Δυστυχώς, η έμπνευση δεν έρχεται πάντα όταν τη χρειαζόμαστε. Αυτές οι ιδέες μπορεί να σε βγάλουν από το δημιουργικό αδιέξοδο.

Έχετε και εσείς μια ενοχλητική φωνούλα στο κεφάλι, που σας παροτρύνει να τα παρατήσετε; Η δικιά μου λέει χαρακτηριστικά «αφού δε σου βγαίνει, δεν έχει έμπνευση» και, ειδικά όταν έχω ασχοληθεί με κάποιο άρθρο παραπάνω από όσο πρέπει ή όσο θα ήθελα, αυτή γίνεται ακόμα πιο δυνατή.

Πλησιάζει ένα το μισητό deadline και ενώ ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που γουστάρουν να ξενυχτάνε ακριβώς τη προηγούμενη μέρα πριν την παράδοση μιας εργασίας, εγώ δε θα το κάνω οικειοθελώς αυτό, αγχώνομαι υπερβολικά και καταλήγω να γράφω ανοησίες.

Έχει περάσει κανά μισάωρο, λοιπόν, που χαζεύω ένα άσπρο word και έχω καταλάβει τι σημαίνει αποσία έμπνευσης. Και τώρα; Μέχρι στιγμής, δεν έχω ανακαλύψει κανέναν χάρτη θησαυρού που να έχει ένα μεγάλο Χ εκεί που θα βρω αλυσοδεμένη σε ένα σεντούκι την έμπνευση μου. Οπότε είπα να αναζητήσω άλλους τρόπους και επί την ευκαιρία να γράψω και ένα άρθρο για αυτό (δεν έτυχε, πέτυχε!).

Google παντογνώστης λοιπόν και ιδού τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις κολλήσει και οι λέξεις απλά δεν λένε να κάτσουν σε μια πρόταση.

Ιδέα νάμπερ ουάν: Διάβασμα, διάβασμα και πάλι διάβασμα.

Όχι μόνο, για να δεις και ίσως να μιμηθείς το στυλ του συγγραφέα, αλλά και για να βρεις την όρεξη για να γράψεις. Δύο τρία κεφάλαια από οποιοδήποτε αγαπημένο βιβλίο θα σε βγάλουν από το λήθαργο γιατί η ενέργεια που περιέχουν θα μεταφερθεί σε εσένα. Μπορεί να είναι λογοτεχνία, μπορεί να είναι κάποιο επιστημονικό βιβλίο που πραγματικά σε βάζει σε σκέψεις.

Είναι διαφορετικό για τον καθένα και εσύ πρέπει να διαλέξεις τον κατάλληλο συγγραφέα και το κατάλληλο βιβλίο και μπορεί μάλιστα να αλλάζει και να εξαρτάται και με τη διάθεση σου ή το τι θες να γράψεις.

Ιδέα νάμπερ του: Βάλε μουσική 

έμπνευσηΑυτό είναι μάλλον γνωστό, αλλά δε γινόταν να μην το αναφέρω. Πάλι ο καθένας το προσαρμόζει στο τι τον βολεύει προσωπικά. Κάποιοι θέλουν instrumental, άλλοι απαλή folk, άλλοι heavy metal. Κάποιοι ακούνε μουσική ενώ γράφουν, άλλοι ακούνε πριν ξεκινήσουν τον γράψιμο και την κλείνουν όταν έχουν την ιδέα τους και θέλουν να συγκεντρωθούν σε αυτήν.

Δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος, προσάρμοσέ το! Αν δεν σου αρέσουν τα τραγούδια που έχεις στον υπολογιστή σου, υπάρχουν πολλά σάιτ (8tracks, Spotify, Κασετόφωνο) για να βοηθήσουν σε αυτό, αλλά από εμπειρία υπενθυμίζω προσοχή, μην σταματάς κάθε λίγο για να δεις ποιο τραγούδι είναι αυτό, θα το χάσεις το παιχνίδι.

Ιδέα νάμπερ θρι: Γύρισε στη φύση.

Εάν είσαι στο απόλυτο κενό από ιδέες, βγες μια βόλτα έξω και προσπάθησε να βρεις ένα όμορφο μέρος με δέντρα μακριά από φασαρία και καυσαέρια. Κοίτα γύρω σου, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να εκτιμήσεις την ομορφιά της φύσης και άσε την έμπνευση να σε γεμίσει. Αν είναι ηλιοβασίλεμα, ανατολή ή είσαι κοντά σε κάποιο μέρος με νερό, ακόμα καλύτερα!

 Ιδέα νάμπερ φορ: Άκου έναν έξυπνο διάλογο.  

Αρκετά καλά άρθρα μοιάζουν σαν έναν ζωηρό μονόλογο και μπορείς σχεδόν να ακούσεις τη «φωνή» του αρθρογράφου. Στο ίδιο πνεύμα, για να βρεις το έναυσμα να ξεκινήσεις, άκουσε για λίγα λεπτά ένα έξυπνο βίντεο, σειρά, ταινία ή ραδιοφωνική εκπομπή.

Δύο καλά υπάρχουν σε αυτό. Πρώτον, εξασκείς τον εγκέφαλο σου στο να σκέφτεται σε στιλ διαλόγου κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει το συγγραφικό σου στυλ και συνοχή. Δεύτερον, μερικές φορές ίσως είναι αυτό που θα σου δώσει την τέλεια ιδέα για το άρθρο ή την εργασία σου.

Με όποιο θέμα και να ασχολείσαι, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι με ιδέες που θα αναζωπυρώσουν τις μισοσβησμένες σκέψεις σου.  Για παράδειγμα, όταν έπρεπε να γράψω μια μεγάλη εργασία για τη σχολή, ξεψάχνιζα υπέροχες ομιλίες του TED για εκπαίδευση. Προσοχή όμως μην παρασυρθείς, λίγα λεπτά είναι αρκετά.

 Ιδέα νάμπερ φάιβ: Βρες το μότζο σου και απόλαυσέ το!

Η καλή διάθεση βοηθάει τη δημιουργικότητα και αυτό έχει αποδεχτεί και επιστημονικά. Όταν είμαστε χαρούμενοι αυξάνεται η δραστηριότητα στον προμετωπιαίο και στον πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου, περιοχές που συνδέονται με τα συναισθήματα, τη λήψη αποφάσεων και τις σύνθετες γνωστικές λειτουργίες.

Ειδικά επειδή το γράψιμο είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη δραστηριότητα που μπορείς πολύ εύκολα να μισήσεις, είναι ακόμα πιο σημαντικό να φροντίζεις για την καλή διάθεσή σου, να είσαι αισιόδοξος και να προσπαθείς να το απολαμβάνεις όσο περισσότερο μπορείς.

 Ιδέα νάμπερ σιξ. Φύγε από τη ρουτίνα και άλλαξε περιβάλλον. έμπνευση

Για να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι, πρέπει κυριολεκτικά να δεις και να κάνεις κάτι καινούργιο. Μετέφερε τα βιβλία και το λάπτοπ στο μπαλκόνι. Εάν ξεκινάς δουλειά αμέσως μόλις ξυπνάς, δοκίμασε να κάνεις λίγη ώρα γυμναστική πριν. Εάν στα διαλείμματά σου βλέπεις τηλεόραση, δοκίμασε να διαβάσεις ή ακούσεις μουσική.

Γενικά δοκίμασε κάτι καινούργιο και ταρακούνησε τις συνήθειές σου. Ακόμα και απλά πράγματα όπως μια νέα διαδρομή για τη δουλειά ή το εγχείρημα να μαγειρέψεις κάτι τελείως καινούργιο θα βοηθήσουν το μυαλό σου να ξεμουδιάσει και να κατεβάσει ιδέες.

 Ιδέα νάμπερ σέβεν: Κλείσε την πόρτα.

Αυτό είναι μια συμβουλή από τον συγγραφέα Στίβεν Κινγκ από το βιβλίο του «Περί συγγραφής». Δεν εννοεί να κλείσεις κυριολεκτικά την πόρτα, αλλά ενώ γράφεις το προσχέδιο, να ξεχάσεις τη γνώμη όλων και να συγκεντρωθείς μόνο στη δική σου.

Άλλωστε, αν αρχίσεις να φαντάζεσαι πριν καν ολοκληρώσεις ότι γράφεις πως θα φαίνεται στου υπόλοιπους, σίγουρα θα πιεστείς, θα εκνευριστείς και θα κολλήσεις. Τελείωσε το προσχέδιο βασισμένος μόνο στη δική σου οπτική και όταν έρθει η ώρα για διορθώσεις μπορείς να σκεφτείς το πώς θα φανεί στον πιθανό αναγνώστη.

Ιδέα νάμπερ έιτ: Ελεύθερη γραφή.

Απλά ξεκίνα να γράφεις! Οτιδήποτε, δεν έχει σημασία. Μην σκεφτείς, μην διορθώσεις, μην σταματήσεις, απλά γράψε και άσε τις σκέψεις σου ελεύθερες. Το πιο πιθανόν είναι να καταλήξεις με κάτι άσχετο και χωρίς νόημα και συνοχή, αλλά θα έχεις πάρει μια ώθηση για να συνεχίσεις προς κάτι πιο συγκεκριμένο και ίσως μέσα σε όλα τα άκυρα πράγματα υπάρχει και κάτι άξιο προσοχής.

Ιδέα νάμπερ νάιν. Μην περιμένεις την τελειότητα.

Γιατί το πιο πιθανόν είναι ότι δε θα έρθει πότε. Δε θα έρθει το τέλος του κόσμου αν το άρθρο σου δεν έχει διακόσια likes, αν το βιβλίο σου δε πάρει βραβείο Νόμπελ και αν η εργασία σου δεν είναι η καλύτερη όλου του έτους. Η τελειομανία εύκολα στρέφεται εναντίον σου και σε εμποδίζει από το να ολοκληρώσεις οτιδήποτε. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και σίγουρα θα εκτιμηθεί.

 

Ο Ισαάκ Νιούτον κάθισε κάτω από μια μηλιά στον ήσυχο κήπο του και ο Βίκτορ Ουγκό δε μπορούσε να δουλέψει χωρίς την μυρωδιά  του καφέ. Έτσι και εμείς, οι απλοί άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ποιες είναι οι συνθήκες που ξυπνάν την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

Πηγή

Σχόλια