Ο Mατωμένος Γάμος του Federco Garcia Loca η ερωτική οικογενειακή τραγωδία που συγκλόνισε την Ισπανική Λογοτεχνία μεταφέρεται για ακόμα μια φορά επί της οθόνης,αυτή την φορά καθηλωτική όσο ποτέ.

Ένα από τα έργα που καταξίωσαν τον Federico Carcia Lorca ως συγγραφέα στην Ισπανία μεταφέρεται για ακόμα μια φορά στην μεγάλη οθόνη με μια διαφορετική ματιά σε σχέση με την πρώτη απόπειρα που είχε γίνει από τον Carlos Saura. Η Paula Ortiz φαίνεται σχεδόν να ‘ταυτίζεται’ με την ιστορία και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι καθηλωτικό.

Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση πρωταγωνιστές είναι ο Leonardo (Alex Garcia), η Νύφη (Inma Cuesta) και ο Γαμπρός (Asier Etxeandia) οι οποίοι είναι μια αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά, όμως ανάμεσα στον Leonardo και τη Νύφη υπάρχει ένας αόρατος δεσμός. Τα χρόνια περνούν, κι εκείνη, ανήσυχη και δυστυχισμένη, ετοιμάζεται για το γάμο της με τον Γαμπρό, στη μέση της Λευκής Ερήμου, όπου ζει με τον πατέρα της. Ο Leonardo είναι πια παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού παιδιού. Παρόλα αυτά δεν έχει ξεχάσει τη Νύφη και τα αισθήματα που είχε γι αυτήν. Την ημέρα πριν την τελετή, στην πόρτα της εμφανίζεται μια γριά ζητιάνα , που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: “Μην τον παντρευτείς, αν δεν τον αγαπάς”, ενώ παράλληλα της δίνει δυο γυάλινα στιλέτα.

Η ταινία ξεκινά απρόσμενα περίεργα. Ένα ερημικό σκηνικό τοποθετημένο όχι στην έρημο όπως μας δίνεται στην αρχή η εντύπωση αλλά κάπου στην Καππαδοκία και στην Αραγονία της Ισπανίας (τα γυρίσματα έγιναν και στις δυο περιοχές),μια ταλαιπωρημένη γυναίκα να απολογείται σε τρείς οικογένειες (την δική της,του Γαμπρού και του http://https://www.youtube.com/watch?v=r_66wy-KA_gLeonardo). H σκηνοθέτης Paula Ortiz ξεκινά από την τελευταία σκηνή της ταινίας δίνοντας μια ‘γεύση’ για την κατάληξη της ταινίας χωρίς παρόλαυτα να γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο το τέλος. Η αφήγηση περιέχει αρκετά flash back τα οποία εξηγούν στον θεατή καίρια για την πλοκή ζητήματα και συγχρόνως τον ‘υποψιάζουν’ για την έκβαση της υπόθεσης.

Την φωτογραφία της ταινίας έχει επιμεληθεί ο Migue Amoedo ο οποίος εκμεταλλέυτηκε στον μέγιστο βάθμο τα εκπληκτικά τοπία αλλά και τους ιδιαίτερα εκφραστικούς ηθοποιούς. Tα gros plan χρησιμοποιουνται κατά κόρον στην ταινία γεγονός το οποίο καθίσταται ιδιαίτερη πρόκληση για τους ηθοποιούς αφού είναι εξαιρετικά δύσκολη κινηματογραφική τεχνική.

ElVayo_LaNovia_día4©JorgeFuembuena_187

Ο σεναριογράφος Javier García Arredondo δεν έχει επέμβει σχεδόν καθόλου στο λορικικό έργο αφου προτιμά να χρησιμοποιήσει σε όλη την ταινία αυτούσιους τους λορκικους διαλόγους γεγονός το οποίο τηρείται και στην ελληνική μετάφραση στην οποία χρησιμοποιείται η μετάφραση του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Νίκου Γκάτσου.

Η πρωταγωνίστρια η αλλιώς ‘Η Νύφη’ ( ο Federico Lorca δεν ονοματίζει την πρωταγωνίστρια γεγονός το οποίο επιλέγει και για τον ‘Γαμπρο’) Inma Cuesta θα μπορούσε κανείς χωρίς υπερβολή να πει ότι είναι καθηλωτική. Υποδύεται μια γυναίκα με έμφυτο ταμπεραμέντο η οποία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το μοντέλο της κοινωνίας. Διατηρεί μια σχέση με τον Γαμπρό, προσπαθεί να μην διαλύσει τελευταία στιγμή τον γάμο της όμως ο παιδικός της έρωτας για τον Leonardo δεν την αφήνει. Η ερμηνεία της η οποία προτάθηκε και για βραβείο Goya είναι σχεδόν άψογη. Κατά την διάρκεια της ταινίας προκαλεί στους θεατές ποικίλα συνασθήματα και όλα στην υπερβολή τους. Από την μία ο θεατής την συμπονεί και την υποστηρίζει αφού οι κινήσεις της υποκινούνται από το τυφλό πάθος που την έχει κυριεύσει από την άλλη όμως οι επιπτώσεις αυτών είναι οδυνηρές για όλους… Η κρυστάλλινη φωνή της την οποία απολαμβάνουμε μέσω της μουσικής της ερμηνείας μεσα στην ταινία αρκετές φορές είναι ένα ακόμα συν το οποίο ίσως της εξασφαλίσει εν τέλει και το πολυπόθητο βραβείο Goya για τον ‘Α Πρωταγωνιστικό Ρόλο.

Οι συμπρωταγωνιστές της Αsier Exteandia και Alex Garcia σε γενικές γραμμές αποδίδουν αρκετά καλά τους ρόλους που τους έχουν δοθεί όμως παρόλαυτα βγαίνοντας από την αίθουσα η πρωταγωνίστρια είναι η μόνη που θυμάσαι και εκθειάζεις. Όσον αφορά τον Alex Garcia ο οποίος υποδύεται τον Leonardo φαίνεται να έχει άριστη χημεία με την πρωταγωνίστρια γεγονός το οποίο τον βοηθά να υποδυθεί και τον εραστή της με περισσή ευκολία. Ο τρίτος από τους πρωταγωνιστές Asier Exteandia λίγο-πολύ υποδύεται το ‘θυμα’ του ερωτικού αυτού τριγώνου γεγονός το οποίο από μόνο του το καθιστά και σχετικά αδιάφορο σαν χαρακτήρα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παρόλαυτα η ερμηνεία του μόνο αδιάφορη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί!

Η ταινία παίζεται σε μικρά επιλεγμένα σινεμά όπως στον Μικρόκοσμο που βρίσκεται στην Λ.Συγγρου 106 (σταση Συγγρου-Φιξ).

Σχόλια