Πάνω απ΄όλα ψυχραιμία… Το παρόν άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την κατάσταση εν μέσω εξεταστικής

Αποσαφήνιση όρων που βοηθούν στην κατανόηση του κειμένου (λεξιλογική ανάλυση αλά Μπαμπινιώτη. Pay attention please): 

Φοιτητής:

article11205.w_hr 250042-2061110537524-2604516-n

Προέρχεται από το ρήμα φοιτώ (για τους ανορθόγραφους απλά φυτό). Η νεοελληνική σημασία του ουσιαστικού δεν είναι ίδια με την αρχαία. Στη σήμερον εποχή αποκαλούμε φοιτητή οποιονδήποτε επισκέπτεται ένα πανεπιστήμιο/σχολή, παίζει τάβλι σε καφετέριες που βρίσκονται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το πανεπιστήμιο του και χρωστάει μαθήματα. Όσο πιο πολλά μαθήματα χρωστάει, τόσο πιο ORIGINAL φοιτητής είναι! 

Εξεταστική:

Διαβολική επινόηση ενός διεστραμμένου μυαλού. Προκαλεί ανούσιο συνωστισμό (σε πολλές περιπτώσεις και Πανικό) και αναθερμαίνει τις σχέσεις συμφοιτητών που είχαν χαθεί για χρόνια.

 

Πριν ξεκινήσεις την ανάγνωση δες το βιντεάκι που ετοίμασε το ΚτΚ μόνο για εσένα, για να μπεις κατευθείαν στο ψητό και να γλιτώσουμε τον πρόλογο γιατί βαριόμαστε :p

 

Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που το παίζουν cool φοιτητές/τριες καθ΄όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και οι εξετάσεις είναι το τελευταίο πράγμα που τους περνάει από το μυαλό (αυτό τέλος πάντων, κατάλαβες). Όμως, λίγο πριν από την κρίσιμη μέρα νιώθεις το τέλος σου να πλησιάζει. Χρειάζεσαι υποστήριξη۬ που μόνο ένας φίλος-ψυχολόγος μπορεί να στην προσφέρει με ψέματα του τύπου: 

«Είναι σχετικά εύκολο το μάθημα, εάν διαβάσεις 15 λεπτά τα sos θα το περάσεις χαλαρά με ένα 5
 
ι θέλεις και βαθμό; #ου_στου_διαα )» 

«Έλα ρε μ@λ@κ@ μην αγχώνεσαι, όλα καλά θα πάνε (google translate: Σταμάτα με την κλάψα, αφού θα κοπείς και το ξέρεις. Θα σε κλείσω γιατί μου τελειώνουν τα δωρεάν λεπτά, άντε γεια)».

  «Μπορεί να πέσει κομήτης αύριο στη αίθουσα και να αναβληθεί η εξέταση»

 

 Όταν λοιπόν όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, αποφασίζεις να… πιάσεις το βιβλίο στα χέρια σου ( ξέρεις τώρα, αυτό το τετράγωνο ή ορθογώνιο πράγμα που αποτελείται από περίπου 300 σελίδες, με τουλάχιστον 400.000 λέξεις τις οποίες πρέπει να μάθεις παπαγαλία;). Και τώρα ακολουθεί διάβασμα(;). Φυσικά και όχι! Το άνοιξες, το ξεφύλλισες και μετά το πέταξες. Δεν είσαι εσύ για τέτοια ωρε. Όμως ως κλασσικός φοιτητής/τρια που σέβεται τον εαυτό του/της, θα βγάλεις τουλάχιστον μια selfie μ’ ένα μπερδεμένο-κουρασμένο βλέμμα, και έπειτα θα την ανεβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ετικέτα: 


«me, myself and my books»,
«δεν αντέχω άλλο. #εξεταστική_2015»
,
«όχι άλλο 4»
,
«και τώρα διάβασμα. Άπονη ζωή, μας πέταξες στου δρόμου την άκρη, μας αδίκησες»
.
 


Επειδή όμως αυτό δεν είναι αρκετό, θα δημοσιεύεις ανά 5 δεύτερα στο group του τμήματος σου τις μεγαλειώδεις απορίες σου σχετικά με το μάθημα, όπως: 

«παιδιά είναι εύκολο το μάθημα

«ο καθηγητής είναι καλός στη εξέταση; (ΟΧΙ, έρχεται ζωσμένος με εκρηκτικά και μας απειλεί πως θα μας ανατινάξει αν γράψουμε μ@λ@κ!ε$)»

«ξέρετε κανένα sos;( να ερχόσουν στις παραδόσεις κούκλα μου)»

«τι θέματα είχαν πέσει στη προηγούμενη εξεταστική; (γιατί θα βάλει τα ίδια;)»

asteia-eikona-exetaseis 10413400_938223196187792_3663334302022533771_n

 

Το παρολί των ηλίθιων ερωτήσεων που έκανες μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία του μαθήματος τελικώς ολοκληρώνεται κάπως έτσι…

«συνάδερφοι τι θέματα έπεσαν τελικά; 

(όπα ρε κοινοφοιτητικέ εκπρόσωπε. Θα κρατήσεις και  πρακτικά; )». 

 

Από ότι κατάλαβες, μόνος/η σου δεν θα διαβάσεις ποτέ, γι’ αυτό παίρνεις την ηρωική απόφαση να διοργανώσεις αρχικά ομαδικό όργιο″ μελέτης. Έρχεται λοιπόν ο φωστήρας φίλος/η σου (απογευματάκι κατά τις 18:00) για να σου μεταλαμπαδεύσει γνώση, δεν ξεκινάτε όμως ποτέ αμέσως το διάβασμα.

Σε πρώτη φάση θα τον/την υποδεχθείς στο σπίτι έχοντας στρώσει το καλό κόκκινο χαλί και επί ένα τέταρτο θα χαιρετιέστε σαν να είχατε να ειδωθείτε αιώνες. Εν συνεχεία θα του/της φτιάξεις καφεδάκι, θα ετοιμάσεις φρουτοσαλάτα, θα μαγειρέψεις να φάτε και πίνοντας ποτάκι αργά το βράδυ (always with φιστίκι αράπικο) θα την/τον ενημερώσεις επί τροχάδην για τα της σχέσης σου ( 30 με 40 λεπτά), για να ακολουθήσει 2ωρη ανάλυση για το τι είπε, τι εννοούσε και πως θα έπρεπε να αντιδράσεις. Τώρα είστε έτοιμοι για διάβασμα (05:00 το πρωί).

Ααα μην ξεχάσετε να ανεβάσετε και  status για να μάθουν άπαντες πως έχετε εξεταστική και την έχετε πάρει και στα σοβαρά.

 

Μέτα από ώρες ”διαβάσματος” θα έχεις την αίσθηση ότι δεν ξέρεις τίποτα απολύτως. Δεν είναι απλά μια αίσθηση, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Θα κοπείς αλλά μην φοβάσαι ωρέ.

 

Τον Σεπτέμβρη ”θα είμαστε καλλλά”!

7c697d13bbe3235e963968acbc29dcaf exetastiki-alitheia

 

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις γενικότητες, να παρακολουθήσουμε μαζί καρέ-καρέ την…

Αντιμετώπιση των Εξεταστικών ανά Έτος

Εξεταστική 1ο έτος

Επιτέλους, τα κατάφερες.  Είσαι πλέον φοιτητής. Τα βάσανά σου τελείωσαν και οι κόποι σου ανταμείφθηκαν. Αποφάσισες μάλιστα να το πάρεις και λίγο ζεστά το θέμα, για να μην βρεθείς να χρωστάς πολλά μαθήματα στο μέλλον. Στην συνέχεια, όμως, σκέφτηκες πως σου άξιζε λίγη ξεκούραση, μετά από όλα όσα είχες τραβήξει τον προηγούμενο χρόνο.
Οι εβδομάδες περνούσαν και γινόντουσαν μήνες και πριν καν το πάρεις χαμπάρι έφτασε η πρώτη σου εξεταστική. Εντάξει μπορεί να μην είχες μαζέψει όσες σημειώσεις θα ήθελες, αλλά για καλή σου τύχη είχες βρει και κανένα γνωστό-άγνωστο να σου δώσει όσες είχες χάσει, και βέβαια (παραλίγο να το ξεχάσεις βρε…) είχες και τα βιβλία! Πόσο δύσκολο θα μπορούσε να ήταν; Εδώ είχες επιβιώσει από το μαρτύριο των πανελληνίων! Ούτως ή άλλως όμως, δεν υπήρχε και λόγος να αγχωθείς ιδιαίτερα, καθώς ως γνωστόν η πρώτη εξεταστική είναι απλά γνωριμίας.
Πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα περίμενες η εξεταστική πέρασε… εσύ όμως φίλε μου ΟΧΙ!
Ήρθε και το καλοκαιράκι, πήγες και τις πρώτες σου διακοπές εκμεταλλευόμενος τα νέα σου προνόμια και αφότου φάγαμε και τον Σεπτέμβρη, δίχως να διανοηθεί βέβαια το ονειροπαρμένο σου μυαλουδάκι ,να πατήσεις στη σχολή, βρέθηκες χωρίς να πάρεις χαμπάρι στο δεύτερο έτος,
Έχοντας δώσει 12 μαθήματα και ΧΡΩΣΤΏΝΤΑΣ 12 μαθήματα
(+1 απ’το επόμενο εξάμηνο, που τους τραβάει όλους μέχρι πτυχίο).
GetAttachment (4) αρχείο λήψης

Εξεταστική 2ο έτος

Τώρα έχεις αποκτήσει πλέον λίγη εμπειρία. Ξέρεις ποιος είναι ο πιο φτηνός καφές πλησίον της σχολής, γνωρίζεις ποιους να προσεγγίζεις στην ανάγκη και ποιους να αποφεύγεις, και εννοείται πως έχεις γίνει μέλος σε όλα τα διαδικτυακά groups του τμήματός σου, μαζεύοντας πλήθος αδιάβαστων σημειώσεων. Πολύ όμορφα. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον σου.
Τώρα, όμως, πιστεύεις πως είναι ο κατάλληλος καιρός για δημόσιες σχέσεις. Έτσι επαναπαυμένος στην ασφάλεια του δευτεροετούς, ναι μεν βρίσκεσαι πιο συχνά στην σχολή, όχι όμως και εντός των αμφιθεάτρων.
Γνωρίζεις κόσμο, παίζεις κάνα ταβλάκι, διαβάζεις βιβλιαράκια (άσχετα βέβαια με το αντικείμενο σου) και επιχειρείς να πειραματιστείς σε όλα σου τα εφηβικά αποθημένα. Ο χρόνος, πλέον, μοιάζει να περνάει πιο δημιουργικά, η σχολή, όμως δεν φαίνεται εντός των άμεσων πλάνων σου.
Και τσουπ, μόλις επιστρέφεις από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σου, ενημερώνεσαι τυχαία ότι πλησιάζει ξανά εξεταστική. Μα διάολε πως πέρασε έτσι ο χρόνος; Μια στιγμιαία απορία, μαζί με μία παροδική ανησυχία. Αποφασίζεις να δώσεις όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα και καταλήγεις απλώς να περάσεις τα πιο εύκολα που χρωστούσες απ’ το πρώτο έτος. Δυστυχώς, για τη σχολή, το επόμενο εαρινό εξάμηνο θα πρέπει να πιάσεις κάποια εποχιακή δουλειά, καθώς πρέπει να μαζέψεις λεφτά, αφού τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα πας και Erasmus (εκεί να δεις γέλια).
images (3)1537407_889103807768817_2045862738888008459_o

Εξεταστική 3ο έτος

Μέχρι να επιστρέψεις από το εξωτερικό έχεις χάσει ένα εξάμηνο και έως ότου συνέλθεις απ’ όσα είδες κι έζησες εκεί, έχασες ακόμη ένα. No worries, όμως. Έζησες μια εμπειρία που θα θυμάσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου. Όλα ωραία και καλά. ΞΕΚΌΛΛΑ όμως τώρα γιατί χρωστάς τον κ@λο σου και έχεις χάσει κάθε επαφή με την σχολή!
Ok, αποφασίζεις να μην πέσεις αμαχητί και περνάς Σεπτέμβρη ότι μπορείς, προσπαθώντας να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Δεκτό. Κατανοείς ότι απ’ το νέο ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει να αλλάξεις λίγο την αντιμετώπισή σου αν θες να δεις κάποτε πτυχίο. Δεκτό κι αυτό. Το ζήτημα είναι πως και πάλι οι σκέψεις δεν γίνονται πράξεις. Αυτό κι αν είναι δεκτό.
Εμείς αγαπητέ αναγνώστη το αντιλαμβανόμαστε και το ασπαζόμαστε. Στο κάτω κάτω της γραφής γουστάρεις να ζήσεις την ζωή σου βρε αδερφέ. Αποφάσισε, όμως, αν θες τελικά να πάρεις πτυχίο να το ξέρουμε κι εμείς, να μη σου φτιάχνουμε κάθε εξάμηνο και καινούριο αφιέρωμα.

BxKpUcSCIAAXKdP exetastiki-septembriou-tweetsΕξεταστική 4ο έτος

Λοιπόν, φίλε μου, έφτασε η μέρα της Κρίσης! Είσαι ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΟ!
Γνωρίζουμε όλοι πως όσο και να το επιθυμείς δεν προλαβαίνεις να το πάρεις φέτος, ο τίτλος όμως, που θα σε συνοδεύει πλέον είναι αυτός. Οπότε, συνήθισε τον, ώστε να μην μένεις έκθαμβος όταν θα σε αποκαλούν έτσι. Κι ετοιμάσου, γιατί το χάος είναι έτοιμο να σου αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο.
Ξεκινάς να κάνεις υπεράνθρωπες προσπάθειες, βέβαια, αλλά οι ώρες δεν φτάνουν και δεν ξέρεις σε ποια διάλεξη να πρωτοβρεθείς. Τρέχεις και δεν βλέπεις φως στο τούνελ. Εντάξει χαλάρωσε και μη γκρινιάζεις.
Καταρχάς όλοι βρεθήκαμε στην θέση σου.
Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι πέρασες τρία αξέχαστα χρόνια σε μόνιμες διακοπές. Όμορφα και ήρεμα βάλε το κεφάλι κάτω, οργανώσου όσο μπορείς και ξεκίνα να λειτουργείς, όπως δεν έκανες τα προηγούμενα αυτά χρόνια, ώστε να περάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα.
Εντάξει βιάσου και λιγάκι βέβαια αν θες, γιατί πέραν του ότι θα γίνεις αιώνιος φοιτητής (αυτή είναι η καλή οπτική σκοπιά) μπορεί να σε διαγράψουν κιόλας γιατί δεν ξέρεις τι θα παιχτεί με τους νόμους, που αλλάζουν πιο γρήγορα και από τα σχόλια στα chat room  του dod…
 images (2)foithths_big_0965703001422297584
 Πάντως όπως και να έχει φιλαράκι μη φοβάσαι τίποτα. Στο τέλος όλα καλά θα πάνε.
ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ… ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!
(θα συνεχίζεις να δίνεις μαθήματα :p )

 

Σχόλια