Κινηματογραφικοί έρωτες που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε

« Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις..»

Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πότε αυτός ο στρουμπουλός, φτερωτός θεός με τους ξανθούς βοστρύχους θα ρίξει τα βέλη του στους θνητούς και θα τους μετατρέψει σε έρμαια αιχμάλωτα των φλογερών του διαθέσεων. Αυτή είναι και η γοητεία εξάλλου.

Ο έρωτας αιφνιδιάζει, αποσυντονίζει, αλλάζει, ενώ παράλληλα προσφέρει μαθήματα ζωής. Έχει αποτελέσει εδώ και αιώνες λατρεμένο θέμα γλυπτών, ζωγράφων, λογοτεχνών και μουσικών. Πώς θα μπορούσε η έβδομη τέχνη, ο κινηματογράφος, να μείνει ανεπηρέαστος;

Στο φακό έχουν αποτυπωθεί μεγάλοι και τρανοί έρωτες σε κάθε εποχή, που στιγμάτισαν το κοινό, του ήγειραν συναισθήματα και του δίδαξαν για την αληθινή αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις. Ας ρίξουμε μια αναλυτικότερη ματιά στους τηλεοπτικούς αυτούς εραστές, ξεκινώντας από το μεσοπόλεμο και καταλήγοντας στο σήμερα…

-1928: Mickey και Minnie

το αρχαιότερο και πλέον ρομαντικό κινηματογραφικό ζεύγος, ο Mickey και η Minnie Mouse, πάνε κόντρα στο κατεστημένο και παραμένουν μαζί 86 χρόνια δίχως να είναι παντρεμένοι .

κινηματογραφικοί έρωτες

 

1939 : «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Αμερικανικός νότος παραμονές εμφυλίου. Η ScarlettO’Hara, ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο γνωρίζει το μυστηριώδη RhetButler υπό παράξενες συνθήκες και δημιουργούν μια πολύ ιδιότυπη σχέση μεταξύ τους. Ο Rhet αθεράπευτα ερωτευμένος μαζί της, αποζητά την αγάπη της προσφέροντάς της τα πάντα. Παντρεύονται, κάνουν ένα παιδί, αλλά η στάση της Scarlett, οι συνθήκες συμβίωσης και ο χαμός του παιδιού τους απογοητεύουν τον Rhet, ο οποίος τελικά αποφασίζει να την εγκαταλείψει με την απροσδόκητη απάντηση που της δίνει στον τελευταίο τους διάλογο:

Scarlett : “Where shall I go? What shall I do?”

Rhet : “Frankly my dear, I don’t give a damn.”

κινηματογραφικοί έρωτες

1961 : «Breakfast at Tiffany’s »

H HollyGolightly, απεικονιζόμενη από την AudreyHepburn, τριγυρνάει στη Νέα Υόρκη και διασκεδάζει στο έπακρο, ψάχνοντας έναν πλούσιο άντρα να την παντρευτεί. Όταν όμως γνωρίζει τον PaulVarjak, έναν συγγραφέα, μια ρομαντική ιστορία ξεκινά να εκτυλίσσεται. Εκείνη, ελεύθερο πνεύμα και αγαπώντας αληθινά μόνο τη γάτα της, αρνείται να ανήκει οπουδήποτε ενώ εκείνος προσπαθεί να την πείσει ότι η πραγματική της θέση είναι στο πλευρό του.

κινηματογραφικοί έρωτες

 

1990: «Pretty woman»

Πρωτότυπη υπόθεση, με εξαιρετικές ερμηνείες του RichardGere και της JuliaRoberts. Ο πρώτος παριστάνει έναν πλούσιο επιχειρηματία, που προσλαμβάνει μια ιερόδουλη για να τον συνοδεύει στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις που προσκαλείται. Οι δυο τους σιγά σιγά δένονται συναισθηματικά και αποκτούν μια βαθύτατα προσωπική και όχι πια επαγγελματική σχέση. Η σχέση αυτή περνά από πολλά κύματα, τσακωμούς και αμφιβολίες,  ο έρωτάς τους όμως υπερισχύει και καταλήγουν μαζί. Το έργο κλείνει με μια υπέροχη σκηνή όπου ο RichardGere σκαρφαλώνει τις σκάλες της εξόδου κινδύνου με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα στο στόμα. Οι δυο τους φιλιούνται.

κινηματογραφικοί έρωτες

1995 : «Before sunrise» – 2004 : «Before sunset»

Before sunrise:  Δύο νέοι, ο Αμερικανός Jesse και η Γαλλίδα Celine, γνωρίζονται στο τρένο σε ένα ταξίδι τους στην Ευρώπη. Ανακαλύπτουν πολλά κοινά, δεν θέλουν να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον αλλά το τρένο φτάνει στη Βιέννη, όπου τελειώνει το ταξίδι για τον Jesse. Αυτός την πείθει να κατεβεί μαζί του και να πάρει το τρένο της επόμενης μέρας για τη Γαλλία. Η εμπιστοσύνη που της αποπνέει την κάνει να κατέβει μαζί του και περνούν μια μοναδική βραδιά μαζί στη Βιέννη.

Σύντομα όμως επιστρέφουν στην πραγματικότητα, διότι η επόμενη μέρα φτάνει και η Celine πρέπει να γυρίσει πίσω. Έχουν ερωτευτεί πολύ και δε θέλουν να χάσουν επαφή, για αυτό κανονίζουν ραντεβού σε 6 μήνες από τη στιγμή που αποχαιρετίζονται στο ίδιο μέρος.

Before sunset: 9 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία τους συνάντηση. Ο Jesse έχει κάνει οικογένεια κι είναι πια συγγραφέας. Ένα καινούργιο του βιβλίο με θέμα τη βραδιά εκείνη τον φέρνει στο Παρίσι, όπου τον βρίσκει η Celine.

Η Celine μαθαίνει ότι ο Jesse είχε πάει στο ραντεβού που είχαν δώσει 9 χρόνια πριν, καθώς εκείνη δεν είχε εμφανιστεί.

Μια ρομαντική βαρκάδα στο Σηκουάνα φέρνει στην επιφάνεια τα ίδια συναισθήματα που ένιωθαν τότε και συνειδητοποιούν πόσο θέλουν να είναι μαζί. Καταλήγουν σπίτι της Celine, όπου εκείνη του τραγουδάει παίζοντας κιθάρα. Ο Jesse χάνει το αεροπλάνο που θα τον έφερνε πίσω στην Αμερική και καθηλώνεται θαμπωμένος στον καναπέ, να την ερωτεύεται όλο και περισσότερο.

κινηματογραφικοί έρωτες

1997 : «Τιτανικός»

Από τις πιο γνωστές ιστορίες αγάπης. Μάταιας αγάπης.

Βασισμένος σε αληθινή ιστορία, ο Τιτανικός περιγράφει την τραγική περιπέτεια ενός πλήθους ανθρώπων που ταξίδευαν με ένα πολυτελέστατο πλοίο το οποίο βυθίστηκε. Στην ιστορία αυτή, τα πληγωμένα θύματα του έρωτα είναι μια 17χρονη αριστοκράτισσα κι ένας φτωχός πλην καλόκαρδος καλλιτέχνης.

Η 17χρονη Rose δεν αντέχει στην ιδέα να παντρευτεί τον πλούσιο άντρα που της προξενεύει η μητέρα της κι αποφασίζει να πηδήξει από την πρύμνη του πλοίου. Ο νεαρός Jack βρίσκεται εκεί και τη σώζει. Όταν όμως γίνεται γνωστή η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, η μητέρα και ο αρραβωνιαστικός της Rose της απαγορεύουν να τον βλέπει.

Οι δυο τους δεν χωρίζονται, κι όταν το πλοίο πέφτει στο παγόβουνο, η Rose αντί να σωθεί με τη σωστική λέμβο του αρραβωνιαστικού της πηδάει στη θάλασσα και ενώνεται ξανά με τον Jack. Εκείνη ανεβαίνει σε μια σανίδα και ο Jack ενδίδει στο παγωμένο νερό της θάλασσας και πεθαίνει. Μια τρανταχτήαπόδειξη ότι δεν συμβαίνουνπάντα happy endings.

 

2003 : «Love me if you dare»

Ένα τενεκεδένιο κουτί γίνεται η αιτία ενός παιχνιδιού μεταξύ του Julien και της Sophie που κρατάει για πάντα. Από μικρά το ανταλλάσσουν κάθε φορά που μια πρόκληση περατώνεται. Το παιχνίδι τους ενώνει, είναι το πιο σημαντικό από όλα, αφού προδίδουν σχέσεις, φέρονται με απερισκεψία και εγωισμό για χάρη του. Είναι το αντικείμενο που τους κρατάει δεμένους όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο πολύ δεμένους μάλιστα, που τελικά αποφασίζουν να θαφτούν αγκαλιασμένοι μαζί με το παιχνίδι τους στο σκυρόδεμα μιας οικοδομής. Για το Julien και τη Sophie μάλλον επινοήθηκε η φράση “ Life’s a game, play it.”

κινηματογραφικοί έρωτες

2004 : «Το ημερολόγιο»

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αισθηματικού δράματος, το «Ημερολόγιο» έκανε πολλά κορίτσια να κλάψουν, να ζηλέψουν, να παθιαστούν και να συγκινηθούν. Η όλη υπόθεση κινείται γύρω από ένα μοτίβο, τα εμπόδια στον έρωτα.

Η αφήγηση είναι αναδρομική, καθώς το γερασμένο πια ζεύγος βρίσκεται στο νοσοκομείο, όπου ο άνδρας περιγράφει την ιστορία τους στη γυναίκα, προσπαθώντας να την θεραπεύσει από την ανία.

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν το 1940, όπου το ίδιο ζεύγος σε νεανική ηλικία ζει έναν ειδυλλιακό, καλοκαιρινό έρωτα. Οι γονείς της πλούσιας Allie όταν γνωρίζουν τον Noah και αντιλαμβάνονται ότι κατάγεται από χαμηλή τάξη, της απαγορεύουν να τον ξαναδεί (1ο εμπόδιο). Το γεγονός αυτό κλονίζει τη σχέση τους καθώς αρχίζουν οι τσακωμοί, οι εντάσεις και οι υστερίες.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν ο  Noah πηγαίνει στον πόλεμο (2ο εμπόδιο) και χάνει κάθε επαφή με την Allie, αφού τα 365 peryear γράμματα που της στέλνει κρύβονται από της μητέρα της (3ο εμπόδιο). Ο πόλεμος έχει πια τελειώσει και η Allie ετοιμάζεται να παντρευτεί, όταν βλέπει στην εφημερίδα τη φωτογραφία του Noah μπροστά από ένα ολοκαίνουργιο λευκό σπίτι, ίδιο με εκείνο που σχεδίαζαν κάποτε να χτίσουν. Δίχως δεύτερη σκέψη αφήνει το γάμο και τρέχει να βρει τον Noah, για ένα τρυφερό, αλλά γεμάτο ένταση, ερωτικό reunion.

Τελικώς, καταλήγουν μαζί και η μοίρα τους έχει φέρει πια στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, όπου η Allie έχει μια στιγμή αναλαμπής που όμως αμέσως σβήνει αφήνοντας τον 70άρη Noah βαθιά απογοητευμένο. To έργο κλείνει με το ζευγάρι να πεθαίνει αγκαλιασμένο. Fin.

κινηματογραφικοί έρωτες

 

2009 : « 500 days of Summer»

Mέρα 1η : O Tom γνωρίζει τη Summer στον επαγγελματικό του χώρο, ως καινούργια βοηθό του αφεντικού του. Με τον καιρό έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλο. Η Summer από τη μία, στυγνή ρεαλίστρια δεν πιστεύει στην αληθινή αγάπη και δεν θέλει μια σοβαρή σχέση, ο Tom από την άλλη, πιο ρομαντικός και ευαίσθητος φαίνεται να την θέλει περισσότερο.

Μέρα 290η : Tο συναισθηματικό χάσμα γίνεται πια αρκετά βαθύ, η επικοινωνία χάνεται και καταλήγουν στο χωρισμό. Ο Tom πέφτει σε κατάθλιψη. Η Summer έχει από καιρό παραιτηθεί από τη δουλειά και τώρα το ίδιο κάνει και ο Tom.

Μέρα 488η : οι δυο τους συναντιούνται στο αγαπημένο τους μέρος και η Summer εξομολογείται στον Tom ότι έχει βρει τον άνθρωπό της. Ο Tom της εύχεται καλή τύχη και την 500η μέρα, σε μια συνέντευξη για δουλειά γνωρίζει μια κοπέλα, η οποία βρίσκεται εκεί για τον ίδιο λόγο. Κλείνουν ραντεβού και όταν τη ρωτά το όνομά της του απαντάει «Autumn».

 

κινηματογραφικοί έρωτες

2011 : «One Day»

Δύο πολύ καλοί φίλοι, η έξυπνη και ιδιόρρυθμη Emma, και ο  επιπόλαιος καλοπερασάκιας Dexter, αποφασίζουν να μείνουν φίλοι μετά από μια πολλά υποσχόμενη νύχτα που πέρασαν μαζί όταν αποφοίτησαν. Διαγράφουν εντελώς διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους, έχουν όμως επικοινωνία και η αμοιβαία αγάπη είναι απεριόριστη.

Τα χρόνια περνάνε, οι χαρακτήρες μας μεγαλώνουν, αλλάζουν και δεν έχουν πια τα ίδια μυαλά. Σε μια συνάντηση τους, όπου ο Dexter επαρμένος από τη φήμη και το χρήμα που του προσφέρει η τηλεοπτική του εκπομπή, χλευάζει την Emma για τη δουλειά της ως δασκάλα και καταλήγουν σε έναν σοβαρό τσακωμό που κοστίζει στο Dexter τη σχέση τους, αφού η Emma προσβεβλημένη τον αφήνει.

Ο χρόνος κυλά γρήγορα, ο  Dexter είναι πια χωρισμένος με παιδί και η Emma ζει στη Γαλλία. Μια ζεστή μέρα του Ιουλίου ταξιδεύει στο Παρίσι για να την επισκεφτεί. Η Emma συνειδητοποιεί πόσο τον αγαπάει και ένα παθιασμένο φιλί γίνεται η αρχή για μια πολύ σοβαρή σχέση. Μέσα στα επόμενα χρόνια έχουν παντρευτεί και προσπαθούν να κάνουν παιδί. Η δυσκολία τους σε αυτό το θέμα αγανακτεί και στενοχωρεί την Emma, η οποία βυθισμένη στις σκέψεις της αφαιρείται καθώς οδηγεί το ποδήλατό της και ένα φορτηγό την χτυπά και την σκοτώνει.

Μια τόσο ρομαντική και αξιοζήλευτη ιστορία καταλήγει σε τραγωδία, την οποία δε θα μπορέσει ποτέ ο Dexter να ξεπεράσει.

one-day-1920

 

L’amour. 10 μεγάλοι έρωτες, ιδανικοί και μη. Πόσα διαφορετικά πράγματα μας δίδαξαν και μας έκαναν να νιώσουμε… Θα σταθούμε πολύ τυχεροί αν κάποτε μπορέσουμε να νιώσουμε έστω και για μια στιγμή το μεγαλείο του έρωτα που είδαμε στις ταινίες αυτές. Όπως άλλωστε μαρτυρά και η γαλλική σοφία «Είναι η αγάπη που κάνει τον κόσμο να γυρίζει…»

 

Σχόλια