Οι καλύτερες συνοικίες για να πιεις το ποτό σου στην ιταλική πρωτεύουσα

Η Ρώμη είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων και όχι άδικα. Είναι μια οικονομική επιλογή, εάν κλείσεις τα αεροπορικά εισιτήρια σχετικά νωρίς μπορείς να βρεις allez-retour με λιγότερο από 70 ευρώ (Ούτε Κουφονήσια δεν πας με τόσα). Επιπλέον η διαμονή μπορεί να είναι εξίσου οικονομική εφόσον υπάρχουν αρκετά hostels και φτηνά ξενοδοχεία αλλά πάνω απ’ όλα είναι απλά πανέμορφη.

Πριν πάω στην Ρώμη έψαχνα απεγνωσμένα πληροφορίες για τη νυχτερινή ζωή και δεν έβρισκα τίποτα ικανοποιητικό. Έτσι αποφάσισα ρωτώντας τέσσερις φίλους μου, τρεις ντόπιους Ρωμαίους, την Valeria, τον Francesco, τον Valerio και τον Οδυσσέα που είχε πάει εκεί Erasmus, να γράψω ένα άρθρο, όπου να συγκεντρώσω όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται και κάποια extra tips για τη νυχτερινή ζωή στη Ρώμη.

Η Ρώμη, όσο περίεργο και αν ακουστεί σε κάποιους, έχει πολύ καλή νυχτερινή ζωή, η οποία σε αρκετές περιοχές κρατάει μέχρι το πρωί. Όπως στην Αθήνα, υπάρχουν διάφορες γειτονιές, κοντά στο κέντρο, οι οποίες έχουν αρκετά μπαράκια. Οι Ιταλοί, όπως γενικότερα οι Ευρωπαίοι, αράζουν επίσης σε πλατείες, με μουσική, μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Στο άρθρο αυτό λοιπόν εκτός από όλες τις περιοχές όπου θα βρείτε νυχτερινή ζωή στην Ρώμη, σας προτείνω τις περιοχές όπου θα βρείτε την πιο οικονομική διαμονή και στο τέλος του άρθρου θα βρείτε κάποια extra tips που προτείνουν οι ντόπιοι! 

 Garbatella: η παραδοσιακή πλευρά της Ρώμης 

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Η Garbatella βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Ρώμης, είναι μια γειτονιά που λόγω της αρχιτεκτονικής των κτηρίων αλλά και των κατοίκων της αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή Ρώμη. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα φιλοξενώντας ατελιέ καλλιτεχνών, θέατρα, εκπροσωπώντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλο μέρος της “καλλιτεχνικής”, “μποέμ” Ρώμης. Οι κάτοικοι της Garbatella είναι πολύ ενεργοί, οργανώνονται, παίρνουν πρωτοβουλίες και το κλίμα της γειτονιάς από αυτή την άποψη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει τα δικά μας Εξάρχεια.

Τι θα βρεις στην Garbatella; 

Πολλά bar, μπυραρίες, παραδοσιακά εστιατόρια.

Ωράρια:

Δεν τίθεται θέμα ωραρίου διότι η Garbatella δεν θεωρείται μέρος του ελεγχόμενου δακτυλίου.

Τι δεν πρέπει να χάσεις; 

Στην Garbatella βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και ενεργά αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα της Ρώμης, το οποίο είναι κατειλημμένο για πάνω από είκοσι χρόνια. Η “La Strada” περιέχει αίθουσα χορού, θέατρο, κινηματογράφο και διοργανώνονται πολύ συχνά συναυλίες.

H Garbatella βρίσκεται εντός του Ostiense και συνορεύει με το Testaccio και το κέντρο της Ρώμης.

San Lorenzo: τα Εξάρχεια της Ρώμης

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Σε αυτή την γειτονιά μπορώ να μιλήσω για ξεκάθαρες ομοιότητες με τα Εξάρχεια. Είναι μια αριστερόστροφη και προοδευτική περιοχή, κοντά στο κέντρο της Ρώμης και στο πανεπιστήμιο Sapienza, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Σε αυτήν τη γειτονιά θα δείτε νέο κόσμο, κυρίως φοιτητές, ν’ αράζουν στην κεντρική πλατεία της περιοχής. Το San Lorenzo έχει μια χαρακτηριστική ενέργεια, ίσως λόγω του κόσμου που βρίσκεις εκεί. Παντού γκραφίτι, μουσική στον δρόμο, μεγάλες παρέες.

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Τι θα βρεις στο San Lorenzo;

Σίγουρα ό,τι θα βρεις και στην πλατεία των Εξαρχείων. Πέρα από αυτό, έχει αρκετά μπαρ και μπυραρίες. Ξεχωρίσαμε το Locanda Atlantide.

Ωράρια:

Δυστυχώς, λόγω του χαμού που γινόταν παλαιότερα στην γειτονιά έχουν υπάρξει κάποιοι περιορισμοί, τα μπαρ κλείνουν στις 2:00 αλλά μετά όλοι αράζουν είτε απ’ έξω (λογική που με ξεπερνάει λίγο) ή στην πλατεία.

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Τι δεν πρέπει να χάσεις;

Μία επίσκεψη στο νέο “Cinema Palazzo”. Το “Palazzo” ουσιαστικά είναι ένα ακόμη κτήριο υπό κατάληψη, όπου ο στόχος τους είναι μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν να προωθήσουν την κριτική σκέψη και να επηρεάσουν όχι μόνο τη γειτονιά του San Lorenzo, αλλά και την Ρώμη γενικότερα, όπως λένε χαρακτηριστικά στο site τους. Το Cinema Palazzo προσφέρει δωρεάν δραστηριότητες όσον αφορά κυρίως το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Μία επίσκεψη στο Ex Dogana, ένα πρώην εργοστάσιο, το οποίο έχει μετατραπεί σε συναυλιακό και καλλιτεχνικό χώρο. Ανάλογα βέβαια με αυτόν που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση αλλάζει κατεύθυνση, αλλά σχεδόν πάντα έχει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Μια επίσκεψη στο L’Acrobax, μια κατάληψη που τον Νοέμβρη έκλεισε 13 χρόνια. Εκεί διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, κυρίως συναυλίες.

Το San Lorenzo βρίσκεται κοντά στο Termini και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για οικονομική διαμονή.

Pigneto: η μποέμ πλευρά της Ρώμης 

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Κοντά στο San Lorenzo, υπάρχει μια μικρή γειτονιά, που αν μετράει καθόλου η γνώμη μου, θα σας πω ότι είναι από τις αγαπημένες μου. Το Pigneto ήταν μια γειτονιά που δεν είχε αξιοποιηθεί καθόλου, μέσα σε λίγα χρόνια, όμως, γνώρισε απότομα ανάπτυξη και έγινε ένα από τα κύρια μέρη συνάντησης των “καλλιτεχνών” της Ρώμης.

Τι θα βρεις στο Pigneto; 

Σίγουρα κάποια από τα πιο “hipster” στέκια της Ρώμης. Κυρίως χαλαρά μπαρ για να ξεκινήσεις την βραδιά σου μ’ ένα κρασί αλλά ακόμη και να μην καθίσετε είτε για καφέ είτε για ποτό, μια βόλτα στα όμορφα καντούνια της γειτονιάς θα πρέπει να την κάνετε.

Ωράρια:

Όπως και στο San Lorenzo, τα περισσότερα bar κλείνουν στις 2:00. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Τι δεν πρέπει να χάσεις;

Μια επίσκεψη στο Circolo Arci dal Verme, όπου διοργανώνονται αρκετές δωρεάν συναυλίες.

Ostiense: η βιομηχανική πλευρά της Αιώνιας Πόλης 

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Δεν την λες μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Ρώμης, ωστόσο όσον αφορά το night life το θέμα αλλάζει. Στο Ostiense θα βρείτε μπαράκια, όπου παίζουν πιο “mainstream” μουσικές ή 90’s. Υπάρχουν επίσης κάποια αξιόλογα clubs, όπως το Rising Love και το Circolo degli Illuminati.

Τι θα βρεις στο Ostiense; 

Club, bars

Ωράρια:

Τα club είναι ανοιχτά μέχρι το πρωί.

Τι δεν πρέπει να χάσεις; 

Μια επίσκεψη στο Circolo degli Illuminati

Testaccio και Trastevere: Διασκέδαση μέχρι το πρωί

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Δύο διαφορετικές γειτονιές που πάνε όμως πακέτο, αφού είναι δίπλα και προσφέρουν παρόμοια διασκέδαση.  Στις γειτονιές αυτές μπορείτε να βρείτε διάφορες μπυραρίες και γενικότερα πολύ ενδιαφέροντα μπαράκια. Το Trastevere βέβαια είναι πολύ πιο όμορφο και γραφικό σε σχέση με το Testaccio.

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Τι θα βρεις στο Trastevere;

Όμορφες βόλτες και πολύ καλή νυχτερινή ζωή (clubs, bars, άραγμα σε πλατείες)

Ωράρια:

Μερικά μαγαζιά κλείνουν νωρίς, ωστόσο υπάρχουν αρκετά που είναι ανοιχτά μέχρι το πρωί και φυσικά υπάρχει πάντα κόσμος που αράζει στις κλασσικές πλατείες της περιοχής που αναφέρω παρακάτω.

Τι δεν πρέπει να χάσεις;

Μια επίσκεψη στο Rialto. Μια ακόμη κατάληψη, όπου διοργανώνονται δωρεάν συναυλίες, dj sets και μπορείτε να ακούσετε dance house, techno και electro. Επίσης, ο χώρος είναι απίστευτος!

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

O χώρος του Rialto, ένα παλιό σχολείο το οποίο αξιοποιήθηκε και πλέον είναι ένα από τα πιο underground μέρη της Ρώμης

Το Testacccio μοιάζει αρκετά με την Garbatella. Εκεί δεν πρέπει να χάσετε μια επίσκεψη στο “Ex mattatoio”, ένας από τους χώρους όπου ουσιαστικά επηρεάζει σε μεγάλο μέρος την καλλιτεχνική ζωή στην Ρώμη, ίσως επειδή εκεί γεννιέται ένα μεγάλο μέρος της.

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Που να μείνεις: Οικονομική διαμονή στην Ρώμη

Η προσωπική μου θεωρία είναι ότι όταν πηγαίνεις σε μια πόλη στο εξωτερικό πρέπει να επιλέγεις να μείνεις σε μια περιοχή που είτε είναι εκεί η νυχτερινή διασκέδαση, είτε είναι σχετικά κοντά με τα πόδια. Ο λόγος είναι ότι όταν είσαι στο εξωτερικό δεν έχεις ούτε την άνεση να κυκλοφορήσεις το βράδυ με τα πόδια, ούτε να βρεις τα νυχτερινά λεωφορεία και να πάρεις το ανάλογο, ενώ το πρωί μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις τα μέσα και να πας όπου θέλεις ώστε να κάνεις τον τουρίστα.

Το άρθρο αυτό, όπως έχετε ήδη καταλάβει, απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές. Επομένως, οι περιοχές που προτείνω είναι οι πιο οικονομικές και κοντά στην νυχτερινή ζωή. Αυτές είναι: San Lorenzo, Trastevere, Pigneto, San Paolo, Marconi.

Κυρίως όμως να επικεντρωθείτε σε San Lorenzo, καθώς βολεύουν τα νυχτερινά λεωφορεία και Trastevere που θέλει λίγο περπάτημα αλλά θα είναι πιο οικονομικά και με καλύτερη νυχτερινή ζωή.

Πλατείες που αράζουν:

Piazza Santa Maria, Piazza San Callisto, Piazza Trilussa. Και οι τρεις βρίσκονται στο Trastevere.

Η κλασσική πλατεία στο San Lorenzo.

Μετακινήσεις: Νυχτερινά λεωφορεία στη Ρώμη 

Τις καθημερινές το metro κλείνει νωρίς, γύρω στις 22:30-23:00, το σαββατοκύριακο κρατάει λίγο παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά νυχτερινά λεωφορεία, τα οποία ξεκινάνε κυρίως από την Piazza Venezzia. Έρχονται κάθε 20 λεπτά, ξεκινάνε από τις 00:30 και τελειώνουν στις 5:30.

 Extra tips

Για παγωτό στο Palazzo del Freddo (Via Principe Eugenio). Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Μουσολίνι κέρασε εκεί τον Χίτλερ παγωτό.
Για καφέ στο San Eustaquio Cafe. Είναι κοντά στο Pantheon.
Για καφέ και είδη αρτοποιίας στο Panella. Είναι κοντά στο Termini. Πίνουμε espresso με κρέμα ζαμπαγιόνε. Όλα είναι εξαιρετικά αλλά τα καταναλώνουμε όρθιοι, διότι εάν κάτσουμε η τιμή αλλάζει.
Για πίτσα στο Baffetto’s. Είναι κοντά στην Piazza Navona.
Για την καλύτερη μακαρονάδα και συγκεκριμένα για την Amatriciana (ρωμαϊκή συνταγή), στη Trattoria vecchia Roma. Πρέπει πρώτα να κλείσετε τραπέζι, αλλά αξίζει.
Για ψώνια στο παζάρι του San Giovanni ή στην ιστορική αγορά Porta Portese, κοντά στο Trastevere.
Για το καλύτερο aperitivio της Ρώμης πάμε στο Momart. Μετά τη στάση μετρό “Bologna” 10 λεπτά με τα πόδια.
Για τιραμισού στο Bar Pompi. Προτείνω το τιραμισού με μπανάνα, μ’ έχει στιγματίσει. Έχει επίσης πολύ καλό παγωτό.

Σχόλια