O καθένας από εμάς έχει την αγαπημένη του ομάδα ποδοσφαίρου. Κάποιοι, έχουν παραπάνω από μία ομάδες που συμπαθούν ή λατρεύουν να παρακολουθούν. Όπως σε οτιδήποτε άλλο στον κόσμο μας άλλωστε, τα πάντα είναι υποκειμενικά και θέμα γούστου. Όμως, για πολλούς από εμάς τους φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους, υπάρχουν μερικές ομάδες που είτε τις συμπαθείς είτε όχι, είσαι υποχρεωμένος να τις σεβαστείς και να τους βγάλεις το καπέλο. Μία από αυτές τις ομάδες λοιπόν, είναι η Athletic Bilbao .
Τι κάνει τόσο ξεχωριστή αυτή την ομάδα; Τα πάντα. Από τον τρόπο ίδρυσης της και την πολιτική της στις μεταγραφές και στο γενικότερο στάτους του συλλόγου, μέχρι τους οπαδούς, το όνομα, και την φανέλα. Όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους ώστε η Bilbao να γίνει το καμάρι της Βασκωνίας και η πο παράξενη ποδοσφαιρική ομάδα σε όλο τον κόσμο, που ακολουθεί τον δικό της μοναδικό και ξεχωριστό δρόμο. Όμως, ας το πάρουμε από την αρχή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, το Μπιλμπάο, που ήταν μία από τις πιο βιομηχανικές περιοχές της Ισπανίας ( με πολλά ορυχεία και ναυπηγεία σιδήρου ) , δεχόταν πολλούς ξένους εργάτες, κυρίως Άγγλους. Αυτοί έφτιαξαν την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην περιοχή, ενώ, στην συνέχεια, πλούσιοι Βάσκοι που σπούδαζαν στην Αγγλία δημιούργησαν με την επιστροφή τους μία δεύτερη ομάδα, με σκοπό να παίζουν μεταξύ τους παιχνίδια. Από την ένωση αυτών των δύο ομάδων προέκυψε το 1902 η Βισκάγια ( Vizcaya ) , ομάδα που αποτελεί και τον προπομπό της σημερινής Athletic Bilbao. Και εδώ έχουμε την πρώτη ιδιομορφία της ομάδας, καθώς το όνομα είναι Athletic και όχι Athletico, αφού η ομάδα έχει αγγλικές ρίζες .
Όμως, δεν είναι μόνο το όνομα ή η διαδικασία της ίδρυσης της που έκαναν την ομάδα τόσο ξεχωριστή. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ίσως η πολιτική στις μεταγραφές. Από την δημιουργία της , λοιπόν , μέχρι και σήμερα , κανένας Ισπανός η ξένος δεν έχει φορέσει την φανέλα της ομάδας. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι Βάσκοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Ισπανούς, αλλά πιστεύουν πως αποτελούν αυτόνομο κρατίδιο. Όλοι οι παίκτες λοιπόν κατάγονται αποκλειστικά από την Βασκωνία. Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε και οι μοναδικοί ξένοι που έχουν παίξει στην ομάδα, ο Aymeric Laporte και ο σπουδαίος Bixente Lizarazu, οι οποίοι και κατάγονται από την γαλλική πλευρά της Βασκωνίας. Αυτό το γεγονός είναι που διαφοροποιεί την Athletic Bilbao τόσο πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της χώρας της αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς, ειδικά στην σημερινή εποχή του έντονου ανταγωνισμού και της παγκοσμιοποίησης σε όλα τα επίπεδα, είναι σχεδόν αδύνατο κάποια ομάδα με στόχους και προοπτικές να μην στηρίζεται σε ξένους παίκτες.
Πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο της Athletic, το “Nuevo San Mames”. Το γήπεδο αυτό πήρε το όνομά του από το ιστορικό πρώτο γήπεδο της ομάδας ” San Mames”, που με την σειρά του ονομάστηκε έτσι από τον Άγιο Μάμα, τον πρώτο Χριστιανό που μαρτύρησε από τους Ρωμαίους στους διωγμούς. Το νέο γήπεδο, το οποίο είναι ένα πραγματικό στολίδι, είναι το σπίτι του κάθε Βάσκου υποστηρικτή της Athletic Bilbao. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα μέλη του κλάμπ έδωσαν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό ( κάποιοι μάλιστα έδωσαν και αρκετά χρήματα ) ώστε να δημιουργηθεί το γήπεδο και να μην επιβαρυνθεί οικονομικά ο σύλλογος. Η τρέλα και η αγάπη των οπαδών για τον σύλλογο είναι απεριόριστη. Αυτή η αγάπη έχει κρατήσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας όλα τα χρόνια της ζωής της ( μόνο η Real Madrid και η Fc Barcelona δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ μαζί με την Athletic Bilbao ) , και αυτοί οι οπαδοί είναι ο πυρήνας , η δύναμη και η βάση της ομάδας. Τα παιδιά στην ευρύτερη περιοχή μεγαλώνουν θέλοντας μόνο και μόνο να παίξουν στην ομάδα που αγαπούν, στην ομάδα που δίνει ελπίδα και χαρά σε όλο τον λαό της επαρχίας των Βάσκων. Είναι τιμή και περηφάνια για οποιονδήποτε Βάσκο να αγωνιστεί στην Bilbao, έστω και στις ακαδημίες της ομάδας. Εξάλλου, πάντα οι πόρτες του συλλόγου είναι ανοικτές για όλους τους Βάσκους. Υπάρχουν παραδείγματα ποδοσφαιριστών, όπως ο τωρινός επιθετικός της ομάδας Aritz Aduriz και ο αμυντικός Mikel Balenziaga, οι οποίοι ναι μεν ξεκίνησαν την καριέρα τους στην ομάδα, αλλά έφτιαξαν το όνομά τους σε άλλες ομάδες της Ισπανίας, μέχρι να ξαναγυρίσουν ως μεγάλα ονόματα πλέον στην ομάδα της καρδιάς τους.
Φέτος η Athletic Bilbao συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο, στο Uefa Champions League, κάτι που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις του συλλόγου μαζί με τα 8 πρωταθλήματα και τα 23 κύπελλα Ισπανίας. Είναι ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και όχι μόνο να γνωρίσουν μία ομάδα με τεράστιο ταλέντο, με την δικιά της διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, με τους πιο παθιασμένους οπαδούς σε όλη την Ευρώπη. Μία ομάδα που αντιστέκεται στους σημερινούς ρυθμούς και στις σημερινές απαιτήσεις του αθλήματος και που μας φέρνει στον νου παλαιότερες, πιο ρομαντικές και αγνές εποχές, όπου η φανέλα και ο χαρακτήρας μίας ομάδας ήταν πιο ισχυρά από τα χρήματα και την δημοσιότητα.
Athletic Bilbao, buena suerte!