Επιτέλους ήρθε η ώρα που περιμέναμε: Το ΚΠΙΣΝ ανοίγει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και μεταφέρεται εκεί!

Από τις 5 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Επισκεπτών (ΚΕ) μεταφέρει τις δραστηριότητές του από το κτίριο της Εσπλανάδας, στο κτίριο που θα στεγάσει μόνιμα το κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο, όπως και το σύνολο του ΚΠΙΣΝ, το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο – για όσο ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή- από μία νέα, συναρπαστική οπτική γωνία, καθώς σε λίγο μόνο μέτρα αναπτύσσονται ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του έργου, όπως το Πάρκο, το Υδάτινο κανάλι, το πράσινο δώμα της Βιβλιοθήκης και το ενεργειακό στέγαστρο.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα εξακολουθήσει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Το ΚΕ θα συνεχίσει επίσης να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια πρώτη γεύση της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία.

Μάλιστα, όπως διαβάσαμε στη συνέντευξη της Έλλης Ανδριοπούλου, εκτελεστικής διευθύντριας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όσο και του Θεόδωρου Μαραβέλια, διευθυντή του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε να μας κάνει να ξεχάσουμε τον παλιό ιππόδρομο και το Δέλτα Φαλήρου. Δώρισε 590.000.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός πάρκου 210 στρεμμάτων, όπου θα στεγάζονται η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Έχει ήδη δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος περιφερειακά του Κέντρου  Πολιτισμού, ο οποίος θα ενώνεται με τον ποδηλατόδρομο που κατασκευάζεται στο Σύνταγμα.

«Προτεραιότητά μας ήταν να αποτελέσει το Κέντρο Πολιτισμού όχι απλώς ένα έργο, αλλά έναν μητροπολιτικό πόλο. Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η περιβαλλοντική ευαισθησία. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε και το πάρκο, το οποίο έχει αναβαθμίσει ιδιαίτερα την περιοχή, διπλασιάζοντας το ποσοστό πρασίνου σε ολόκληρη την Καλλιθέα», απαντά ο Θεόδωρος Μαραβέλιας.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

«Η συνολική έκταση του πάρκου και των εγκαταστάσεων είναι 210 στρέμματα. Επιπλέον έχουν παραχωρηθεί 28 στρέμματα στο δήμο Καλλιθέας για τη δημιουργία του Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί ήδη.

»Σε ό,τι αφορά τα 210 στρέμματα του Κέντρου Πολιτισμού, καλύπτονται από πράσινο σχεδόν σε ποσοστό 85%. Ακόμα και οι οροφές των κτιρίων έχουν φυτά. Εάν δηλαδή κοιτάξετε από ένα αεροπλάνο τις εγκαταστάσεις, θα παρατηρήσετε ότι το μόνο σημείο που δεν είναι φυτεμένο είναι το ενεργειακό στέγαστρο της Λυρικής Σκηνής, το οποίο καλύπτεται από φωτοβολταϊκά. Παρ’ όλ’ αυτά ακόμα και κάτω από το στέγαστρο, το οποίο καλύπτει το κτίριο της Όπερας, η οροφή είναι και εκείνη γεμάτη φυτά».

Σύμφωνα με την Έλλη Ανδριοπούλου: «Στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις. Ένας στίβος, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και ποδηλατόδρομος. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί παιδική χαρά, η οποία στην πραγματικότητα δεν θυμίζει σε τίποτα μία ανάλογη τυπική εγκατάσταση.Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Επιπλέον συναντάμε ένα μικρό καφέ κοντά στον παιδότοπο, ένα καφέ στο μόνιμο κέντρο επισκεπτών και ένα ακόμα στο ισόγειο του κτιρίου μεταξύ Λυρικής και Βιβλιοθήκης, καθώς και το εστιατόριο στον πέμπτο όροφο της Λυρικής Σκηνής με θέα τη θάλασσα».

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-19.00

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00

Δευτέρα: Κλειστό

Πληροφορίες τηλεφωνικά στο 210-8778396/8 ή με e-mail στο visitorscenter@snfcc.org

 

 

Σχόλια