Η εξεταστική πλησιάζει και οι αϋπνίες έχουν ξεκινήσει ήδη.

Μια έρευνα Σουηδών επιστημόνων έφερε στο φως τα μειονεκτήματα που προκαλεί το ξενύχτι στον εγκέφαλο.

Είτε για γιορτές και διασκέδαση, είτε για επαναλήψεις, οι φοιτητές που ξενυχτούν είναι αναρίθμητοι. Παρόλο που μερικοί γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι καλό για τον οργανισμό τους, λίγοι ξέρουν πραγματικά σε ποιο σημείο θα επηρεάσει το ξενύχτι την υγεία τους.

Ερευνητές νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας παρουσίασαν τη μελέτη τους, στην οποία εξηγούν τη ζημιά μιας βραδιάς χωρίς ύπνο για τον εγκέφαλο. Οι Σουηδοί επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα που έλαβαν ένα πρωί από 15 υγιείς νεαρούς φοιτητές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κοιμηθεί 8 ώρες και κάποιοι άλλοι όχι.

Οι νέοι που ξενύχτησαν εμφάνισαν αύξηση κατά 20% της συγκέντρωσης δύο μορίων, της ενολάσης στους νεύρωνες και της πρωτεΐνης S-100B. Συνήθως, η ποσότητα των μορίων αυτών αυξάνεται στο αίμα του εγκεφάλου μετά από εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα με τον Christian Benedict, το συντονιστή της μελέτης.

 εξεταστική

Πάμε για ύπνο για καλύτερη μνήμη!

Ο ύπνος είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου

«Η έλλειψη ύπνου για μια νύχτα μπορεί να ευνοήσει τη διαδικασία της νευρικής κατάπτωσης», ενώ αντίθετα «ο καλός ύπνος μιας νύχτας μπορεί να έχει κριτική σημασία για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου», συνεχίζει.

Αυτήν την περίοδο, που πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, αλλά και η εξεταστική, οι φοιτητές θέλουν να ξενυχτήσουν και το επιδιώκουν. Η μελέτη ήρθε την κατάλληλη στιγμή!

Μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2013 στο αμερικάνικο περιοδικό Science, έδειχνε πως ο ύπνος συνέβαλε στην αποφυγή δημιουργίας των τοξινών του εγκεφάλου. Μια από αυτές, η β-αμυλοειδής, καθώς συγκεντρώνεται, ευνοεί τη νόσο Αλτζχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ που πειραματίστηκαν σε ποντίκια.

Πηγή

Σχόλια