Urban safari στους δρόμους της Βιέννης

Τι είναι το Urban safari και φωτογραφικό υλικό από τους δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας

Urban safari: περιπέτεια, η οποία περιορίζεται εδαφικά στο πλαίσιο μιας πόλης ή ενός αστικού περιβάλλοντος, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εντοπίσουν αντικείμενα υψηλής σχεδίασης, να έρθουν σε επαφή με την φυσική ομορφιά, να γνωρίσουν το ιστορικό παρελθόν, καθώς επίσης και διάφορα άλλα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Οι δρόμοι της αυστριακής πρωτεύουσας σιωπηλά φωνάζουν, χωρίς ωστόσο να κραυγάζουν, παρασύροντας το βλέμμα του διερχόμενου σε ένα αδιάκοπο και ατέρμονο urban safari. Οι πεντακάθαροι δρόμοι, οι άρτια συνδεδεμένοι ποδηλατόδρομοι στους ανησυχητικά αθόρυβους αυτοκινητόδρομους και τα με νοικοκυρεμένο τρόπο χτισμένα νεοκλασικά κτήρια έρχονται σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τους “βρώμικα” αρτιστίκ τοίχους της πόλης. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δε φαντάζει παράταιρο. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος της ομοιόμορφης ανομοιομορφίας, που εκπέμπει η Βιέννη.

Πόλη εμφανώς καλλιτεχνική, ακόμα και η ίδια η ατμόσφαιρα μυρίζει Klimt, όπως επίσης Schiele και Kokoschka, συνδυάζει αρμονικά το πολυτελές με το underground, το κλασικό με το avant-garde. Οι δρόμοι τριγύρω από το Museums Quartier, το πολιτισμικό κτηριακό συγκρότημα, το οποίο εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 60,000 τ.μ., όπως η Burggasse, η οποία ασφυκτιά από γκαλερί, παλαιοπωλεία, καλλιτεχνικά καφέ και εναλλακτικά μαγαζιά, επαναπροσδιορίζουν την τέχνη, θέτοντας νέα όρια. Αλλά και στο προάστιο Leopoldstadt, στο οποίο ιστορικά συγκροτείται η πρώτη οργανωμένη εβραϊκή κοινότητα στην πόλη από τον 17ο κιόλας αιώνα, η τέχνη εξαπλώνεται βίαια και ασταμάτητα ενισχύοντας το urban στοιχείο.

Οι τοίχοι κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, ο οποίος διαχωρίζει την παραδοσιακή έδρα της εργατικής τάξης, το Leopoldstadt, από το ολοένα και πληθυσμιακά αυξανόμενο Donaustadt, το οποίο στο σύνολό του καλύπτεται από μοντέρνα αρχιτεκτονικά μεγαθήρια, και κατ΄επέκταση το δυτικό από το ανατολικό κομμάτι της Βιέννης, γεμίζουν άλλοτε με πολύχρωμα graffiti murals και άλλοτε με εύστοχα τσιτάτα δίνοντας μια νότα πρόσκαιρου στο αστικό περιβάλλον, το οποίο αλλάζει ραγδαία από μέρα σε μέρα. Αφίσες, φυλλάδια και αυτοκόλλητα συνθέτουν το σκηνικό, το οποίο θυμίζει γιγαντιαίο πίνακα ανακοινώσεων.

 

Σχόλια