Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο στενά συνδέεται η ζωή μας με την τύχη; Τι είναι αυτός ο απροσδιόριστος παράγοντας που καθορίζει τις ζωές μας; Είναι μια ανώτερη δύναμη ή όλα δημιουργούνται στο μυαλό μας;

Αναρωτιέσαι συχνά ποιο είναι το ριζικό σου; Τι θα μπορούσες να κάνεις για να μεταβάλεις την τύχη σου; Πόσες ατυχίες μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος σε μία ημέρα;

Μπορεί να συμβούν και χειρότερα; Ή είσαι από εκείνους που αποδίδουν την ευδαιμονία στην τύχη τους; Περηφανεύεσαι για την καλοτυχία σου και τα θαυμαστά της αποτελέσματα στη ζωή σου; Ή μήπως κάτι ενδιάμεσο;

Εντάξει, δεν είπαμε ότι κυνηγάς κάθε τρεις και λίγο χαρτορίχτρες και καφετζούδες. Ούτε ότι περιμένεις πώς και πώς τον επόμενο «Αστρολόγο» που θα κυκλοφορήσει για να προσαρμόσεις τα πλάνα σου στον ανάδρομο Ερμή.

Αλλά παραδέξου το, όλοι έχουμε παίξει ένα Τζόκερ ή ένα ξυστό ή σχολιάσαμε μια μαύρη γάτα κάποια Τρίτη και 13.

Διάφορες μορφές...τύχης! Από fortune cookies μέχρι χαρτιά, αστρολογία και χειρομαντεία, καθένα με τη δική του ιστορία

Διάφορες μορφές…τύχης! Από fortune cookies μέχρι χαρτιά, αστρολογία και χειρομαντεία, καθένα με τη δική του ιστορία.

Το σύμπαν δεν είναι διαθέσιμο.
Η τύχη σας προωθείται.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η τύχη διαμορφώνει -σε διαφορετικό βαθμό βέβαια- τις ζωές όλων μας. Τι είναι όμως η τύχη που όλοι επικαλούμαστε;

«Η τύχη είναι η υποτιθέμενη «δύναμη» που αποδίδεται σε έμψυχα ή άψυχα αντικείμενα και η οποία είναι σε θέση να επηρεάσει, πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου και τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος, γεγονότα και καταστάσεις ώστε να έχουν θετική κατάληξη».

Είναι εκείνος ο παράγοντας, δηλαδή, που αυθόρμητα επικαλούμαστε για να εξηγήσουμε την αίσια ή δυστυχή κατάληξη κάποιων πραγμάτων, να δικαιολογήσουμε την αποτυχία ή την επιτυχία και να διατυπώσουμε βεβιασμένα λογικοφανή –πάνω στη στιγμή- συμπεράσματα.

Η τύχη μπορεί να μην έχει πράγματι υπόσταση, να είναι κατάλοιπο προκαταλήψεων και στερεοτύπων που μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά με την πάροδο των χρόνων, δεν παύει, όμως, να πλανάται στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Έχει καθιερωθεί στο σύστημα αξιών της κοινωνίας, έχει εντυπωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά, την νοοτροπία και τις πράξεις τους.

Ίσως σε αυτό να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η παραδοχή ότι η Τύχη αποτελούσε αρχαία θεότητα τόσο στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό (κόρη του Ερμή και της Αφροδίτης) όσο και στον ρωμαϊκό (η θεά Φορτούνα).

Η επιρροή που ασκεί στο κοινωνικό σύνολο είναι τόσο μεγάλη, κάτι που διακρίνεται και από την έντονη επίδρασή της στον προφορικό και γραπτό λόγο.

«Είχε τύχη βουνό!», «άφησε τα πράγματα στην τύχη τους», «αν έχεις τύχη διάβαινε», «του χαμογέλασε η τύχη», «κοιμάται και η τύχη του δουλεύει», «η τύχη του γύρισε την πλάτη», «η τύχη του έπαιξε άσχημο παιχνίδι», «έκανε την τύχη του», «κρατά την τύχη στα χέρια του» είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, σχεδόν ανεπαίσθητα, προκειμένου να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα και τις απόψεις μας για την τύχη.

Πράγματι, πολλές από τις εκφράσεις αυτές κρύβουν ένα βαθύτερο, λογικό νόημα. Ωστόσο, είναι εσφαλμένο να αποδίδουμε στην «τύχη» όλες αυτές τις εξαιρετικές ιδιότητες.

Η συμπεριφορά και η δράση των ανθρώπων δεν πρέπει να καθορίζεται από την τυφλή εμμονή στη μοίρα, αλλά να στηρίζεται κατά βάση σε ώριμες και υπεύθυνες επιλογές που προέρχονται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

douleueis-ki-tyxh-sou-koimataiΈρευνες ισχυρίζονται ότι η σπουδαιότητα της τύχης ενισχύεται και από την προηγούμενη καλή ή κακή τύχη κάποιου προσώπου στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, η αίσια (ή μη) έκβαση μιας τετελεσμένης υπόθεσης μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην άποψη των ανθρώπων για την «τύχη» τους.

Η επιτυχία προηγούμενων γεγονότων εδραιώνει τα θετικά συναισθήματα, καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και ωθεί σε παράτολμες ενέργειες με ριψοκίνδυνα αποτελέσματα.

Λειτουργεί ως η «κρυφή μας δύναμη» με την οποία θα υπερβούμε κάθε δυσκολία και θα κατακτήσουμε τους στόχους μας, πριν θέσουμε καινούριους και περισσότερο προκλητικούς.

Αντίθετα, η απουσία των τυχερών σερί -που ναι μεν είναι πραγματικά αλλά δεν οφείλονται ασφαλώς στη θέληση της μοίρας- αποδυναμώνει ψυχικά τον άνθρωπο και επιφέρει πληθώρα αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φθόνος για την καλή μοίρα των άλλων και απογοήτευση είναι μερικά συναισθήματα που κυριεύουν την λογική κρίση και τις συναισθηματικές εξάρσεις ενός «κακότυχου» ανθρώπου.

Μάλιστα είναι τόσο χαρακτηριστική η απαισιόδοξη στάση ζωής τους, που πολλές φορές αρνούνται να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες ή παρουσιάζουν έλλειψη κινήτρων.

planning-good-luck-quote

Τελικά, όλα στη ζωή είναι αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού, πρωτοβουλιών και καλού συγχρονισμού!

Πώς, όμως, θα καταφέρω ν’ απεξαρτηθώ από τον παράγοντα «τύχη»;

Κακά τα ψέματα, η αλλαγή της νοοτροπίας του ανθρώπου είναι από τους προκλητικότερους στόχους που μπορεί να θέσει κανείς. Όχι ακατόρθωτος, βέβαια, αλλά με υψηλό συντελεστή δυσκολίας.

Μην περιμένεις, λοιπόν, από τη μια μέρα στην άλλη αξιοσημείωτες μεταβολές (εγώ σε προειδοποίησα πάντως). Ορίστε μερικές απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το πρώτο βήμα:

  1. Ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά, χαμογέλα. Δεν υπάρχει καλύτερο ελιξίριο από το χαμόγελο, συν ότι φτιάχνεις εκτός από τη διάθεσή σου και αυτή των συνομιλητών σου.
  2. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου. Κυνήγησε κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται και μην αφήνεις τίποτα να πάει χαμένο. Μπορεί να μην έχει αίσια έκβαση; Κανένα πρόβλημα. Χρησιμοποίησε, την εμπειρία σου την επόμενη φορά. Κάθε εμπόδιο για καλό λένε!
  3. Να είσαι ευγνώμων για ό τι σου φέρει η ζωή. Ξέρω, ακούγεται κάπως αλλόκοτο και υπερβολικό αυτό, αλλά είμαι σίγουρη ότι όλα για κάποιο σκοπό γίνονται. Ακόμη και στη χειρότερη σου μέρα θα μπορέσεις να εντοπίσεις κάτι θετικό και να σου φτιάξει τη διάθεση.
  4. Πίστεψε στον εαυτό σου και πάρε πρωτοβουλίες. Ακολούθα το ένστικτό σου και ψιθύρισε μέσα σου πως όλα θα πάνε καλά. Όσο περισσότερο το πιστέψεις, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να υλοποιήσεις τους οραματισμούς και τις φιλοδοξίες σου!
When it comes to luck, you make your own. ~Bruce Springsteen~

 

Σχόλια