του γκαράζ για να βγάλει βόλτα τη Μαζεράτι του, ξαφνικά έγινε φονική μηχανή, που μόλις πέσει η νύχτα φοράει την πράσινη κουκούλα του και γίνεται διώκτης του εγκλήματος που βασανίζει την πόλη στην οποία μεγάλωσε και ζει δίχως ίχνος δισταγμού.

Αυτή η σταδιακή μεταμόρφωση του χαρακτήρα στα χρόνια που έλειπε, πριν σου πρωτοσυστηθεί ως αυτό που έγινε, είναι και το πιο εθιστικό στοιχείο της σειράς. Τα 5 χρόνια λοιπόν που περνάει ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς σε ένα απομονωμένο νησί τον αλλάζουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Επιστρέφει στην Starling City με σκοπό να αφαιρέσει όλα τα ονόματα από τη λίστα διεφθαρμένων επιχειρηματιών που του είχε δώσει ο πατέρας του και από την απληστία των οποίων θα έπρεπε να την απαλλάξει για να την βοηθήσει να ορθοποδήσει (season 1). Στη δεύτερη σεζόν, όμως, η σειρά έχει ανθίσει.

Ήρωες κι αντιήρωες απ’ ολόκληρο το σύμπαν της DC, αρχίζουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τις γωνιές τους στην Starling City, με την Black Canary να κάνει την πρώτη, υπερδραματική είσοδο της χρονιάς. Οι μεγάλες αποκαλύψεις της πρώτης σεζόν, διαφαίνονται ως ασήμαντες αναταράξεις μπροστά σ’ αυτά που σου ‘ρχονται ολοταχώς στη δεύτερη.

Και καθώς η πραγματικότητα του Arrow αρχίζει την άνοδό της προς υπερηρωϊκά επίπεδα ανυψωμένου ρεαλισμού, η Λίγκα των Εκτελεστών κι ο Ραζ Αλ Γκουλ κατονομάζονται απερίφραστα στα πρώτα κιόλας επεισόδια, τοποθετώντας τον μεγάλο αντίπαλο της πρώτης σεζόν πεντέξι σκάλες πιο κάτω απ’ αυτούς που έχει να αντιμετωπίσει ο Arrow στη δεύτερη. Και η σειρά αρχίζει να αγκαλιάζει όλο και πιο σφιχτά το αληθινό της δυναμικό: να επιβεβαιωθεί ως η καλύτερη σειρά υπερηρώων ever. Αυτή τη στιγμή παίζεται ήδη η 3η σεζόν της σειράς.

Χρήστος Ρούκος

Γιατί κανείς να δει… American Horror Story!

Η σειρά αυτή μετράει μέχρι στιγμής 4 season όπου κάθε μια έχει περίπου 12 επεισόδια. Στα θετικά στοιχεία της σειράς είναι το γεγονός ότι κάθε season είναι αυτοτελής. Μια διαφορετική ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Το μόνο σταθερό είναι οι ηθοποιοί, αρκετοί από τους οποίους ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι στην 1η season και πολύ ταλαντούχοι. Ξεχωρίζει φυσικά η συγκλονιστική, σε κάθε season, Jessica Lange.

Πολύ καλή σκηνοθεσία και πρωτότυπο σενάριο με συνεχείς ανατροπές. Φοβερή ατμόσφαιρα και μουσική. Για όσους βαριούνται τις σειρές με τις πολλές season και θέλουν να δουν κάτι καλό αλλά με λίγα επεισόδια το American Horror Story είναι ιδανικό. Τέλος, ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι οι ιστορικές αναδρομές που γίνονται συχνά σε όλες τις season ώστε να εξηγηθούν κάποια γεγονότα.

Αριστοτεχνικές, σε βάζουν στο κλίμα της εποχής, πάντα καταλυτικές και δίνουν ένα ακόμη στοιχείο στην ιστορία που διαδραματίζεται. Γενικότερα εάν είστε φαν των ψυχολογικών θρίλερ δε νομίζω να μπορείτε να βρείτε εύκολα κάτι αρνητικό σε αυτή τη σειρά. Εάν πάλι δεν είστε ίσως εάν την παρακολουθήσετε είναι η ευκαιρία να γίνετε.

Season 1: Murder House.
Στοιχειωμένο σπίτι, ανεξήγητοι φόνοι οι οποίοι εξηγούνται σταδιακά με ιστορικές αναδρομές. Φοβερές ερμηνείες, ρόλοι, ανατροπές.

Season 2: Asylum.
Ένα ψυχιατρείο που σίγουρα δεν είναι σαν τα υπόλοιπα. Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου season με την Jessica Lange να δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας. Ωστόσο οι περισσότεροι θεωρούν ότι κάποια στιγμή το σενάριο ξεφεύγει εντελώς… ίσως και δικαιολογημένα.

Season 3: Coven.
Μάγισσες, Νέα Ορλεάνη… δε χρειάζεται κάτι παραπάνω…

Season 4: Freak show
Μέχρι στιγμής έχουν παιχτεί τα πρώτα πέντε επεισόδια. Βαδίζει στα ίδια επίπεδα τελειότητας και δε νομίζω να μας απογοητεύσει.

Εβίτα Γοργορίνη

Γιατί κανείς να δει… Death Note!

Γιατί, πολύ απλά, αν δεν έχεις δει το Death Note, δεν έχεις δει τίποτα! Υπόθεση (χωρίς spoilers): Ένας μαθητής βρίσκει τυχαία στο προαύλιο του σχολείου του ένα τετράδιο, το οποίο περιεργαζόμενος ανακαλύπτει πως έχει τη μαγική ιδιότητα να σκοτώνει οποιονδήποτε είναι γραμμένος μέσα σε αυτό. Ο ήρωάς μας, Yagami Light, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες του Death Note, το χρησιμοποιεί με σκοπό να εξαλείψει τα κακοποιά στοιχεία από την κοινωνία.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν η ιαπωνική αστυνομία και το FBI αντιλαμβάνονται ότι κάτι παράξενο συμβαίνει. Τότε εμφανίζεται ο ιδιόρρυθμος και ευφυής ντετέκτιβ “L”, ο οποίος προσπαθεί να ξεσκεπάσει αυτόν που ευθύνεται για τις ανεξήγητες δολοφονίες.

Όταν αποφασίσετε να το ξεκινήσετε (περιλαμβάνει 37 επεισόδια των 20 λεπτών) θα καταλάβετε πως δεν είναι απλά μια σειρά, αλλά ένα έπος, ένα αριστούργημα! Η υπόθεση περιπλέκεται με αριστοτεχνικό τρόπο, οι χαρακτήρες είναι τόσο αληθινοί που θα βρείτε τον εαυτό σας άλλους να θαυμάζει, άλλους να συμπονά κι άλλους να μισεί, και τα παιχνίδια του μυαλού είναι στημένα με ιδιοφυή τρόπο, πέρα από κάθε φαντασία, προκαλώντας συνεχώς εκπλήξεις και καθηλώνοντας το θεατή όλο και περισσότερο.

Αξίζει να δείτε το Death Note γιατί σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, θέτει προβληματισμούς σχετικά με τη δικαιοσύνη και δείχνει πόσο μπορεί να μεταλλαχθεί ο άνθρωπος όταν θεωρήσει τον εαυτό του “θεό” και ξεπεράσει τα όριά του, περνώντας έτσι κι ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Αρχίστε το και σας υπόσχομαι πως θα χάσετε το νου σας!

Μάγδα Τασούλα

Γιατί κανείς να δει… South Park!

Το South Park είναι κωμική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, δημιουργία των Ματ Στόουν και Τρέυ Πάρκερ. Ακολουθεί τις σουρρεαλιστικές περιπέτειες τεσσάρων μικρών αγοριών που ζουν στην κωμόπολη Σάουθ Παρκ του Κολοράντο. Το Σάουθ Παρκ σατιρίζει πολλές όψεις του Αμερικανικού πολιτισμού και των τρεχόντων γεγονότων προκαλώντας βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και ταμπού. Χρησιμοποιεί συχνά βίαιη παρωδία, άσχημο λεξιλόγιο και μαύρο χιούμορ.

Πρωταγωνιστές της σειράς είναι μια παρέα τεσσάρων αγοριών ηλικίας 8 χρόνων (ω ναι, δεν έχουν μεγαλώσει καθόλου τα 18 χρόνια που παίζεται η σειρά!): ο Έρικ Κάρτμαν, ο Σταν Μαρς, ο Κάιλ Μπροφλόφσκι και ο Κένι ΜακΚόρμικ. Δευτερεύοντα ρόλο έχουν οι οικογένειές τους, οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου τους. Ο “φλώρος” φίλος τους Μπάτερς, η Γουέντι Τεστάμπεργκερ (ενίοτε η κοπέλα του Σταν), ο κ. Γκάρισον (γκέι δάσκαλος που στη συνέχεια έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου και τελικά έγινε λεσβία), ο Σεφ (που καταλήγει να τραγουδάει στα παιδιά τραγούδια σεξουαλικού περιεχομένου), ο Ράντι Μαρς (ο απίστευτος πατέρας του Σταν), ο κ. Μάκεϋ (ο ιδιόρρυθμος σχολικός σύμβουλος), ο Τοκεν Μπλακ, ο Τουικ, ο Κρεγκ Τάκερ, ο Τζιμι Βαλμερ και πολλοί άλλοι.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κινούμενα σχέδια παρόμοιου τύπου (π.χ. Family Guy) είναι η ανάπτυξη των χαρακτήρων και το αντίκτυπο των πράξεών τους στη ροή της ιστορίας. Παρότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μία σατιρική εκπομπή, οι δημιουργοί δίνουν μεγάλη βάση στην ίδια την αφήγηση και τους χαρακτήρες.

Οι δημιουργοί της σειράς, Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν, δημιούργησαν τον Σταν και τον Κάιλ με βάση την παιδική ηλικία τους, αλλά έχουν δηλώσει πως ταυτίζονται περισσότερο με τον Έρικ Κάρτμαν, δηλαδή τον χοντρό κάφρο της σειράς.
Η σειρά – που παίζεται ως και σήμερα – έχει αποσπάσει και βραβείο Έμυ (για το επεισόδιο Make Love not Warcraft”, 2005) και βραβείο Peabody (2006).

Το 1999 η σειρά μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο στη ταινία με τίτλο South Park: Bigger Longer and Uncut.
Δηλώνω φαν της σειράς εδώ και έξι χρόνια… Με ρωτάτε γιατί να τη δείτε; Διότι η καφρίλα και το γέλιο δεν έχουνε σταματημό!

Σάββας Χρυσικόπουλος

Γιατί κανείς να δει… How I Met Your Mother!

Επέλεξα να γράψω γι’ αυτή τη σειρά όχι επειδή είναι η αγαπημένη μου, αλλά επειδή θεωρώ πως αξίζει μια αναφορά καθώς δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα.

Η υπόθεσή της εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη, όπου ο Τεντ και η παρέα του (Μάρσαλ, Λίλυ, Ρόμπιν, Μπάρνι) ζουν τις νεανικές 25+ ζωές τους, με φόντο και κεντρικό άξονα την προσπάθεια του πρωταγωνιστή να βρει τη γυναίκα της ζωής του – εξ’ ού και ο τίτλος.

Αν η αγαπημένη σας σειρά είναι τα Φιλαράκια (όπως εμένα), φανταστείτε το How I Met Your Mother ως το υποκατάστατο που θα σας έδιναν στην κλινική απεξάρτησης. Είναι αδιαμφισβήτητα rip-off, και σε κάποια πράγματα αποτυγχάνει – τίποτα που να σχετίζεται με το HIMYM δε θα φτάσει ποτέ την εμβληματικότητα του Central Perk, ή του μωβ διαμερίσματος από το Friends.

Ωστόσο έχουν κάνει καλή δουλειά στο χτίσιμο των ιδεοτυπικών χαρακτήρων, με τον Μπάρνι να ξεχωρίζει ως σήμα κατατεθέν της σειράς. Για πολλούς fans – συμπεριλαμβανομένης της αφεντιάς μου – ο Μπάρνι είναι (σχεδόν) ο μοναδικός λόγος για να παρακολουθήσει κανείς τις 9 σεζόν του HIMYM. Παρ’ όλο που είναι αφ’ ενός συμπληρωματικός χαρακτήρας και αφ’ ετέρου ο «γυναικάς» της παρέας, είναι ο μοναδικός που κρατά αυτούσια κωμική διάσταση σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της σειράς, και μάλιστα με εξαιρετική πρωτοτυπία.

Συνολικά, πρόκειται για ένα sitcom που αξίζει το χρόνο και την αγάπη μας!

Υ.Γ.: Αν σας έπεισα και σκοπεύετε να τη δείτε, στην όγδοη σεζόν σταματήστε. Θα μ’ευγνωμονείτε.

Πετρινούλα Διονυσίου

Γιατί κανείς να δει… The Walking Dead!

Γιατί να δει κάποιος το Walking Dead; Μα θέλει κι ερώτημα; Πριν απαντήσω όμως, ας δούμε λίγο την υπόθεση της σειράς. Ο αστυνομικός Rick ξυπνά μετά απο εβδομάδες σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου και έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα αποκαλυπτικό σκηνικό. Η πόλη του και κατ’ επέκταση όλη η γη έχει καταληφθεί απο ζόμπι. Για να επιβιώσει πρέπει να καταφύγει άμεσα στην Ατλάντα, όπου φημολογείται πως υπάρχει μια οργανωμένη “κοινωνία” επιζησάντων. Και κάπως έτσι ξεκινά η σειρά…

Τώρα ας επανέλθουμε στο καυτό ερώτημα: γιατί να τη δεις. Πρώτον επειδή είναι η μοναδική σειρά που βασίστηκε σε ένα επικίνδυνο και υποκουλτουριάρικο προιόν και παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε να το μετατρέψει σε Κουλτούρα, αφού πρώτα αφαίρεσε οτιδήποτε γελοίο και κιτς. Καθώς παρακολουθείς την σειρά, δε θα πιάσεις ποτέ τον εαυτό σου να αναρωτιέται σιωπηρά:”μα τι βλέπω” ή “πόση γελοιότητα θα αντέξω ακόμα θεέ μου”. Η επιτυχία της σειράς βασίζεται κατ’ εμέ, πως δεν εστιάζει στα ζόμπι και σε ένα ανούσιο κυνηγητό, αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ηθική των πρωταγωνιστών˙ δηλαδή μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος προκειμένου να επιβιώσει και σε τι βαθμό έχει αλλάξει η νέα πραγματικότητα τον χαρακτήρα των ηρώων.

Επίσης δεν υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση των χαρακτήρων σε καλός-κακός (και ας λένε κάποιοι κακόβουλοι οτι ο Governor είναι κακός), όπως είπα παραπάνω η σειρά θέλει να προβάλλει πως αλλάζουν οι αξίες των ανθρώπων˙ όταν βρεθούν σε καταστάσεις εκτός πολιτισμού (ακόμα και ο “καλός” Rick έχει ξεφύγει ουκ ολίγες φορές). Το αξιοθαύμαστο με την σειρά είναι πως δεν την βαριέσαι ποτέ, εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα και πλέον δεν υπάρχει κανένα νοήμα, τα πάντα ανατρέπονται, σε σημείο που να αναρωτιέσαι: “τελικά ποιος είναι ο πρωταγωνιστής”.

Για το τέλος άφησα το καλύτερο, αν είσαι οπαδός της δράσης και των σκηνών βίας απλά μην τη χάσεις. Ενδεχομένως στην αρχή να σοκαριστείς λίγο από την βία και το άφθονο αίμα, αλλά στην πορεία θα διαπιστώσεις πως έχεις παρακολουθήσει άλλες σειρές πολύ πιο βίαιες.

Κατερίνα Αδαμοπούλου

Γιατί κανείς να δει… Sherlock!

Όλοι έχουμε το μικρόβιο του ντετέκτιβ μέσα μας. Και λίγο πολύ σε όλους αρέσει η ιδέα του να είμαστε έξυπνοι. Αυτά τα δύο στοιχεία, τα συναντούμε στη βρετανική παραγωγή η οποία αποτυπώνει το μύθο του θρυλικότερου ίσως ντετέκτιβ όλων των εποχών. Ο Sherlock παρέα με το βοηθό του Dr. John Watson αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν δυσεπίλυτα εγκλήματα και να λύσουν όλους τους γρίφους που θα συναντήσουν στο διάβα τους. Γρήγορη πλοκή, εγρήγορση στη σκέψη του θεατή και έξυπνη σκηνοθεσία και σενάριο είναι μονάχα μερικοί από τους λόγους που αξίζει να τη δει κάποιος μέχρι τέλους.

Αντώνης Μαντζαβίνος

Γιατί να δει κανείς… Community!

1. Γιατί πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα σκηνοθετικά κωμωδία που εγώ τουλάχιστον έχω δει μέχρι τώρα. Οi σκηνοθέτες της σειράς πειραματίζονται με όλα τα είδη του κινηματογράφου, γυρίζοντας ένα μεγάλο αριθμό επεισοδίων είτε ως ντοκιμαντέρ, είτε ως θρίλερ ή περιπέτεια (ακόμα και ως καρτούν!) ξεφεύγοντας έτσι από την κλασσική αφήγηση.
2. Για την διαφορετικότητα που υπάρχει μεταξύ των χαρακτήρων και για το πώς αυτοί καταλήγουν να είναι μια παρέα.
3. Για την σχέση μεταξύ Abed και Troy.
4. Βασικά o Abed είναι ένας λόγος από μόνος του για να δεις την σειρά.
5. Γιατί παρουσιάζονται τα πάντα τόσο ρεαλιστικά, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου.
6. Για τις ανακοινώσεις και τις μεταμφιέσεις του Πρύτανη σε κάθε επεισόδιο.
7. Για τα επεισόδια paintball!
8. Γιατί επίσης έχει μικρά επεισόδια, ό,τι πρέπει για να τα βάζεις πριν κοιμηθείς.

Δήμητρα Τσώλη

Γιατί κανείς να δει… Mad Men!

Η σειρά μας μεταφέρει στην Νέα Υόρκη των 60s και συγκεκριμένα στην πρώτη μεγάλη γενιά των ‘αυτοδημιούργητων’ διαφημιστών της [Mad]ison Avenue. Με φόντο τη δολοφονία του JFK, την εκλογή του Nixon, τον ψυχρό πόλεμο, τις πρώτες αναταραχές μεταξύ Μαύρων Πανθήρων-Εξουσίας και τον πόλεμο του Βιετνάμ, παίρνουμε μια γεύση όχι μονάχα από την πνιγμένη στο αλκοόλ και τα τσιγάρα, αλόγιστη σπάταλη και, εκ πρώτης όψεως, ιδανική ζωή των Mad Men, αλλά και από την διαμόρφωση της αμερικανικής κοινωνίας την εποχή εκείνη.

Η θέση του συνεχώς απόντος, εργαζόμενου άντρα και της νοικοκυράς γυναίκας που αρχίζει σταδιακά να στέκεται, μόνη της, στα πόδια της. Η υποκρισία όλων των ανθρώπων, που υποχρεούνται να δείχνουν χαρούμενοι και πετυχημένοι, ώστε να επιβιώσουν. Το rock ‘n’ roll, οι hippies και οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις προς ένα προδιαγεγραμμένο, από το κατεστημένο, μέλλον. Η απελευθέρωση του σεξ και των ναρκωτικών, καθώς και ο αναπροσδιορισμός των δικαιωμάτων των μαύρων και της θέσης της γυναίκας, σε μια κοινωνία, που ακόμη κοιτάει τα πάντα με καχυποψία.

Και φυσικά, η θεοποίηση του εύκολου χρήματος, που οδηγεί στην γη της Επαγγελίας του αμερικάνικου ονείρου, και ακολούθως η αποκάλυψη των ψευδαισθήσεων του ονείρου αυτού και η απότομη πτώση των κάστρων που είχαν χτιστεί, με ψέμματα, πάνω στην άμμο. Όλα αυτά διατυπώνονται μέσα απ’την άκρως μυθιστορηματική διάπλαση των χαρακτήρων, σε βάθος χρόνου, μίας εκ των πιο επαναστατικών δεκαετιών για την Αμερική, στο επίκεντρο του δυτικού κόσμου, το φαντασμαγορικό, όσο και μελαγχολικό Big Apple.

Στάθης Αγγελάκος

Γιατί κανείς να δει… The New Normal!

«Κοίτα γύρω μας. Το ασυνήθιστο είναι το νέο συνηθισμένο».
Με αυτά τα λόγια ο νεαρός Bryan εξηγεί στον σύντροφό του David πως ο κόσμος πλέον αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη οικογενειών και πως δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για το πως θα είναι να μεγαλώνουν μαζί ένα δικό τους παιδί.
Ψάχνοντας λοιπόν μια παρένθετη μητέρα που θα κυοφορήσει το μωρό τους, γνωρίζουν την Goldie, η οποία εγκατέλειψε τον άπιστο σύζυγό της, και μετακόμισε με την ελπίδα να αφήσει την παλιά της ζωή και να κάνει μια νέα αρχή.
Με τα χρήματα που της προσφέρουν ο Bryan και ο David, σκοπεύει να σπουδάσει ώστε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και την 9χρονη κόρη της.
Παρά τη θέλησή της βέβαια, την ακολουθεί και η συντηρητική γιαγιά της, η οποία κάθε τόσο διαταράσσει την καθημερινότητα της εγγονής της και του ζευγαριού.
Στα επόμενα επεισόδια παρακολουθούμε τους χαρακτήρες να δένονται όλο και πιο πολύ μεταξύ τους, και να μαθαίνουν πράγματα για το να είσαι γονιός και την ίδια τη ζωή, ενώ περνούν μαζί γιορτές όπως το Halloween και τα Χριστούγεννα και μοιράζονται καθημερινές χαρές και απαγοητεύσεις.
Το sitcom αυτό το έγραψε ο Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, Nip/Tuck) και το βάσισε ελαφρώς στη ζωή του.
Δυστυχώς, όχι μόνο ακυρώθηκε μετά από την πρώτη σεζόν, αλλά δέχτηκε και κριτικές αναφορικά με τα στερεότυπα που μεταδίδει.
Παρόλα αυτά, νιώθω ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα προοδευτική χιουμοριστική σειρά για τα σημερινά δεδομένα, και πως είχε πολλές δυνατότητες να βελτιωθεί.
Σας προτείνω ωστόσο ανεπιφύλακτα να δείτε έστω και αυτόν τον έναν κύκλο, καθώς και έχει πολλά να προσφέρει.
Επίσης, έχοντας αποδημήσει νωρίς, δεν πρόλαβε ποτέ να μας απογοητεύσει πραγματικά, όπως έκαναν άλλες σειρές (How I Met Your Mother, True Blood, κτλ).
Με τα λόγια των χαρακτήρων:
«Το λεπτό που αρχίζεις να αγαπάς κάτι, αποδέχεσαι το ρίσκο ότι κάποια μέρα, ίσως να μην είναι πια εκεί».

Δανάη Νάντια Λοΐζου-Μάνσκε

Γιατί κανείς να δει… Justified!

Γιατί ο τύπος είναι ένας U.S.Marshal, διασταύρωση Τζάκ Νόρις-Λούκι Λούκ-Τζέϊσον Στέϊθαμ! Έχει φοβερό στυλ, πετάει τις απίστευτες ατάκες, *μπιπ* τις πιο ωραίες γκόμενες και τα βάζει με κακούς και μαφίες διαφόρων επιπέδων! Σκοτώνει μέσα από ντουλάπες, την ώρα που κάνει μπάνιο, την ώρα που πίνει το ουίσκι του, ενώ τον έχουν δεμένο, με το ένα χέρι, με τα δυο δάχτυλα του ποδιού, όταν παίζει σκάκι, την ώρα που κάνει sex κτλ. Πραγματικά η σειρά είναι πολύ ευχάριστη, έχει πολύ γέλιο και δράση ενώ στο τέλος αυτά που θα σου μείνουν χαραγμένα είναι τα Ουίσκι του Kentucky (ποικιλίες bourbon στην πλειονότητα τους), το ”Fire in the hole” και ο τρόπος που προφέρει το όνομα του ο ήρωας μας…Raylan Givens!

Ο Πολέμαρχος

Γιατί κανείς να δει… Gilmore Girls!

Εφηβεία. Μια ζωή γεμάτη χαρές και λύπες ξετυλίγεται μπροστά σου. Δεν ξέρεις τι να κάνεις με τόση αγάπη, τόσο έρωτα, τόση γνώση, τόσο χάος. Προσπαθείς να ισορροπείς πάνω στην πιο λεπτή κλωστή και, συνήθως, οι άνθρωποι που σε μεγάλωσαν θα είναι πάντα εκεί για ‘σένα ,να σε κρατούν, μην πέσεις.

Το Gilmore Girls είναι μία σειρά που μπορεί να “ηρεμήσει” τα άσχημα που νιώθεις καθημερινά στον αγώνα της εφηβείας. Πρωταγωνιστούν δυο γυναίκες,μαμά και κόρη, που μεγαλώνουν και ωριμάζουν μαζί.

Για βιβλιοφάγους, μουσικολάτρες και ταινιοθρησκευούμενους είναι ό,τι καλύτερο, αφού οι αναφορές είναι αναρίθμητες καθ’όλη τη διάρκεια της σειράς.

Φτιάχνει το κέφι, προσφέρει γνώση και ζωντανεύει έρωτες καθώς και την οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη που ποτέ δεν στερεύει.

Γιωργία Κουτεντάκη

Μία αρκετά υποτιμημένη σειρά, καθώς η υπόθεση, η ερμηνεία, όλη η ατμόσφαιρα και το πηγαίο χιούμορ παραμένουν εξαιρετικά σε όλες τις 7 σεζόν-ς.

Τρεις γυναίκες διαφορετικών γενεών, κόρη-μάνα-και-γιαγιά, υπερβολικά έξυπνες και ετοιμόλογες, διαχειρίζονται τη ζωή η καθεμία με τον τρόπο της.

Το μότο της σειράς είναι “Η ζωή είναι μικρή, μίλα γρήγορα”, οι διάλογοι είναι ταχύτατοι, πανέξυπνοι, ενώ οι αναφορές στην ποπ κουλτούρα αμέτρητες. Μία πολύ ρεαλιστική σειρά από πλευράς χαρακτήρων, με χιούμορ που δίνεται σε σωστές δόσεις και με σωστό τρόπο. Η καλύτερη σειρά που έχω δει, κυρίως γιατί είναι αστεία και ρομαντική με έναν αντιαμερικανικό τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο που μόλις άρχισε να ξαναπροβάλλεται στο Netflix, ούτε που είναι μέσα στις καλύτερες 100 σειρές.

Γιάννης Βανδής

Γιατί κανείς να δει… Fringe!

Μία από τις σειρές που μου τράβηξε το ενδιαφέρον και που σταδιακά λάτρεψα ήταν ξεκάθαρα το Fringe. Παρόλο που ανήκει στη σφαίρα της Επιστημονικής Φαντασίας ο ρόλος του Dr. Bishop με μοναδικό τρόπο κατάφερνε πάντα να επεξηγεί με τον απλούστερο δυνατό τρόπο το κάθε τι που γινόταν. Ένα εξαιρετικό casting πλαισιώνει το απίστευτο concept και το τελικό αποτέλεσμα σε βάζει σε μία διαρκή υπαρξιακή σκέψη.

Γιατί κανείς να δει… 24!

Με διαφορά η αγαπημένη μου σειρά. Από τη μία η καταιγιστική δράση, από την άλλη το σύγχρονο περιβάλλον τρομοκρατίας και ο μοναδικός υπερπράκτορας Jack Bauer, συνθέτουν το τέλειο σενάριο για να πάει καλά η σειρά. Η τεχνοτροπία με την οποία είναι γυρισμένο, η σκηνοθετικά έξυπνη αποτύπωσή του στη μικρή οθόνη γρήγορα το έκανε να αγαπηθεί μαζικά. Το concept είναι το εξής: κάθε επεισόδιο αποτυπώνει μία ώρα δράσης και συνολικά κάθε κύκλος αποτελείται από 24 επεισόδια διάρκειας 40′ περίπου το καθένα.

Αντώνης Μαντζαβίνος

Γιατί κανείς να δει… Outlander!

Έχεις φανταστεί πως θα ήταν αν μεταφερόσουν σε μια εποχή για την οποία μόνο έχεις διαβάσει στα βιβλία; Αυτό συνέβη στην Claire Beauchamp Randall, νοσοκόμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία ξαφνικά μεταφέρεται στην Σκωτία του 1743. Μια σειρά με προσεγμένο γύρισμα, ερμηνείες των οποίων η χημεία σε κάνει να απορείς, υπέροχη μουσική με παραδοσιακό σκωτσέζικο ήχο. Βασισμένο στην σειρά μυθιστορημάτων της Diana Gabaldon, μια μαγευτική ιστορία που διαδραματίζεται ανάμεσα σε δύο κόσμους, γεμάτη με έρωτα, σκωτσέζους πολεμιστές και ταξίδια στα ονειρικά Scottish Highlands των οποίων η ομορφιά σε προκαλεί να κάνεις την φαντασία πραγματικότητα! Δεν θα ήθελες να δεις πως είναι αν το παρελθόν σου ήταν το μέλλον σου;

Μαρία Μανωλιουδάκη

Γιατί κανείς να δει… Kami No Shizuku!

Καταλαβαίνεις σε ποιο επίπεδο nerdiness είναι οι Ιάπωνες. Παίρνουν ένα πράγμα, το πιο απλό, το κρασί, και το εξυψώνουν σε τέχνη και επιστήμη και στο τέλος τους παίρνεις στα σοβαρά. Η πλοκή είναι ισορροπημένη και υπάρχουν στιγμές γέλιου, δράματος και ρομαντισμού ενώ έρχεσαι σε επαφή με μια κουλτούρα και γλώσσα που δεν σου είναι αρκετά γνώριμη. Η σειρά είναι κάπως παλιά αλλά σημάδεψε την ασιατική βιομηχανία διασκέδασης.

Υ.Γ.: Ο κύκλος αποτελείται μόνο απο 9 επεισόδια. Binge watching never felt lighter.

Βελισαρία Ντόκα

Γιατί κανείς να δει… Penny Dreadful!

Αν είστε ορκισμένοι φαν των σειρών εποχής και αναζητάτε μία που να συνδυάζει δράση, μυστήριο και αρκετά φανταστικά στοιχεία, τότε το Penny Dreadful είναι μάλλον η ιδανική. Το σκοτεινό, βικτωριανό και συντηρητικό Λονδίνο του 19ου αι. έρχεται αντιμέτωπο με όντα παραμυθικά, παρμένα από Ιρλανδικές και Βρετανικές αφηγήσεις όπως ο Dorian Grey, ο Dracula αλλά κι ο Frankenstein που συνθέτουν ένα μυστηριώδες τοπίο, μέσα στο οποίο ο δυνατότερος επιβιώνει. Για τον κάθε χαρακτήρα, αυτό σημαίνει ένα ταξίδι αναζήτησης και πολύ περισσότερο έναν τρόπο να έρθουν αντιμέτωποι με τους πιο ισχυρούς τους φόβους και διλήμματα. Παράλληλα, οι χαρακτήρες απαρνούνται την πουριτανική φιλοσοφία της Βικτοριανής εποχής και πορεύονται με γνώμονα το ένστικτο για επιβίωση.

Με τη βοήθεια του Ethan (Josh Hartnett), η Vanessa (Eva Green) κι ο Sir Malcolm (Timothy Dalton) ψάχνουν να βρουν τι απέγινε η κόρη του, η οποία εξαφανίστηκε. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους όμως θα χρειαστεί να συνωμοτήσουν με δυνάμεις πιο ισχυρές από αυτούς. Η σειρά λειτουργεί σαν ένα παιχνίδι σκάκι: ο προνοητικότερος παίκτης με την καλύτερη κίνηση κερδίζει!

Σκηνοθετημένο με προσοχή στη λεπτομέρεια, τα κοστούμια και το πολυδιάστατο των χαρακτήρων, αυτή η σειρά δικαίως βαθμολογήθηκε με 8,3 στο IMDb και παρακολουθήθηκε από χιλιάδες θεατές ανά τον κόσμο. Ίσως πείσει κι εσάς!

Βιλελμίνη Τούνη

Γιατί κανείς να δει… Friends!

Μια σειρά βγαλμένη από την καθημερινή ζωή. Έξι διαφορετικοί χαρακτήρες ξεδιπλώνουν τα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία της προσωπικότητας τους στα πλαίσια της συγκατοίκησης. Μοιράζουν στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης, προβάλλουν την μοναδική σημασία της φιλίας και του έρωτα στην ζωή ενός ανθρώπου. Αμοιβαίες υποχωρήσεις, συμβουλές, συζητήσεις, σχέσεις, έρωτας και διασκέδαση είναι κάποια από τα στοιχεία της καθημερινότητας τους, τα οποία ωστόσο μεταδίδουν και στους θεατές τους κερδίζοντας επάξια την διαχρονική τους προβολή. Μια καταπληκτική παρέα με καθημερινές δυσκολίες αλλά και ωραίες στιγμές σε προκαλεί να την υποδεχτείς και να ζήσεις μαζί τους απλά πράγματα που μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν μεγάλη αξία!

Μαιρηλίνα Φρέρη

Πολλές ήταν οι φορές που κι εγώ η ίδια αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που με κάνει να αγαπώ το Friends και όσες ξένες σειρές κι αν δω να καταλήγω πάλι εκεί. Είναι η ψυχοθεραπεία μου, ένα μικρό δώρο στον εαυτό μου για να νιώσω καλύτερα κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Υπάρχει κάτι μαγικό με αυτή τη σειρά: όσες φορές και να την δεις, δεν την βαριέσαι. Δεν θα κουραστείς ποτέ από τον ψυχαναγκασμό της Monica, την γκρίνια της Rachel, το χιούμορ του Chandler, πάντα θα αγαπάς τον Ross, θα γελάς με τον Joey και θα τραγουδάς μαζί με την Phoebe το “Smelly Cat”. Δεν ξέρω τι κάνει αυτή τη σειρά τόσο μοναδική. Νομίζω πως είναι η επιθυμία του κάθε ανθρώπου να βρει τη δική του οικογένεια πέρα από αυτή που τον γέννησε. Μέσα στα δέκα χρόνια προβολής της, αγαπήσαμε τους ήρωες ξεχωριστά έναν προς έναν, θυμηθήκαμε την δική μας παρέα και ευχηθήκαμε η ζωή μας να ήταν έτσι. Διάβασα κάπου πως τελικά, το μεγαλύτερο ψέμα που μας πούλησαν οι Αμερικανοί ήταν πως στα τριάντα μας χρόνια θα ζούσαμε όπως τα Friends. Ίσως. Παρόλα αυτά, δεν θα σταματήσω να βλέπω το ένα επεισόδιο μετά το άλλο και να εύχομαι κάποια μέρα να ξυπνήσω στο σπίτι της Monica.

Μαρία Τσαουσίδου

Γιατί κανείς να δει… Six Feet Under!

Υπάρχουν σειρές δράσης που απλά σε κρατούν σε εγρήγορση, άλλες ρομαντικές, κοινωνικές, ιστορικές, που προσφέρουν μια αισθητική συγκεκριμένη και πολλές φορές υπερ-επαναλαμβανόμενη και είναι κι άλλες που δεν έχουν ομάδα-τομέα-ταμπέλα, κατ’ εμέ τουλάχιστον. Αυτές οι σειρές, λοιπόν, σε ωθούν να σκεφτείς, να ρισκάρεις να ταξιδέψεις σε βάθη νου και ψυχής και να ανακαλύψεις πτυχές δικές σου και του κόσμου ωμά κι απέριττα. Τέτοια σειρά είναι και το “Six Feet Under”. Μακάβριος τίτλος και κωμικοτραγικό περιεχόμενο. Με πέντε σεζόν, από το 2001 ως το 2005, ο Alan Ball έδωσε τη δική του πινελιά στο διαφορετικό και το ιδιάζον παρουσιάζοντας, σε μια σειρά ιδιαίτερων και πολύπλευρων χαρακτήρων, μια οικογένεια κάτοχο ενός ανεξάρτητου σπιτιού κηδειών. Αλλόκοτο και ελαφρώς φρικιαστικό είναι η αλήθεια, ο κωμικός όμως τρόπος που οι συγκυρίες προβάλλονται στην οθόνη δίνει ένα πιο φιλοσοφημένο τόνο στην όλη ιστορία. Η απεικόνιση της προσπάθειάς τους για μια συνηθισμένη, ήρεμη ζωή και η αντίδραση της μοίρας που οδηγεί σε σουρεαλιστικές, υπερφυσικές και απόλυτα παράλογες εξελίξεις σε κάνουν να πατήσεις pause και να αναρωτηθείς: «Αυτό τώρα έγινε, αλήθεια;». Ένα σπίτι γεμάτο θάνατο και ζωή, μια ατμόσφαιρα μουσιάσματος και αφύπνισης κι ένας Dexter, εργολάβος κηδειών.
Πρόκληση.

Κατερίνα Τσαρούχα

Γιατί κανείς να δει… Suits!

Η υπόθεση:
Ο Χάρβεϊ Σπέκτορ είναι ένας δικηγόρος με τεράστια ιδέα για τον εαυτό του, αλλά όχι άδικα: έχει ποσοστό επιτυχίας 200% στις υποθέσεις που χειρίζεται. Την ημέρα που παίρνει συνεντεύξεις από υποψηφίους για να βρει τον ιδανικό βοηθό, σκάει στην αίθουσα ο Μάικ Ρος, με μία βαλίτσα γεμάτη χόρτο, μαύρο, weed. Ο Μάικ δεν είναι πτυχιούχος γιατί αποβλήθηκε από το Χάρβαρντ που σπούδαζε, αλλά οι γνώσεις του στη νομική είναι υπέρτατες, είναι ακόμα καλύτερος από τον Χάρβει.
Ο Χάρβει προσλαμβάνει τον Μάικ, και εμείς βλέπουμε να λύνονται τρομερές υποθέσεις την ίδια στιγμή που προσπαθούν να συγκαλύψουν την απάτη που έστησαν για την πρόσληψη του Μάικ.

Γρήγοροι διάλογοι, πανέμορφοι ηθοποιοί, ωραίες υποθέσεις, και εξαιρετικό στυλ. Κοστούμια τριών κομματιών, η μισή ερμηνεία έγκεται στο κούμπωμα και ξεκούμπωμα των σακακιών. Όπως και να έχει, μετά από κάποια επεισόδια, ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου εσύ θα αναρωτιέσαι: «Τι θα έκανε ο Χάρβεϊ Σπέκτορ στη θέση μου»; Γιατί είναι τόσο γαμάτος.

Γιάννης Βανδής

Γιατί κανείς να δει… Game of Thrones!

Αρχικά, θα τονίσω πως δεν πρόκειται να κάνω ΚΑΝΕΝΑ spoiler, γιατί ξέρω πόσο σπαστικό είναι από προσωπική εμπειρία. Απλά θα σας παραθέσω μερικούς από τους πολλούς (αναρίθμητους θα έλεγα) λόγους να δει κανείς Game of Thrones.

Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις, λοιπόν, για το Game of Thrones. Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του George R.R. Martin, ”A Song of Ice and Fire”, και ο τίτλος της σειράς προέρχεται από τον πρώτο βιβλίο, το ”Α Game of Thrones”. ‘Ενα ιστορικό και επικό παιχνίδι ισχύος, εξουσίας και δολοπλοκιών, που διαδραματίζεται στον φανταστικό κόσμο του Westeros, τον οποίο θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με τον δικό μας Μεσαίωνα. Πέντε οικογένειες μάχονται για την διεκδίκηση του ”σιδηρού θρόνου”, μία εξόριστη κοπέλα διεκδικεί τον, όπως εκείνη ισχυρίζεται, δικό της δικαιωματικά και κληρονομικά θρόνο, εξωπραγματικά πλάσματα παραμονεύουν πέρα από το τείχος του Βορρά. Όλες αυτές οι παράλληλες ιστορίες συγκλίνουν και συνθέτουν την έκβαση της ιστορίας. Εκεί όπου η φαντασία συναντά το ρεαλισμό, εκεί που οι δράκοι, τα ζόμπι (ή αλλιώς λευκοί περπατητές) συναντούν την ακόρεστη δίψα για εξουσία και τα μοχθηρά και παντοδύναμα μυαλά των ανθρώπων, εκεί γεννιέται το Game of Thrones. Ακόμη, οι πολλές σκηνές σεξ (ετεροφυλόφιλου και πολλές φορές ομοφυλόφιλου), αλλά και το πολύ γυμνό, είναι μερικά για τα οποία έχει κατηγορηθεί η σειρά, όμως με αυτόν τον τρόπο απεικονίζεται στο έπακρο η ανθρώπινη φύση. Οι σκηνές ωμής βίας δεν λείπουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συμβάλλουν στην απεικόνιση της πραγματικότητας ως έχει, κι όχι στην ωραιοποίηση της.

Τεχνκά, πρόκειται για ένα άρτιο δημιούργημα με εξαιρετική σκηνοθεσία, υπέροχα σκηνικά και πολλά εξωτερικά γυρίσματα. Από τη Μάλτα ως την Ιρλανδία έχει ταξιδέψει το cast για να προσφέρει τους τηλεθεατές το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και τo έχει καταφέρει άψογα. Αξιοσημείωτες είναι και οι απίστευτες ερμηνείες που, πραγματικά θα σας καθηλώσουν! Κορυφή είναι η ερμηνεία του Peter Dinklage ως Τύριον Λάννιστερ (ειδικά Season 4, Episode 6 όλα τα λεφτά!). Μερικοί ακόμη αγαπημένοι ηθοποιοί οι οποίοι δίνουν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό είναι οι Charles Dance, Lena Headey, Jack Gleeson, Michelle Fairley και Sean Bean (θα καταφέρει άραγε να ξεφύγει από την ”κατάρα” που του αποδίδει ένας γνωστός αστικός μύθος του διαδικτύου; – Ελπίζω να καταλάβατε. Δεν θα σας πω είπαμε, no spoilers!)

Τέλος θα αναφερθώ σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της σειράς, τις ανατροπές. Αχ, πόσες φορές πήγε να σταματήσει η καρδία μου, να συμβαίνει κάτι τόσο αναπάνεχο εκεί που ούτε καν το περιμένεις! Κι όχι μια και δύο φορές, αυτό γίνεται συνέχεια στην σειρά.

Αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει, δηλώνω ορκισμένη φαν του Game of Thrones και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Δε νομίζω να χρειαστείτε πάνω από μια εβδομάδα για να δείτε όλους τους κύκλους, καθώς σίγουρα θα κολλήσετε και θα βλέπετε το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Α! Κι αν τυχόν είστε αναγνώστες των βιβλίων και είστε επιφυλακτικοί στο να δείτε την σειρά, δεν έχετε τίποτα να χάσετε, καθώς δεν στερείται στο ελάχιστο την μαγεία του βιβλίου, έστω κι αν κάποια πράγματα έχουν αλλάξει λιγάκι. Παρόλα αυτά είναι η καλύτερη δυνατή ενύλωση της ιστορίας σε εικόνα που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Και τέλος, απλά να θυμάστε… When you play the game of thrones, you win…or you die… ENJOY!

Μαρία Τσιμάρα

Γιατί κανείς να δει… Breaking Bad!

Τα καλοκαίρια μου, μέχρι να φύγω για διακοπές, είναι κατά βάση βαρετά. Αυτό άλλαξε το καλοκαιρί που μας πέρασε, όταν αποφάσισα να δω την σειρά Breaking Bad. Ξαφνικά, οι ζεστές ημέρες του Ιούνη και του Ιούλη απέκτησαν νόημα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μου πήρε απρόσμενα φωτιά. Ένας καθηγητής σε λύκειο της Αλμπουκέρκης, ο Γουόλτερ Γουάιτ, μαθαίνει πως πάσχει από καρκίνο και πως έχει παρα μόνο λίγους μήνες ζωής. Οικονομικά τα πράγματα δεν πάνε καλά για την οικογένεια Γουάιτ, έτσι ο συμπαθητικότατος Γουόλτερ αποφασίζει να στραφεί στο έγκλημα και στην παραγωγή μεθαμφιταμίνης, ώστε να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του.

Το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη σειρά είναι πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ήρωες αλλά με αντι-ήρωες. Με την πάροδο των επεισοδίων τόσο ο Γουόλτερ όσο και ο συνεργάτης του Τζέσι, μετατρέπονται από άκακα (σχεδόν) πλασματάκια, στους μεγαλύτερους μπάσταρδους που έχει γνωρίσει η παγκόσμια ανθρωπότητα, με την επιρροή των εγκλημάτων που διαπράττουν να είναι έκδηλη πάνω τους. Δεν χρειάζεται να γράψω πολλά περισσότερα. Απλά δείτε την.

Γιάννης Μπελεσιώτης (Αυστραλοπίθηκος)

Γιατί κανείς να δει… Supernatural!

Πρόκειται για μια αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά περιπέτειας, τρόμου, με αρκετές κωμικές και δραματικές σκηνές, αλλά με κυρίαρχο θέμα το υπερφυσικό, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στις 13 Σεπτεμβρίου 2005. Δημιούργημα του Έρικ Κρίπκε και μόνιμους πρωταγωνιστές τους, Τζάρεντ Πανταλέκι ως Σαμ Γουίντσεστερ και Τζένσεν Ακλς ως Ντιν Γουίντσεστερ, δύο αδέρφια που κυνηγούν φαντάσματα, δαίμονες και άλλα υπερφυσικά όντα. Η σειρά είναι παραγωγή της Warner Bros. Television σε συνεργασία με την Wonderland Sound & Vision.

Σαν πλοκή η σειρά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα 195 επεισόδια (9 σεζόν προβολής). Μετά τον πολύ παράξενο και υπερφυσικό τρόπο που πέθανε η Μαίρη Γουίντσεστερ, ο άντρας της,Τζον, αποφασίζει να βρει τι ήταν εκείνο που τη σκότωσε και γίνεται κυνηγός υπερφυσικών πλασμάτων, κάνοντας τους δύο γιους του, να ζουν σαν στρατιώτες. Ο Ντιν, ως μεγαλύτερος, έχει ως σκοπό της ζωής του να προστατεύει τον μικρότερο αδερφό του, αφού αυτό του επιβάλλει πολλές φορές και ο πατέρας του. Καθώς μεγαλώνουν όμως, ο Σαμ, μη θέλοντας να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής του πατέρα και του αδερφού του, καταφέρνει και σπουδάζει δικηγορία στο καλύτερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. Η σειρά προβλήθηκε στην Ελλάδα από την συχνότητα του Star Channel.

Θανάσης Ξάνθος

Γιατί κανείς να δει… Selfie!

Ας το παραδεχτούμε! Λίγο πολύ όλοι έχουμε κακομάθει με τα social media, και κουβαλάμε ένα μέρος της κοινωνικοποίησής μας στο smartphone μας. Τι γίνεται όμως όταν όλη σου η ζωή εξαρτάται απ’ αυτό; Αυτό έπαθε η Eliza και είπε να ζητήσει την βοήθεια του Henry για να καταφέρει να έχει ουσιώδες σχέσεις με τους γύρω της. Μια μοντέρνα version του μιούζικαλ My Fair Lady (credit to my friend Κική για την υπενθύμιση) βασισμένη στο σύγχρονο τρόπο ζωής με χιούμορ, ρομαντισμό και το συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές σχέσεις θέλουν φροντίδα και κόπο. Σίγουρα δεν περιμένεις να μάθεις φιλοσοφίες, όμως η κωμικότητα και η γλυκύτητα της κάνει τις μουντές, μελαγχολικές Πέμπτες (τουλάχιστον τις δικές μου) χαρούμενες και φωτεινές. Εξάλλου ποτέ δεν ξέρεις πόσο πολύχρωμη είναι μια σχέση αν δεν είσαι “ζωντανό” κομμάτι της. Αυτό είναι σίγουρο!

Μαρία Μανωλιουδάκη

Γιατί κανείς να δει… Grey’s Anatomy!

Γνωρίζω ότι πιθανόν να είμαι από τους τελευταίους που βλέπουν ακόμα αυτή τη σειρά, αλλά συνεχίζει να μου αρέσει ακόμη και στην 10η season και θα σας εξηγήσω γιατί. Μπορεί οι μισοί πρωταγωνιστές να έχουν φύγει, αλλάξει, χωρίσει, παντρευτεί, ξαναχωρίσει, ξαναπαντρευτεί, πεθάνει και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί αλλά όλη η ιστορία με κάποιο τρόπο δένει. Εάν περιγράψω σε κάποιον το σενάριο θα το θεωρήσει μια απλή σαπουνόπερα αλλά στην πραγματικότητα κάθε season έχει κάτι ιδιαίτερο. Καταρχάς κάθε περιστατικό που έρχεται στο νοσοκομείο δένει πάντα με τη προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών. Τα τελευταία επεισόδια είναι τα πιο δραματικά. Πάντα συμβαίνει κάτι τρελό όπως το να μπαίνει ένας serial-killer στο νοσοκομείο ή ένα αεροπορικό δυστύχημα όπου πεθαίνουν οι μισοί πρωταγωνιστές. Ναι, δε συμβαίνει μόνο στο Game of Thrones. Το Grey’s Anatomy είναι μια σειρά απόδειξη ότι κανείς πρωταγωνιστής δεν είναι σίγουρος για πάνω από 3 season. Εκτός φυσικά από την Meredith και τον Derek. Αυτοί είναι σταθεροί, όπως και το επικό love story τους.

Η σειρά περνάει αρκετά μηνύματα. Μπορεί να μην είναι κάτι επικό αλλά το γεγονός ότι κάθε επεισόδιο έχει δραματική κορύφωση και τα φόντα ώστε να σε συγκινήσει είναι κάτι πρωτότυπο. Επομένως εάν είστε φαν των δραματικών σειρών, αυτή είναι μια σίγουρη επιλογή. Θα συγκινηθείτε και θα περιμένετε με αγωνία εάν το love story που ταυτιστήκατε θα καρποφορήσει. Αντικειμενικά πιστεύω ότι είναι μια σειρά που είτε θα λατρέψεις είτε θα σε κουράσει και κάπου στην 6η season θα την αφήσεις.

Εβίτα Γοργορίνη

Γιατί κανείς να δει… The Big Bang Theory!

1. Απλά και μόνο για τον Sheldon! (Από τους καλύτερους χαρακτήρες κωμικής σειράς που έχουν υπάρξει ποτέ.)
2. Γιατί δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη παρέα. Η ιστορία και τα αστεία στηρίζονται στην κωμικοτραγική “geeky” συμπεριφορά των 4 επιστημόνων.
3. Για την Penny, την κοπέλα που έρχεται στην παρέα και δίνει μια διαφορετική νότα συμπληρώνοντας το παζλ των χαρακτήρων.
4. Για την σχέση που έχουν ο Howard με τον Raj (κολλητοί που συμπεριφέρονται σαν ζευγάρι).
5. Για την σχέση που αποκτά ο Sheldon στην πορεία της σειράς (προσπαθώ να αποφύγω τα spoiler γι’ αυτό δεν αναφέρω όνομα).
6. Γιατί δεν καταλαβαίνεις πότε περνάνε τα 20 λεπτά. Και έτσι βάζεις κι ένα ακόμα επεισόδιο..κι άλλο ένα..κι άλλο ένα…
7. Γιατί σε αντίθεση με άλλες κωμωδίες (με την επιφύλαξη ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα) δεν τραβάνε την ιστορία απ’ τα μαλλιά.
8. Γιατί οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων είναι αισιόδοξα παραδείγματα για το πόσο ωραίες και ουσιαστικές είναι οι καλές φιλίες.
9. Για τα επιστημονικά ερεθίσματα που δίνει.
10. Γιατί απλά θα γελάσεις.

Δήμητρα Τσώλη

 

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6

Σχόλια

Exit mobile version