Πάολο Κοέλιο: O «μάγος» του βιβλιόκοσμου

Μέσα από το συγγραφικό του έργο ένωσε τον χριστιανισμό με τις παγανιστικές αντιλήψεις. Όσα χρειάζεται να ξέρεις για να μυηθείς στον κόσμο του Πάολο Κοέλιο!

«Όταν θέλεις κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις» .Όλοι έχουν ακούσει κάπου αυτή τη φράση που συνοδεύεται από το όνομα Πάολο Κοέλιο, τον Βραζιλιάνο συγγραφέα που κατάφερε να γίνει θρύλος της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ο Πάολο Κοέλιο γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν από 68 χρόνια και έχει καταφέρει να αναχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 80 γλώσσες και για πολλούς ανθρώπους τα μυθιστορήματα του δεν είναι απλώς αναγνώσματα για τέρψη, αλλά εγχειρίδια ζωής.

paulo-coelho

 

Διάγοντας έναν «έκλυτο βίο» στα νεανικά του χρόνια (παράτησε τις σπουδές της Νομικής, πειραματίστηκε με ναρκωτικά και ζούσε σαν χίπης ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική), στράφηκε κατόπιν στη θρησκεία (δηλώνει Καθολικός) και τα θρησκευτικά στοιχεία δίνουν και παίρνουν στο συνολικό του έργο συνδυασμένα με κάποια στοιχεία μυστικισμού.

Ο Κοέλιο έχει καταφέρει να μαγειρέψει στο ίδιο τσουκάλι τη θρησκεία με τον αποκρυφισμό και το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε παρά να είναι μαγικό! Φυσικά, η θρησκεία δεν αποδέχεται εξ ολοκλήρου το έργο του λόγω αυτών των παρεκκλίσεων, που έχουν σχέση με το μυστικιστικό πνεύμα του συγγραφέα, αλλά από την άλλη πλευρά, κανείς δε θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το έργο του «αιρετικό».

Ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα του που έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή παγκοσμίως είναι ο «Αλχημιστής», ένα βιβλίο που καταπιάνεται με την ιστορία ενός νεαρού βοσκού από την Ισπανία, που αποφασίζει να κυνηγήσει το πεπρωμένο του στην έρημο και φυσικά, αυτό το ταξίδι είναι συμβολικό και η αλληλεπίδραση με άλλα πρόσωπα, αλλά και η αντιμετώπιση καταστάσεων, που θα συναντήσει στο δρόμο του, αποτελούν το μαγικό κλειδί που ανοίγει την πόρτα της σοφίας.

Δεν είναι τόσο η εξιστόρηση των γεγονότων που κάνει αυτό το βιβλίο σπουδαίο, όσο η γενική ιδέα της αναζήτησης του προσωπικού μύθου του κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, η ανάγνωση του  Αλχημιστή αποτελεί ίσως και την ομαλότερη μετάβαση στο συγγραφικό έργο του Κοέλιο.

Υπάρχουν μυθιστορήματα του τα οποία παρουσιάζουν ξεκάθαρους συσχετισμούς και η μαγεία βρίσκεται στο προσκήνιο, όπως στη Μπρίνταπου είναι στην ουσία η ιστορία μύησης μιας γυναίκας στον κόσμο της μαγείας που αποτελεί ταυτόχρονα και την απόλυτη πραγμάτωση της τόσο ψυχική όσο και πνευματική.

Η μάγισσα του Πορτομπέλο έχει έναν πιο απόκοσμο χαρακτήρα καθώς μιλάει για μία γυναίκα που είναι απούσα και ταυτόχρονα πανταχού παρούσα, μία οντότητα που θυμίζει ιέρεια και η ιστορία της δεν ακούγεται δια στόματος της αλλά μέσα από ανθρώπους που τη γνωρίζουν.

Στο Ημερολόγιο ενός μάγου ο συγγραφέας προβαίνει σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση για το πώς βίωσε ο ίδιος το προσκύνημα του Αγίου Ιακώβου στην Κομποστέλα (Camino de Santiago), μία διαδρομή προσκυνητών που έχει τις ρίζες της στον 11ο αιώνα.

paulo-coelho-three-books

Ο Κοέλιο λατρεύει τις γυναίκες. Είτε πρόκειται για την θλιμμένη Βερόνικα που αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της (Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει) είτε για την όμορφη Μαρία, που εγκαταλείπει τη γενέτειρα της για να γίνει ιερόδουλη στην Γενεύη της Ελβετίας (Έντεκα λεπτά), είτε για την Πιλάρ που ακολουθεί το σύντροφο της σε ένα πνευματικό ταξίδι που θα αλλάξει τη ζωή της (Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθησα και έκλαψα), ο Πάολο Κοέλιο προσπαθεί να μαγνητίσει  το γυναικείο σύμπαν και τις διάφορες εκφάνσεις του.

Αυτό είναι εμφανές και σε μία από τις βασικές ιδέες που διακατέχει τα έργα του, αυτή της Μητέρας-Γης (παγανιστική αντίληψη που ανάγει τη γη σε γυναικεία θεότητα).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συγγραφέας προσπαθεί να εισάγει ένα είδος νέας θρησκείας, όπου το παλαιό συναντά το νέο, δηλαδή ο παγανισμός συναντάει το χριστιανισμό. Αυτός ο νεωτερισμός αποτελεί και την προσωπική ταυτότητα και ύφος του συγγραφέα και ασκεί ισχυρό γόητρο σε εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Κάποιος που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει περισσότερα για αυτή την πολυσχιδή προσωπικότητα, μπορεί να στραφεί στην αυτοβιογραφία του. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, χρόνια πολλά στον Βραζιλιάνο συγγραφέα Πάολο Κοέλιο, που γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια και παραμένει ένας “πολεμιστής του φωτός” με βασικότερο όπλο την πένα του!

Σχόλια