Χαιρετώ όλους τους αγαπημένους αναγνώστες του Frapress μετά την εξέλιξη του Blog σε site αποφάσισα και εγώ με τη σειρά μου, να γράφω πιο αραιά αλλά τα άρθρα μου να είναι πιο ουσιαστικά με πιο ενδιαφέρουσες θεματολογίες και χωρίς ίχνος πολιτικού σχολιασμού. Εξάλλου υπάρχουν πολλά sites και blogs που η κύρια θεματολογία τους, βασίζεται στην ανάλυση και στο σχολιασμό, των πολιτικών εξελίξεων.
Σκεφτόμουν αρκετό καιρό τι θέμα θα είχε το πρώτο μου άρθρο. Οι ιδέες ήταν αρκετές, αλλά έπρεπε να αποφασίσω με ποιο θέμα θα έκανα ποδαρικό στο νέο site. Τελικά αποφάσισα ότι το πρώτο μου άρθρο θα έχει σχέση με κάτι που αγαπώ και μου έχει κρατήσει άπειρες ώρες συντροφιά σε διάφορες συνθήκες και μέρη και αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ανάγνωση λογοτεχνικών και διάφορων άλλων κατηγοριών βιβλίων.
Επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία όλο και πιο πολύ εισχωρεί στην καθημερινότητα μας καθώς και στις ασχολίες που διέπουν αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα ακόμη και το βιβλίο να επηρεαστεί και να πάρει και αυτό μια διαφορετική μορφή που δεν είναι άλλη από τη ψηφιακή.
Κάπου εδώ είναι που κάνουν την εμφάνιση τους τα tablets και οι e-book readers ή αλλιώς ηλεκτρονικοί αναγνώστες, όπου κυρίως το πρώτο είδος, έχει κάνει δυναμική είσοδο στις ζωές μας και χρησιμοποιείται καθημερινά όλο και περισσότερο από τους συμπολίτες μας, καθώς το εύρος εφαρμογών, των λειτουργιών και το μικρό τους μέγεθος διευκολύνει την άμεση χρήση τους. Όσο αφορά την δεύτερη κατηγορία, αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα καθώς οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες έχουν δημιουργηθεί με απόλυτο σκοπό την ανάγνωση και μόνο, είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο και με τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να μην κουράζουν τα μάτια του αναγνώστη αντιθέτως να τα σέβονται, αποτελούν μια αξιοσέβαστη και πολύ καλή επιλογή.
Κάθε αναγνώστης λοιπόν, μέσα από την ψηφιακή μορφή βιβλίου μπορεί να αισθανθεί ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να έχει αυτή η μορφή. Για αυτό και εγώ στο παρών άρθρο θα σας περιγράψω τα θετικά που αποκόμισα αλλά και τα αρνητικά, τα οποία είναι λίγα και κυρίως εστιάζονται στο συναισθηματικό τομέα.
Ξεκινάω λοιπόν
- Ένα πλήθος αναγνωστών αρέσκεται στο να διαβάζει βιβλία σε κάποια ξένη γλώσσα, είτε γιατί η ποικιλία αναγνωσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη είτε επειδή θεωρεί ότι σε αρκετές μεταφράσεις χάνεται το νόημα και προτιμά να έχει μια πιο ‘άμεση’ επαφή με τον/ην συγγραφέα το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του πρωτότυπου κειμένου.
Επειδή λοιπόν η παραγγελία κάποιου βιβλίου από το εξωτερικό μπορεί να σταθεί χρονοβόρα για διάφορους λόγους, η ψηφιακή μορφή είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο φθηνή ( πολλές φορές υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμής )έτσι λοιπόν ο αναγνώστης καταφέρνει να έχει γρήγορα και οικονομικά το ανάγνωσμα που τόσο επιθυμεί.
- Μέσα από την ψηφιακή μορφή ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει νέους συγγραφείς, οι οποίοι παρέχουν κάποια συγγραφικά τους έργα εντελώς δωρεάν μέσω του διαδικτύου ώστε να δημιουργήσουν μια πρώτη επαφή με το αναγνωστικό κοινό, αφού εκείνο είναι που θα κρίνει την προσπάθεια τους και θα τους βελτιώσει στα μελλοντικά τους έργα.
- Θέμα χώρου. Πιστέψτε με όσο και αν σας φαίνεται απλό, αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, με αποτέλεσμα να στοιβάζει βιβλία ή να τα αποθηκεύει σε χαρτόκουτα μέσα σε αποθήκες ( την έχω πατήσει έτσι) με αποτέλεσμα πολλά βιβλία να καταστραφούν. Θεωρώ πως είναι από τις κύριες αιτίες που στρέφονται οι αναγνώστες στο ψηφιακό βιβλίο αφού με μια μικρή συσκευή έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν μεγάλες βιβλιοθήκες και κυρίως δεν θα υποστούν τον ψυχολογικό κλονισμό ενός κατεστραμμένου βιβλίου.
- Υπάρχουν αναγνώστες που έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν δύο ή και περισσότερα βιβλία ταυτόχρονα. Με το ψηφιακό βιβλίο τους δίνεται η δυνατότητα να τα διαβάζουν οποιαδήποτε στιγμή, όπου και αν βρεθούν χωρίς να τα κουβαλάνε παντού.
Τα αρνητικά της ψηφιακής μορφής καθώς και των συσκευών αυτών, είναι ότι μπορεί με το πάτημα ενός πλήκτρου ή ένα λάθος απροσεξίας να χαθούν όλα τα βιβλία που έχει συλλέξει κάποιος τόσο καιρό και να μείνει άφωνος όταν να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Ακόμη μπορεί να χαλάσει η συσκευή ή ακόμη χειρότερα να την κλέψουν. Για μένα όμως το μεγαλύτερο αρνητικό που μπορεί να έχει το ψηφιακό βιβλίο, είναι ότι το συναίσθημα που σου προκαλεί το χειροπιαστό βιβλίο πότε δεν θα στη χαρίσει το ψηφιακό. Η αίσθηση της αφής που νιώθεις καθώς γυρίζεις τις σελίδες γεμάτος αγωνία, η μυρωδιά της σελίδας, που σε μαγεύει κάθε φορά που ανοίγεις το βιβλίο για να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες δεν μπορούν να συγκριθούν γιατί πολύ απλά αυτό αποτελεί μέρος της γοητείας του βιβλίου.
Εξάλλου χάρη στο βιβλίο όπως το γνωρίζουμε, χρωστάμε την εξέλιξη μας καθώς εκείνα τα κείμενα πάνω σε χαρτί ήταν εκείνα που μας μεταλαμπάδευσαν την γνώση, τη σοφία, τις σημειώσεις και τις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών.
Τελικά ς η Amazon κατάφερε μέσω του ψηφιακού βιβλίου να δώσει μια διαφορετική νότα πάνω στο θέμα βιβλίο (μορφή) όπως το είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, και τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω δημιουργώντας μια τεράστια συλλογή βιβλίων πού αυξάνεται καθημερινά. Πλέον πολλοί εκδοτικό οίκοι ακολουθούν το δρόμο του ψηφιακού βιβλίου αφού το κόστος είναι σαφώς πολύ πιο χαμηλό.
Η Ελλάδα κάνει και εκείνη τα δικά της δυναμικά βήματα αφού πλέον οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι συμπεριλαμβάνουν τα έργα τους και σε ψηφιακή μορφή όπου η διαφορά με ένα κανονικό αντίτυπο κυμαίνεται περίπου συνήθως στα 2-3€ πιο φθηνά.
Το κόστος των συσκευών κυμαίνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει ο αναγνώστης. Πάντως υπάρχουν συσκευές για όλα τα βαλάντια όπου με μια καλή έρευνα αγοράς θα μπορείς να κάνεις μια καλή value αγορά.
Εύχομαι λοιπόν να σας βόηθησα έστω και λίγο με το ψηφιακό βιβλίο. Αυτό που κρατώ είναι ότι είτε σε ψηφιακή μορφή είτε στη μορφή που έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε η ουσία είναι η ίδια. Ένα βιβλίο μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε να προβληματιστούμε, ακόμη και να ξεχαστούμε από την καθημερινότητα μας. Το είδος της μορφής που προτιμά ο καθένας είναι αποκλειστικά δική του επιλογή.
Του Κωνσταντίνου Κακοπέτρου
Προτεινόμενο site για διάφορες πληροφορίες και θέματα: http://www.eanagnostis.gr/2010/09/ebook-reader-ereader-ebook.html