Οι selfies, οι αυτοφωτογραφίες δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο που έχει σαρώσει τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πράγματι νέο φαινόμενο όμως; Πώς ξεκίνησε; Και τί σημαίνει για την ψυχολογία μας σήμερα;
1. Ο πρωτοπόρος ήταν ο Ρόμπερτ Κορνήλιους το 1839. Συγκεκριμένα, ο Robert Cornelius από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ήταν ένας ερασιτέχνης χημικός και ενθουσιώδης φωτογράφος ο οποίος φωτογράφησε τον εαυτό του στο κατάστημα της οικογένειας του.
2. Σαν όρος, η selfie πρωτοέκανε την εμφάνισή της το 2005. Παρόλα αυτά σαν φαινόμενο παρουσιάστηκε πρώτη φορά επί Myspace. Με την άνοδο του Facebook οι selfies απέκτησαν τη φήμη του κακόγουστου, ενώ με την άνοδο του Instagram και του Flickr ανέκτησαν τη δύναμή τους. Το 2012 οι Times μίλησαν για τις selfie ως τη λέξη που έχει κολλήσει στον κόσμο, ενώ το 2013 ανακοινώθηκε ως η λέξη της χρονιάς από το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης.
3. Μετά την έκρηξη του φαινομένου, στην αναζήτηση των πρώτων selfies βρέθηκε η Τζάκι Ο. με μία selfie περίπου στα 1954!!!
4. Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την πιο διάσημη selfie του κόσμου. Τραβήχτηκε τη μέρα των Oscars 2014 από την Έλεν Ντετζένερες, και μέσα σε 40 λεπτά έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ. Μέσα σε μία ώρα είχε φτάσει στα 1,8 εκατομμύρια shares η selfie με την παρουσιάστρια και τους 11 ηθοποιούς του Hollywood.
5. Η NASA δημιούργησε τον πλανήτη γη, φτιαγμένο από 50.000 selfies. Τη “Μέρα της Γης” η NASA ρώτησε: “Σε ποιό σημείο της Γης βρίσκεστε; Απαντήστε με μία selfie”. Απάντησαν περίπου 50.000 άτομα, και κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτό που στη NASA ονομάζουν “Η 1η Παγκόσμια Selfie”. Αυτό δείχνει τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο, όταν αυτός ο οργανισμός ασχολείται..
6. Δύο Ρώσοι έβγαλαν selfies που προκαλούν ίλιγγο, ανεβαίνοντας σε ουρανοξύστες 380 μέτρων και σε γερανούς, χωρίς προστατευτικά μέσα και μόνο με τη φωτογραφική τους, για να βγάλουν τις πιο ριψοκίνδυνες selfies που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Τί λένε όμως οι ψυχολόγοι για το φαινόμενο αυτό; Ο ψυχολόγος Dr. Andrew Przybylski είπε ότι η “selfie” μπορεί να θεωρηθεί ως ναρκισσιστική επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό, αλλά τόνισε ότι δίνει έμφαση στην έντονη ανάγκη του φωτογράφου για προσωπική ικανοποίηση και την επιθυμία του να ανήκει. Έτσι λοιπόν, καθίσταται ζωτικό κοινωνικό εργαλείο και μία μέθοδος για να συνδεθεί κανείς με τους άλλους. Σε μία πιο τραβηγμένη εκδοχή, έχει γραφτεί ότι η Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων όρισε τις selfies ως την ψυχαναγκαστική επιθυμία να φωτογραφίζει κανείς τον εαυτό του για να αναρτά τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος; Να αναπληρώσει την απώλεια αυτοεκτίμησής του και για να συμπληρώσει τα όποια κενά στην ικανότητά του για οικειότητα.