«Το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να πετύχεις τους στόχους σου». Κανόνας απαράβατος και χιλιοειπωμένος. Και λάθος! Κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο, δεν θα συνωμοτήσει, δεν θα βοηθήσει, δεν θα δώσει καν ευκαιρίες.

Δεν είναι ότι θα σε τιμωρήσει για την λανθασμένη συμπεριφορά και τις απερίσκεπτες επιλογές σου. Απλώς δεν ενδιαφέρεται. Κανένας δεν θα ενδιαφερθεί για σένα, περισσότερο από εσένα τον ίδιο. Σίγουρα η τύχη θα φέρει στο πλάι σου ανθρώπους που θα σε ενισχύσουν και θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Στην πλειοψηφία τους όμως, όσοι θα συναντήσεις, δεν θα σε σπρώξουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι πιο πολλοί θα θελήσουν να κυριαρχήσουν και να αυξήσουν την εξουσία τους. Σίγουρα και η τύχη αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα. Δυστυχώς, δεν διαλέγεις που θα γεννηθείς, τι γονείς θα έχεις και τι ζωή θα σου προσφερθεί. Τα όρια είναι πολύ συγκεκριμένα για το τι ακριβώς πρέπει να αποδεχτείς, αλλά από εκεί και πέρα οφείλεις στον εαυτό σου να δημιουργήσεις όσο περισσότερες ευκαιρίες μπορέσεις. Είναι σα να δίνεται άπαξ, στον καθένα μία βάση για τάρτα. Δεν μπορείς να την ανταλλάξεις με άλλη, αλλά μπορείς να ψάξεις στα ντουλάπια και το ψυγείο σου και να προσθέσεις τα πιο εξαιρετικά υλικά, τα πιο σπάνια μπαχαρικά ή τα πιο εκλεκτά γλυκίσματα.

Το σύμπαν, λοιπόν, όπως άλλοι το ονομάζουν: η ψυχική δύναμη όπως εγώ το αποκαλώ θα σε φέρει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σου μόνο αν εσύ ο ίδιος το πάρεις απόφαση. Πολλές φορές ψάχνουμε ασυνείδητα δικαιολογίες για να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας επειδή δεν τα καταφέρνει. Έλλειψη χρόνου, μη ιδανικές συνθήκες, ακατάλληλο περιβάλλον, κακή οικονομική κατάσταση… και ούτω καθεξής. Ο καιρός που έχουμε μπροστά μας όμως είναι τόσο λίγος για να τον σπαταλάμε πιστεύοντας ότι η βοήθεια θα έρθει από το σύμπαν ή από κάποια θεϊκή δύναμη. Νομίζω, η δύναμη αυτή πηγάζει από μέσα μας, και μόνο.

Σε κάποιους πήρε δεκαετίες να το καταλάβουν, κάποιοι δεν το συνειδητοποίησαν ποτέ, άλλοι είχαν την τύχη να λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα από νέοι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο εαυτός μας είναι αυτός που θα μας σπρώξει να ανέβουμε τα σκαλοπάτια της επιτυχίας, του πλούτου, της φιλίας, του έρωτα, της επαγγελματικής καταξίωσης… τα σκαλοπάτια που ο καθένας έχει χτίσει μέσα από τα όνειρά του.

Θέλει δύναμη και ψυχικό σθένος για να διατηρήσεις τους ίδιους στόχους, ακόμη κι ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχίες. Αν καθημερινά επαναλαμβάνεις τους σκοπούς της ζωής σου και δεν κατηγορείς τους άλλους για την ως τότε πορεία της ζωής σου, τότε έχεις μία μικρή πιθανότητα να πετύχεις. Γιατί τα κατάφερες. Εσύ. Όχι το σύμπαν.

της Ναταλίας Χατζηγιάννη

Σχόλια