Βλέποντας την αφίσα της ταινίας και διαβάζοντας τους συντελεστές της καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη ταινία. Έπειτα ψάχνοντας λίγο περισσότερο περι τίνος πρόκειται πληροφορείσαι ότι Το Κορίτσι Από την Δανία είναι υποψήφιο για 4 Όσκαρ (Α’ Ανδρικου Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κουστουμιών) και εκεί οι υποψίες σου επιβεβαιώνονται.
Η ταινία βασίζεται στην ζωή του Einar Wegener (Eddie Redmayne), o οποίος ηταν γνωστός Δανός ζωγράφος την δεκαετια του ‘30 . Η σύζυγός του, Gerda (Alicia Vikander), είναι επίσης ζωγράφος, λιγότερο αναγνωρισμένη, αλλά με σταθερό μοτίβο της τα πορτραίτα επιφανών πολιτών. Ο δυνατός και γεμάτος αγάπη γάμος τους θα αρχίσει να ταράζεται όταν η Gerda ζητά από τον Einar να υποδηθεί μια γυναίκα, τη Lili, και να ποζάρει για έναν από τους πίνακές της. Η εμπειρία αυτή ξυπνά κάτι μέσα στον Einar, καθώς συνειδητοποιεί πως η Lili είναι ο πραγματικός του εαυτός κι αποφασίζει να αρχίσει να ζει ως γυναίκα. Η Gerda χαίρεται που αποκτά μια νέα μούσα, αλλά το ζευγάρι, σύντομα, έρχεται αντιμέτωπο με την κοινωνική κατακραυγή. Έτσι, αρχίζουν μια νέα, από κοινού ζωή στο Παρίσι, όπου καθένας τους αναζητά την αυτοπραγμάτωση, με την Lili να είναι η πρώτη που υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Το Κορίτσι Από Την Δανία

Ο σκηνοθέτης Tom Hooper βασίστηκε στο βιβλίο The Danish Girl του David Ebershoff το οποίο όμως δεν περιγράφει 100% την αληθινή ιστορία του ζωγράφου Einar Wegener . Η πραγματικότητα είναι αρκετα διαφορετική από αυτή που δίνεται στο βιβλίο αλλά και στην ταινία. Στην ταινία ο γαμος του Einar με την Gerda ακυρώνεται με την εγχείρηση αλλαγής φύλου της πρώτης. Στην πραγματικότητα όμως οι δυο τους επέλεξαν να ζήσουν μαζί στο Παρίσι αφου η δευτερη έλκονταν από γυναίκες άρα και από τον Einar (μετέπειτα Lilly Elbe). To βιβλίο «Man into woman» του Niels Hoyer, το οποίο βασίζεται σε γραπτά κείμενα της ίδιας της Lily Elbe είναι η πραγματική βιογραφία της ζωγράφου. Ύστερα από πολλές αλλαγές στην σκηνοθεσία ο Τοm Hooper ( Οι Άθλιοι, Ο Λόγος του Βασιλιά) αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα εγχείρημα ετών το οποίο για ποικίλους λόγους αναβαλλόταν. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί εσκεμμένα ‘καλλιτεχνικά πλάνα’ ώστε να προκαλέσει άλλοτε συγκίνηση και άλλοτε την λύτρωση του θεατή. Ιδιαίτερα η σκηνή με το μαντήλι της Lily Elbe το οποίο πετάει στον ουρανό είναι μια από τις ιδιαιτερα συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές της ταινίας.

eddie-redmayne-the-danish-girl

Όσον αφορά τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών μόνο ένας όρος υπάρχει για να τις χαρακτηρίσεις: ΑΨΟΓΕΣ. O πρωταγωνιστής και περσινός νικητής του Όσκαρ για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο Eddie Redmayne μας εκπλήσσει για ακόμη μια φορά με το ταλέντο του. Αρχικά υποδύεται τον σχετικά ‘εύκολο’ ρόλο του Einar Wegener έπειτα όμως όταν σταδιακά μεταμορφώνεται σε Lily Elbe σε εντυπωσιάζει και σε παρασύρει. Αυτό που αποτυπώνεται στο μυαλό σου είναι σίγουρα το πόσο αβίαστα υποδύεται την κοπέλα με ο,τι αυτό εμπερικλείει (το νάζι, το χαμόγελο, την θηλυκότητα). Εκείνος πλέον παλεύει μέσα του αφού η απόφαση να αλλάξει φύλο την εποχή του ’30 ήταν ένα από τα σοκαριστικότερα γεγονότα που είχε γνωρίσει τότε η κοινωνία. Παρόλαυτα καταφέρνει παίρνει αυτή την απόφαση και γίνεται η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αλλαγής φύλου στον κόσμο. Η συμπρωταγωνίστρια του και επίσης αξιόλογη ηθοποιός Αlicia Vikander (Ex Machina, Kωδικό Oνομα U.N.C.L.E) δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί και σε απαιτητικότερους ρόλου. Η μεταξύ τους χημεία την βοηθάει πολύ στην ερμηνεία της. Καθόλη την διάρκεια της ταινίας στέκεται δίπλα στην απόφαση του συζύγου της ξέροντας ότι θα τον ‘χασει’ μετα την αλλαγή φύλου. Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα πολλά και πάντα άρτια δοσμένα από την ηθοποιό.
Δύο Οσκαρικές ερμηνείες ,120 λεπτά ψυχαγωγίας αλλά και προβληματισμού σχετικά με το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να βρεί την λύτρωση, μια ταινία που σίγουρα πρέπει να μπει στην Watchlist κάθε σινεφίλ. Λέτε ο Eddie Redmayne να γίνει ένας δεύτερος Tom Hanks και να κερδίσει για δευτερη συνεχόμενη χρονιά το Όσκαρ Α’ Ανδρικού; Aς ελπίσουμε!

Mία μικρή γεύση απο τις εξαιρετικές ερμηνείες της Alicia Vikander και του Eddie Redmayne μπορείτε να απολαύσετε εδω:

Σχόλια