Κι αν δεν μπορείτε να το πάρετε απόφαση μόνοι σας, ίσως 5 εφαρμογές σας βάλουν στο κλίμα για μια πιο υγιεινή ζωή!

Οι νέοι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους δε φημίζονται για τον υγιεινό τρόπο ζωής τους. Είτε μιλάμε για φοιτητές που βρίσκονται μακριά από την κουζίνα της μαμάς και έχουν χτίσει όλα τα fast food της γειτονιάς, είτε απλά για τύπους που κοιμούνται με μια σακούλα πατατάκια στο κάτω από το μαξιλάρι τους (γιατί μπορεί να σου ‘ρθει μια λιγούρα βρε αδερφέ), είτε για τους ξενύχτηδες που κάθε βράδυ κατεβάζουν 10 λίτρα αλκοόλ, ένα πράγμα είναι σίγουρο· πως αν συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε βάθος χρόνου το σώμα τους θα τους εγκαταλείψει.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Τρείς εφαρμογές οι οποίες μεμονωμένα αλλά ακόμη καλύτερα ο συνδυασμός τους θα σε καθοδηγήσουν στη βελτίωση της φυσικής και κατ’ επέκταση της ψυχικής σου κατάστασης.

1. Noom Coach (Android/IOS)

noom coach apps

To Noom Coach είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το χρήστη, να φτάσει το επιθυμητό του βάρος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα θερμιδομετρητή, με αρκετές όμως παραπάνω δυνατότητες. Το σημαντικό είναι ότι η εφαρμογή δίνει συμβουλές / tricks & tips στο χρήστη αλλά τον αφήνει ελεύθερο να κάνει τις δικές του διατροφικές επιλογές.

Είναι απλή στη χρήση;

Όταν κατεβάζεις πρώτη φορά την εφαρμογή κάνεις εγγραφή με το Facebook ή Google+ λογαριασμό σου και στη συνέχεια κάνεις καταχώρηση των στοιχείων σου: ύψος, ηλικία, βάρος, επιθυμητό βάρος. Η εφαρμογή μέσω του αλγορίθμου της υπολογίζει κατά προσέγγιση3 budget θερμίδων, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξεις. Έτσι φτάνουμε στο αυστηρό, το νορμάλ, και το χαλαρό πρόγραμμα. Η αυστηρότητα του budget αλλάζει και το χρόνο μέσα στον οποίο θα κατεφέρει ο χρήστης να φτάσει το επιθυμητό βάρος. Έτσι για παράδειγμα μπορεί με το αυστηρό πρόγραμμα, να χάσεις 3 κιλά σε ένα μήνα, την στιγμή που με το χαλαρό πρόγραμμα, θα χρειάζονταν δύο μήνες. Τελευταίο βήμα στην εξατομίκευση της εφαρμογής, είναι η ρύθμιση των ειδοποιήσεων. Έτσι αν δεν τρώτε ποτέ πρωινό, μπορείτε να καταργήσετε την υπενθύμιση του πρωινού, ή ακόμα μπορείτε να καταργήσετε και όλες τις ειδοποιήσεις.

Πως λειτουργεί ο θερμιδομετρητής;

Η βασική λειτουργία του Noom Coach ως θερμιδομετρητή, είναι η καταχώριση γευμάτων. Χιλιάδες διαφορετικά τρόφιμα υπάρχουν ήδη στο τεράστιο κατάλογο της εφαρμογής, έτσι η διαδικασία είναι πολύ απλή για το χρήστη. Το μόνο που έχει να κάνει είναι πληκτρολογήσει το όνομα του φαγητού και να επιλέξει την ποσότητα και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το noom. Οι τροφές χωρίζονται σε 3 κατηγορίες με διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τη διατροφική τους αξία. Έτσι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πράσινο χρώμα, τα αυγά και το ψωμί κίτρινο, ενώ  το κρέας και τα γλυκά κόκκινο. Εδώ έρχεται και η διαφορά του, με τους υπόλοιπους θερμιδομετρητές. Μέσα από το σύστημα επιβράβευσης και δίνοντας πραγματικό κίνητρο στο χρήστη, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και μελέτες, η εφαρμογή μαθαίνει το χρήστη να τρώει έξυπνα και υγιεινά, όχι επειδή έτσι “πρέπει”, αλλά επειδή και ο ίδιο κατανοεί τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Τι άλλο περιλαμβάνει;

Πέρα από το θερμιδομετρητή το Noom Coach, είναι και βηματομετρητής. Έτσι όσο το κινητό βρίσκεται στην τσέπη σου, η εφαρμογή θα υπολογίζει πόσο έχεις περπατήσει, επιβραβεύοντας σε, με αύξηση του ημερήσιου budget θερμίδων.  Τέλος, η premium έκδοση έχει και αμέτρητες συνταγές για όλα τα γούστα (και όλα τα επίπεδα δυσκολίας)

 

2. Smoke Free (Android/IOS)

Smoke free apps

To Smoke Free, υπόσχεται να γίνει ο ηλεκτρονικός σου σύμμαχος ενάντια στο τσιγάρο. Πρόκεται ουσιαστικά για έναν υποστηρικτή κατά τη δύσκολη διαδικασία του κοψίματος, που δουλειά του είναι να φροντίσει να μην ξεφύγεις απ’ το στόχο σου.

Η χρήση της εφαρμογής:

Το απλούστατο interface της εφαρμογής την κάνει τη χρήση της πανεύκολη, ακόμα και στους λιγότερο εξοικειωμένους με τις smart συσκευές. Οι μόνες πληροφορίες που το smoke free ζητά απ’ το χρήστη, είναι το πόσα τσιγάρα καπνίζει καθημερινά, και το μέχρι πότε θέλει να έχει κόψει τελείως το τσιγάρο.

Πως λειτουργεί το Smoke Free;

Αφού ο χρήστης βάλει τα στοιχεία του, η εφαρμογή φτιάχνει ένα πρόγραμμα καπνίσματος περιορίζοντας δραστικά των αριθμό των τσιγάρων που μπορεί να καπνίσει ο χρήστης. Εδώ είναι που λέμε, κάθε αρχή και δύσκολη. Για κάποιον που καπνίζει 25 τσιγάρα τη μέρα είναι πολύ δύσκολο να προσπαρμοστεί στα 10 που μπορεί να προτείνει η εφαρμογή.

Εδώ μπάινει το κομμάτι της παρακίνησης από την πλευρά των developers. Σε μια ξεχωριστή καρτέλα της εφαρμογής  υπάρχουν κάποιες μπάρες, που ανάλογα με τη πρόοδο παρουσιάζουν πως μεταβάλεται η φυσική κατάσταση του χρήστη σε κάθε στάδιο που περνά, μέχρι να φτάσει το status του μη καπνιστή. Πέρα όμως απ’ τα ζητήμα βιολογίας, το Smoke Free υπολογίζει και τα οικονομικά οφέλη απ’ το κόψιμο του τσιγάρου, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα στο χρήστη να θέσει οικονομικούς στόχους που επιτυγχάνει με τα χρήματα που εξοικονομεί.

3. Hydro Coach (android)

hydro coach apps

Κόπωση, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, χοληστερίνη, πρόωρη γήρανση (σου μαύρισα τη ψυχή) είναι μόνο κάποιες απ’ τις επιπτωσης του να μην πίνουμε όσο νερό χρειαζόμαστε. Πολλές φορές οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής αλλά και άλλοι παράγοντες όπως είναι το κρύο (το χειμώνα) μας κάνουν να ξεχνάμε πόσο χρειαζόμαστε το νερό. Εδώ έρχεται το Hydro Coach, να σου θυμίσει ότι αποτελείσαι από νερό σε ποσοστό 70%.

Η χρήση της εφαρμογής:

Το Ηydro Coach όπως και οι άλλες δύο εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στο άρθρο, είναι πολύ απλό στη χρήση. Οι μόνες πληροφορίες που ζητά η εφαρμογή είναι το βάρος και το φύλο, με σκοπό να υπολογίσει την ποσότητα νερού που χρειάζεται καθημερινά ο χρήστης. Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής, εμφανίζεται ένας κύκλος που όσο πίνεις νερό γεμίζει. Με ένα απλό tap στη μέση του κύκλου ανοίγει μια άλλη οθόνη με αρκετά δοχεία, διαφορετικών χωρητικοτήτων από τα οποία επιλέγεις την ποσότητα που ήπιες. Το Hydro Coach μπορεί επίσης να ρυθμιστεί, ώστε να σου υπενθυμίζει να πίνεις νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

*όσον αφορά του IOS users, στο itunes υπάρχουν και άλλες εφαρμογές, παρόμοιες με το hydro coach

Σχόλια