Το «Invisible» είναι η νέα ταινία του Δημήτρη Αθανίτη που προβλήθηκε στο 4o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Χανίων και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 κυκλοφορεί στις αίθουσες.

Πέρασαν είκοσι χρόνια από το καλτ «Αντίο Βερολίνο» και φτάσαμε στην έβδομη μεγάλη μήκους ταινία του Δημήτρη Αθανίτη για να ξαναδούμε έναν μοναχικό ήρωα να πρωταγωνιστεί σε ταινία του.

Το Invisible είναι ένα αστικό γουέστερν με έναν εξαιρετικό Γιάννη Στάνκογλου, στο ρόλο του Άρη Σταύρου. Ο Άρης είναι ένας  μοναχικός 35άρης, διαζευγμένος πατέρας, που δουλεύει σε εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη. Όταν ξαφνικά απολύεται απροειδοποίητα, νιώθει θύμα της απόλυτης αδικίας.

12227979_10207091661917669_115497658_o

Η οργή για την αδικία και η εμμονή για εκδίκηση  συσσωρεύονται μέσα του και καλλιεργούν την τάση του για αντίδραση στον παραλογισμό ενός συστήματος που σε υποχρεώνει να αποδεχθείς τη θέση που σου έχει ορίσει.

Όμως, ο απελπισμένος αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένος Άρης δεν είναι μόνος του. Στην βία της δύσκολης καθημερινότητας μεγαλώνει και ο εξάχρονος γιος του.

Η ταινία είναι γυρισμένη εκεί όπου οι καταστάσεις και η καθημερινότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Στη βιομηχανική ζώνη στον Ασπρόπυργο. Ένας χώρος δίπλα στην Αθήνα, που συντηρεί την Πόλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι σχεδόν άγνωστος, αόρατος.

 

11406846_1109336812413030_2260821938497962132_nΤο Invisible βασισμένο περισσότερο στην εκφραστικότητα των βλεμμάτων και λιγότερο στο λόγο και τους διαλόγους, σηκώνει πολλαπλές ερμηνείες και δημιουργεί εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα.

Απαισιοδοξία για εκείνο το ποδόσφαιρο που δεν έπαιξαν ποτέ στα αλήθεια παρέα με τον εξάχρονο γιο του… Και για το σφίξιμο στο στομάχι που σου προκαλεί η ταινία σε όλη τη διάρκεια της.

Αισιοδοξία γιατί σε αυτή την ταινία ο Δημήτρης Αθανίτης περιγράφει δεξιοτεχνικά πως ένας άνθρωπος που βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κοινωνική πυραμίδα, όταν εξωθείται βίαια στα άκρα αντιδρά και με τον τρόπο του επαναστατεί.

eri_8303-960x638

Στο ταξίδι του προς τις αίθουσες έχει ήδη αποκτήσει Μεγάλο Βραβείο στη Φιγκέιρα ντα Φοζ, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Ανδρικού Ρόλου στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λονδίνου (London Greek Film Festival), έξι κύριες  υποψηφιότητες στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και συμμετοχή σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Το φιλμ βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Σενάριο: Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Αθανίτης
Παραγωγοί: Δημήτρης Αθανίτης, Πάνος Παπαδόπουλος
Συμπαραγωγοί: Διαμαντής Καραναστάσης, ΕΚΚ, ΕΡΤ ΑΕ
Φωτογραφία: Γιάννης Φώτου
Σκηνικά-Κοστούμια: Στέλλα Κάλτσου
Μοντάζ: Σταμάτης Μαγουλάς
Μουσική : Papercut
Επιμέλεια μουσικής: Δημήτρης Αθανίτης

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μενέλαος Χαζαράκης, Εύα Στυλάντερ, Κόρα Καρβούνη, Χρήστος Μπενέτσης, Νικολίτσα Ντρίζη, Κώστας Ξυκομηνός

Διεύθ.παραγωγής: Θανάσης Μπουρλιάσκος
Ηχοληψία: Μιχάλης Σαριμανώλης
Μακιγιάζ: Γαρυφαλλιά Σιωρά
Βοηθός σκην.-ενδυμ.: Γιωργίνα Γερμανού
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Νεοφώτιστος
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κυβέλη Σορτ
Φωτογράφος: Ερη Λιτή
Δημόσιες σχέσεις: Ευάννα Βενάρδου

Η Ομπρέλα: Μια ταινία μικρού μήκους για τα αδέσποτα ζώα

Σχόλια